Obama: interventie bij boete BNP niet kies

Chuck-N0rr1s

Het is niet de taak van de Amerikaanse president in te grijpen in het onderzoek naar de Franse bank BNP Paribas, waar mogelijk een miljardenboete uit voortvloeit. Dat heeft Barack Obama donderdag gezegd in aanloop naar zijn diner met zijn Franse ambtgenoot François Hollande.

Hollande had aangekondigd de mogelijk miljardenboete te berde te brengen tijdens het etentje in Parijs donderdagavond. Volgens Obama is het een 'Amerikaanse traditie' dat de president zich niet bemoeit met rechtszaken. "Ik bel de aanklager niet op om te zeggen hoe een bepaalde zaak af te handelen." Deze scheiding der machten moet ervoor zorgen dat de rechtspraak niet wordt beïnvloed door de politiek. "Ik zal over de afhandeling van de zaak lezen in de krant, net als ieder ander."

Het Amerikaanse ministerie van justitie legt de bank mogelijk een dwangsom van meer dan tien miljard dollar (7,3 miljard euro) op omdat BNP tussen 2002 en 2009 sancties tegen Iran, Somalië en Sudan zou hebben geschonden.

Hollande heeft Obama in een brief gevraagd de zaak 'redelijk' te benaderen, meldde persbureau Reuters woensdag. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius sloeg dinsdag een minder milde toon aan. Als de Amerikanen het proces doorzetten, brengt dat mogelijk de vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie in gevaar, zo waarschuwde Fabius.