Toezichthouder VS wil maatregelen tegen flitshandel

De Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen komt met regels om flitshandel tegen te gaan. Dat heeft topvrouw Mary Joe White van de Securities and Exchange Commission (SEC) donderdag in een toespraak aangekondigd. De maatregelen moeten leiden tot meer stabiliteit, eerlijker handel en toegang tot de markten voor kleine bedrijven.

De toezichthouder zei dat elektronische handel niet altijd voor, maar ook tegen investeerders kan werken. De SEC bindt daarom de strijd aan met agressieve kortetermijnhandel en ondoorzichtige elektronische transacties. De komende maanden werkt de SEC de voorstellen om de oneerlijke praktijken tegen te gaan verder uit. "We willen de technologische klok niet terugdraaien," benadrukte White in haar speech.

Supersnelle computers en slimme algoritmes worden steeds belangrijker op de beursvloer. De elektronische systemen staan onder toenemende kritiek doordat ze de markt kunnen ontregelen met een 'flash crash'. Zo kelderden in 2010 de beurskoersen al eens door een computerprobleem.