Onderzoek rol Thaise ex-premier in rijstprogramma

Redactie

De Thaise Nationale Anticorruptiecommissie gaat de bezittingen van oud-premier Yingluck Shinawatra en vier leden van haar kabinet doorpluizen. De commissie wil hun rol in een omstreden regeringsprogramma voor de subsidiëring van rijst onderzoeken. Yingluck moest haar functie vorige maand neerleggen nadat een rechter haar schuldig had bevonden aan machtsmisbruik.

De commissie klaagde Yingluck al eerder aan voor plichtsverzuim in verband met het subsidiëringsprogramma. De premier had niet ingegrepen terwijl duidelijk was dat het programma verspilling en corruptie in de hand werkte. De regering die Yingluck had geleid werd kort na haar aftreden omvergeworpen toen het leger een coup pleegde.

Aanhangers van Yingluck zeggen dat de commissie onderdeel is van een samenzwering om de oud-premier en haar bondgenoten uit het centrum van de politieke macht te verdrijven. Zij denken dat de Anticorruptiecommissie en andere onafhankelijke instellingen worden bestuurd door de traditionele conservatieve groepen die het voor het aan de macht komen van de familie-Shinawatra voor het zeggen hadden.