FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 september 2013

Gesink grijpt zege in Quťbec

Robert Gesink heeft zeer verrassend de Grand Prix Cycliste de Québec op zijn naam geschreven. Na ruim tweehonderd kilometer bleek de renner van Belkin de sterkste in de sprint.

Thiago Machado (RadioShack), Valerio Agnoli (Astana) en Pello Bilbao (Euskaltel) trokken na tien kilometer ten strijde. Zij wisten hun voorsprong op het door Cannondale gecontroleerde peloton uit te breiden tot maximaal zes minuten. Met nog zeventig kilometer te gaan kregen de koplopers hulp van het BMC-trio Tejay van Garderen, Steve Morabito en Amaël Moinard. Ook Eduard Vorganov (Katusha), Jesus Herrada (Movistar) en Jack Bobridge (Belkin) sloten zich hierbij aan.

Door het werk van Cannondale, de ploeg van topfavoriet Peter Sagan, kwam alles met ongeveer veertig kilometer te gaan bij elkaar waarna Marco Marcato (Vacansoleil), Daniel Oss (BMC) en Yoann Offredo (FdJ) het probeerden. Even later werden zij bijgestaan door Dries Devenyns (Omega-Pharma Quick-Step), Sergey Chernetskiy (Katusha), Sergey Lagutin (Vacansoleil) en Björn Thurau (Europcar). Nadat de groep werd teruggepakt probeerde George Bennett het namens Radioshack nog, maar ook hij mocht zijn gang niet gaan.

Aan het eind van de voorlaatste ronde opende Ryder Hesjedal (Garmin) de finale. Hij kreeg een aantal renners met zich mee, maar uiteindelijk was het de Nederlander Niki Terpstra van Omega-Pharma Quick-Step die solo op kop kwam. Toen zijn voorsprong bleef groeien leek hij op weg naar een mooie zege, maar nadat Sky de kop van het peloton overnam kroop de voorsprong snel terug. Met nog vier kilometer te gaan viel Sagan aan en leek de Slowaak het gat naar Terpstra te gaan dichten. Hij kreeg echter geen steun, waardoor Terpstra nog even langer voorop mocht blijven.

Met nog een kleine twee kilometer te gaan werd Terpstra dan toch bijgehaald door een groep met onder meer Greg van Avermaet (BMC) en Sagan, maar ook met Robert Gesink. Een halve kilometer voor de streep probeerde Simon Geschke (Argos-Shimano) nog weg te springen, met Terpstra in zijn wiel. Dit mocht echter niet baten, en in een oplopende sprint bleek Gesink uiteindelijk te sterk voor Arthur Vichot (FdJ) en Van Avermaet. Sagan had in zijn eerdere aanval te veel krachten verspild en moest het laten lopen. Voor Gesink was het de eerste overwinning sinds hij in mei vorig jaar de Tour of California op zijn naam schreef.

[JL] Helmond Sport bezorgt Dordrecht eerste nederlaag

Koploper FC Dordrecht heeft vrijdag voor de eerste keer dit seizoen een nederlaag geleden in de Jupiler League. Davy Brouwers schoot Helmond Sport in blessuretijd vanaf de strafschopstip naar een 2-1 overwinning tegen de Zuid-Hollanders.

Dordrecht leek zich lange tijd naar zijn zevende zege te voetballen. Na de openingstreffer van Erixon Danso bracht Serhat Koç Helmond pas acht minuten voor tijd op gelijke hoogte, waarna Brouwers de Limburgers drie punten bezorgde.

Dordrecht blijft wel in zijn eentje koploper met negentien punten. Nummer twee FC Eindhoven wist namelijk niet maximaal te profiteren. Sparta Rotterdam hield de Brabanders op een 1-1 remise dankzij een goal van Steef Nieuwendaal. Jens van Son vond het net voor Eindhoven, dat op zeventien punten staat.

Piotr Parzyszek bezorg zichzelf een heldenstatus door driemaal doel te treffen voor De Graafschap. De Superboeren versloegen VVV-Venlo in Limburg met 4-0, nadat Rogier Meijer voor het slotakkoord had gezorgd. De Graafschap staat derde op vijf punten van Dordrecht.

FC Volendam en Excelsior deelden de punten: 2-2. Gerry Koning schonk de Noord-Hollanders in blessuretijd een punt. Beide ploegen bevinden zich in de middenmoot. MVV Maastricht versloeg hekkensluiter Almere City in Limburg met 2-1 en verlaat daardoor de onderste regionen.

Bouterse: 'nog een termijn als president'

Desi Bouterse hoopt in 2015 zichzelf op te mogen volgen als president van Suriname. Dat maakte hij vrijdagavond bekend op de Surinaamse staatsradio. "We gaan ervoor. Er is nog veel werk te doen voor en door Suriname. De afspraak met mijn gezin was oorspronkelijk dat ik één termijn zou aanzitten, maar ik heb het met hen besproken. Ik heb de toestemming gekregen van mijn vrouw", zei Bouterse.

Het Surinaamse staatshoofd vervolgde dat zijn achterban hem ook al op het hart had gedrukt dat hij zichzelf herverkiesbaar moest stellen. Toch gaf hij toe dat hij niet alle verkiezingsbeloften die hij in 2010 heeft gemaakt, zal kunnen verwezenlijken.

Zo had hij bij zijn aantreden in 2010 beloofd achttienduizend volkswoningen te bouwen, een nieuwe snelweg naar de luchthaven van Paramaribo aan te leggen en een brug naar buurland Guyana te bouwen. Na drie jaar zijn er amper vijfhonderd nieuwe huizen verschenen.

"Het grootste gedeelte van mijn beloften zal echter wél worden ingelost. Er zijn na drie jaar al meer huizen verrezen dan de vorige regering ooit heeft gebouwd. Daardoor verwacht ik ook dat het volk mij in 2015 een volgende termijn zal schenken", beloofde Bouterse. Hij kondigde verder aan dat het land binnenkort zijn eerste tramlijn ooit krijgt.

In Suriname worden om de vijf jaar parlementsverkiezingen gehouden. Het is het parlement dat vervolgens de president kiest. In de grondwet staat geen enkele beperking op het aantal ambtstermijnen dat een president mag aanzitten. Voorganger Ronald Venetiaan was in totaal driemaal staatshoofd.

Dochter Armin van Buuren noemt computer papa

De 2-jarige dochter van Armin van Buuren is er zo aan gewend dat ze haar vader via Skype spreekt, dat ze de computer papa noemt. De 36-jarige dj vertelde vrijdagavond in College Tour dat hij het moeilijk heeft met het gemis van zijn kinderen. "Maar dat heb ik ervoor over."

"Het is zwaar om mijn kinderen niet te zien", vertelde Van Buuren, die in juli zijn tweede kind verwelkomde. "Ik zie ze veel, daar kies ik bewust voor, maar toch mis ik dingen. Nu ga ik weer naar Amerika, dat is heel zwaar. Gelukkig is er Skype, maar het blijft moeilijk. Als je weer alleen op je hotelkamer zit en je ziet via de computer dat je dochter weer een paar woorden heeft geleerd. Dat is niet makkelijk."

Een paar uur nadat Armins zoon Remy in juli ter wereld kwam, stond de dj weer achter de draaitafel. "Dat is de meest bizarre dag uit mijn leven", blikte Van Buuren terug. "Om 09.00 uur is mijn vrouw bevallen en een paar uur later stond ik in België op Tomorrowland. Toen mijn zoon geboren was, wilde ik het van de daken schreeuwen. Dat heb ik daar gedaan met m'n publiek."

Armins vrouw Erika liet de dj gaan. "Ze vroeg alleen: is het belangrijk voor je? Als ik niet gegaan was, had ik spijt gehad." Hoewel hij is gaan draaien, heeft Van Buuren spijt van zijn besluit. "Nu heb ik bijvoorbeeld de eerste keer dat hij gevoed werd gemist."

Spijt heeft Van Buuren ook voor de moeilijke tijden die hij zijn vrouw heeft bezorgd. "Godzijdank zijn we nog bij elkaar, maar het is niet makkelijk geweest. Voor de buitenwereld is het alsof we een leuk stel zijn, en dat is ook zo, maar het is niet altijd makkelijk geweest."

Hoewel zijn werk een zware wissel op zijn privéleven trekt, denkt Van Buuren nog niet aan stoppen. "Ik heb het idee dat ik net begonnen ben." Mocht het de dj ooit minder voor de wind gaan, heeft hij andere plannen. "Ik focus me niet alleen meer op het draaien, van die fout heb ik geleerd. Ik produceer, heb m'n eigen radioprogramma en ben aandeelhouder in twee bedrijven. En ik heb een hele lieve familie en m'n rechtenstudie nog."

Ook voelt Van Buuren er wel iets voor om jonge dj's onder zijn vleugels te nemen. "Ik zie jongens om me heen kapot gaan aan de roem. Geef ook maar eens weerstand aan alle verleidingen. De drank, het succes, het geld en de vrouwen. Om dan puur bij muziek te blijven, is gewoon lastig. Zeker als je zo jong bent. Misschien moet ik daar maar iets mee gaan doen."

Zelf heeft Armin geen enkel probleem de verleidingen te weerstaan. "Ik ben er gewoon niet mee bezig", antwoordde de dj op de vraag of hij wel eens 'meesnuift'. "Maar ik zie het wel om me heen natuurlijk. Cocaïne gebruiken is er gewoon nog nooit van gekomen."

Puber ramt ma's auto tegen truck

Een 14-jarige puber is op de vlucht voor de politie met de auto van zijn moeder achterop een vrachtwagen gebotst. Niemand raakte gewond, meldt de politie. De jongen had de wagen van zijn moeder stiekem meegenomen.

De politie kreeg donderdagmiddag een melding dat een jongen rondreed in Nieuwegein. Op de Fokkesteeg zagen agenten de jongen en een 17-jarige mede-inzittende rijden en gaven een stopteken, waarop ze wegscheurden. De puber reed meerdere keren door rood licht en vluchtte richting IJsselstein.

Eenmaal in IJsselstein kwam het op de Utrechtseweg tot een botsing. De vrachtwagen waar de jongen op was gebotst liep geen schade op, maar de wagen van de moeder raakte ernstig gehavend aan de voorkant. De twee inzittenden probeerden weg te rennen, maar werden snel door de agenten ingehaald en aangehouden.

De jongens zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De auto is weggetakeld voor onderzoek.

Drie gewonden door steekpartij Rotterdam

Bij een steekpartij in Rotterdam-Zuid zijn vrijdagavond drie gewonden gevallen. Een van hen liep een slagaderlijke bloeding op. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Een andere man en een vrouw raakten lichtgewond. De politie weet nog niet wat er aan de steekpartij is voorafgegaan.

Er is nog niemand opgepakt. De politie is een zoektocht begonnen naar twee mannen. De steekpartij was aan de Smeetslandsedijk in de wijk Lombardijen.

Roman Polanski riskeert arrestatie in Polen

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski loopt het risico in zijn geboorteland Polen te worden gearresteerd. De Amerikaanse overheid wil de filmmaker al sinds 1977 arresteren wegens seks met een 13-jarig meisje in Los Angeles. Polanski is aanwezig op het filmfestival van Gdynia, waar hij vrijdagavond een masterclass geeft en zijn nieuwe film Venus in Furs in première laat gaan.

De 80-jarige Polanksi, die in Parijs woont, werd in 2009 op de luchthaven van Zürich gearresteerd toen hij op weg was naar het jaarlijkse filmfestival van de stad. De Amerikaanse overheid had bij de Zwitserse autoriteiten aangedrongen op zijn aanhouding en vroeg later om uitlevering. Dat verzoek werd niet gehonoreerd. Uiteindelijk werd Polanski ruim een halfjaar onder huisarrest gezet in zijn chalet in Gstaad.

Polanski was enkele jaren geleden al in Polen voor de begrafenis van een vriend. Dat bezoek heeft niet tot problemen geleid.


Roman Polanski riskeert arrestatie in Polen (Foto: Novum)

Boek: Olaf Olafsson - De weg naar San Martino

Alice Orsini is een van origine Engelse vrouw die in Italië is opgegroeid in een gemeenschap van rijke Britten. Ze trouwt tegen de zin van haar moeder en stiefvader in met Claudio, een Italiaan van mindere komaf dan hen en ze vestigen zich op een heuvel in Toscane. Daar verbouwen ze een vervallen landhuis en hebben ze een goed leven. Maar wanneer Alice een affaire begint met een oude jeugdvriend, vertonen zich de eerste haarscheurtjes. Als Alice niet aanwezig is bij het overlijden van hun doodzieke kind is voor Claudio de maat vol en verlaat hij Alice. Ondertussen is de Tweede Wereldoorlog op zijn hevigst en helpt Alice de Duitsers bij het onderbrengen van een schilderij. In de tussentijd is er iemand anders op zoek naar ditzelfde schilderij...

WK-zilver en brons voor paratriatleten

De Nederlandse Paralympische triatleten hebben zilver en brons veroverd op de wereldkampioenschappen in Londen. Joleen Hakker won samen met haar gids Laura van Leeuwen zilver in de TRI6a-handicapklasse. In de TRI5-klasse (beenamputatie) greep Saskia van den Ouden het brons. 

Hakker en Van Leeuwen begonnen matig aan de triatlon. Na het zwemonderdeel kwamen ze als vierde uit het water. Op de fiets wisten de Nederlandse dames echter alle koppels in te halen. In de afsluitende vijf kilometer hardlopen werden ze nog gepasseerd door het Amerikaanse duo Ivonne Mosquera en haar gids Ryan Purcell, die het goud binnensleepten.

Van den Ouden lag de hele race op de derde plaats. Zowel in het zwemmen, fietsen en hardlopen moest zij toegeven op twee Amerikaanse triatletes. Megan Fischer pakte uiteindelijk de wereldtitel, het zilver ging naar Patricia Collins.

Sinds bekend is dat de triatlon ook een onderdeel zal worden op de Paralympische Spelen is de sport enorm gegroeid. In totaal kwamen 219 deelnemers aan de start van het WK, vorig jaar was dat nog maar de helft. 

Pesice interim-bondscoach TsjechiŽ

Josef Pesice staat de laatste twee WK-kwalificatieduels langs de lijn als interim-bondscoach van Tsjechië. Dat meldt de Tsjechische voetbalbond vrijdag. De 63-jarige oefenmeester was de assistent van Michal Bilek, die dinsdag na een 2-1 nederlaag tegen Italië opstapte.

De Tsjechen lijken een plek op het WK in Brazilië van volgend jaar te kunnen vergeten. Met nog twee duels te spelen heeft het land een achterstand van vier punten op nummer twee Bulgarije.

Pesice had eerder meerdere nationale jeugdteams van Tsjechië onder zijn hoede. Ook coachte hij Slavia Praag.

Vermeer houdt voorlopig vertrouwen bij Ajax

Kenneth Vermeer blijft vooralsnog de eerste doelman van Ajax. Tweede keeper Jasper Cillessen klopt volgens trainer Frank de Boer aan de deur en Vermeer is 'niet in de allerbeste vorm' maar het is nog te vroeg voor een keeperswissel.

In de wedstrijd tegen FC Groningen (1-1) twee weken geleden ging Vermeer opzichtig in de fout en bij Oranje verloor hij inmiddels zijn basisplaats aan Michel Vorm. Reservekeeper Cillessen heeft ook al Oranje-ervaring en is bij een deel van de Ajaxfans favoriet.

De Boer wilde in de persconferentie in aanloop naar het duel tegen koploper FC Zwolle nog niet zeggen of Kolbeinn Sigthórsson ook het vertrouwen houdt. De spits kon tegen Groningen geen potten breken en voelt de hete adem van Danny Hoesen in zijn nek. Mogelijk wordt Sigthórsson, mede met het oog op de wedstrijden tegen FC Barcelona woensdag en PSV zondag gespaard. "We zullen morgen zien", zei De Boer met een glimlach.

Aanvoerder Siem de Jong krijgt waarschijnlijk speeltijd zaterdag tegen FC Zwolle. De middenvelder keert sneller dan gedacht terug bij de wedstrijdselectie na afwezigheid wegens een klaplong.

Verhit JSF-debat onder PvdA'ers

"De discussie over de vervanging van de F-16 moet echt nog gevoerd worden in de fractie, ik hoop dat u daar begrip voor heeft." Tweede Kamerlid Michael Servaes moest vrijdag al zijn retorische gaven aanspreken om de lastige vragen van PvdA-leden in het Haagse Museum voor Communicatie te pareren. Dat begrip konden de leden echter slechts mondjesmaat opbrengen.

PvdA-Kamerleden praatten vrijdag met leden over de JSF. Dat gebeurde onder meer in Den Haag, waar Servaes werd toegebeten dat dat toestel te duur zou zijn. "We moeten ons realiseren dat we een klein land zijn. Dat meedoen in het hoogste geweldspectrum, zoals het kabinet wil, daar is gewoon geen geld voor", klonk het uit de zaal.

Servaes legde uit dat Nederland een actief buitenlands beleid wil voeren en dat een goede krijgsmacht daar bij hoort. Of wordt overgegaan tot de aankoop van de JSF moet nog besloten worden, verzekerde Servaes. "Als het kabinet met een voorstel komt, en dat is volgende week, zullen wij een zorgvuldige afweging maken."

"We hebben geen idee wat dat ding kost!", zei een boos partijlid. Servaes verwees naar het rapport van de Algemene Rekenkamer van dit voorjaar. "Daaruit blijkt dat het onverstandig is om nu uit de ontwikkelfase te stappen."

De stemming werd vervolgens grimmig. "In de verkiezingen is gezegd dat we de JSF niet zouden kopen. Dit is gewoon onbetrouwbaar", werd gezegd. "Volgend jaar zijn er twee keer verkiezingen: ik moet dan weer de deuren langs met die rode rozen. Wat moet ik nou zeggen?"

Servaes vroeg nogmaals om begrip. "Ik begrijp best dat mensen hier hele sterke emoties bij hebben", zei hij. "Onze partij heeft een traditie van eerlijk naar zaken kijken. Maar als je iets beslist dan moet je daar ook voor gaan."

Flessenpost, maar wat zit erin?

Vroeger, voor de tijd van chatroulette, konden mensen ook al op lange afstand met elkaar communiceren. Wilde je een totaal vreemd persoon een brief sturen, dan flikkerde je gewoon fles met een brief erin in de zee. De kans dat de brief dan daadwerkelijk aankwam was even groot als dat PostNL je pakket ook daadwerkelijk aflevert.

