Gezuiverd raadslid krijgt geen excuses Samsom

Het Soestse PvdA-raadlid Osman Suna krijgt geen excuses van partijleider Diederik Samsom. Wel heeft Samsom hem gebeld, verklaarde hij donderdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Dat was een goed gesprek en Samsom beschouwt de zaak hiermee als afgedaan. Suna kan nu gewoon aan de slag als raadslid, aldus de PvdA-leider.

Suna eiste excuses, nu donderdag bleek dat niet kan worden bewezen dat hij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart stemmen ronselde. Samsom zei eerder dat Suna 'niet deugt' en dat hij 'klaar was' met hem. Blijven excuses uit, dan overweegt Suna een gang naar de rechter.

Samsom heeft hem donderdagmiddag meteen gebeld. Daarbij heeft Suna niet gevraagd om excuses, zei hij. "Ik heb hem uitgebreid gesproken en gezegd dat ik opgelucht ben dat het zo is afgelopen. Ik ben persoonlijk heel blij voor hem dat hij zijn zetel conform afspraak kan innemen. Ik heb hem daarbij veel succes gewenst." Suna heeft hem vervolgens bedankt voor het telefoontje.

Volgens Samsom is het ook niet nodig excuses aan te bieden. Zijn uitspraak dat Suna 'nu niet en straks niet' raadslid kan worden, is uit zijn verband getrokken. "Ik bedoelde daarmee nu niet voor de verkiezingen en straks niet na de verkiezingen zolang het onderzoek van het OM nog loopt. Dat is nu afgerond en hij kan alsnog zijn zetel innemen."

Samsom betreurt het wel als 'allerlei misverstanden en hoogoplopende conflicten' zijn ontstaan. Dat is niet goed voor Suna en niet voor de PvdA. "Ik had dat graag anders gezien."

Het Openbaar Ministerie meldde donderdag dat oriënterend onderzoek geen bewijzen opleverde dat Suna tijdens de verkiezingscampagne stelselmatig mensen benaderde om hun stempas af te geven.