Platini wil nieuwe stemming bij bewijs corruptie

Michel Platini vindt dat de FIFA opnieuw moet stemmen over de toewijzing van het WK 2022 als Qatar zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping. Dat zegt de voorzitter van de UEFA tegen de Franse sportkrant L'Équipe. De Fransman reageert op de onthullingen van The Sunday Times, die zondag schreef bewijs te hebben van corruptie.

Platini staat nog steeds achter zijn stem voor Qatar. "Het was de juiste keuze voor de FIFA en het voetbal, maar als corruptie wordt bewezen, moeten er sancties en een nieuwe stemming komen", stelt hij in de krant. De FIFA doet zelf ook onderzoek naar de toewijzing van het WK 2022. Dat rapport wordt over zo'n zes weken verwacht.

In het interview zegt Platini ook dat hij het gevoel heeft dat er een complot bestaat tegen zijn mogelijke kandidatuur als FIFA-preses. Hij wijst op de berichten in Britse media dat hij een geheime ontmoeting zou hebben gehad met Mohamed Bin Hammam, een omstreden oud-vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond.

Volgens Platini is er niets van waar dat het daarbij over het kopen van stemmen ging. "Ik lees overal: Platini corrupt?. Dat doet pijn. Ik zag deze collega in vijftien jaar wel tienduizend keer. Waarom zou de ontmoeting dan geheim zijn?", vraagt Platini zich af. "Ik realiseer mij nu dat er iemand is die dit organiseert. Dat voel ik."

Platini maakt in augustus bekend of hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij wordt dan de uitdager van de huidige preses, de Zwitser Sepp Blatter.