Nu gaat het gelukkig wat doelgerichter, maar soms neigen mensen terug te grijpen naar methodes die vroeger kennelijk voor hun werkten. Zo belandde er vandaag een fles met een brief op mijn tafel, terwijl ik drie hoog achter in Amsterdam woon.

Nu nog de brief eruit pielen…

Flessenpost

Unicef: kindersterfte opnieuw lager

Het aantal kinderen onder de 5 jaar dat komt te overlijden is opnieuw gedaald en is ten opzichte van 1990 zelfs gehalveerd. Toch overleden vorig jaar nog 6,6 miljoen kinderen. Dat staat in een rapport van Unicef dat vrijdag verscheen. Bijna de helft van de kindersterfgevallen deed zich voor in vijf landen: Nigeria, Congo, India, Pakistan en China.

"Er kan en moet vooruitgang worden geboekt", aldus Anthony Lake van Unicef. "Als er gezamenlijke actie, een stevige strategie, adequate middelen en politieke wil worden ingezet om het leven van kinderen en moeders te redden, dan zijn forse dalingen van kindersterfte niet alleen haalbaar, maar moreel ook dringend noodzakelijk."

De belangrijkste oorzaken van kindersterfte zijn malaria, longontstekingen en diarree, aldus het Unicef-rapport. Dagelijks overlijden hieraan zesduizend kinderen onder de 5. Ondervoeding draagt bij aan de helft van de sterfgevallen.

In het oosten en zuiden van Afrika is het aantal kinderen dat overlijdt sinds 1990 meer dan gehalveerd. West- en Centraal-Afrika zijn de enige regio's waar dat de niet is gebeurd.

Dertig procent van de kinderen die sterven door malaria komt uit Nigeria. Daarnaast komt twintig procent van de kinderen die overlijden door een besmetting met hiv uit dat land. In totaal komt een op de acht kinderen die wereldwijd overlijden uit Nigeria.

Hoewel de cijfers nog altijd vreselijk zijn, daalt sinds 2005 jaarlijks het aantal kinderen dat sterft met vier procent. Vooral in Bangladesh, Ethiopië en Brazilië is grote vooruitgang geboekt. Dat is deels te danken aan verbeterde gezondheidszorg. Ook zaken als goedkopere muggennetten, medicijnen en middelen tegen uitdroging en toegang tot schoon water hebben bijgedragen aan een lager kindersterftecijfer.

Volgens Lake is er een nieuw gevoel van urgentie nodig om het sterftecijfer verder te doen dalen. "Ja, we moeten de verbetering vieren, maar hoe kunnen we dit vieren als er nog zoveel te doen is?"

Luiten slaat zich de top tien in op KLM Open

Joost Luiten heeft op de tweede dag van het KLM Open in Zandvoort een plek in de top tien veroverd. De Bleiswijker had vrijdag 65 slagen nodig, vijf onder par. Hij staat nu gedeeld zevende. De Spanjaard Miguel Angel Jimenez deelt de leiding met zijn landgenoot Pablo Larrazabal.

Luiten had op de eerste dag met 69 slagen teleurgesteld. Wil Besseling was toen de beste Nederlander, maar viel vrijdag buiten de top dertig omdat hij 71 slagen nodig had. Rowin Caron deed het met 65 slagen boven verwachting goed en staat gedeeld 43e.

Oud-winnaar Maarten Lafeber kwam net als donderdag tot een teleurstellend aantal van zeventig slagen. Hij miste daardoor de cut en komt dit weekeinde niet meer in actie. Voor Robert-Jan Derksen en Robin Kind geldt hetzelfde. Het toernooi op de Kennemer Golf & Country Club, onderdeel van de Europese PGA Tour, duurt tot en met zondag.

Achternaam vrouw VS te lang voor rijbewijs

Een vrouw op Hawaï heeft een dusdanig lange achternaam dat die niet op haar rijbewijs past. Op het rijbewijs is maar ruimte voor 35 tekens, maar daar heeft Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele niet genoeg aan. De 54-jarige Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele heeft de burgemeester en een wethouder van Honolulu geschreven om hulp te vragen.

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele heeft een rijbewijs, maar daarop is haar voornaam en de laatste letter van haar achternaam weggelaten. De vrouw kreeg haar achternaam toen ze in 1992 trouwde. Haar echtgenoot gebruikte alleen de naam Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele, die hij gekregen had van zijn grootvader.

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele besloot aandacht te vragen voor haar zaak toen ze vorige maand werd aangehouden en de agent moeilijk deed over haar rijbewijs.

Een woordvoerster van het departement voor verkeer liet weten dat gewerkt wordt aan een oplossing. Eind dit jaar moeten er veertig tekens voor voor- en achternamen op het rijbewijs passen en 35 tekens voor middennamen.

[DC] De Bakker zet Oranje op 2-0 voorsprong

Thiemo de Bakker heeft Nederland vrijdag aan een 2-0 voorsprong geholpen in de Davis Cup-ontmoeting met Oostenrijk. De geboren Hagenaar versloeg Jürgen Melzer in het Martiniplaza in Groningen met 5-7, 7-5, 5-7, 6-4 en 6-1. De prestatie van De Bakker is zeer knap te noemen, aangezien Melzer 81 plekken hoger staat op de wereldranglijst: 27 om 108.

De eerste vier sets, waarin de tennissers elkaar in vrijwel perfect evenwicht hielden, werden allen beslist door slechts een break. In de vijfde set bleek De Bakker voor eigen publiek nog wat extra's te kunnen geven en verzilverde hij op 5-1 op de service van Melzer zijn eerste matchpoint.

Robin Haase had eerder op de dag al gewonnen van Oliver Marach. Jesse Huta Galung en Jean-Julien Rojer kunnen het treffen zaterdag beslissen door in het dubbelspel te zegevieren. De winnaar van de confrontatie tussen Nederland en Oostenrijk komt volgend jaar uit in de Wereldgroep. De verliezer is veroordeeld tot groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone.

FOK!toen: IBM 305, pc met harde schijf

Vandaag in 1956 bracht IBM de eerste commercieel verkochte computer uit met een officiële harddisk. De rest is geschiedenis. De IBM 305:

IBM 305, 1956

De IBM 305: een revolutionaire computer  
INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES CORP., 13-09-1956. Elvis Presley's “Hound Dog /Don't Be Cruel”-single staat op nummer één in de Amerikaanse hitlijsten, de Suezcrisis en de Hongaarse Opstand staan op uitbreken en de Russen zijn nog een jaar verwijderd van Spoetnik 1, als IBM het 305 RAMAC-computersysteem op de markt brengt.

Het gevaarte – inclusief RAM-geheugen, harde schijf, printer en ponsmachine – kon in een kamer van negen bij vijftien meter worden ondergebracht, moest worden ingevlogen met vrachtvliegtuigen en het leasen kostte 3200 dollar per maand (in huidige prijzen $26.600).

De IBM 305 RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control, later Random Access Memory Accounting Machine) had 2,8 kilobyte trommelgeheugen als RAM en werd gemarket met een wereldprimeur: de harde schijf. De maximale tijd die benodigd was om een individueel bestand op te zoeken, uit te lezen of te overschrijven was 0,6 seconde – een hele vooruitgang op een medewerker en een archief vol kasten en laden.
IBM 350-module in museum

De IBM 350: de eerste harde schijf op de markt 
Op vier september werd deze allereerste harddiskdrive uitgebracht: de IBM 350 [afbeelding hierboven]. Het ding was ongeveer 1,5 kubieke meter groot, woog een ton en moest met vrachtwagens worden vervoerd en met behulp van een vorkheftruck geïnstalleerd.

Het bestond uit twee leesarmen die toegang hadden tot vijftig metalen schijven van 61 cm groot. De schijven bevatten op de boven- én onderkant 100 schrijfsporen per oppervlak en draaien rond met 1200 toeren per minuut. In totaal waren er kortom 100 oppervlakken te beschrijven met in totaal 10.000 schrijfsporen. Elk spoor kon 500 zesbitskarakters opslaan.
Beschadigde schijf; copyright Wiki-user Deep Silence
Als het mechanisme crashte kon het dit soort witte strepen achterlaten. Deze schijf is daardoor onbruikbaar geworden. Copyright Wiki-user Deep Silence 

Vijf miljoen zesbitskarakters komt neer op 3,75 MB nu. Data kon zoals gezegd binnen 0,6 seconden benaderd worden en werd uitgelezen met 8800 karakters per seconde (6,6 hedendaagse KB/s).

Hoewel IBM technisch al de mogelijkheid had om veel meer dan het equivalent van één 128 kbps-MP3'tje of foto op te slaan, had men destijds geen flauw benul hoe je zoiets aan de man zou moeten brengen. Wie zou er in vredesnaam nóg meer opslagcapaciteit willen?
IBM 305, overzichtsfoto

Ook 5,25 MB mogelijk, Olympische Spelen-analyse  
Vrijwel tegelijkertijd – één dag na de release van de 305-computer – bracht men een iets geavanceerder (maar fundamenteel hetzelfde) model van de harde schijf uit, de 355, voor een aangepaste versie van de 305-pc, de IBM 650. De 355 kon 6 miljoen 7-bitskarakters opslaan, oftewel 5,25 MB in moderne achtbitsbytes.

De eerste wereldwijde gebeurtenis waarbij de machine werd ingezet voor opslag, berekeningen en wat niet al, waren de Olympische Winterspelen van 1960 in de VS.
Handleiding IBM 305 RAMAC

De handleiding: fascinerend stukje toen 
IBM prijst het apparaat (vanzelfsprekend) de hemel in, in de handleiding van de RAMAC 305, die hier te bekijken is en een rijke schat van 150 pagina's aan legendarische computergeschiedenis biedt.

“BEFORE the development of mechanized accounting, business records were maintained in a series of ledgers by clerks who posted each transaction to the proper accounts. (...) In effect, the machine stores the equivalent of 62,5()0 80-column IBM cards.” 

Verschillende afbeeldingen in dit artikel komen direct uit de handleiding. Je kunt erop klikken voor een grotere pop-upversie om ook de vele fifties-bijschriften te lezen. De manual zelf is gevuld met tientallen pagina's aan ponskaartschema's en uitgebreide uitleg van de vele functies.
De printer 
De printer

De printer werkte met een middels zesbitbytes programmeerbare printstick, die aan de hand van de info in de byte wist welke letter er waar op de pagina aangeslagen moest worden. Printen duurde ongeveer een minuut per twee regels.
De printstick 
De printstick 

3,75 MB toen, 4.000.000 MB nu 
De grootste harde schijven die tegenwoordig vrijelijk gekocht kunnen worden in computerwinkels slaan vier terabyte op, ongeveer een miljoen keer meer dan die eerste HDD uit '56. Toch sloeg IBM een pad in dat uiteindelijk zou leiden tot de moderne pc, alhoewel die geenszins alléén door IBM is ontwikkeld, maar is ontstaan dankzij duizenden individuen en bedrijven wereldwijd middels decennia aan constante innovaties. 

Elk van de onderdelen kon apart worden geprogrammeerd en met elke technologische vernieuwing bracht IBM een geüpdate model uit – mede daarom was leasen, niet kopen, destijds nog een goede optie. IBM zou bijvoorbeeld begin jaren zestig het hdd-concept van slave- en masterdrives introduceren en die standaard wordt nog altijd gehanteerd. Zoals alles in de computerwereld, werd elk onderdeel elk jaar weer sneller, beter, uitgebreider en kleiner tot uiteindelijk in de seventies computers gemaakt en gemarket konden worden voor thuisgebruik. 
De console

De console, vanwaaruit de rest van de pc kon worden aangestuurd  

Knoppen voor reset, aan, uit op console
Schakelbord, reset- en aan- en uitknoppen op de console 

Toetsenbord van de console
Het toetsenbord van de console. 

Wanneer kwam jij (of je ouders/grootouders) voor het eerst in aanraking met computers, het zij thuis of op het werk? Weet je de jaren en specificaties nog?

Gezien de toekomst van film en games in volledige 360 graden-3D-highdef, het pad dat met de Oculus Rift definitief commercieel wordt ingeslagen, zal er de komende decennia ongetwijfeld steeds meer ruimte nodig zijn per uur film of spel. Zullen er over weer 57 jaar harddisks te koop zijn met opnieuw een miljoen keer meer opslagcapaciteit?

Mocht FOK! in 2070 nog bestaan, dan zal er tegen die tijd ongetwijfeld op dit artikel worden teruggeblikt door (bij leven en welzijn) een dan 81-jarige en nurks nostalgische superworm.

Straatrovers nemen tweeling twee uur op sleeptouw

Twee broers zijn eind augustus in Amsterdam slachtoffer geworden van een straatroof die ruim twee uur duurde. De broers, een tweeling van 18 jaar, moesten onder dreiging van geweld onder meer geld pinnen en goederen uit hun huis aan hun belagers geven, meldt de politie.

De straatroof vond plaats in de nacht van 30 op 31 augustus. De twee broers liepen met de fiets aan de hand op de Admiraal de Ruyterweg in Oud-West. Ze waren van een feest op weg naar huis. Net voorbij de Kostverlorenvaart dreigden twee mannen de broers in elkaar te slaan als ze geen geld zouden geven. Ook pakte een van de twee straatrovers een mobiele telefoon af.

De broers gaven hun belagers geld, maar de straatrovers eisten dat de tweeling zou gaan pinnen. Ook daarna hadden de straatrovers er echter nog geen genoeg van. De broers moesten ook spullen uit hun huis halen en mee naar het Erasmuspark. Daar lieten de straatrovers ze gaan, na de broers nog wel even te hebben gedreigd dat de tweeling zou worden doodgestoken.

Politie belt seksadvertenties na: vier aanhoudingen

De politie heeft donderdagavond vier arrestaties verricht tijdens een landelijke politieactie om mensenhandel in de illegale prostitutie aan te pakken. In totaal werden 430 commerciële seksadvertenties nagebeld. In 88 verdachte gevallen werd een bezoek gebracht.

De agenten stuitten op drie signalen van mensenhandel en een van mensensmokkel. Vijf andere zaken van mogelijke mensenhandel moeten nog nader worden onderzocht. De prostituees werken vanuit woningen, hotels en vakantieparken, maar ook op een industrieterrein of vanuit een auto. Veel van hen komen uit Oost-Europese landen. De gecontroleerde vrouwen en een enkele man variëren in leeftijd van 18 tot 61 jaar.

De politie kreeg hulp van onder meer de marechaussee, justitie en gemeenten. In totaal werkten 236 man mee aan de actie.

Het was de tweede keer dat een dergelijke landelijke actie op touw werd gezet. Er werden 63 bestuurlijke rapportages opgemaakt tegenover 32 in april. Op basis daarvan kan het gemeentebestuur bijvoorbeeld een illegaal bordeel laten sluiten of een dwangsom opleggen.

Recordverkoop elektrische auto's

Het mag slecht gaan met de autoverkoop in Nederland, de verkoop van (semi)elektrische auto's bloeit als nooit tevoren. In de maand augustus zijn er voor het eerst meer dan 1000 elektrische auto's verkocht, vooral door een groeiende vraag naar zogeheten plug-in hybrides en elektrisch aangedreven auto´s met een range extender. Dat maakte VWE voertuiginformatie en -documentatie vrijdag bekend.

In totaal werden er vorige maand 1120 elektrische auto's verkocht. Het merendeel van daarvan zijn auto’s met een range extender (verbrandingsmotor voor het opladen van accu’s) en plug-in hybrides (auto's met zowel verbrandings- als elektrische motor, die ook via een stekker kan worden opgeladen). De puur elektrische auto’s willen nog altijd niet erg doorbreken, constateert VWE.

Huurprijs sterker aan WOZ-waarde gekoppeld

De WOZ-waarde van een sociale huurwoning gaat een grotere rol spelen in het bepalen van de maximale huurprijs van die woning. Een voorstel hierover van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) werd vrijdag aangenomen in de ministerraad.

De populariteit en de locatie van een woning komen zo beter tot uiting in de huurprijs, aldus Blok. Dat zou weer bijdragen aan een beter functionerende woningmarkt.

Het voorstel van Blok is een afspraak uit het Woonakkoord van begin dit jaar. De plannen uit het regeerakkoord om de maximumhuur 4,5 procent van de WOZ-waarde te laten bedragen zijn daarmee van de baan.

In het huidige waarderingsstelsel waarmee prijzen van sociale huurwoningen worden bepaald, zijn het vooral de oppervlakte van de woning en de voorzieningen die invloed hebben op de maximale huurprijs. Een woning op het platteland wordt daarom nog dezelfde manier gewaardeerd als een even grote woning in de Randstad.

Een uitvloeisel van het voorstel is dat de maximale huurprijs kan variëren, afhankelijk van de WOZ-waarde. Die wordt jaarlijks bepaald. Blok benadrukt echter dat de huur niet verder mag stijgen dan een jaarlijks wettelijk vastgesteld percentage.

De nieuwe regeling geldt niet voor huurwoningen uit de vrije sector. Daar geldt geen maximumhuurprijs. Woningen in de vrije sector hebben een huur van minimaal 681,02 euro. Het nieuwe waarderingsstelsel moet op 1 juli volgend jaar ingaan.

Oppositie kraakt asielplan Teeven

De oppositie is niet tevreden met de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om het asielbeleid te hervormen. Van linker- tot rechterzijde van het politieke spectrum klinkt kritiek op de vrijdag gepresenteerde maatregelen.

"Teeven verkwanselt het belang van Nederland", vindt PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Met name het besluit om minder illegalen vast te zetten, is volgens hem een 'grote fout'. "Minder illegalen in de cel betekent meer illegalen op straat, meer overlast in de samenleving en veel minder uitzettingen naar de landen van herkomst. Hier betaalt de Nederlandse burger letterlijk en figuurlijk de rekening van, en die zit daar natuurlijk niet op te wachten."

Volgens D66 is een humaan asielbeleid 'nog ver weg'. "De plannen van staatssecretaris Teeven zijn vaag", vindt Kamerlid Gerard Schouw. "Er worden vooral veel onderzoeken gedaan, maar concrete acties blijven uit. Zo worden alternatieven voor visitatie onderzocht, terwijl dit direct afgeschaft kan worden. Er is ook nog veel ruimte voor interpretatie van het beleid. Het risico dat alles bij het oude blijft is groot."

