Hoge medische kosten voor Oranjefans in Brazilië

Een bezoek aan het ziekenhuis kan voor Oranjefans in Brazilië veel duurder worden dan verwacht. Daarvoor waarschuwt reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance. Onvoorbereide supporters kunnen bij opname in het ziekenhuis al snel een rekening van duizenden euro's tegemoet zien.

Doktoren gaan vaak pas aan de slag als er geld is overgemaakt, aldus de reisverzekeraar. Een medisch consult kost al snel honderden euro's. De organisatie raadt supporters aan hun reisverzekering te controleren en in alle medische gevallen het alarmnummer te bellen.

Om niet ziek te worden moeten supporters tijdens het WK rekening houden met geïnfecteerd water, slecht bereid eten en insectenbeten. De reisverzekeraar beveelt supporters aan voor elke maaltijd de handen te wassen, onvoldoende gekookt voedsel te laten staan en op te passen met gekruid eten. In het Amazonegebied komt malaria voor. In de overige gebieden is bedekkende kleding een aanrader, aldus de reisverzekeraar.

Brazilië heeft een eigen noodnummer. Voetbalfans kunnen 192 bellen voor een ambulance en 193 voor de brandweer en hulpdiensten langs de weg. Voor het WK zijn in alle twaalf steden waar wordt gespeeld extra medische faciliteiten geregeld.

Het WK start volgende week donderdag. In totaal worden ongeveer zeshonderdduizend buitenlandse voetbalfans verwacht.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor onvoorziene kosten in ziekenhuizen. In het Oranje Boekje, de gids voor supporters die naar Brazilië afreizen, staat dat bij ziekenhuisopname zo snel mogelijk de verzekering moet worden gebeld, om 'onaangename financiële verrassingen te voorkomen'.

Verder waarschuwt het ministerie voor het gebruik van kraanwater. Het water is prima om mee te douchen of tanden te poetsen, maar drinkwater uit flessen is beter, aldus de reisgids.