China wint meer land in omstreden zeegebied

China heeft meer land gewonnen in een gebied in de Zuid-Chinese Zee dat ook door de Filipijnen wordt geclaimd. Dat hebben bronnen bij het Filipijnse leger donderdag gezegd. Beijing probeert met de landaanwinning zijn militaire aanwezigheid rondom de betwiste Spratly-eilanden te vergroten.

De Filipijnen luidden al in april de noodklok toen Chinese baggerschepen een stuk land wonnen bij het Johnsonrif, vlakbij de Spratly-eilanden. President Benigno Aquino III zei donderdag dat hij zich zorgde maakt nadat hem foto's van Chinese baggerschepen in de buurt van de eilandengroep onder ogen waren gekomen. De beelden waren afkomstig van het Cuarteron- en Gavenrif, die beide door China worden bezet.

China claimt vrijwel de gehele Zuid-Chinese Zee. Woensdag vroeg het Permanent Hof van Arbitrage China om binnen zes maanden met bewijzen te komen voor de territoriale claims in het maritieme gebied. Deze uitspraak kwam nadat de Filipijnen een klacht bij het hof in Den Haag had ingediend. Niet alleen de Filipijnen, maar ook Brunei, Maleisië, Taiwan en Vietnam claimen delen van de Zuid-Chinese Zee.