Verplicht je muil houden

Je mag zijn, denken en zeggen wat je maar wilt. Er zijn wat grenzen aan wat je mag doen, maar die grenzen worden bepaald door de mate waarin anderen er slachtoffer van kunnen worden. Logisch. Ik zie liever niet iedere gek met een auto met 180km/u door mijn buurtje knallen en er zijn heel wat lui die ik liever niet met een kalasjnikov over straat zie wandelen.

Verder mag je dus zijn, denken en zeggen wat je wilt. Ik kan mijn meningen straffeloos opschrijven. Jij mag ze straffeloos tegenspreken. Je kunt de linkse elite, Polen en moslims opvoeren om mij te overtuigen. Ik kan je daarop zonder problemen wegzetten als smerige racist. En nog steeds staan er geen arrestatieteams voor onze respectievelijke voordeuren.

Dit is kort samengevat de vrijheid van meningsuiting. Met daarin een klein grijs gebiedje. Met 'oproepen tot' kun je soms over grenzen heen stappen. Dit is feitelijk ook gewoon 'zeggen wat je maar wilt'. Alleen dan met als doel om anderen aan te zetten tot daden die we je juist wél hebben verboden.

O ja. Nog twee uitzonderingen. De verkoop van Mein Kampf en de publieke ontkenning van de Holocaust zijn haast overal nog verboden. Terwijl het geen fysieke daden tegen personen zijn. Het zou mij echter niet verbazen als die verboden over tien jaar ook weer geschrapt worden.
In de tussentijd? Er is nog steeds niemand die je kan verbieden om te dénken dat Ome Adolf een toffe peer was en Bergen Belsen een pretpark. En als je het zéggen beperkt tot je huiskamer, heb je nog steeds dat arrestatieteam niet aan je deur.

In feite is al het voorgaande een rechtvaardiging om over alle bevolkingsgroepen te mogen denken en zeggen wat je maar wilt, zolang je maar niet hardop roept dat ze dood moeten. En tegelijk ook een rechtvaardiging om zonder gevolgen tot iedere bevolkingsgroep te mogen behoren. Voor je etniciteit kun je dan niet kiezen, maar ook een Marokkaan kan zich zonder problemen aansluiten bij de PVV en keihard gaan schelden op die 'vervloekte moslims'. Zoals ook een Hollandse blonde stoot een hoofddoek kan gaan dragen en zich moslima mag gaan noemen. Binnen onze vrijheden is het allemaal geoorloofd.

De vraag die ik nu wel wil stellen valt feitelijk buiten de letter van de wet en wordt eerder gevoed door gezond boerenverstand: “Wat voegen al die vrijheden toe, als letterlijk iedereen die geweldige vrijheden voor zichzelf opeist en ze anderen ontzegt?”

Rechtszaken over Zwarte Piet tot aan de hoogste rechtbank doorvoeren. Blijven roepen dat de islam moet verdwijnen. Grenzen dicht. Eigen volk eerst. Homo's zijn verderfelijk. Polen zijn zuiplappen. De linkse kerk moet zijn bek houden! Verbied de PVV! Maar mijn gelooft zegt … !

De vrijheid om alles te zeggen? Prima, hoor. Maar zo heel af en toe zou ik de plicht tot luisteren in willen voeren. Gewoon je bek houden en luisteren naar wat je buurman dwars zit.

Van luisteren wordt je slimmer dan van praten. Daarom moest je op school ook gewoon je muil houden.