De ChristenUnie is ook sceptisch. "De staatssecretaris geeft aan dat minder asielzoekers in de cel belanden. Dat is winst", vindt parlementariër Joël Voordewind. "Maar hij geeft aan dat dit alleen geldt voor de vreemdelingen bij wie geen kans bestaat dat ze de illegaliteit in verdwijnen. Hoe wordt dat getoetst? Ik vrees dat iedereen die niet volledig meewerkt aan vertrek alsnog de cel in gaat."

Daarnaast vindt Voordewind het zeer teleurstellend dat er niets wezenlijks verandert aan het zoheten buitenschuldbeleid. "In de praktijk is er een aantal ambassades dat niet wil meewerken aan het verstrekken van de benodigde papieren. Het is aan de asielzoeker om dit aan te tonen. Als de ambassade maandenlang niets van zich laat horen, verloopt de indieningstermijn en is de asielzoeker alsnog uitzetbaar. De staatssecretaris wijst het advies om in dit geval de procedure te verlengen af omdat hij bang is dat asielzoekers hier van zullen profiteren. Onbegrijpelijk."

Volgens GroenLinks zijn de maatregelen van Teeven onvoldoende om een 'menselijk asielbeleid te garanderen'. "Er is iets fundamenteel mis met de manier waarop we in Nederland met vluchtelingen omgaan. Het Nederlandse beleid is niet gericht op een eerlijke behandeling en beoordeling, maar op het wegsturen van zo veel mogelijk mensen", zegt Kamerlid Linda Voortman. "De maatregelen van Teeven veranderen daar niets aan."

Inkomen ouderen met kwart gestegen

Het inkomen van ouderen is de afgelopen twee decennia flink gestegen. En de kans op armoede is onder 65-plussers het laagst van alle leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van voormalig CPB-directeur Henk Don dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Uit het onderzoek blijkt dat het inkomen van ouderen in 2010 26 procent hoger lag dan in 1990. Het inkomen van mensen jonger dan 65 steeg in die periode met achttien procent. Reden hiervoor is dat ouderen die nu met pensioen gaan gemiddeld een hoger inkomen hebben dan de ouderen die nu overlijden. Hierdoor stijgt het gemiddelde inkomen van de groep.

Voor ongeveer de helft van de ouderen is de inkomensverbetering het gevolg van overheidsbeleid. Dan gaat het om koopkrachtstijging van de AOW en belastingkortingen voor ouderen.

Ten opzichte van 1993 is ook het nettovermogen van ouderen gegroeid, terwijl het nettovermogen van huishoudens met een kostwinner tot 45 jaar juist daalde. De huidige oudere generaties hebben relatief veel geprofiteerd van de onafgebroken stijging van de huizenprijs tussen 1984 en 2008. Ongeveer veertig procent van de 65-plussers beschikt over een vermogen van meer dan twee ton.

De verwachting is dat bij ongewijzigd beleid de inkomens- en vermogenspositie van ouderen in 2025 niet wezenlijk zal verschillen van de huidige generatie ouderen, ondanks kortingen op het pensioen en dalende huizenprijzen. De toekomstige ouderen beschikken namelijk over hogere aanvullende pensioenen dan de huidige bejaarden.

De kans dat ouderen in armoede vervallen is fors afgenomen. In 2000 leefde nog bijna twaalf procent van de 65-plussers onder de armoede grens. In 2011 bedroeg dat percentage drie procent. Voor de gehele bevolking ligt dat cijfer op negen procent.

Moslimpartij mikt op drie tot vijf zetels

Oud-PVV'er Arnoud van Doorn hoopt met zijn nieuwe islamitische partij drie tot vijf zetels te halen bij de volgende landelijke verkiezingen. "Er zijn anderhalf miljoen moslims in Nederland, zeventig procent is boven de 18 jaar. Dus drie tot vijf zetels moet mogelijk zijn", zegt hij vrijdag tegen Novum Nieuws.

Deze week maakte Van Doorn, die eind 2011 uit de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad werd gezet en zich daarna tot de islam bekeerde, bekend een partij te starten. Volgens hem voeren media en politiek een hetze tegen de islam, en moeten moslims voor zichzelf opkomen.

Vrijdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie Van Doorn gaat vervolgen wegens wiethandel, diefstal van stukken uit het stadhuis in Den Haag, schending van het ambtsgeheim en het bezit van een alarmpistool. Van Doorn wil inhoudelijk niet op de zaken ingaan. "Maar ik heb een jaar niks gehoord van het OM en een dag nadat ik aankondig met een moslimpartij te komen hebben zij een persbericht klaar."

"Ik weet niet of men zit te wachten op een goed georganiseerde islamitische partij met een groep intelligente hoog opgeleide mensen", zegt Van Doorn. "Ik denk dat men dat ziet als bedreiging, maar wij worden daar alleen maar sterker van."

Opgraving tyrannosaurus afgerond

De opgraving van de tyrannosaurus rex die Naturalis vorige week in de Verenigde Staten vond is vrijdag afgerond. Het kan echter nog meer dan een jaar duren voordat de botten naar Nederland worden gebracht, zegt een woordvoerder van het natuurhistorisch museum vrijdag.

Het skelet is volgens de woordvoerder 'meer dan we hadden durven dromen' maar hij wil zich nog niet uitlaten over de vraag hoe compleet het is. "We hebben het niet botje voor botje uitgegraven. Sommige delen van de grond zijn er in hun totaliteit uitgehaald omdat we die in een lab zorgvuldiger uit elkaar kunnen halen. Daarom weten we nog niet hoeveel botjes we hebben."

Wereldwijd zijn slechts twee skeletten voor meer dan de helft compleet. De woordvoerder durft niet te zeggen of dat bij dit skelet ook het geval is. "Maar het zal in ieder geval niet veel schelen. Er zitten heel complete delen bij. De schedel is goed bewaard gebleven, de ruggegraat is best compleet en we hebben de poten blootgelegd. Dit skelet zit bij de absolute wereldtop."

Om het skelet naar Nederland te halen, moet het eerst worden gekocht van de boer in wiens grond het is gevonden. Voordat het museum ging graven was al afgesproken dat bij een vondst het museum recht op eerste koop heeft. De prijs van het skelet is nog niet vastgesteld. "Maar dat loopt in ieder geval in de miljoenen." Het museum wil het geld met onder meer crowdfunding bij elkaar krijgen. "We zullen ruim een jaar nodig hebben om genoeg geld bij elkaar te hebben."

In april kondigde het museum al aan in de VS naar een T-rex te zoeken. Het museum gaat een jaar dicht voor een verbouwing en wil in 2017 heropenen met een volledig nieuwe dinozaal, waarin de tyrannosaurus rex een grote rol moet spelen. Daarom wilde het museum graag een echt skelet hebben. Het skelet zal dus pas over vier jaar te zien zijn.

Een eerste zoektocht leverde weinig op, maar vorige week was het raak op de grond van een ranch in Montana.

Niet zomaar ieder museum mag een skelet van een dinosaurus uit de VS meenemen. "Wij zijn een van de grotere natuurhistorische musea in de wereld, zeker als je naar Europa kijkt", zegt een andere woordvoerder. "Wij zijn eigenlijk het rijksmuseum van de natuurhistorie, waarbij de tyrannosaurus onze Nachtwacht wordt." Hier komt bij dat dinosauriërs een grote rol in het museum spelen.

Het museum kreeg twee jaar geleden de ambitie om een echt skelet van een T-rex in de collectie te hebben. Hiervoor werd contact opgenomen met expert Pete Larson van het Black Hills Institute, die betrokken was bij eerdere opgravingen. Hij hielp het museum niet alleen bij het vinden van het skelet, maar had ook de nodige connecties om in het gebied te mogen graven.

Moeder Lindsay Lohan dronken van weg geplukt

De moeder van Lindsay Lohan is donderdagavond opgepakt. Dina Lohan zat dronken achter het stuur. Politiebronnen vertellen entertainmentwebsite TMZ dat Dina twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed had.

De 50-jarige Dina werd donderdag rond 23.00 uur langs de kant van de weg gezet in Long Island, waar ze woont. Agenten merkten aanvankelijk haar rijgedrag op. Dina drukte het gaspedaal van haar witte BMW veel te ver in. Tijdens de controle bleek dat Dina gedronken had.

Volgens de politie reageerde Lindsays moeder aanvankelijk fel op haar arrestatie. "Ze beweerde dat ze tijdens de arrestatie gewond was geraakt", laat de politie van de staat New York weten aan TMZ. Nadat medisch personeel had vastgesteld dat Dina niets mankeerde, bond ze in.

Dina moest mee naar een politiebureau, waar een mugshot werd gemaakt. Vervolgens is ze opgepikt door een nuchtere chauffeur. Wie dat was, is niet bekend. Later deze maand moet Dina bij een rechter tekst en uitleg geven.

Dina is niet de enige Lohan met alcoholproblemen. De jarenlange juridische strijd van haar 27-jarige dochter begon in 2007 toen Lindsay werd aangehouden wegens rijden onder invloed. Lindsay kickte eerder dit jaar af, haar zesde afkickpoging lijkt vooralsnog geslaagd.

Tijdens haar verblijf in de kliniek kreeg Lindsay een verbod opgelegd om contact met haar moeder op te nemen. Dina had de kliniek gebeld, maar bleek stomdronken. Ook Lindsays vader Michael heeft problemen met alcohol, hij zei vorige maand nog verantwoordelijk te zijn voor de verslavingen van zijn beroemde dochter.

Organisatie FBK Games acht redding mogelijk

De organisatie van de Fanny Blankers-Koen Games denkt dat het FBK-stadion in Hengelo behouden kan blijven voor de atletiek. Uit een extern onderzoek blijkt dat de exploitatie van het stadion niet meer dan 170 duizend euro hoeft te kosten, verklaart de organisatie. Daardoor zou de gemeente minder hoeven te bezuinigen.

Hengelo moet volgens de huidige plannen 281 duizend euro bezuinigen op het FBK-stadion. Om die reden wil het gemeentebestuur het stadion verkopen aan FC Twente, waarna het stadion zou worden verbouwd en de FBK Games er niet meer kunnen worden gehouden.

De exploitatie kan volgens het door de organisatie bestelde onderzoek 120 duizend euro goedkoper. Dat is mogelijk door het stadion 'buiten de gemeente in een specifieke exploitatie te zetten'. De conclusies van het onderzoek zijn voorgelegd aan de gemeenteraad.

De FBK-games is het belangrijkste atletiekevenement in Nederland. "Het verdwijnen van het stadion, en daarmee van de Games, zou een ernstige verschraling van de topsport in Nederland betekenen", stelt de organisatie. Op 8 oktober wordt er een besluit genomen.

Asielzoekers mollen brandmelders

De uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds mei in een leegstaand kantoorpand in Amsterdam verblijven, hebben de brandmelders in het pand vernield. Inmiddels zijn nieuwe brandmelders opgehangen, zegt een woordvoerder van de eigenaar van het pand, woningcorporatie De Key, na een bericht hierover van de NOS.

De asielzoekers zouden ook tegen de afspraken in koelkasten en magnetrons hebben aangesloten, waardoor zekeringen zijn doorgeslagen. Die hadden zij vervangen met verkeerde zekeringen, maar ook dat probleem is inmiddels opgelost. "Het blijft natuurlijk wel zo dat een kantoorpand niet geschikt is om in te wonen."

Inmiddels wordt het pand bewaakt en zijn gedragsregels opgesteld. Dat er ook tegen de afspraken in ook daklozen in het pand verblijven, kon de woordvoerder niet bevestigen. "Wij zijn er niet altijd en dus kunnen we ook niet weten of dat waar is."

Eerder is afgesproken dat de asielzoekers uiterlijk 1 oktober vertrokken zijn. "Er zijn geen signalen dat ze zich niet weggaan, maar uit voorzorg dient 25 september een kort geding zodat we ze 1 oktober met een ontruimingsvonnis het pand uit kunnen zetten." Het kantoorpand is inmiddels verkocht en moet op die datum worden opgeleverd.

De asielzoekers trokken vorig jaar, na een verblijf in een tentenkamp in Osdorp, in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. Ze mochten uiteindelijk tot juni blijven. De asielzoekers konden nergens naartoe, omdat ze geen recht hebben op opvang. Nu zitten de asielzoekers in het gekraakte kantoorpand.

Belkin met vijf Nederlanders naar WK-ploegentijdrit

Belkin treedt volgende week zondag met vijf Nederlanders aan bij de WK-ploegentijdrit. Stef Clement, Jos van Emden, Rick Flens, Wilco Kelderman, Tom Leezer en de Duitser Robert Wagner vertegenwoordigen de Nederlandse wielerploeg in Florence. Dat meldt Belkin vrijdag.

Tijdritspecialist Clement rekent Belkin niet tot de favorieten. "Maar we hebben zeer zeker de kwaliteiten om de top tien te halen. We moeten ons op onszelf richten", zegt hij. "De tijdrit leeft enorm bij ons en als ploeg willen we het maximale eruit halen." Het WK gaat volgende week zondag van start en duurt een week.

Dekker geeft Citoscores vrij

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft de scores van de Citotoets aan RTL Nieuws gegeven. Meer dan honderd schoolbesturen hadden beroep kunnen aantekenen tegen een uitspraak van de rechtbank in Utrecht die dat mogelijk maakte, maar deden dat niet.

RTL publiceert de gegevens zaterdag om 10.00 uur, liet de nieuwsrubriek weten. Over een paar dagen staan de gegevens volgens een woordvoerder van het ministerie ook op de website van het ministerie van Onderwijs.

RTL had begin dit jaar de gemidelde schoolscores tussen 2009 en 2012 opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Dekker zag geen bezwaren tegen het vrijgeven daarvan, maar een groep schoolbesturen stapte naar de rechter. Die oordeelde vorige maand in een kort geding dat Dekker de scores mag vrijgeven. De termijn om tegen dit vonnis in beroep te gaan, is inmiddels verstreken.

De schoolbesturen waren tegen het vrijgeven van de gegevens, omdat ze vrezen dat ouders daarmee een school voor hun kind gaan uitzoeken. De Algemene Vereniging Schoolleiders meldde in maart dat ongeveer zestig procent van de schoolbestuurders in het basisonderwijs overweegt te stoppen met het afnemen van de Citotoets als de scores openbaar worden gemaakt.

De PO-raad adviseerde de schoolbesturen eerder deze week niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. De sectororganisatie voor primair onderwijs schatte de kans klein in dat in hoger beroep een andere uitspraak zou volgen.

[Vuelta] Dagsucces Rodriguez, Horner nieuwe leider

Joaquin Rodriguez heeft vrijdag de negentiende etappe van de Vuelta gewonnen. De Spanjaard van Katusha kwam na een imposante versnelling in de slotkilometer solo aan in Oviedo na de beklimming van de Alto del Naranco. De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) gaf terrein prijs en moest de rode leiderstrui afstaan aan de Amerikaan Chris Horner (Radioshack).

Horner draaide de rollen in het klassement om. Zijn achterstand van drie seconden boog hij om in een net zo lange voorsprong. Horner was op veertien seconden de nummer vijf van de rituitslag. Diego Ulissi kwam drie seconden eerder als tweede over de meet. Daniel Moreno maakte op de derde plaats het feestje voor Katusha compleet.

Het vuurwerk van de negentiende etappe werd overduidelijk voor het laatst bewaard. José João Mendes begon met een kleine voorsprong aan de slotklim van vijf kilometer van de tweede categorie. De Portugees capituleerde op iets meer dan een kilometer van de meet. Even later opende Nicolas Roche het bal onder de favorieten. De Ier wist tot tweemaal toe echter geen bres te slaan.

De demarrages van Roche vielen in het niet bij de krachtsexplosie van Rodriguez, die zichzelf als een soort katapult lanceerde en pas bij de finish door zijn concurrenten werd teruggezien. Opvallend was dat Nibali wederom op (lichte) achterstand binnenkwam. Met de loodzware etappe naar de Angliru van zaterdag voor de boeg, heeft Horner vooralsnog de beste papieren voor de eindzege.

De Spanjaarden Alejandro Valverde en Rodriguez moeten met een achterstand van respectievelijk 1.06 en 1.54 van goeden huize komen om de Amerikaan nog te bedreigen. Zondag volgt de traditionele slotetappe naar Madrid.

FOK!filmtip van de dag: Biutiful (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Biutiful

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een film die bij onze zuiderburen van Canvas te zien is. Om 22.25 uur is op die zender namelijk het indrukwekkende drama Biutiful van Alejandro González Iñárritu te zien. In de film zien we Javier Bardem als Uxbal, een man die als bemiddelaar in de mensenhandel werkt. Op zekere dag komt hij een oude vriend uit zijn kindertijd tegen die tegenwoordig een politieagent blijkt te zijn. Uxbal heeft te horen gekregen dat hij aan prostaatkanker leidt en dat hij niet meer lang te leven heeft en besluit om met zijn criminele bestaan te stoppen. Uxbal wil zijn leven op orde zien te krijgen, maar ontdekt dat de omstandigheden dat niet altijd toestaan.

Biutiful 1

Biutiful is een echt prachtige film van Alejandro González Iñárritu, die eerder al naam had gemaakt met films zoals Amores Perros (2000), 21 Grams (2003) en Babel (2006). De Mexicaanse regisseur overtrof zichzelf echter met dit sterke drama, waarvan de montage alleen al zo'n 14 maanden in beslag had genomen. Naast de prachtige beelden speelt ook het geluid in Biutiful een grote rol. Javier Bardem speelt de sterren van de hemel in deze bijna 150 minuten durende tranentrekker. Twee en een half uur genieten dus op het reclamevrije Canvas, van een film die niet al te gekke vaak op de televisie te zien was tot nu toe.

Biutiful 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Diablo 3 klimt naar eerste plaats

Het actierollenspel Diablo 3 voor de PlayStation 3 heeft in zijn tweede week de eerste plaats in de verkooptoptien veroverd. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Vorige week stond het spel nog tweede. De pc-versie van hetzelfde spel stond vorig jaar vier achtereenvolgende weken op de eerste plek.

