Rioolwater licht vervuild na brand Moerdijk

In rioolwater op de waterzuivering in Zwijndrecht is donderdag een minimale hoeveelheid ethylbenzeen aangetroffen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de kwaliteit van het water na de grote brand in Moerdijk, meldt het waterschap Hollandse Delta.

De concentratie van 0,61 microgram per liter ligt zeer ver onder de norm voor oppervlaktewater van 370 microgram per liter. Er zijn geen vergelijkende gegevens uit het verleden bekend om een mogelijk verband te leggen met de brand bij Shell.

In het geloosde afvalwater vanuit de zuiveringsinstallaties wordt de stof niet meer aangetroffen. Deze is volgens het waterschap in het zuiveringsproces verwijderd. De resultaten over metingen naar zware metalen zijn nog niet bekend. De resultaten worden vrijdag verwacht.

Hollandse Delta liet woensdag watermonsters nemen op acht locaties in de Hoeksche Waard en Zwijndrecht en op de rioolwaterzuiveringen in Strijen en Zwijndrecht. De monsters zijn onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen.