Tientallen nieuwe planten en dieren in Myanmar

In Myanmar zijn onder meer een draakvis met ingewikkelde, doolhofachtige patronen op zijn schubben, een pad met ruw, chocoladekleurig vel en een gemberplant ontdekt. Na meer dan vijftig jaar isolement zijn in het land meer dan twintig nieuwe plant- en diersoorten vastgelegd.

Het Wereldnatuurfonds (WNF) meldt donderdag dat wetenschappers uit de hele wereld zich moeten inzetten voor de bescherming van de diverse natuur in Myanmar. De economie begint namelijk te groeien en de deuren staan open voor buitenlandse investeerders. Het WNF ziet nu al bedreigingen, van ontbossing en stroperij tot mijnbouw en waterkrachtcentrales.

In 2012 en 2013 zijn er veertien planten, zeven vissen, vier amfibiën en een reptiel aangemerkt als nieuwe soorten. Een van de vissen is een kostbare draakvis, de 'bekrabbelde arowana', die onder aquariumliefhebbers al voor opwinding zorgt. De nieuwe gemberplant bleek al jarenlang op lokale markten verkocht te worden, maar was nog nooit door wetenschappers opgemerkt.

Win Myo Thu, oprichter van de lokale milieugroepering EcoDev denkt dat wetenschappers pas het topje van de ijsberg hebben ontdekt. Dat heeft volgens hem deels te maken met het isolement van Myanmar, waardoor het goed documenteren van de soorten niet mogelijk was. "Er is een enorm, enorm gat in onze kennis", zei hij. "Hoe meer onderzoek we doen, hoe meer soorten we zullen ontdekken." Voor het behoud van de soorten moet de bescherming wel verbeteren. Dat is in veel van de nationale parken nog een papieren tijger.

Naast Myanmar heeft het WNF in de Mekongdelta ook ontdekkingen gedaan in Cambodja, Laos, Thailand, Vietnam en autonome gebieden van China. Zo werd - verrassend genoeg - in de Cambodjaanse hoofdstad Pnom Penh een nieuw soort snijdervogel ontdekt tijdens vogelgriepcontroles. In Laos bleken een enorme vliegende eekhoorn en (voor zover bekend) de enige spin zonder ogen te leven. In Vietnam werd een klein, vrijwel transparant visje gevonden dat zich mond-op-mond voortplant. Het diertje heeft zijn seksorganen vlak achter zijn bek zitten. In het land bleek ook een kikker te leven die van boomtop tot boomtop kan vliegen.