Vorige week kwam het strategiespel Rome Total War 2 nog binnen op de eerste plek. Dat pc-spel is drie plekken gezakt naar de vierde plaats, gevolgd door Diablo 3 voor de Xbox 360.

Onderaan in de verkooptoptien is de actiegame The Last of Us voor de Playstation 3 terug op de achtste plek. The Last of Us staat een plek boven Farming Simulator voor de Playstation 3, een nieuwkomer in de top tien.

De volledige verkooptoptien van week 37 ziet er als volgt uit:

01. Diablo 3 (PlayStation 3)
02. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
03. Disney Infinity (Nintendo Wii)
04. Rome Total Wars 2 (pc)
05. Diablo 3 (Xbox 360)
06. FIFA 13 (PlayStation 3)
07. Saints Row 4 (PlayStation 3)
08. The Last of Us (PlayStation 3)
09. Farming Simulator (PlayStation 3)
10. Saints Row 4 (Xbox 360)


Diablo 3 klimt naar eerste plaats 

Rutte verwacht steun pensioenplan

Premier Mark Rutte (VVD) is er nog steeds van overtuigd dat de pensioenplannen van het kabinet uiteindelijk op voldoende steun kunnen rekenen in de Eerste Kamer. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het vertrouwen van Rutte is gebaseerd op de kwaliteit van de plannen, maar ook met de gesprekken die plaatsvinden met de oppositie en de bereidheid van het kabinet om te zoeken naar overeenstemming, zei hij.

In de senaat kan het CDA het kabinet aan een meerderheid helpen, maar die partij is dat vooralsnog niet van plan. "We zijn met allerlei partijen in gesprek, ook met het CDA", zei Rutte. Over de inhoud daarvan wilde hij niets kwijt, omdat dat afbreuk doet aan de onderhandelingen.

"Ik heb de vaste overtuiging dat we in staat zijn om tot een meerderheid te komen voor de voorstellen en dat we heel goed moeten luisteren naar wat andere partijen willen en naar de zorgen die in andere partijen leven. Elkaar tegemoetkomen hoort erbij", zei Rutte. "Ik denk dat het kan lukken.

In de Tweede Kamer stemden voor het zomerreces alle oppositiepartijen tegen de plannen, die inhouden dat werknemers een kleiner deel van hun loon belastingvrij in hun pensioen mogen steken: niet 2,25 maar 1,85 procent. Dat moet een bezuiniging van een kleine drie miljard euro opleveren.

De oppositiepartijen vinden dat een lagere pensioenopbouw ook moet leiden tot lagere premies. Dat kan het kabinet echter niet garanderen, omdat de pensioenfondsen beslissen over de hoogte van de premies. De Eerste Kamer buigt zich op 8 oktober over de omstreden plannen.

Drie Oeigoeren ter dood veroordeeld

Drie mannen zijn in China ter dood veroordeeld in verband met gewelddadigheden in juni in de noordwestelijke regio Xinjiang, heeft het staatspersbureau Xinhua vrijdag gemeld. Een vierde verdachte kreeg 25 jaar gevangenisstraf. Afgaande op hun namen zijn alle vier Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep.

De vier werden schuldig bevonden aan moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie. De vonnissen werden na een zitting van een dag uitgesproken door de rechtbank in Turfan.

De verdachten waren betrokken bij aanvallen op politiebureaus en overheidskantoren in Lukqun. Volgens onafhankelijke berichten kwamen bij de gewelddadigheden 46 mensen om het leven, onder wie dertien aanvallers. De politie stelt dat zij behoorden tot een extremistische cel.

In Xinjiang zijn bij botsingen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen tientallen doden gevallen. De Oeigoeren voelen zich economisch overvleugeld door Han-Chinezen die naar de regio zijn getrokken. Ook klagen zij over strenge restricties in de beleving van hun geloof en de uiting van hun cultuur.

Rutte vindt kandidatuur Van Rey onverstandig

Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt het onverstandig dat de omstreden oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey op de voorlopige groslijst van de VVD Roermond voor de gemeenteraadsverkiezingen staat. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte schaarde zich tot twee keer toe achter de lijn van het hoofdbestuur van de VVD, die voorschrijft dat partijleden naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich beter niet verkiesbaar kunnen stellen. "Het is verstandig om je verre te houden van te verkiezen posities", aldus Rutte.

De VVD-leider stelde verder dat het Openbaar Ministerie 'in volle rust en focus' het onderzoek naar Van Rey moet kunnen afronden. Opmerkingen van partijvoorzitter Benk Korthals over het OM zijn volgens Rutte verkeerd samengevat. Korthals zou hebben gezegd dat het schadelijk is voor de VVD dat het onderzoek van het OM zo lang op zich laat wachten.

Dat Van Rey op de groslijst staat voor de VVD in Roermond werd donderdag bekend. De ledenvergadering van de VVD in de Limburgse plaats stelt de definitieve lijst maandag vast.

Van Rey trad in oktober af als senator en wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Criminele wegpiraat hoort zeven jaar cel eisen

Tegen een criminele 30-jarige automobilist uit Arnhem die op zijn vlucht voor de politie de levens van andere weggebruikers op het spel zette heeft justitie vrijdag zeven jaar celstraf geëist. Tijdens zijn vlucht over een fietspad konden een man en zijn dochtertje die daar fietsten ternauwernood op de stoep springen, meldt het Openbaar Ministerie.

De man kwam naar voren in een onderzoek naar een criminele jeugdgroep uit Zaltbommel. In dat onderzoek ontdekte de politie dat de Arnhemmer samen met een 25-jarige man uit Zaltbommel een gewapende overval op een gezin in IJmuiden voorbereidde. De politie besloot daarom hen meteen aan te houden.

De 25-jarige man werd vorig jaar op 14 augustus aangehouden, maar de Arnhemmer was niet thuis. Hij bleek moeilijk te vinden, totdat een motoragent hem op 19 oktober zag rijden in Arnhem. De auto waarin hij reed bleek gestolen. De motoragent probeerde hem aan de kant te zetten, maar de Arnhemmer scheurde weg.

De motoragent probeerde tevergeefs de man meerdere keren aan de kant te zetten. De Arnhemmer stuurde uiteindelijk een fietspad op. Daar deed hij volgens meerdere getuigen niets om twee fietsers, een vader en een dochtertje, te ontwijken. Zij konden nog net opzijspringen. Een vrouw op een scooter kon ook nog net opzijduiken. Uiteindelijk wist de Arnhemmer te ontkomen.

Op 13 november werd een arrestatieteam ingezet om de man op de Waalkade in Nijmegen aan te houden. Ook hierbij probeerde hij met zijn auto te ontkomen en reed hij in op een lid van het arrestatieteam. Deze wist op tijd weg te springen. Justitie rekent dit ook als een poging tot doodslag. Uit de overtredingen blijkt volgens de officier van justitie een volledig gebrek aan respect voor het leven en bezit van andere mensen. Omdat de man al een fors strafblad heeft, vindt de officier zeven jaar cel een gepaste straf.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Rechter stopt Boeddhajongen monnik te worden

Een Belgische rechter heeft vrijdag een 15-jarige jongen tegengehouden die boeddhistisch monnik in India wil worden. Giel uit het Vlaamse Sint-Laureins kreeg op de valreep geen toestemming het land te verlaten. Hij had vrijdagmiddag om 16.00 uur het vliegtuig willen nemen, melden Vlaamse media.

De zaak baarde al heel wat opzien in België. Onder anderen een oom maakt zich grote zorgen over zijn neef, die een te innige verhouding met diens moeder zou hebben.

Giel zelf zegt dat hij zijn leven radicaal wil wijzigen. De tiener benadrukt keer op keer dat het zijn eigen keuze is. Giel is van plan een opleiding van vijftien jaar te volgen om monnik te kunnen worden

Rechter stopt jongen die monnik wil worden
Rechter stopt jongen die monnik wil worden (Foto: ANP)

Vlucht 666 naar HEL tart noodlot, met succes

Vlucht AY666 met bestemming HEL (dat in de luchtvaart de afkorting voor Helsinki is), die op vrijdag de 13e vertrok vanuit Kopenhagen, heeft met succes de oversteek over de Oostzee gemaakt. Het toestel landde vrijdagmiddag veilig en wel op Finse bodem. Het leek de meeste reizigers ook weinig uit te maken: de vlucht was bijna volledig volgeboekt.

"Het is een grote grap onder piloten", zei Finnair-piloot Juha-Pekka Keidasto, die de Airbus A320 van Kopenhagen naar Helsinki vloog. "Ik ben niet bijgelovig. Het is voor mij slechts toeval."

De dagelijks vlucht AY666 tussen Kopenhagen en Helsinki valt in 2013 twee keer op vrijdag de 13e. In sommige landen brengt het getal 13 ongeluk. Daarnaast heeft het nummer 666, het 'getal van het Beest', negatieve bijbelse connotaties. Deze negatieve bijbetekenissen zijn een relatief nieuw fenomeen voor Noord-Europeanen. "Ruim honderd jaar geleden had het getal 13 geen negatieve bijklank", aldus hoogleraar comparatieve volkenkunde Ulo Volk van de Universiteit van Tartu in Estland.

Vertrouwen in kabinet historisch laag

Het is slecht gesteld met het vertrouwen in de huidige regering. Slechts twaalf procent van de kiezers heeft vertrouwen in het kabinet van VVD en PvdA, blijkt vrijdag uit onderzoek van TNS NIPO. Het is de laagste score ooit voor een zittende regering sinds het bureau tijdens het tweede paarse kabinet structureel begon met meten.

Met de twaalf procent 'verslaat' het kabinet het vorige historische dieptepunt uit 2005. In juli van dat jaar had maar vijftien procent van de kiezers vertrouwen in het tweede kabinet van Jan Peter Balkenende (CDA), dat bestond uit het CDA, de VVD en D66.

De vertrouwensscores van het tweede paarse kabinet, dat van 1998 tot 2002 regeerde, lagen tussen de dertig en veertig procent. Het eerste en het derde kabinet van Balkenende scoorden rond de dertig procent, en bij het vierde kabinet-Balkenende lag het vertrouwen rond de twintig procent.

In de jaren dat Rutte aan de macht is, lagen de vertrouwenscijfers structureel rond de dertig procent bij het aantreden van het kabinet, waarna ze daalden naar twintig procent. Vlak voor Prinsjesdag constateert TNS NIPO een forse uitschieter naar beneden. Nog maar veertien procent van de kiezers die vorig jaar op de PvdA stemden, hebben nu nog vertrouwen in het kabinet. Voor de VVD-stemmers is dat 24 procent.

De rapportcijfers voor premier Mark Rutte (VVD) en partijleider Diederik Samsom (PvdA) zijn navenant: beide scoren gemiddeld een 4,6. In de huidige peiling is de PVV de grootste partij met 33 zetels, gevolgd door de VVD met 24 zetels. De PvdA zakt echter naar dertien zetels en moet zowel de SP (21), D66 (zeventien) als het CDA (zestien) voor zich dulden.

'Balboa vs La Motta' in trailer voor Grudge Match

Er is een eerste trailer verschenen voor de boksfilm Grudge Match met Sylvester Stallone en Robert De Niro. In de film van regisseur Peter Segal (Get Smart) zien we hoe de twee acteurs, die eerder veel roem oogsten met hun epische boksfilms Rocky en Raging Bull, nog eenmaal de boksring betreden voor hun allerlaatste gevecht.

Dertig jaar na hun laatste gevecht besluiten Henry 'Razor' Sharp (Sylvester Stallone) en Billy 'The Kid' McDonnen (Robert De Niro) om, vlak voordat ze met pensioen gaan, nog eenmaal het gevecht met elkaar aan te gaan. Bokspromoter Dante Slate Jr., die meteen geld ruikt, doet de mannen een aanbod dat ze niet af kunnen slaan. Naast Stallone en De Niro zien we Kevin Hart en Alan Arkin als de trainers van de bokshelden op leeftijd.

Robert De Niro is binnenkort ook te zien in de films The Family en Last Vegas. Sylvester Stallone is binnenkort met Arnold Schwarzenegger te zien in Escape Plan. Grudge Match is vanaf 23 januari 2014 in de Nederlandse bioscopen te zien.


Eerste trailer voor Grudge Match

[Vuelta] Hoogerland stapt af

Johnny Hoogerland heeft vrijdag de Ronde van Spanje verlaten. De 30-jarige Zeeuw gaf er na zo'n tachtig kilometer in de negentiende etappe de brui aan. "Hij heeft last van bronchitis en had de bondscoach beloofd geen risico's te nemen", twitterde werkgever Vacansoleil. Hoogerland is geselecteerd voor het WK van eind deze maand in Florence.

Hoogerland toonde zich voorafgaand aan de etappe nog strijdbaar en stelde de Vuelta uit te willen rijden. Het is voor het eerst dat de aanvalslustige coureur de eindstreep van een grote ronde niet haalt. In vijf eerdere deelnames, verspreid over de Giro, Tour en Vuelta, lukte de Nederlands kampioen dat wel.

Adventuregame met Oculus Rift

Montague’s Mount verschijnt op 9 oktober voor pc, Mac en Linux met Oculus Rift-ondersteuning. De ontwikkelaar vertelt over het psychologisch avontuur gesitueerd op een verlaten Iers eiland in zijn nieuwe 'lief dagboek'.

Het debuut van het eenmansbedrijf Polypusher Studios, Montague’s Mount, zal digitaal verkrijgbaar zijn op Good Old Games, Get Games en GamersGate. Steamfans kunnen stemmen op de titel via Steam Greenlight.

Het spel combineert zijn persoonlijke ervaringen, realistische landschappen en het diepgaande gebruik van de Gallische taal. Montague’s Mount is een first-person avontuur vol afzondering, troosteloosheid en de gekwelde geest van een man, afgezet tegen de kilheid van een geïsoleerd Iers eiland. Als speler kom je bij bewustzijn op een stormachtig strand, niet wetende waar je precies bent. Exploratie en puzzels oplossen zijn de sleutel tot het vinden van wat er nu werkelijk gebeurd is.

Het spel heeft ondersteuning voor  de Oculus Rift virtual reality bril. Polypusher Studios’ Matt Clifton legt uit: "I first heard about the Oculus Rift during the early development of Montague’s Mount and it was immediately clear that this was perfect for my game, with its focus on exploration and suspense. I backed it at Kickstarter and have been working on integrating support ever since I got the dev kit. It opens up a whole new dimension for games like mine."

Mastertronic’s Neil McKenna legt uit: "We all loved Montague’s Mount from the moment we first saw it. We loved the way that Matt has told a very adult horror story – there are no zombies here, but a chilling story that is all too real. We loved the gritty depiction of Irish rural life, so far removed from the popular image of that country. And most of all, we loved the passion that Matt had invested in the game. This was a game that he really needed to make. We have done certain things to polish it up, but we have never interfered with Matt’s original vision, as we could never have improved upon it. The new trailer showcases all that is great about the game."

Releasedatum Football Manager 2014 bekend

Sports Interactive en SEGA Europe Ltd. hebben vandaag aangekondigd dat Football Manager 2014 vanaf donderdag 31 oktober verkrijgbaar zal zijn voor het grote publiek. Het nieuwe spel is verkrijgbaar voor Windows-pc, Mac en voor het eerst in de geschiedenis Linux.

Net als bij de release van vorig jaar krijgen fans die bij een deelnemend verkoopkanaal een exemplaar van Football Manager 2014 reserveren eerder toegang tot een volledig speelbare bètaversie van het spel, die ongeveer twee weken vóór de officiële releasedatum verkrijgbaar zal zijn. Carrières die in deze bètaversie worden gestart, gaan door in het volledige spel. In de Benelux is deze actie onder andere verkrijgbaar bij bol.com, GameMania en Free Record Shop. "Mensen vragen ontzettend vaak naar de releasedatum op Twitter, maar we kondigen alleen een datum aan als we ook zeker weten dat we hem gaan halen", aldus Miles Jacobson, Studio Director van Sports Interactive. "We zijn nu op dat punt aangekomen, dus ik kan met groot genoegen 31 oktober als releasedatum aankondigen. Daarnaast zijn er nu veel meer verkoopkanalen die reserveerders de kans bieden om de bètaversie van het spel twee weken vóór de officiële releasedatum van Football Manager 2014 te spelen."

Football Manager 2014 bevat een aantal technische innovaties die de management-ervaring zoals de nieuwe ‘in-/uitzoomfunctie'  waarmee je de interface kunt bouwen die jij wilt. Het systeem werkt samen met onze configureerbare schermindeling, zodat iedereen met een hogeresolutiescherm de informatie kan weergeven zoals hij wil, met alle tekst en afbeeldingen op de gewenste grootte. In combinatie met de modus ‘Big Picture’ wordt het ook praktisch om FM op een tv-scherm te spelen.

Andere verbeteringen zijn:

 • een verbeterde YouTube-exportfunctie, waarmee fans aangepaste hoogtepunten met doelpunten vanuit meerdere camerahoeken kunnen uploaden.
 • ondersteuning voor Retina
 • ondersteuning voor volledig scherm op Mac
 • linux-compatibiliteit: de toevoeging van Linux aan de selectie platforms houdt in dat gebruikers met Ubuntu 12.04 LTS of hoger op een apparaat dat is voorzien van een toetsenbord en muis (en Steam) voor het eerst in de geschiedenis Football Manager kunnen spelen.
 • Cloudopslag: dankzij de integratie van de functionaliteit voor cloudopslag op Steam kunnen managers één carrière nu op meerdere computers voortzetten, zolang ze maar zijn aangemeld op hun Steam-account. Door de cross-compatibiliteit tussen de Windows-pc-, Mac- en Linux-versies kan één carrière worden voortgezet op alle platforms.
 • Steam Workshop: via de integratie van Steam Workshop in Football Manager 2014 kunnen fans eenvoudig content creëren en deze delen met andere managers. Fans kunnen unieke gameskins en graphics maken, persoonlijke databases (inclusief extra divisies en naties) aanpassen/delen en aangepaste competities creëren. Daarnaast bevat de klassieke modus een Challenge Editor waarmee fans unieke spelscenario's kunnen creëren en delen.
 • Cross-save met PlayStation Vita: Football Manager Classic-spelers kunnen één carrière niet alleen voortzetten op drie computerplatforms, ze kunnen diezelfde carrière tevens voortzetten terwijl ze mobiel zijn op hun PS Vita (hiervoor heb je wel de PS Vita-versie van Football Manager 2014 nodig). Het PS Vita-spel is daarnaast de eerste handheldversie van Football Manager met de 3d-wedstrijdengine.

