Geen warm welkom voor vrijgelaten Bergdahl

Er komt geen groot welkomstfeest voor de vrijgelaten militair Bowe Bergdahl. De politie van Hailey, waar Bergdahl vandaan komt, zegt de festiviteiten af te blazen uit veiligheidsoverwegingen.

De militair liep in 2009 in Afghanistan ongewapend weg bij zijn eenheid in en werd gevangengenomen door de Taliban. Pas vijf jaar later kwam hij weer vrij, in ruil voor vijf Taliban uit Guantanamo Bay.

Critici hebben weinig begrip voor de ruil omdat ze vinden dat met terroristen nooit onderhandeld moet worden. Bovendien zou de deal in strijd zijn met de wet omdat er niet over is gesproken met het Congres. Sommigen vinden zelfs dat Bergdahl voor de rechter gesleept moet worden voor desertie.

In Hailey werd jarenlang een evenement georganiseerd dat 'Breng Bowe Terug' heette. Toen dit weekend bleek dat Bergdahl was vrijgelaten werd besloten in plaats daarvan een feest te houden.

De politie is bezorgd dat de plaats, waar achtduizend mensen wonen, de omstreden festiviteiten niet aan kan. "Als er tienduizend mensen komen, vijfduizend aan de ene kant en vijfduizend aan de andere, dan kan je alleen al door de landelijke aandacht niet voorspellen wat er zal gebeuren", aldus politiechef Jeff Gunter.