Van Woerkom aanvaardt functie van ombudsman

Redactie

Guido van Woerkom aanvaardt de functie van Nationale Ombudsman. Hij gaat werken aan herstel van vertrouwen. Dat laat Van Woerkom donderdagmiddag weten in een verklaring nadat eerder op de middag een meerderheid van de Tweede Kamer alsnog instemde met zijn benoeming.

Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom. Volgens hem heeft daarmee een ruime meerderheid ingestemd met zijn voordracht. Hij is blij dat de Kamer het vertrouwen in hem heeft uitgesproken. "Dat vertrouwen is uiteraard van cruciaal belang." De stemming volgde op dagen van gesteggel over de scheidend ANWB-topman. Centraal daarbij stonden zijn uitspraken van vier jaar gelden over Marokkaanse taxichauffeurs. Donderdagochtend had hij daarom nog een gesprek met de PvdA, SP en ChristenUnie.

"Het zijn bewogen dagen geweest", zegt hij daarover. "Ik heb nog steeds spijt van mijn uitlating van vier jaar geleden en kan mij voorstellen dat deze tot commotie heeft geleid. Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen. Daar zal ik de komende tijd aan werken. De deur van de Nationale Ombudsman staat voor iedereen altijd open."

Van Woerkom gaat op 1 november aan de slag als ombudsman. Hij ziet het als een 'grote eer en belangrijke taak' dat hij een bijdrage mag leveren aan het versterken van het vertrouwen tussen burgers en de overheid. "Ik zal het vertrouwen dat vandaag in mij gesteld is niet beschamen, en hoop aan te tonen dat ik een onbevooroordeelde ombudsman ben voor alle inwoners van Nederland."