VS al 30 jaar bezig chemische wapens op te ruimen

De Verenigde Staten zijn al dertig jaar bezig hun voorraad chemische wapens op te ruimen. Zo'n negentig procent is inmiddels vernietigd, maar ze hebben nog ruim 2800 ton over, ongeveer drie keer zoveel als wat Syrië volgens de VS nu bezit. Het Amerikaanse leger denkt nog tien jaar nodig hebben om het restant op te doeken.

Het is nog niet zo makkelijk om aan het VN-verdrag tegen chemische wapens te voldoen, hebben de VS en andere landen ondervonden. Laat staan dat dit moet gebeuren onder de omstandigheden van een burgeroorlog, zoals in Syrië.

Het resterende Amerikaanse arsenaal omvat veel van dezelfde chemicaliën die de Syrische president Bashar Assad bezit. Het regime beschikt over zo'n duizend ton aan zwavel, mosterdgas en bestanddelen voor de zenuwgassen sarin en VX, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry deze week in het Congres gezegd.

Onder een diplomatiek akkoord waaraan wordt gewerkt met Rusland - dat zelf de grootste voorraad chemische wapens bezit - moet Syrië zich bij de conventie tegen chemische wapens aansluiten, zijn voorraden aangeven en ze ter vernietiging aan de internationale gemeenschap overdragen, allemaal om een militaire actie van de VS te vermijden. Het is onduidelijk hoe dit moet worden uitgevoerd; in de internationale gemeenschap heerst wantrouwen jegens Syrië, er is onzekerheid over de locaties van de wapens en er wordt nog volop gevochten tussen aanhangers en tegenstanders van Assad. Het Witte Huis zegt te staan op uitvoerige verificatie, om te verzekeren dat het regime in Damascus niet alleen maar tijd rekt.

Dat het opruimen van chemische wapens in de VS zelf niet zo snel gaat heeft uiteenlopende oorzaken. Er waren milieubezwaren en politieke oppositie, naast technische en veiligheidsproblemen en wettelijke restricties op het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook moesten er miljarden dollars bij elkaar worden gesprokkeld om de kosten te dekken.

"Het is een traag proces", zegt Dieter Rothbacher, een voormalige chemische wapeninspecteur van de VN, die gewerkt heeft in Irak, Rusland en de VS. "Het is relatief eenvoudig om achter op een schema te raken."

De VS begonnen rond de Eerste Wereldoorlog chemische wapens te ontwikkelen en zijn daarmee tot 1968 doorgegaan. Het Amerikaanse arsenaal aan sarin, VX, mosterdgas en andere middelen groeide tot zo'n 28,5 duizend ton. Rusland bezat een kleine veertigduizend ton.

Vanaf de jaren zeventig kwam in de VS de beweging op gang om de chemische wapens op te ruimen. Daarmee werd in de jaren tachtig serieus een begin gemaakt en het werd een internationale verplichting toen de VS zich in 1993 bij de conventie tegen chemische wapens aansloten en het verdrag vier jaar later ratificeerden. Daarmee ging een periode van tien jaar in, waarbinnen de voorraad moest zijn opgeruimd. De deadline werd in 2007 verschoven naar 2012, maar ook die termijn werd niet gehaald. Ook Rusland loopt achter.

Het vernietigen van chemische wapens is een lastig proces. Er zijn grofweg twee methoden - chemisch neutraliseren of verbranden - waar speciale faciliteiten voor nodig zijn. Bij verbranding moeten de chemicaliën zeer hoog worden verhit. De stoffen zitten in tientallen jaren oude omhulsels, die kunnen gaan lekken en moeilijk te hanteren zijn. Het zeer gevaarlijke afval moet zorgvuldig worden opgeslagen en verwerkt. Geassembleerde wapens, zoals raketten en granaten met explosieven, brengen nog hun eigen gevaren met zich mee.

Het Amerikaanse leger vernietigde zijn chemische wapens op negen bases verspreid over de VS. In januari 2012 was negentig procent vernietigd en nu zijn er nog maar twee bases actief.

Directeur Hansma toch weg bij Heerenveen

Technisch directeur Johan Hansma vertrekt bij sc Heerenveen. De directeur stond onder druk door de bevindingen van een onderzoekscommissie die de leiding van de voetbalclub tegen het licht had gehouden. De club laat in een verklaring weten het te betreuren dat over het functioneren van Hansma een 'te eenzijdig en vertekend beeld' in de media is ontstaan.

Eerder gaf interim-directeur Gaston Sporre nog aan dat er hoop was dat Hansma zou kunnen blijven. Een constructief gesprek over zijn toekomst bij de club kreeg echter geen vervolg.

Ook commercieel directeur Joost Steppé ruimt het veld. Beide bestuurders kregen er flink van langs in het rapport van de onderzoekscommissie, bestaande uit Jos Vaessen en Lense Koopmans. "In de functie van directeur hebben beide directieleden ernstig gefaald", is te lezen in het rapport.

Heerenveen stelde de onderzoekscommissie in naar aanleiding van het vertrek van voorzitter Robert Veenstra, die een schrikbewind zou hebben gevoerd bij de Friezen en overhoop lag met clubiconen Riemer van der Velde en Foppe de Haan. Ook de raad van commissarissen van de club stapte vorige maand op.

Nieuwe beelden uit Metallica Through The Never online

Nadat hier gisteren al bekend werd gemaakt dat de nieuwe film van Metallica ook in de Nederlandse bioscopen zal verschijnen, zijn vandaag een tweetal clips online gezet. Via de website van ComingSoon verschenen vandaag een tweetal exclusieve clips uit Hit the Lights: The Making of Metallica Through the Never, waarin we zo'n 13 minuten lang een blik achter de schermen van de concertfilm krijgen.

Metallica Through the Never is geregisseerd door Nimrod Antal (Predators) en geeft de fan een kans om op unieke wijze een concert van de populaire metalband kunnen beleven. De film is geschoten in IMAX 3D en is gefilmd met 25 cameras. Naast de concertbeelden is er een verhaallijn in de film verwerkt waarin Dane DeHaan (Chronicle, The Amazing Spider-Man 2) als de roadie Trip een reis moet maken door een verlaten stad.

In de videoclips hieronder kunt u zien hoe de bandleden en haar management de uitdagingen en de problematiek van het maken van een 3D speelfilm bespreken.

Rutte vindt brief Poetin hypocriet

Ook premier Mark Rutte (VVD) heeft weinig lovende woorden over voor de ingezonden brief van de Russische president Vladimir Poetin in The New York Times. Die is hypocriet, zei Rutte zijn minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) na.

In de donderdag gepubliceerde brief neemt Poetin de Amerikaanse regering de maat over het buitenlandbeleid. Zo waarschuwde hij dat een eventuele aanval op Syrië meer slachtoffers zal maken, het conflict verder zal uitbreiden en een golf van terrorisme kan ontketenen.

"Poetin heeft niet echt geholpen de laatste tijd om het probleem op te lossen", zei Rutte over de brief. De Russische president heeft een aantal keer een oplossing via de Veiligheidsraad tegengehouden, memoreerde Rutte. "Dat vind ik schadelijk." Het gebruik van chemische wapens is in alle opzichten een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid. "Dat kan niet zonder consequenties blijven."

Niettemin toonde Rutte zich optimistisch over de hervatting van de onderhandelingen met Syrië over het onder internationale controle brengen van het arsenaal chemische wapens. Daarbij blijft het kabinet aandringen op een rol voor de Verenigde Naties. Ook moet de druk op Syrië worden gehandhaafd. Nederland is er inmiddels van overtuigd dat het regime van Bashir Assad achter de aanval zit.

Rutte wilde niet ingaan op de vraag welke gevolgen het diplomatieke spel tussen de Verenigde Staten en Rusland op de lange termijn hebben. "Je kunt pas achteraf vaststellen wat het betekent voor de machtspositie van grote landen."

PlayStation mogelijk flink sneller dan Xbox One

De PlayStation 4 is misschien wel veertig tot vijftig procent krachtiger dan de concurrerende Xbox One. Dat schrijft het Britse gametijdschrift Edge, dat zich daarbij baseert op gesprekken met ontwikkelaars. Die noemen het verschil 'duidelijk merkbaar' en 'significant'.

Fabrikant Microsoft zou volgens het tijdschrift op de hoogte zijn van de achterstand op de PlayStation 4. Daarom heeft het bedrijf de processorkracht van de Xbox One met grofweg tien procent opgekrikt. Een van de anonieme ontwikkelaars noemt dat echter een druppel op een gloeiende plaat.

De PlayStation 4 ligt eind november in de winkel voor 399 euro. De spelcomputer van Sony wordt geleverd met een controller. De Xbox One komt pas volgend jaar naar Nederland en moet in combinatie met een controller en de Kinect-sensor 499 euro kosten. De Xbox One wordt in onder meer Duitsland en Groot-Brittannië wel in november verwacht.


Playstation mogelijk flink sneller dan Xbox One 

Wereldrecordhouder Makau mist marathon Berlijn

Patrick Makau heeft zich vrijdag afgemeld voor de marathon van Berlijn. De 28-jarige Keniaan kampt met een ontsteking aan zijn linkerknie. Makau liep in 2011 in Berlijn het huidige wereldrecord (2:03.38 uur) en was voornemens die toptijd aan te vallen.

Een kniekwetsuur gooit roet in het eten. "Ik wil nu eerst volledig herstellen van deze blessure, zodat ik snel mogelijk weer kan gaan trainen", verklaart de winnaar van 2010 en 2011. Voor de marathon van Berlijn op 29 september hebben zich zo'n veertigduizend lopers ingeschreven.

Onder hen is de Keniaan Wilson Kipsang die met een tijd van 2:03.42 uur de tweede tijd ooit heeft, gelopen tijdens de marathon van Frankfurt in 2011. Kipsang sloeg het WK atletiek over om zich specifiek voor te bereiden op de marathon van Berlijn, waar hij zelf een aanval hoopt te doen op het wereldrecord.

Onverzekerde patiŽnt moet voorschot betalen

Bij het Eindhovense Catharina Ziekenhuis moeten onverzekerde patiënten vanaf oktober een voorschot van 200 euro betalen. Dat bevestigde het ziekenhuis vrijdag na berichtgeving daarover door het Eindhovens Dagblad.

Het gaat daarbij alleen om onverzekerde patiënten die niet-acute zorg nodig hebben, benadrukte het ziekenhuis. De maatregel is bedoeld om patiënten duidelijk te maken dat ze zich moeten verzekeren. De rekening krijgen ze - altijd al - achteraf opgestuurd.

Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond doet dit al ruim anderhalf jaar, om financiële redenen. "Vooral in de zomer komen veel onverzekerde buitenlandse seizoensarbeiders naar onze regio", aldus een woordvoerster.

Utrechtse Turken dokken 8,5 miljoen voor megamoskee

In de Utrechtse wijk Lombok is de bouw van Nederlands grootste moskee bijna voltooid. 44 meter hoge minaretten bepalen de skyline aan het moskeeplein. Van Klaveren en Wilders (PVV(duh!)) schrokken wakker van de laatste bouwgeluiden en sloegen direct aan het vragen stellen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Veiligheid en Justitie over de bouw van deze grootste moskee van Nederland, weet De Telegraaf te melden.

Volgens makelaar Alpay Demirci, die de bouw en een collecte organiseerde, waren vele Turken uit de buurt bereid zeer gul te geven zodat aan de benodigde 8,5 miljoen euro komen, nodig voor het bouwproject, geen enkel probleem was.

Ook PvdA-wethouder Gilbert Isabella van ruimtelijke ordening en wonen is helemaal in de wolken over het grootse multiculturele gebeuren. "Een compliment voor het moskeebestuur dat het ze in crisistijd is gelukt zo’n hartstikke mooi gebouw neer te zetten, dat past bij de levendige en multiculturele Kanaalstraat." jubelt zij de aanwezige media toe.

Naast de monstermoskee zijn ook 84 gloednieuwe huur- en koophuizen gerealiseerd aan het moskeeplein. Dat moskeeplein zelf is ook uniek voor Nederland omdat het voor het eerst is dat een Nederlandse straat een moskeevernoeming krijgt. Het Moskeeplein is dus het enige plein in heel Nederland met deze naam, aldus De Telegraaf.

De wakker geschrokken PVV wil onder meer graag weten hoe de financiering en de betaling van de imams geregeld is. Volgens Geert is een meerderheid van de Nederlanders voor een bouwstop op moskeeën en is de megamoskee ongewenst. Wilders wil dan ook graag dat de bouw vandaag nog wordt gestopt.

Wietexperiment door meerderheid Leiden

Coffeeshops in Leiden mogen straks ook experimenteren met het zelf telen van wiet als het aan de gemeente ligt. Het overgrote deel van de Leidse gemeenteraad stemt volgende week in met een voorstel daartoe, zegt fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden Pieter Kos vrijdag.

De partijen hebben het voorstel donderdag besproken in een commissievergadering. "Alleen VVD, CDA en Leefbaar Leiden zijn tegen en zij hebben maar elf van de 39 zetels", zegt Kos. Volgende week donderdag wordt officieel over het voorstel gestemd.

De gemeente Utrecht kondigde deze week aan tegen de wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een eigen wietclub op te richten. Onder toezicht van de gemeente wordt dan in clubverband door een kleine groep leden gekweekt. De gemeente wil de wietteelt zo uit de criminaliteit halen.

De plannen in Leiden zijn niet nageaapt van Utrecht. Zo staat allerminst vast dat in Leiden ook wietclubs worden opgericht. "De raad heeft het college een halfjaar geleden al gevraagd om de voor- en nadelen in kaart te brengen als coffeeshops zelf gaan kweken. Uit een brief die we later van de burgemeester kregen bleek dat er meer voordelen dan nadelen zijn", zegt Kos.

Op welke manier de coffeeshops zelf wiet gaan kweken, moet nog worden uitgezocht. "We moeten bijvoorbeeld nog nagaan of we dit samen met andere gemeenten kunnen doen", zegt Kos. "Ik wil ook nog in gesprek met de coffeeshophouders, zodat we kunnen horen wat hun ideeën zijn. We willen niet meer hebben dat zij aan hun achterdeur zaken moeten doen met zware criminelen die misschien wel wiet van slechte kwaliteit leveren."

De oppositie en een deel van de coalitie in de gemeente Den Haag wil in navolging van Utrecht ook een proef doen met legale particuliere cannabiskweek. GroenLinks, PvdA, D66, HSP en PvdD vinden dat wietteelt zo uit de sfeer van het strafrecht wordt gehaald. "En dat is precies wat de bedoeling is van het Nederlandse softdrugsbeleid", schrijven zij vrijdag in een verklaring. Samen hebben deze partijen 21 van de 45 gemeenteraadszetels.

'Roma geeft Totti nieuw contract tot 2016'

Francesco Totti blijft ook de komende jaren te bewonderen in het shirt van AS Roma. Het 36-jarige clubicoon heeft zijn komende zomer aflopende verbintenis verlengd tot medio 2016, meldt de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport vrijdag. Totti is bezig aan zijn 22e seizoen in Romeinse dienst en heeft 537 competitiewedstrijden en 227 goals achter zijn naam.

In het nieuwe contract is naar verluidt een clausule opgenomen dat Totti na het beëindigen van zijn carrière een leidinggevende functie krijgt binnen de club. De verwachting is dat de verbintenis later deze maand wordt bekrachtigd. Totti zou zo'n 3,2 miljoen euro per jaar gaan opstrijken.

Totti, momenteel ploeggenoot van Kevin Strootman, geldt als een levende legende binnen AS Roma. Hij staat momenteel tweede op de topscorerslijst aller tijden van de Serie A. Zijn achterstand op nummer een Silvio Piola bedraagt 47 goals.

[DC] Haase zet Nederland overtuigend op voorsprong

Robin Haase heeft Nederland vrijdag op voorsprong gezet in de Davis Cup-ontmoeting tegen Oostenrijk. De kopman van Oranje was in het Martiniplaza in Groningen veel te sterk voor Oliver Marach, die de zieke Andreas Haider-Maurer verving. Het werd 6-4, 6-3, 6-1. Later op de dag speelt Thiemo de Bakker nog tegen de Oostenrijkse kopman Jürgen Melzer.

De Oostenrijkers moesten nog voor het begin van de confrontatie een bittere pil slikken. Haider-Maurer, de mondiale nummer 97, kon door ziekte niet spelen. Zijn vervanger Marach beschikt over aanmerkelijk mindere antecedenten. Routinier Marach geldt als een dubbelspecialist en heeft niet eens meer een ranking in het enkelspel.

Marach bood Haase nog redelijk partij, maar van een echte wedstrijd was geen sprake. Aan een break halverwege had de Hagenaar genoeg om de eerste set binnen te slepen. In het tweede en derde bedrijf brak Haase direct de opslag van zijn opponent, waardoor hij continu de touwtjes de stevig in handen had.

Bij 3-0 voor Haase in de derde set liet de vermoeide Marach zich nog behandelen. De 33-jarige Oostenrijker zette de strijd nog wel voort, maar van enige spanning was geen sprake meer. Bij 5-1 serveerde Haase soepel de wedstrijd uit.

De winnaar van de confrontatie tussen Nederland en Oostenrijk komt volgend jaar uit in de Wereldgroep. De verliezer is veroordeeld tot groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone.

Nieuw deel James Pond in de maak

De avonturenreeks James Pond wordt binnenkort uitgebreid met een nieuw spel. Ontwikkelaar Chris Sorrell en studio Gameware werken samen en starten volgende week vrijdag een inzamelingsactie om de productie te financieren. Dat laat Sorrell weten in een videoboodschap. Deze avonturenreeks was in de jaren negentig populair in Europa.

De naam James Pond is geïnspireerd op James Bond. De makers van het eerste spel waren grote fans van de geheim agent en stopte allerlei woordgrapjes in hun games. De aartsvijand van Pond heet Doctor Maybe, een verwijzing naar de film Doctor No, terwijl levels in het spel herkenbare namen hebben als License to Bubble, Leak and Let Die en A View to a Spill.

