Schotse nee-kamp blij met woorden Obama

Tegenstanders van een onafhankelijk Schotland zijn blij met opmerkingen van Barack Obama dat hij liever een 'krachtig, verenigd en effectief' Groot-Brittannië ziet. De Amerikaanse president werd donderdag na de G7-top in Brussel gevraagd naar zijn mening over het referendum over Schotse onafhankelijkheid dat in september gehouden wordt.

Hoewel de keuze aan de Schotten is, 'hebben wij er natuurlijk een groot belang bij ervoor te zorgen dat een van de beste bondgenoten die we ooit hebben gehad een krachtige, verenigde en effectieve partner blijft'.

De campagneorganisatie Better Together, die tegen Schotse onafhankelijkheid is, verspreidde na de woorden van Obama een variatie op de afbeelding van een beroemde poster van de Amerikaanse president, waarin het woord 'hope' vervangen was door 'nope'.

De Britse Labour-parlementariër Douglas Alexander, belast met de portefeuille Schotse aangelegenheden, noemde de woorden van Obama een 'duidelijke steunbetuiging voor een verenigd Verenigd Koninkrijk'.

De Schotse eerste minister Alex Salmond, de man achter het referendum, zei dat de beslissing inderdaad aan de Schotten is en citeerde een beroemde uitspraak van Obama: "Yes we can." Hij voegde er diplomatiek aan toe dat de Verenigde Staten met een onafhankelijk Schotland er een bondgenoot bij krijgen.