Verdachte aanslag Brussel vecht uitlevering aan

De Fransman Mehdi Nemmouche, verdachte van de moordpartij in het Joods Museum in Brussel, verzet zich tegen uitlevering aan België. Dat zei hij donderdag in de rechtszaal in Versailles. Het proces is uitgesteld tot volgende week.

Woensdag liet de advocaat van Nemmouche, Apolin Pepiezep, al weten dat zijn cliënt in Frankrijk zou moeten worden berecht. "We kunnen niet garanderen dat mijn cliënt in België beter wordt berecht dan in Frankrijk", zei hij.

Nemmouche werd vrijdag bij een routinecontrole op drugs in Marseille aangehouden. Hij had een kalasjnikov, een pistool en munitie bij zich. Hij wordt verdacht van de aanslag op het Joods Museum zes dagen eerder, waarbij drie doden en een zwaargewonde vielen.

Nemmouche zat zeven jaar in de gevangenis in Frankrijk. Na zijn vrijlating vertrok hij naar Syrië. Hij bleef daar een jaar en sloot zich waarschijnlijk aan bij de radicaalislamitische groepering ISIS, die tegen de Syrische president Bashar Assad strijdt. In de gevangenis zou hij zijn geradicaliseerd.