Het is 23 jaar geleden dat de eerste game in de reeks, James Pond: Underwater Agent, op de markt verscheen. Games binnen de serie zijn onder meer verschenen voor de Sega Megadrive, Atari ST, Amiga, Super Nintendo en Nintendo DS. Twee jaar geleden kwam een versie voor de iPhone en iPad uit.


Nieuw deel James Pond in de maak (Foto: Novum)

Belgische leider SyriŽ-strijders omgekomen

De leider van de Belgische strijders die in Syrië vechten, is daar om het leven gekomen. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT vrijdag gemeld.

Houssien Elouassaki (22) zou vorige maand al zijn gedood. Hij was in Vilvoorde leider van de inmiddels opgedoekte extremistische groepering Sharia4Belgium en ronselde jongeren voor de strijd in Syrië.

Hoe Elouassaki om het leven is gekomen, is niet bekend. Volgens de VRT hebben sommige bronnen gemeld dat hij door medestanders is omgebracht.

Hij zou één van de mannen zijn geweest die hebben meegedaan aan een onthoofding in Syrië waarvan een geruchtmakend filmpje op internet werd geplaatst.

De tien populairste gamereeksen ooit

Winkelketens in Groot-Brittannië verwachten dat de lancering van Grand Theft Auto V de grootste lancering van een entertainmentproduct ooit wordt. Meer dan duizend winkels in het Verenigd Koninkrijk openen hun deuren in de nacht van maandag op dinsdag. Ondanks de hype is Grand Theft Auto niet de populairste gamereeks ooit.

De top tien van populairste gamereeksen aller tijden:

Naam (jaartal eerste spel), uitgever - aantal verkochte spellen

1. Super Mario (1985), Nintendo - 262 miljoen
2. Pokémon (1996), Nintendo - 219 miljoen
3. De Sims (2000), Electronic Arts - 150 miljoen
4. Grand Theft Auto (1997), Rockstar Games - 125 miljoen
5. Tetris (1985), Nintendo - 125 miljoen
6. Call of Duty (2003), Activision - 120 miljoen
7. Final Fantasy (1987), Square Enix - 102 miljoen
8. FIFA (1993), Electronic Arts - 100 miljoen
9. Need for Speed (1994), Electronic Arts - 100 miljoen
10. Madden NFL (1988), Electronic Arts - 99 miljoen

Het is vooral de Japanse gamegigant Nintendo die de klok slaat. Met Super Mario en Pokémon heeft het bedrijf de meest verkopende gameseries ooit in handen. Nintendo is het enige bedrijf in de lijst dat zelf ook spelcomputers maakt. Sony en Microsoft staan niet in de top tien.

Sony is terug te vinden op de veertiende plek met de racereeks Gran Turismo. Binnen deze serie zijn zeventig miljoen spellen verkocht. Microsoft valt met zijn Halo-reeks, goed voor vijftig miljoen verkochte spellen, buiten de top twintig.

De top tien bestaat uit zes Amerikaanse uitgevers en vier Japanse. Met vier reeksen levert het Amerikaanse Electronic Arts de grootste bijdrage. De Japanse gamereus Nintendo drukt met drie plekken, waaronder de nummers een en twee, een flinke stempel op de lijst.

Binnen elk van de reeksen in de top tien worden binnen afzienbare tijd nieuwe spellen uitgebracht. Nintendo komt 12 oktober met Pokémon X en Pokémon Y en is bezig met nieuwe Super Mario-games. Volgend jaar komt Electronic Arts met De Sims 4 en volgende week dinsdag ligt Grand Theft Auto V in de winkel.

Alleen binnen de Tetris-reeks worden weinig nieuwe spellen meer verwacht. Met de komst van spellen als Call of Duty: Ghosts, Final Fantasy XIV, FIFA 14, Need for Speed: Rivals en Madden NFL 14 zou de top tien van gameseries er over een half jaar compleet anders uit kunnen zien.


De tien populairste gamereeksen ooit (Foto: Novum)

Ontvoerde Z-Koreaan ontsnapt N-Korea na 41 jaar

Een Zuid-Koreaan die 41 jaar geleden werd ontvoerd door Noord-Korea is vorige maand ontsnapt en veilig teruggekeerd naar Zuid-Korea. Dat heeft Choi Sung-yung van de Vakbond voor Ontvoerde Familieleden vrijdag gezegd.

De 68-jarige Jeon Wook-pyo was een van de 25 bemanningsleden van twee schepen die in 1972 in de Gele Zee door Noord-Korea werden geënterd. De schepen werden geconfisqueerd en de bemanningen meegevoerd. Jeon is de enige die met succes is ontsnapt, aldus Choi. Het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging heeft bevestigd dat Jeon inmiddels in Zuid-Korea is. Details wilde het ministerie echter niet geven.

Zuid-Korea schat dat ongeveer vijfhonderd Zuid-Koreanen door het Noorden zijn ontvoerd en daar worden vastgehouden sinds de Koreaanse oorlog in 1953 eindigde met een wapenstilstand en niet met een vredesverdrag.

Roman Nooit Meer Slapen wordt verfilmd

Filmproducent Keyfilm heeft de filmrechten voor Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans gekocht. De roman krijgt een Engelstalige verfilming onder de titel Beyond Sleep. De regie is in handen van Boudewijn Koole, liet De Bezige Bij vrijdag weten.

Naast de producent en de uitgeverij was de zoon van de in 1995 overleden schrijver vrijdag aanwezig bij het tekenen van de overeenkomst. Nooit Meer Slapen werd gepubliceerd in 1966. Het verhaal over de jonge geoloog Alfred Issendorf werd een van de meest gelezen werken van Hermans.

Regisseur Koole was eerder verantwoordelijk voor Kauwboy. De film viel in de prijzen op het Nederlands Film Festival, Berlin International Film Festival en de European Film Awards. De filmmakers willen met de film een breed Europees publiek aanspreken.

Nieuwe Star Wars-films worden 'originsverhalen'

Enkele nieuwe Star Wars-films gaan achtergrondverhalen vertellen van de bekendste personages. Dat schrijft filmblad Variety op basis van een toespraak van Disneys financiële topman Jay Rasulo donderdag voor investeerders. Ook wordt, zoals al bekend was, gewerkt aan een nieuwe Star Wars-trilogie, die voortborduurt op de verhaallijn van de vorige zes films.

Dat Disney behalve aan de trilogie ook werkt aan films met bekende personages in de hoofdrol was al eerder duidelijk. Niet bekend was echter wanneer die verhalen zich zouden afspelen. Vooral een verhaal over de jonge jaren van het 900 jaar oude personage Yoda zou veel kunnen vertellen over het Star Wars-universum van meerdere eeuwen geleden.

De komende jaren moeten enkele van deze 'originsfilms' uitkomen, afgewisseld met de nieuwe trilogie - Episode VII, VIII en IX. Voor Episode VII, die in 2015 verschijnt, hebben naar verluidt Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher al getekend.

Omdat de bijeenkomst vooral ging om het informeren van de investeerders, lag de nadruk bij Star Wars vooral op het uitbrengen van aanverwante artikelen als speelgoed, kleding, brooddozen en kindertassen. "The sky is the limit", zei Rasulo enthousiast. "Star Wars is nog altijd een van de meest winstgevende merken ooit. Maar het begint natuurlijk allemaal met een goede film."


Nieuwe Star Wars-films worden 'originsverhalen' (Foto: Novum)

Tien duurste spellen ooit gemaakt

De actiegame Grand Theft Auto V is met een geschat budget van 201 miljoen euro het duurste spel ooit gemaakt. Het kost de Schotse studio Rockstar North steeds meer geld een nieuwe GTA te maken. Met de komst van de PlayStation 3 en Xbox 360 is de vraag naar realisme in games toegenomen. Dit zorgt voor stijgende productiekosten.

De top tien duurste computerspellen:

Titel (Jaar) - Uitgever - Kosten (bedragen in euro's)

 1. Grand Theft Auto V (2013) - Rockstar Games - 201 miljoen
 2. Star Wars: The Old Republic (2011) - Electronic Arts - 150 miljoen
 3. Disney Infinity (2013) - Disney Interactive - 75,3 miljoen
 4. Grand Theft Auto IV (2008) - Rockstar Games - 75,3 miljoen
 5. Red Dead Redemption (2010) - Rockstar Games - 75,3 miljoen
 6. Gran Turismo 5 (2010) - Sony Computer Entertainment - 60,3 miljoen
 7. Shenmue (1999) - Sega - 52,7 miljoen
 8. Metal Gear Solid 4 (2008) - Konami - 45,2 miljoen
 9. Too Human (2008) - Microsoft - 45,2 miljoen
 10. Halo 3 (2007) - Microsoft - 41,4 miljoen


De duurste game van Nederlandse bodem is het schietspel Killzone 2 van de Amsterdamse gamestudio Guerrilla Games en uitgever Sony Computer Entertainment. Dit spel voor de PlayStation 3 staat met een kostenplaatje van naar schatting 33,9 miljoen euro op de dertiende plek.

Het zijn vooral Amerikaanse uitgevers die flink wat kapitaal in games en de bijbehorende gamestudio's pompen. Rockstar Games is de onbetwiste nummer een met drie vermeldingen in de lijst, maar ook Microsoft, Electronic Arts en Disney kijken niet op een miljoen meer of minder. In de top tien staan drie Japanse uitgevers: Sony, Sega en Konami. De lijst kent geen Europese uitgever.

Met drie vermeldingen in de top tien duurste games ooit is het Amerikaanse bedrijf Rockstar Games sterk vertegenwoordigd. In tegenstelling tot andere studio's maakt dit bedrijf weinig nieuwe spellen. Gamers hebben grofweg vijf jaar gewacht op Grand Theft Auto V, terwijl het bedrijf bijna zes jaar werkte aan de cowboygame Red Dead Redemption.

Grand Theft Auto V ligt vanaf dinsdag in de winkel voor de Playstation 3 en Xbox 360. De mogelijkheid om online tegen of met elkaar te spelen wordt begin oktober middels een downloadbare update voor het spel geïntroduceerd.


Tien duurste spellen ooit gemaakt (Foto: Novum)

Nullijn ABN AMRO geldt niet voor topbestuurders

Het voorstel van ABN AMRO om de komende jaren de lonen te bevriezen geldt niet voor de top van het bedrijf. Onder meer de raad van bestuur en het managementteam vallen niet onder de cao, licht een woordvoerder van de staatsbank vrijdag toe.

"Het is overigens wel zo dat de variabele beloningen voor de top van de bank de afgelopen jaren al zijn versoberd", aldus de zegsman. Hij kon niet zeggen of dat de komende jaren wordt doorgezet. Het vaste jaarsalaris van de leden van de raad van bestuur lag de afgelopen drie jaar rond de zeshonderdduizend euro. Topman Gerrit Zalm heeft een salaris van zo'n 750 duizend euro per jaar.

In een brief aan de vakbonden stelt ABN AMRO voor om de salarissen van de bijna 23 duizend medewerkers de komende jaren op de nullijn te zetten. De brief kom aan de vooravond van de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De looptijd van deze overeenkomst wordt in de onderhandelingen met de bonden bepaald, zegt de woordvoerder.

Oppoetsen Fable kost meer tijd

Het actieavontuur Fable Anniversary ligt drie maanden later in de winkel dan eerder aangekondigd. Lionheid Studios heeft meer tijd nodig om de remake van de eerste Fable af te ronden. De Britse studio liet vrijdag weten dat het spel voor de Xbox 360 nu in februari in de schappen moet liggen.

Fable verscheen in 2004 voor de eerste Xbox. De opgepoetste versie krijg onder meer highdefinitionbeelden, die negen jaar geleden nog niet bestonden. In het spel moet de naamloze held het land Albion redden uit de handen van duistere krachten.

Naast Fable Anniversary werkt de Britse studio aan nog twee spellen binnen de reeks. Fable Heroes wordt een spel voor de Xbox 360 waarin vier spelers moeten samenwerken om monsters te verslaan, terwijl Fable Legends een nieuw avontuur wordt voor de Xbox One.


Oppoetsen Fable kost meer tijd 

Rabobank DT met vier Nederlanders in WK ploegentijdrit

Arthur van Dongen, teammanager van het Rabobank Development Team heeft vandaag de selectie voor het WK Ploegentijdrit in Florence bekend gemaakt. De ploeg bestaat uit de Nederlanders Martijn Tusveld, Mike Teunissen, Jasper Bovenhuis en Lennard Hofstede. De ploeg wordt gecompleteerd met de Duitsers Rick Zabel en Ruben Zepuntke.

De ploeg heeft een continentale status en komt uit op het tweede niveau. De opleidingsploeg van de Rabobank en KNWU staat op de vijftiende plaats in de UCI ranking voor ploegen, wat het startbewijs voor het wereldkampioenschap heeft opgeleverd. De beste twintig ploegen kregen een uitnodiging. Opmerkelijk aan deze selectie is dat de achttienjarige Hofstede uit Poeldijk de jongste deelnemer aan het WK Ploegentijdrit in Florence is.

Westbroek 'in dubio' over burgemeesterschap Utrecht

Henk Westbroek overweegt opnieuw een gooi te doen naar het burgemeesterschap van Utrecht. "Ik heb twee keer eerder gesolliciteerd en ik had fluitend kunnen winnen als er verkiezingen waren geweest", zei de zanger en politicus in de radioshow van Giel Beelen op 3FM. "Aan de andere kant kun je ook zeggen: als je twee keer afgestraft bent, is het dom om een derde keer je hoofd te stoten."

Burgemeester zijn van Utrecht is volgens Westbroek de enige ambitie die hij de laatste twintig jaar heeft gehad. "Dit zou ik eigenlijk het allerliefste in mijn hele leven willen."

Toch staat de 61-jarige Westbroek naar eigen zeggen 'ongelooflijk in dubio'. "Ik heb bijvoorbeeld pas in een interview gezegd dat de collectieve Utrechtse gemeenteraad bestaat uit een stelletje slapjanussen die zich moeten schamen dat ze de zittende burgemeester steeds maar de hand boven het hoofd gehouden hebben. Als ik nou solliciteer kom ik straks bij hun terecht en dan zeggen ze: meent u dat nou?" De zanger heeft geen zin om zijn excuses aan te bieden voor zijn uitspraken. "Want ik heb honderd procent gelijk."

Volgens Westbroek zijn er genoeg redenen om hem aan te nemen als burgemeester. "Ik denk niet dat er veel mensen zijn die de stad beter kennen. Ik heb in het verleden ook bewezen leuke dingen voor de stad te kunnen bedenken. De culturele zondag is mijn idee."

Huidig burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) maakte in mei bekend dat hij geen tweede ambtstermijn ambieert. Hij werd in januari 2008 geïnstalleerd en kreeg nogal wat kritiek te verduren. Oud-rechter en voormalig Kamerlid Wolfsen stopt per 1 januari.

Ancelotti: debuut Bale zaterdag tegen Villarreal

Gareth Bale gaat zaterdag debuteren voor Real Madrid in de uitwedstrijd tegen Villarreal. Dat onthulde trainer Carlo Ancelotti vrijdag. De Italiaan liet in het midden of Bale als basisspeler of als invaller zijn eerste minuten in het shirt van Real gaat maken.

Volgens Ancelotti gaat Bale op de rechterflank spelen. De coach sprak zijn vertrouwen uit in de recordaankoop van honderd miljoen, die dinsdag in de interland van Wales tegen Servië als invaller pas zijn eerste minuten van het seizoen maakte. "Bale heeft geen verwondingen, hij is fit, enthousiast en gemotiveerd. Hij wil spelen tegen Villarreal", stelde Ancelotti.

Naast Bale gaat ook een andere aanwinst debuteren. De van Real Sociedad overgekomen Asier Illarramendi krijgt volgens Ancelotti speelminuten op het middenveld.

Giro eindigt met bergetappe en finish in TriŽst

De Ronde van Italië eindigt volgend jaar in Triëst. Dat bleek vrijdag bij de onthulling van de laatste twee ritten.

Op 1 juni moet het peloton een etappe van 169 kilometer afleggen om uiteindelijk in de noordoostelijke havenstad te arriveren. De dag daarvoor krijgen de renners nog een loodzware etappe met aankomst op de beruchte Monte Zoncolan voor de kiezen.

In februari deed de organisatie al uit de doeken dat de Giro op 10 mei van start gaat in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Daarna volgen ook nog twee ritten door Ierland, met aankomsten in Dublin en Armagh.

De rest van het routeschema wordt 7 oktober bekendgemaakt. Vincenzo Nibali schreef in mei de vorige editie van de Giro op zijn naam. De Italiaan gaat momenteel ook aan de leiding in de Vuelta.

Krajicek-bedwinger Govortsova naar finale Tashkent

Olga Govortsova heeft vrijdag de finale van het WTA-toernooi in Tashkent bereikt. De Wit-Russin, die in de eerste ronde Michaëlla Krajicek versloeg, rekende af met de Luxemburgse Mandy Minella. Het werd 6-2 en 7-5 voor de mondiale nummer 113, die op de wereldranglijst negentien plekken hoger staat dan Minella.

Op jacht naar haar eerste toernooizege op de WTA Tour stuit Govortsova in de finale op Bojana Jovanovski. De Servische nummer een van de plaatsingslijst was met tweemaal 6-2 te sterk voor María Teresa Torro uit Spanje. Jovanovski, die vorig jaar in Bakoe al eens een titel pakte, en Govortsova troffen elkaar nog nooit eerder.

Borgman is Nederlandse Oscar-inzending

De film Borgman van Alex van Warmerdam is de Nederlandse inzending voor de Academy Awards. De zwarte komedie maakt daarmee kans om genomineerd te worden voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft Instituut EYE vrijdag bekendgemaakt.

Borgman werd uit veertien aanmeldingen geselecteerd door een selectiecommissie met leden van onder meer de Nederlandse vakverenigingen van regisseurs, scenaristen, filmjournalisten en bioscoopexploitanten. Of de Nederlandse film ook echt kans maakt op een Oscar moet half januari blijken. Dan maakt de Academy de nominaties bekend waar haar leden op kunnen stemmen.

Borgman ging tijdens het filmfestival van Cannes in wereldpremière en kreeg daar zeer lovende kritieken. Het was de eerste Nederlandse film in bijna veertig jaar die was opgenomen in de competitie van het toonaangevende Franse festival. Inmiddels is de film, met hoofdrollen van Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Eva van de Wijdeven, aan talloze landen verkocht.

