Bussemaker hekelt 'bangmakerij' leenstelsel

Redactie

De tegenstanders van het leenstelsel verkopen 'klinkklare onzin' en doen aan 'bangmakerij'. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag geschreven op haar weblog, rond aanvang van een Kamerdebat over het leenstelsel.

Volgens Bussemaker is het niet waar dat studenten met tienduizenden euro's meer schuld worden opgezadeld. Ook bestrijdt zij dat jongeren uit gezinnen met lage inkomens massaal zullen afzien van een studie. "Dat bekt allemaal wel lekker en je haalt er de krant mee maar het is volledig verzonnen", schrijft Bussemaker.

Bussemaker stelt dat in andere landen is gebleken dat invoering van een leenstelsel niet ten koste gaat van de toegankelijkheid van het onderwijs. De studieschuld wordt zesduizend euro hoger voor studenten die al lenen en zes- tot negenduizend euro hoger voor studenten die nu nog niet lenen, stelt Bussemaker verder.

De coalitiepartijen VVD en PvdA sloten vorige week een akkoord met D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel vanaf 2015. De basisbeurs verdwijnt, de ov-jaarkaart voor studenten blijft bestaan.

De oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord uitten donderdag in het Kamerdebat felle kritiek. "Een leven lang leren wordt een leven lang lenen", stelde CDA-Kamerlid Michel Rog. Met name GroenLinks moest het ontgelden. PVV en SP verweten de partij 'verraad'.