PS en cdH vormen regering in Brussel en Wallonië

Chuck-N0rr1s

De Belgische sociaaldemocratische Parti Socialiste (PS) en het christendemocratische Centre démocrate humaniste (cdH) gaan een regering vormen in het Franstalige Wallonië en in de hoofdstad Brussel. Dat heeft De Morgen donderdag gemeld. Hiermee zetten de partijen de liberale Mouvement Réformateur (MR) buitenspel.

De partijen van Paul Magnette en Benoît Lutgen gaan de komende tijd om tafel zitten om een regeerakkoord te sluiten. In Brussel onderhandelen ook de Fédéralistes Démocrates Francophones mee.

De PS en cdH passeren hiermee de wensen van formateur Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en partijleider van het Vlaams-nationalistische N-VA. Hij wil dat het cdH samen met de MR een centrumrechtse federale regering vormt, met aan Vlaamse zijde de N-VA, CD&V en Open Vld. Dat wordt nu moeilijker voor de partij van De Wever. Nu de PS meedoet kan een traditionele coalitie worden gevormd van socialisten, liberalen en christendemocraten in de federale regering. Hiermee worden de Vlaams-nationalisten overbodig.