Het is alweer even geleden dat Nederland een Oscar won voor beste niet-Engelstalige film. In 1996 wist Mike van Diem de prijs in de wacht te slepen voor Karakter. In 2004 wist Nederland voor het laatst door te breken tot de nominatielijst, met De Tweeling van Ben Sombogaart. De Oscars worden op 2 maart uitgereikt.

Batman: Arkham Origins met en zonder PhysX

De opkomende Batman-game Batman: Arkham Origins zal ondersteund worden door de techniek PhysX van Nvidia. Zo heeft Nvidia samen met Warner Montreal een demonstratie video online gezet.

In de video laten de ontwikkelaars het verschil zien wanneer je de game met of zonder Nvidia PhysX speelt. Batman: Arkham Origins is vanaf 25 oktober verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii U. 


De Jong en Duarte in Ajax-selectie tegen PEC

Siem de Jong keert zaterdag tegen PEC Zwolle terug in de wedstrijdselectie van Ajax. Dat maakte trainer Frank de Boer vrijdag bekend op een persconferentie. De Jong is sneller dan verwacht hersteld van een klaplong en hervatte maandag de groepstraining. De aanvoerder van de Amsterdammers begint op de reservebank. Aanwinst Lerin Duarte zit voor het eerst bij de selectie.

De Jong, die aanvankelijk niet voor oktober werd terugverwacht, liet donderdag al weten mogelijk tegen PEC weer deel uit te maken van de selectie. Een basisplaats zit er echter nog niet in. "Ik moet het rustig opbouwen. Het is wel belangrijk dat ik snel weer wedstrijdritme op kan doen." De Jong kwam op 11 augustus tegen AZ voor het laatst in actie.

De snelle terugkeer van De Jong is een welkome meevaller voor trainer De Boer. Mede door het vertrek van Christian Eriksen en Toby Alderweireld kende Ajax geen al te overtuigende start van de competitie.

Bovendien beginnen de Amsterdammers woensdag het avontuur in de Champions League met een loodzware opdracht. In Camp Nou staat de krachtmeting met Barcelona op het programma.

Pharrell ontkent plagiaat Marvin Gaye

Pharrell Williams ontkent dat Robin Thicke en hij plagiaat hebben gepleegd met het nummer Blurred Lines. Volgens Williams zijn dat nummer en Got to Give it Up van Marvin Gaye 'totaal verschillend'. "Als je noten kunt lezen, moet je ze eens naast elkaar leggen", zegt de zanger en muziekproducent.

"Speel ze maar eens allebei op de piano", zegt Pharrell. Volgens de 40-jarige zanger verschillen de nummers onder andere in toonsoort. Nabestaanden van Marvin Gaye beweren echter dat de heren plagiaat hebben gepleegd met Blurred Lines.

Marvin Gaye - The Real Thing (dvd-hoesje)Robin Thicke stapte vervolgens met Pharrell en Clifford Harris, die allebei meeschreven aan het liedje, naar de rechter. De heren willen dat wordt vastgesteld dat Blurred Lines hun eigen nummer is en dat er van plagiaat absoluut geen sprake is.

Hoewel Pharrel Williams naar eigen zeggen de muziek niet heeft gestolen van Marvin Gaye, is hij wel een enorme bewonderaar van zijn muziek. "Hij is een genie. Hij is de oervader", beschrijft de zanger. "Daar neem ik mijn hoed voor af."

Al-Qaida roept op tot aanslagen VS

De leider van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, heeft de moslims in de wereld opgeroepen aanslagen in de Verenigde Staten te plegen. Moslims moeten iedere gelegenheid aangrijpen om de VS te laten bloeden. Dat heeft Al-Zawahri gezegd in een audioboodschap naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001.

Amerika is 'geen mythische macht'. "De moedjahedien kunnen Amerika verslaan door aanvallen op Amerika's eigen grondgebied uit te voeren." Het kunnen kleine aanslagen zijn of 'een grote klap, zoals de aanslagen van 11 september in New York en Washington', als Amerika maar in de stress komt te zitten over de vraag wanneer en waar de volgende aanslag te verwachten is, zo betoogt de Al-Qaida-leider.

Boekhandel Amsterdam doelwit na omstreden column

De ruit van een boekhandel in Amsterdam-West is in de nacht van donderdag op vrijdag vernield en beklad. Dat bevestigt een politiewoordvoerder. Nadat donderdag commotie was ontstaan over een column waarin eigenares van De Nieuwe Boekhandel Monique Burger haar beklag deed over armoedige klanten, werd 'Verboden voor armen' op het raam geverfd, melden voorbijgangers en omwonenden op Twitter.

Iemand heeft een poging gedaan het raam in te gooien. "Het raam is kapot, maar niet door." Wat op het raam is geklad kon de woordvoerder niet zeggen. Er is nog geen aangifte gedaan, maar dat gebeurt zeker nog, weet de zegsman. De politie had donderdagavond ook al contact met de boekhandel, die vrijdag niet wilde reageren. Naar aanleiding van het incident houden surveillerende agenten extra toezicht op de boekhandel aan de Bos en Lommerweg.

In de column van Burger, die bekend is van haar optredens in De Wereld Draait Door, omschreef ze de klanten die het gratis Droomboek in haar winkel kwamen halen onder meer als 'ongeschoren', 'kreupel' en 'stinkend'. Ook zouden deze 'kopers' normaal nooit in haar winkel komen omdat daar alleen met pinpas kan worden betaald.

Na de ophef zette Burger een bericht online waarin ze zegt geschrokken te zijn. "Natuurlijk vind ik niet dat iedereen die arm is ongemanierd is, of andersom." Burger was naar eigen zeggen slechts geschrokken van wat jarenlange armoede met mensen kan doen.

Politie Londen verijdelt 'digitale' bankroof

De Britse politie heeft twaalf mannen opgepakt die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een 'brutale' poging om de computer van een filiaal van Santander over te nemen om zo de bank te kunnen beroven. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De twaalf worden ervan beschuldigd een speciaal uitgeruste computer in een filiaal van Santander te hebben gebruikt in een poging in het computersysteem te geraken. De verdachten zijn tussen de 23 en 50 jaar oud. Volgens de politie is met hun arrestatie een 'miljoenenverlies' voorkomen.

Het is volgens de politie nog niet duidelijk of er geld is buitgemaakt voordat de arrestaties werden verricht. Op zes plekken in Londen worden huiszoekingen gedaan.

'Wind verpest hoedenparade Prinsjesdag'

Vrouwelijke hoogwaardigheidsbekleders die op Prinsjesdag de troonrede bijwonen, doen er goed aan hun hoed goed vast te houden. Volgens weeronline.nl wordt het dinsdag herfstachtig met regen en veel wind. De krachtige westenwind bereikt in Den Haag mogelijk windkracht 6.

Behalve de stevige wind komen dinsdag ook buien voor, met mogelijk een klap onweer en windstoten. "Het weer vraagt eigenlijk om een regenpak", aldus de woordvoerder.

Ook het weer komend weekeinde is niet om over naar huis te schrijven. Zaterdag trekt er een actief gebied met buiige regen over het land. Op de meeste plaatsen valt zeker tien tot twintig millimeter regen. Ook gaat het flink waaien. Zondag komt 's ochtends de zon nog tevoorschijn, maar is het later bewolkt. Maandag is het opnieuw herfstachtig.

'Los hypotheek af met pensioen: goed voor staat'

Als werknemers hun pensioenpremie zouden mogen gebruiken om hun hypotheek af te lossen, levert dat de Nederlandse schatkist jaarlijks tweehonderd miljoen euro op. Dat meldt de reformatorische vakbond RMU vrijdag na eigen berekeningen. De meeste werknemers zetten nu verplicht een deel van hun salaris opzij voor hun oude dag.

Jaarlijks wordt voor veertig miljard euro aan premie ingelegd, zo stelt de vakbond. Werknemers nemen daarbij ruim dertien miljard euro voor hun rekening. Als werknemers dat bedrag bij hun salaris zouden krijgen, verwacht RMU dat ongeveer tien procent het geld zou gebruiken om hun hypotheek verder af te lossen.

Omdat over het extra salaris 42 procent belasting wordt geheven, zou het rijk direct 560 miljoen euro per jaar aan extra inkomsten krijgen. Daar staat tegenover dat de overheid op langere termijn jaarlijks inkomsten misloopt omdat er in de toekomst minder pensioen wordt uitgekeerd. Onder de streep zou de overheid 160 miljoen euro overhouden.

Met het extra aflossen van hypotheken neemt de rente die de werknemers betalen echter ook af. Zij kunnen bij hun belastingaangifte daardoor minder hypotheekrente aftrekken, waardoor de staat jaarlijks zo'n 25 miljoen euro minder fiscaal voordeel hoeft te geven, aldus RMU. Daarnaast bespaart de overheid tussen de vijf en tien miljoen op toeslagen, waardoor de totale opbrengsten voor de overheid uitkomen op minimaal 190 miljoen euro.

Ook voor werknemers is het volgens de vakvond interessant om hun pensioenpremie te gebruiken om hun hypotheek af te lossen, omdat ze dan maandelijks minder rente hoeven te betalen. Daarnaast neemt het aantal hypotheken dat onder water staat af, wat goed is voor de woningmarkt. Bovendien slinkt de forse hypothekenportefeuille van banken.

De vakbond heeft de Stichting van de Arbeid gevraagd om te onderzoeken of het flexibeler maken van de pensioenpremie haalbaar is. Ook is RMU in gesprek met enkele andere vakbonden, het ministerie van Sociale Zaken en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Wiebe Draijer.

HRW: SyriŽ pleegde massamoorden

Het Syrische regime en milities die zich achter de Syrische president Bashar Assad hebben geschaard hebben zich schuldig gemaakt aan standrechtelijke executies waarbij zeker 248 mensen om het leven zijn gekomen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vrijdag gezegd.

In een rapport schrijft HRW dat de executies op 2 en 3 mei plaatshadden in twee overwegend soennitische dorpen aan de kust. Het rapport van HRW is gebaseerd op gesprekken met overlevenden van het bloedbad.

[DC] Haider-Maurer niet tegen Nederland

De Oostenrijkse tennisser Andreas Haider-Maurer heeft zich afgemeld voor de ontmoeting met Nederland in de Davis Cup. De nummer 97 van de wereld is ziek en kan niet spelen. 

Haider-Maurer zou vrijdag het openingsduel spelen tegen Robin Haase, maar hij wordt nu vervangen door Oliver Marach, die in het enkelspel niet op de wereldranglijst staat. In het dubbelspel staat de 33-jarige Oostenrijker op de 63e plaats. Zijn beste prestaties heeft hij dan ook behaald in het dubbelspel, met een halve finale op de Australian Open 2009 en vijf halve finales op Masters-toernooien.

KPN heeft nieuwe financiŽle topman

Steven van Schilfgaarde wordt de tijdelijke opvolger van de recentelijk vertrokken Eric Hageman als financieel topman bij KPN. Dat meldde het Nederlandse telecombedrijf vrijdag. Ook tussen januari en september vorig jaar diende Van Schilfgaarde als tijdelijk financieel topman. Toen volgde hij Carla Smits-Nusteling op, die onverwacht opstapte.

Daarnaast was Van Schilfgaarde een tijdlang directeur van de technisch dienstverlener van KPN, IT Solutions. De toezichthouders van KPN zoeken de komende tijd naar een permanente opvolger voor Van Schilfgaarde. De vorige financieel topman, Eric Hageman, maakte begin deze week plotseling bekend per direct op te stappen. Hij was de derde financieel directeur van KPN die opstapte binnen vier jaar.

'Ben Affleck is oude vermoeide Batman'

De Batman die Ben Affleck gaat spelen naast Superman wordt een vermoeide, oudere versie. "Het is duidelijk dat hij al een tijdje meedraait en het allemaal al heeft gezien", zegt Kevin Tsujihara, topman van stripgigant DC Comics. Hiermee lijken de geruchten dat Batman de mentor wordt van de veel jongere Superman bevestigd.

Het casten van de 41-jarige Affleck in de rol van Batman werd zeer verdeeld ontvangen. Hoe dan ook is hij slechts twee jaar ouder dan zijn voorganger in de rol, Christian Bale. Als Superman is de 30-jarige Cavill te zien, die de rol ook al speelde in Man of Steel.

Tsujihara beweert evenwel dat Affleck 'perfect' is als de nieuwe Batman. "Wij denken dat dit een megasucces wordt." In de nog titelloze film slaan Batman en Superman de handen ineen.

Tot voor kort lukte het DC Comics eigenlijk niet om een goede film met Superman te maken. Sinds Christopher Reeve in 1987 voor het laatst de man van staal speelde in Superman IV: The Quest for Peace zijn meerder pogingen niet van de grond gekomen of geflopt. Pas met het dit jaar verschenen Man of Steel werd de trend gebroken. De film leverde wereldwijd ruim 660 miljoen dollar op en maakte van Cavill meteen een wereldster.

Charlie Sheen geslaagd voor eindexamen

Charlie Sheen heeft na dertig jaar eindelijk zijn diploma van de middelbare school gehaald. Dat vertelde hij donderdag in een telefoongesprek met entertainmentsite TMZ.

In 1983 zat Sheen (48) op een high school in Santa Monica, een kuststadje aan de rand van Los Angeles. Hij verliet de school zonder diploma, omdat hij naar eigen zeggen 'een aantal vakken miste'. Sheen vertelde dat hij bovendien slechts een derde van de tijd aanwezig was op school.

Een oud-klasgenoot regelde dat Sheen dit voorjaar alsnog het felbegeerde papiertje kon bemachtigen omdat de acteur 'veel geld heeft gedoneerd aan de school en veel heeft gedaan voor de gemeenschap'.

Op de vraag waarom Sheen na dertig jaar alsnog zijn diploma wilde halen, antwoordde de acteur dat hij 'losse eindjes' aan elkaar wilde knopen. ''Het heeft me altijd dwars gezeten. Ik heb de gewoonte om nooit iets af te maken'', lichtte Sheen toe. ''En een middelbareschooldiploma is de kroon op twaalf jaar scholing.''

Politie onderzoekt mogelijke ontvoering in Tiel

De politie onderzoekt of vrijdagochtend een vrouw is ontvoerd in het Gelderse Tiel, tussen Nijmegen en Utrecht. Rond 08.30 uur kwam een melding binnen dat een vrouw op de Lindestraat met geweld een donkere auto was ingetrokken, zegt een politiewoordvoerder.

De melder gaf een kenteken door, maar dat bleek volgens de politie niet het juiste. De bevolking werd via Burgernet gevraagd naar de auto uit te kijken. Dat leverde één reactie op.

De politie benadrukt alle opties open te houden. "Het is nu voor ons niet te zeggen of daadwerkelijk sprake is van een ontvoering", zegt de woordvoerder. "Maar we nemen het zekere voor het onzekere. Onze rechercheurs proberen zo snel mogelijk te achterhalen wat er is gebeurd."

'Nobelprijs' voor koeienonderzoek

Hoe langer een koe heeft gelegen, des te groter is de kans dat die koe snel weer opstaat. Een Nederlander die dit heeft vastgesteld is donderdagnacht onderscheiden met een zogenoemde Ig Nobelprijs. De prijzen worden jaarlijks toegekend aan onderzoek dat mensen eerst laat lachen en daarna aan het denken zet.

Bert Tolkamp won met zijn collega's in de categorie 'waarschijnlijkheid'. Naast de ontdekking over het lig- en stagedrag van de koe concludeerden zij ook dat als een koe eenmaal opstaat, het niet gemakkelijk te voorspellen is hoe snel die koe weer gaat liggen.

De prijzen werden uitgereikt tijdens een ceremonie aan de Harvard University in Cambridge in de Verenigde Staten. Andere winnaars waren onder meer een onderzoek naar verdwaalde mestkevers, die de weg naar huis kunnen terugvinden door naar de Melkweg te kijken, en voor het experimenteel bevestigen dat mensen die denken dat ze dronken zijn, ook denken dat ze aantrekkelijk zijn.

De 'vredesprijs' ging naar de president en de staatspolitie van Wit-Rusland. Agenten arresteerden daar een eenarmige man wegens applaudisseren in het openbaar.

Poetin vol lof over SyriŽ

Syrië heeft zijn betrouwbaarheid bewezen door zich zeer snel bij de Verenigde Naties aan te melden voor het Verdrag over Chemische Wapens (CWC). Dat internationale verdrag verbiedt de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig. Uit het feit dat de regering in Damascus zich zo snel heeft aangemeld blijkt duidelijk dat het haar ernst is om haar voorraden chemische wapens te ontnantelen. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd.

Damascus maakte dinsdag kenbaar dat het het CWC wil ondertekenen. Syrië heeft ook verklaard zijn volledige medewerking te verlenen aan het Russische voorstel om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen en vervolgens te (laten) vernietigen.

Donderdag liet Assad in een vraaggesprek met de Russische televisiezender Rossia-24 weten dat Syrië zich houdt aan de 'gebruikelijke procedure' voor toetreding tot het CWC. Een maand na de ondertekening van het verdrag geeft Syrië de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrij, zei Assad. Ondertekenaars van het CWC verplichten zich hun voorraad chemische wapens te openbaren en die te vernietigen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry liet daarop weten geen genoegen te nemen met deze toezegging van Syrië. Op een gezamenlijke persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Genève maakte Kerry donderdagavond korte metten met Assads redenering. Omdat Assad zich al van chemische wapens heeft bediend 'is niets aan dit proces standaard'. "De woorden van het Syrische regime schieten in onze ogen tekort."

Congo beklaagt zich tevergeefs bij FIFA

De FIFA heeft een klacht van de voetbalbond van Republiek Congo van de hand gewezen. De Congolezen hadden zich beklaagd bij de wereldvoetbalbond over de in Mali geboren Nigerese international Mahamane Cissé, die in hun ogen niet speelgerechtigd was. De FIFA oordeelde echter dat het meespelen van de 19-jarige middenvelder volgens de regels is verlopen.

Republiek Congo, ook bekend als Congo-Brazzaville, hoopte met de klacht de uitschakeling voor het WK in Brazilië terug te draaien. De ploeg van bondscoach Kamel Djabour verspeelde afgelopen weekeinde met een 2-2 gelijkspel tegen Niger de eerste plaats van groep F aan Burkina Faso, dat daardoor mag deelnemen aan de beslissende play-offs. Cissé tekende in de puntendeling voor de openingsgoal.

