'Rotterdam schrijft inwoners te vaak onterecht uit'

Harry

Rotterdam schrijft jaarlijks tientallen tot honderden mensen uit terwijl ze nog wel in de stad wonen. De gevolgen voor hun persoonlijke leven zijn soms nauwelijks te overzien, concludeert de gemeentelijke ombudsman van Rotterdam Anne Mieke Zwaneveld in een donderdag uitgebracht rapport.

In grote steden vertrekken veel mensen zonder zich uit te schrijven. Om de administratie op orde te houden, doet de gemeente dit zelf als het vermoeden bestaat dat iemand niet meer in de stad woont.

Maar het gebeurt volgens Zwaneveld te vaak dat iemand op papier niet meer in de gemeente woont terwijl dit in werkelijkheid wel het geval is. Als iemand nergens meer ingeschreven staat, worden uitkeringen, huurtoeslag en kinderbijslag gestopt en met terugwerkende kracht teruggevorderd. "De consequenties voor wie dit overkomt zijn gigantisch. De ziektekostenverzekering wordt beëindigd, het heeft gevolgen voor de opbouw van je AOW, je kunt in Rotterdam geen paspoort meer krijgen, geen lening, zelfs geen parkeervergunning."

Inwoners moeten er volgens Zwaneveld van uit kunnen gaan dat de gemeentelijke basisadministratie op orde is en dat een fout snel hersteld wordt. "Uit klachten die wij kregen bleek dat niet altijd het geval te zijn. Daarom hebben we een diepgaand onderzoek ingesteld."

De gemeente doet volgens Zwaneveld te weinig onderzoek voordat iemand wordt uitgeschreven. "Terwijl het burgers veel inspanning kost om dit te corrigeren als het niet klopt." Volgens haar is sprake van onbalans. Het is volgens Zwaneveld te gemakkelijk om simpelweg een briefje te sturen en iemand uit te schrijven als hij niet snel genoeg reageert. De gemeente zou een meer gedegen adresonderzoek moeten doen.

Burgers die de dupe zijn en zich opnieuw willen inschrijven, moeten soms maanden wachten voor een afspraak, terwijl iemand maximaal vijf dagen niet ingeschreven mag staan. Wie langer niet ingeschreven staat, kan een boete van enkele duizenden euro's krijgen, ook al is het de fout van de gemeente.

De ombudsman doet verschillende aanbevelingen om onterechte uitschrijvingen te voorkomen en fouten sneller te herstellen. De gemeente heeft toegezegd die allemaal over te nemen. Zwaneveld schrijft de ontwikkelingen de komende tijd te volgen.