Canadese agenten doodgeschoten

Redactie

Bij een schietpartij in het oosten van Canada zijn woensdag drie agenten doodgeschoten en twee agenten gewond geraakt. De politie is in de plaats Moncton op zoek naar een verdachte, maar had twaalf uur na de schietpartij nog geen spoor van hem gevonden.

De politie reageerde woensdagavond lokale tijd op een melding over een gewapende man die in het noorden van de stad was gezien. Bij de schietpartij die volgde kwamen drie agenten om. De twee agenten die gewond raakten, verkeren niet in levensgevaar. Hun toestand is stabiel.

De politie vermoedt dat de schutter in de wijk Pinehurst is. "Wij roepen iedereen in dat gebied op om binnen te blijven en deuren gesloten te houden. Wie er niet is, moet daar wegblijven", zei een woordvoerder. Een 42-jarige bouwvakker zegt dat hij de schutter in camouflagepak midden op straat zag staan terwijl hij zijn vuurwapen op politiewagens richtte. Toen de man begon te schieten, is de bouwvakker zijn huis in gevlucht.

De autoriteiten hebben scholen en overheidskantoren gesloten. Alle stadsbussen zijn van de weg gehaald en de postbezorging in Moncton is voorlopig stilgelegd.

De schutter is volgens de politie de 24-jarige Justin Bourque uit Moncton, een stad met 69 duizend inwoners. De politie heeft een foto verspreid waarop de verdachte militaire camouflage draagt en twee vuurwapens vasthoudt. De politie heeft wegversperringen opgeworpen en vraagt weggebruikers uit het gebied te blijven.

Vuurwapengeweld komt in Canada niet vaak voor en zeker aan de oostkust niet. Het dodelijkste vergelijkbare incident van de afgelopen 120 jaar speelde in 2005, toen vier agenten in de westelijke provincie Alberta werden doodgeschoten. Zij onderzochten een boerderij in Mayerthrope toen ze werden aangevallen. De aanvaller werd uiteindelijk gedood.