[WK] Voorbeschouwing Groep A

Op donderdag 12 juni begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep A, de groep waarin thuisland Brazilië uit zal komen.

Brazilië

Brazilië is voor de tweede maal in de historie gastheer van het wereldkampioenschap voetbal. Het Zuid-Amerikaanse land hoefde zich daarom niet te kwalificeren voor het eindtoernooi, maar speelde oefenwedstrijden. Tijdens de Confederations Cup vorig jaar was sterspeler Neymar onnavolgbaar en de Barcelona-speler moet samen met de andere aanvallers de Goddelijke Kanaries de zesde titel bezorgen. Achterin houdt Thiago Silva de boel dicht.

Neymar won vorig jaar de Confederations Cup met Brazilië (Pro Shots/Action Images)

Als enige land ter wereld heeft Brazilië aan alle wereldkampioenschappen meegedaan. In 1950 organiseerde het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst de titelstrijd, maar moest toen knarsetandend toezien dat de titel naar buurland Uruguay ging. In 1958 werd de eerste wereldtitel behaald, een kunststukje dat in 1962, 1970, 1994 en 2002 herhaald werd. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Zuid-Afrika moest Brazilië in de kwartfinales het hoofd buigen voor Nederland (1-2). Dit jaar moeten de laatste zestien weer makkelijk bereikt kunnen worden.

Kroatië

Kroatië werd in de kwalificaties voor het WK voetbal achter België tweede in de Europese Poule A. De Kroaten wisten zich met de hakken over de sloot te plaatsen voor de play-offs waarin ze gekoppeld werden aan IJsland. Na een 0-0 in Reykjavik werd thuis een 2-0 zege geboekt, waardoor de trip naar Brazilië geboekt kon worden. Bekendste spelers zijn Luka Modrić, Ivica Olić en Mario Mand¸ukić.

Als land bestaat Kroatië pas sinds 1991 en in die tijd heeft het driemaal eerder deelgenomen aan het wereldkampioenschap voetbal. Daarin was in 1998 de derde plaats het beste resultaat. In Frankrijk werd destijds Nederland geklopt. Voor de onafhankelijkheid kwamen de spelers uit voor Joegoslavië dat acht maal deelnam aan het WK en een halve finale in 1930 als beste resultaat had. De Kroaten kunnen de groepsfase overleven, al moeten ze in het duel tegen Brazilië Mand¸ukić wel missen vanwege een schorsing.

Mexico

Net als Kroatië kende ook Mexico een moeizame aanloop naar het WK. Het land werd vierde in de laatste poulefase van Noord- en Midden-Amerika en moest play-offs spelen. Daarin werd Nieuw-Zeeland relatief eenvoudig aan de kant geschoven. Sterspeler is Manchester United-spits Javier Hernández, terwijl ook van Giovani dos Santos en Oribe Peralta het nodige verwacht kan worden.

Voor Mexico wordt het in Brazilië het vijftiende optreden op een wereldkampioenschap. El Tricolor behaalde in 1970 en 1986 met de kwartfinale haar beste resultaat. Opvallend is te noemen dat het land in 2012 in Londen Olympisch kampioen voetbal werd door in de finale Brazilië te verslaan. Dit toont aan dat de Mexicanen nooit onderschat mogen worden en zeker een kans hebben om de groepsfase te overleven.

Kameroen

Tot slot had ook Kameroen het lastig om zich voor Brazilië te kwalificeren. De Ontembare Leeuwen wonnen met veel geluk hun poule, waarna de laatste horde Tunesië was. Die ploeg werd in het thuisduel opzijgeschoven. De absolute vedette is Samuel Eto'o, al ligt hij door diverse voorvallen mogelijk niet lekker in de groep.

Samuel Eto'o, de spits van de Ontembare Leeuwen (Pro Shots/Dennis Spaan)

Kameroen doet voor de zevende maal mee aan het wereldkampioenschap. Het beste resultaat stamt al weer uit 1990 toen de kwartfinale werd bereikt. Dit jaar lijken de Ontembare Leeuwen de zwakste broeder in Groep A te zijn. De ploeg wist zich de afgelopen twee keren niet voor de Afrika Cup te plaatsen en kampt met een gebrek aan creativiteit op het middenveld. Barcelona-speler Alex Song wordt geacht dit probleem op te lossen.

Wedstrijdschema

12/06 22.00 Brazilië - Kroatië
13/06 18.00 Mexico - Kameroen

17/06 21.00 Brazilië - Mexico
18/06 24.00 Kameroen - Kroatië

23/06 22.00 Kameroen - Brazilië
23/06 22.00 Kroatië - Mexico