Tweede Kamer stemt over Van Woerkom

Redactie

De Tweede Kamer stemt donderdagmiddag naar alle waarschijnlijkheid over de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) zal dit aan het begin van de middag voorstellen, laat haar woordvoerder weten.

Dat gebeurt tijdens de zogeheten regeling van werkzaamheden, waarbij de Kamer de vergaderagenda vaststelt. Als een meerderheid van de Kamer Van Miltenburgs voorstel steunt, en dat lijkt een formaliteit, kan vrij snel daarna worden gestemd.

Aanvankelijk zou de Tweede Kamer dinsdag al stemmen over de benoeming van de huidige ANWB-hoofddirecteur tot nieuwe ombudsman, maar dat werd uitgesteld op verzoek van de PvdA. De regeringspartij wilde eerst een gesprek met Van Woerkom over diens uitspraken van vier jaar geleden over Marokkanen.

Dat gesprek vond donderdagochtend plaats. Behalve de PvdA waren daarbij ook de ChristenUnie en de SP aanwezig. De overige partijen lieten weten geen behoefte te hebben aan een gesprek. Van Woerkom vertrok na afloop buiten het zicht van de verzamelde pers, maar liet via een woordvoerder weten dat hij terugkijkt op een 'goed gesprek'.

Van Woerkom werd vorige week voorgedragen als nieuwe ombudsman door een speciale benoemingscommissie van de Tweede Kamer. Hij was de enige kandidaat. Zij benoeming kwam echter op losse schroeven te staan nadat ophef ontstond over een oude uitspraak over Marokkanen, waarvoor hij zich destijds al had verontschuldigd. Die was tijdens de selectieprocedure echter niet aan de orde gekomen.

Behalve de PvdA verzetten zich ook de SP en GroenLinks tegen de benoeming.