Amerikaanse huishoudens bezitten meer dan ooit

Chuck-N0rr1s

Door stijgende beurskoersen en een aantrekkende woningmarkt hebben Amerikaanse huishoudens meer vermogen dan ooit. De netto bezittingen van alle huishoudens groeiden afgelopen kwartaal met 1,5 biljoen tot 81,8 biljoen dollar (60,1 triljoen euro). Dat heeft de Amerikaanse centrale bank donderdag bekendgemaakt.

De Federal Reserve schrijft de vermogensgroei vooral toe aan de stijgende prijs van huizen, die het eerste kwartaal in totaal ruim 750 miljard dollar in waarde toenamen. De aandelenkoersen stuwden het eigen vermogen van huishoudens verder met ruim 360 miljard dollar omhoog. Ook spaarrekeningen en pensioenregelingen werden meer waard.

Het vermogen van Amerikanen groeide de afgelopen jaren fors. In 2008 bedroeg het totaal aan bezittingen van huishoudens nog 57,2 biljoen dollar. Analisten beschouwen het stijgende vermogen als een van de pijlers onder de aantrekkende economische groei in de Verenigde Staten, omdat het consumenten verleidt tot hogere uitgaven.

Vooral rijke Amerikanen profiteren van de stijgende beurskoersen: tien procent van de huishoudens bezit tachtig procent van alle aandelen. De cijfers houden bovendien geen rekening met de invloed van bevolkingsgroei en inflatie.