Europees actieplan voor aanpak Syriėgangers

Chuck-N0rr1s

Nederland gaat nauwer samenwerken met acht andere Europese landen bij de aanpak van geradicaliseerde Syriëgangers. De landen gaan een actieplan opstellen om de plannen verder uit te werken, bevestigde een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten donderdag. Ministers van alle EU-lidstaten zijn momenteel bijeen in Luxemburg om de dreiging van jonge jihadisten te bespreken.

Het gaat naast Nederland om België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Zweden. Volgens de woordvoerder hebben deze landen het meest te kampen met jongeren die naar Syrië afreizen om mee te vechten in de burgeroorlog die daar woedt, en is daarom deze aparte afspraak gemaakt. Het is overigens niet uitgesloten dat andere Europese landen zich bij het initiatief aansluiten.

Het actieplan komt uit twee delen te bestaan. Aan de ene kant willen de landen voorkomen dat jongeren naar Syrië afreizen. De ministers spraken onder meer af haatzaaiende websites harder aan te pakken. Binnenkort is er een vergadering van de Europese Commissie waarin ook grote internetproviders wordt gevraagd om hun inbreng.

Aan de andere kant gaan de landen afspraken maken om mensen aan te pakken die wel naar Syrië zijn gegaan en ook zijn teruggekeerd. De landen willen onder meer kijken hoe het Schengen-informatiesysteem, een gedeeld register van politie en justitie in de Schengen-landen, beter kan worden benut. Het plan moet op korte termijn worden uitgewerkt, zei de woordvoerder. De volgende bijeenkomst over de jihadistenkwestie met alle Europese ministers staat gepland voor 8 en 9 juli in Milaan. Dan moet het actieplan af zijn.