Obama: weinig voordelen bij 'Brixit' uit EU

Het is moeilijk de voordelen te zien van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Integendeel, het zal een 'enorme impact' hebben op zijn politiek en economie. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag na afloop van de G7-top in Brussel gezegd.

De keuze is aan Londen, aldus Obama, maar voor de Verenigde Staten is het van groot belang dat een van hun belangrijkste bondgenoten 'zetelt aan de tafel van het grotere Europese project'.

De door de Conservatieven geleide regering van Groot-Brittannië staat steeds terughoudender tegenover wat zij Europese bemoeienis in nationale aangelegenheden noemt. De regering heeft beloofd een referendum uit te schrijven over de vraag of het land in de EU moet blijven.

De partij van premier David Cameron voelt de hete adem van de eurosceptische partij Ukip in haar nek. De partij van Nigel Farage won onlangs flink in de Europese verkiezingen, hoewel de overgrote meerderheid van de Britse bevolking zich niet door het anti-Europa-geluid van Ukip aangetrokken voelde.

Het Britse zakenleven waarschuwt voor een verzwakking van de economie door een 'Brixit' en wijst erop dat Groot-Brittannië aan invloed inboet als zij het machtige politieke blok en de grootste vrijhandelszone ter wereld de rug toekeert.