DNB voorziet geen negatieve spaarrente

De renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag leidt waarschijnlijk tot lagere rentes op spaarrekeningen. Een negatieve spaarrente zal zich gezien de ervaringen in andere landen waarschijnlijk niet voortdoen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB).

Het bestuur van de ECB, waar DNB-president Klaas Knot zitting in heeft, besloot donderdag de rentetarieven te verlagen. De depositorente werd verlaagd van 0 naar -0,1 procent. Dit betekent dat banken moeten betalen als ze kapitaal bij de centrale bank willen stallen.

Dat deze negatieve rente niet wordt doorberekend komt doordat consumentenspaargeld 'een belangrijke, stabiele en daarmee gewilde bron van financiering zijn voor banken', aldus DNB. In Zwitserland en Denemarken, waar eerder van negatieve rentes sprake was, werd de renteverlaging ook slechts voor een deel doorberekend in de spaarrentes.

Het effect van de lagere rentes op de tarieven die banken rekenen voor leningen, zoals hypotheken of bedrijvenleningen, is volgens DNB niet zo duidelijk. Het ligt in de lijn der verwachting dat de rente daalt. Aangezien de rentes ook door andere factoren worden bepaald, zoals de hoogte van het risico, is dat niet zeker. Bij de Denen en Zwitsers daalden de uitleentarieven voor huishoudens en bedrijven destijds licht.