Donderdag werd Kaapverdië door de FIFA nog wel schuldig bevonden aan het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler, Fernando Varela. Het Afrikaanse land werd uitgesloten van de play-offs. Tunesië neemt de plaats van de Kaapverdianen in.

Doodstraf voor groepsverkrachters India

De vier Indiase mannen die dinsdag door een rechtbank in New Delhi schuldig werden bevonden aan de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw zijn vrijdag tot de doodstraf veroordeeld.

In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.

De 23-jarige vrouw en een vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december door de daders in een busje waren gelokt. De zes sloegen de man bewusteloos en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

Aanklager Dayan Krishnan zei woensdag dat de zaak 'het collectieve geweten' van India had geschokt. "Niets is wreder dan het martelen van een hulpeloos jong meisje", zei hij.

Doden bij brand in Russisch ziekenhuis

Bij een brand in een psychiatrisch ziekenhuis in het Russische Loeka zijn vrijdag ten minste drie doden gevallen. Dat hebben de autoriteiten in de Russische regio Novgorod vrijdag gezegd. Het ministerie van noodsituaties wilde het dodental nog niet bevestigen.

De brand brak in de nacht van donderdag op vrijdag uit in de mannenafdeling van het ziekenhuis. Op dat moment lagen daar zestig mensen. Meer dan twintig mensen konden in veiligheid worden gebracht door het ziekenhuispersoneel. Twee patiënten en een verpleegster die mensen probeerden te redden van de vlammen, kwamen zelf om het leven, aldus reddingswerkers. Het lot van 37 patiënten is nog onzeker. "Maar dit betekent niet dat ze dood zijn", zei Oleg Voronov van het ministerie van noodsituaties tegen het Russische persbureau Itar-TASS. Er is een zoekactie opgezet in de bossen rond het ziekenhuis. Mogelijk zijn patiënten het bos in gevlucht.

Het gebouw waar het ziekenhuis in is gevestigd is gemaakt van hout. Het vuur is inmiddels geblust. De lokale autoriteiten onderzoeken hoe de brand heeft kunnen ontstaan. Mogelijk is er sprake van brandstichting of onoplettendheid. "Het is nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de oorzaak van de brand, omdat deze pas net geblust is. (...) Een deskundige moet de oorzaak zien te achterhalen", zei een bron bij het ministerie van noodsituaties tegen Itar-TASS. Volgens een ooggetuige is de brand echter ontstaan door een rokende patiënt.

Duidelijk is in ieder geval dat het ziekenhuis eigenlijk gesloten had moeten worden. De Russische autoriteiten waren naar de rechter gestapt om dit voor elkaar te krijgen, maar die bepaalde dat de directie eerst moest proberen om problemen bij de kliniek op te lossen. "Het ziekenhuis was niet geschikt voor het behandelen van patiënten", aldus Joeri Desjevich van de toezichthouder van het ministerie van noodsituaties.

Schepen voor SyriŽ kosten ruim 20 miljoen per week

Het Pentagon geeft per week 27 miljoen dollar (ruim 20 miljoen euro) uit aan de verhoogde aanwezigheid van de Amerikaanse marine in de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. De marine moet de situatie in Syrië in de gaten houden en klaar staan om een eventuele aanval uit te voeren.

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het Amerikaanse leger druk op de Syrische president Bashar Assad blijft uitoefenen en klaar staat om in te grijpen als diplomatie niet tot een oplossing voor het conflict leidt. De marine heeft twee vliegdekschepen in de regio en vier torpedobootjagers en een amfibisch oorlogsschip in het oosten van de Middellandse Zee. Een vliegdekschip en een torpedobootjager hadden eigenlijk al terug moeten keren naar de VS, maar kregen opdracht te blijven.

Celine Dion (45) sluit nieuwe zwangerschap niet uit

De 45-jarige Celine Dion weet niet zeker of ze nog een kind wil. "Je moet eerlijk tegen jezelf zijn, het is heel moeilijk om te zeggen dat je er klaar mee bent", vertelt de zangeres, die in 2010 beviel van een tweeling, tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

"Het is zwaar om als moeder een streep eronder te zetten en dat hoofdstuk af te sluiten", zegt Dion over het moederschap. De zangeres vindt het lastig om te zeggen of er wel of geen kind bij komt. "Alles doet het nog, dus wat dat betreft is er hoop."

Dion en haar man, haar 71-jarige manager René Angélil, zijn ook al ouders van de 12-jarige René-Charles. De twee trouwden in 1994. Volgens Dion is goede communicatie het geheim van haar huwelijk. "Het is de sleutel tot alles."

NAM koopt beschadigde boerderij op na aardbevingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een monumentale boerderij aangekocht die zwaar is beschadigd na aardbevingen door gaswinning. Het herstellen van het pand was zo ingrijpend dat alleen kopen nog een oplossing was, zegt een woordvoerder van de NAM vrijdag.

"Het gaat om een uniek geval. De schade is dusdanig complex en ingrijpend dat herstel niet meer aan de orde was", aldus de woordvoerder. Volgens hem is eerst uitvoerig overlegd en zijn alle opties bekeken voordat de NAM tot aankoop van de woning overging. Het gaat om een rijksmonument uit 1894, in het Groningse Onderdendam.

Het is voor het eerst dat de NAM een beschadigde woning opkoopt. De woordvoerder sluit niet uit dat het vaker gaat voorkomen. Wat er met de boerderij gaat gebeuren, weet de zegsman nog niet. Ook wil hij niet zeggen hoeveel geld voor het pand is neergelegd.

De NAM benadrukt verder dat nu niet alle schademelders kunnen eisen dat de NAM hun huis koopt. "De meeste gevallen zijn, hoe vervelend ook, allemaal op te lossen", aldus de woordvoerder.

Sinds vorig jaar heeft de NAM zo'n tienduizend schademeldingen door aardbevingen gekregen.

ABN AMRO wil salarissen medewerkers bevriezen

ABN AMRO wil de salarissen van de bijna 23.000 medewerkers de komende jaren op de nullijn zetten. Dat schrijft de bank vrijdag in een voorstel aan de vakbonden aan de vooravond van cao-onderhandelingen.

De salarissen van bankmedewerkers worden door de buitenwacht nog steeds als te hoog gezien, geeft ABN AMRO als reden. Ook heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de bank verzocht de arbeidsvoorwaarden te versoberen.

De staatsbank stelt verder dat de huidige arbeidsvoorwaarden te ruim zijn. ABN AMRO moet extra reserves aanhouden, wat de financiële resultaten beïnvloed. De lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hier nog niet op aangepast. Het beloningsniveau in de financiële sector ligt bovendien nog altijd hoger dan in andere sectoren.

De nullijn moet niet alleen voor de looptijd van de nieuwe cao gelden, maar mogelijk ook in de jaren erna. ABN AMRO wil verder met vakbonden in gesprek over de salarisschalen en een nieuwe pensioenregeling.

Eind augustus maakte Dijsselbloem bekend dat een beursgang de beste optie is voor de staatsbank. ABN AMRO bereidt zich hier de komende maanden op voor. Over een jaar beoordeelt het kabinet of de bank aan de voorwaarden voldoet voor een beursgang.

Massale evacuatie in overstroomde stad Colorado

Overstromingen in de Amerikaanse staat Colorado hebben drie mensen het leven gekost. Een persoon wordt vermist. De stad Boulder is grotendeels onder water gelopen. De autoriteiten hebben opdracht gegeven tot de evacuatie van duizenden inwoners.

Inmiddels is de noodtoestand uitgeroepen. President Barack Obama zette donderdagavond zijn handtekening onder de benodigde verklaring. Hierdoor komt automatisch federale hulp vrij.

Nicole Kidman ongedeerd na aanrijding

Nicole Kidman is donderdag aangereden door een 19-jarige fietser terwijl ze over straat liep in New York. "Ik kan nog gewoon lopen, maar ik ben wel geschrokken", reageerde de actrice.

De 46-jarige Kidman ging onderuit toen de fietser haar aanreed. Een fotograaf die het incident zag gebeuren vertelde aan entertainmentsite TMZ dat de actrice de man wil aanklagen. Hij zou eerder andere beroemdheden, onder wie Lady Gaga, hebben aangereden.

De 19-jarige man is op de bon geslingerd voor rijden op een trottoir, fietsen zonder helm en roekeloos gedrag.

Oud-PVV'er Van Doorn vervolgd

Oud-PVV'er Arnoud van Doorn wordt vervolgd. De politicus wordt verdacht van wiethandel, diefstal van stukken uit het stadhuis in Den Haag, schending van het ambtsgeheim en het bezit van een alarmpistool. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM in Den Haag vrijdag.

Van Doorn werd eind 2011 uit de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad gezet. Eind januari werd hij opgepakt voor de feiten waarvoor hij nu wordt vervolgd. Hij zou stukken hebben gelekt aan een journalist van het AD. Er is nog geen zittingsdatum gepland voor de rechtszaak, aldus de zegsvrouw.

Begin deze week maakte de oud-PVV'er bekend een nieuwe politieke partij, gebaseerd op 'islamitische normen en waarden', op te richten. Van Doorn, tot de islam bekeerd, zei het tijd te vinden dat de islamitische gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt.

De politicus laat in een reactie weten op advies van zijn advocaat niets te zeggen. "Maar trek zelf je conclusies. Tegenwerking door de staat of niet, wij gaan door", twittert hij.

Koningin MŠxima opent Fries Museum

Koningin Máxima opent vrijdagmiddag het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden. Het is de eerste keer dat zij als koningin een museum opent. Het museumgebouw zelf is het eerste dat deze eeuw in Nederland van de grond af is gebouwd.

De opening komt een week na de verkiezing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. In aanloop naar dat jaar plant het museum alvast een aantal grote projecten, liet directeur Saskia Bak weten.

Voor 2016 staat een tentoonstelling op stapel over de manier waarop de Friese schilder Lourens Alma Tadema de oudheid tot leven riep. Een jaar later moet in het museum een grote expositie te zien zijn over Mata Hari, de in Leeuwarden geboren exotische danseres die in 1917 door de Fransen werd geëxecuteerd wegens hoogverraad.

Ondertussen wil het museum het 'verhaal van Friesland' vertellen. Een van de vier openingstentoonstellingen gaat over wat 'typisch Fries' is, terwijl op de bovenste etage moderne en hedendaagse kunst uit Friesland wordt getoond. Ook is een expositie te zien over de Gouden Eeuw. In het Fries Verzetsmuseum, dat nu deel is van het Fries Museum, wordt een licht geworpen op de Friezen in de oorlogsjaren.

Met de opening van het museum gaat de laatste wens van architect Abe Bonnema in vervulling. Hij liet achttien miljoen euro na aan het museum, op voorwaarde dat in het centrum van Leeuwarden een nieuw gebouw zou komen naar ontwerp van architect Hubert-Jan Henket.

Tijdens de bouw bleek dat de exploitatie van het nieuwe museum verliesgevend zou zijn. In maart werd bekend dat tien van de 33 banen moesten worden geschrapt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Het museum krijgt 2,8 miljoen euro subsidie van de provincie.

Pechtold: kabinet moet daadkracht tonen

Het sluiten van allerlei akkoorden van het kabinet de afgelopen maanden is ten koste gegaan van de oorspronkelijke daadkracht uit het regeerakkoord. Dat betoogt D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in NRC Next.

Het kabinet zou omwille van de 'draagkracht in de polder' het pensioenakkoord, sociaal akkoord, zorgakkoord, energieakkoord en onderwijsakkoord hebben gesloten. De oorspronkelijke daadkracht uit het regeerakkoord is 'vermalen in nieuwe, zwakkere akkoorden'. "Waar het kabinet draagvlak zocht vond het remkracht", aldus Pechtold.

Volgens de D66-leider is de kloof tussen de ideologische wens te polderen en de beleving van mensen groot. "Men verwacht daadkracht in deze economisch moeilijke tijd, geen eindeloze overleggen en afgezwakte compromissen."

Ook haalt Pechtold in zijn betoog voorman van werkgeversorganisatie VNO Bernard Wientjes aan, die zondag in het programma Buitenhof dreigde het sociaal akkoord op te zeggen als de senaat niet instemt met de pensioenplannen. "Onwillekeurig denk ik op dat soort momenten: wie heeft hier de democratisch gelegitimeerde macht?", aldus Pechtold.

Treinverkeer gehinderd na vondst lijk in Rijswijk

Het treinverkeer tussen Den Haag en Delft is vrijdagochtend gehinderd, nadat op station Rijswijk een dode man werd aangetroffen. Op het station wordt onderzoek gedaan, meldt een woordvoerder van de politie.

De melding van de vondst kwam even voor 06.30 uur binnen. Of het om een misdrijf gaat is niet duidelijk. Tot 09.00 uur lag het treinverkeer tussen Delft en Den Haag plat. Vanaf dat tijdstip reden minder treinen dan normaal.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een halfuur. Naar verwachting komt de dienstregeling rond 11.00 uur weer op gang. Reizigers wordt geadviseerd de tram te pakken of met de Fyra te reizen.

Schumacher: "Alonso en RšikkŲnen explosief mengsel"

De keuze van Ferrari om Kimi Räikkönen terug te halen is volgens zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher een gevaarlijke, zo laat hij aan Bild weten. Volgens de Duitser gaat de Fin een harde strijd uitvechten met teamgenoot Fernando Alonso.

Om de komst van de laatste wereldkampioen voor Ferrari (Räikkönen in 2007) mogelijk te maken moest Felipe Massa het veld ruimen. Hiermee kiezen de Italianen voor het eerst sinds lange tijd weer voor twee eerste coureurs in plaats van een duidelijke nummer één. "Het klinkt als een explosief mengsel. Voor de autosportfans is het zeker een knaller en de concurrentie zal het zwaar krijgen. Het wordt heel spannend om naar te kijken."

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali denkt dat het niet zo'n vaart zal gaan lopen. "Wees gerust, bij Ferrari weet iedereen dat het teambelang eerst komt en dan pas dat van het individu. Alonso blijft voor ons van onschatbare waarde." Volgens de Italiaan weet de wereldkampioen van 2005 en 2006 dat Räikkönen een versterking betekent. "Alonso moet blij zijn, want hij is intelligent genoeg om te begrijpen dat een sterker team alleen maar een voordeel kan zijn."

Volgend seizoen wordt de huidige motor vervangen door een 1,6 liter V6-turbomotor en zijn er diverse andere reglementswijzigingen. Ferrari wil dan goed voor de dag komen en eindelijk weer de constructeurstitel binnenslepen. De laatste keer dat dit lukte was in 2008.

Team New Zealand wint weer in America's Cup

Voor Emirates Team New Zealand komt een overtuigende zege in de America's Cup steeds meer binnen handbereik. De Kiwi's wonnen ook het zevende duel van Oracle Team USA en hebben nu liefst zeven punten voorsprong. De Amerikanen wonnen één race, maar staan op -1 vanwege twee strafpunten als gevolg van vals spel in de voorrondes.

Team New Zealand, dat op zes punten staat, heeft nog drie zeges nodig om de best-of-seventeenserie in zijn voordeel te beslechten. De Kiwi's wonnen de prestigieuze zeilwedstrijd, die sinds 1851 wordt georganiseerd, in 2000 voor het laatst.

Ajax overweegt aankopen in winterstop

Ajax is bereid in de winterstop de portemonnee te trekken om de titelkansen te vergroten. Dat zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars vrijdag in De Telegraaf. "Als iets niets functioneert - je kan niet allemaal voltreffers hebben - zullen we niet schromen aankopen te doen. Financieel kan het ook."

Overmars werd afgelopen transferperiode nog een gebrek aan daadkracht verweten, nadat bleek dat Ajax niet had geanticipeerd op het vertrek van topspelers als Christian Eriksen en Toby Alderweireld. Op de valreep werd Lerin Duarte van Heracles Almelo nog binnengehaald.

Volgens Overmars past dat in het beleid. 'Kopen om het kopen' doet Ajax volgens hem niet meer. "We kijken eerst of we zelf een vervanger in huis hebben. We stoppen ons geld in de opleiding, de scouting in en om Amsterdam en in buitenlandse toptalenten."

Dat betekent echter niet dat Ajax niet bereid is miljoenenbedragen op tafel te leggen als zich een buitenkansje voordoet. "Dat hebben we met Marco van Ginkel wel bewezen, voor wie we meer wilden betalen dan Chelsea." Als gevolg van het samenwerkingsverband tussen Vitesse en Chelsea toog Van Ginkel echter naar Engeland.

Volgens Overmars heeft zomeraankoop Duarte zijn transfer te danken aan de klaplong van Siem de Jong. "Anders hadden we hem niet meer gehaald."

Nieuwe Robocop-poster toont nieuw pak in detail

De reacties op de eerste foto's uit de Robocop-remake waren overwegend negatief. Naast de standaardkritieken die volgen op het woord 'remake' waren fans het oneens met de keuze voor een zwart pak voor de reïncarnatie van agent Alex Murphy.

In het eerste deel van de film is, volgens de trailers, Robocop gehuld in een zilverkleurige buitenkant, net als in Paul Verhoevens origineel uit 1987. In een later stadium krijgt Robocop echter een likje zwarte verf, wat een vernieuwing is die fans blijkbaar niet zien zitten. Het is daarom misschien niet eens zo gek dat de nieuwste filmposter voor de film een closeup van Robocops zwarte outfit is; het is een showcase van het nieuwe design. Vergezeld van het uitdagende "your move" toont de poster het pak in detail; zelfs een politiebadge van Detroit is goed waar te nemen.

Filmposter: Robocop met zwart pak
Hi-res filmposter. Klik voor een grotere versie.

Robocop, met Joel Kinnaman als Alex Murphy, verschijnt in februari.

Whiting inspecteert circuit Mexico

FIA-directeur Charlie Whiting heeft deze week in Mexico het Autodromo Hermanos Rodriguez geïnspecteerd. Dit circuit verschijnt waarschijnlijk volgend jaar weer op de Formule 1-kalender, al moet de race van 9 november 2014, zoals de voorlopige kalender zegt, nog wel bevestigd worden.

Whiting werd vergezeld door onder meer Tavo Hellmund, die eerder de plannen rond het F1-circuit in Austin van de grond tilde, maar daar halverwege moest vertrekken. Ook FIA-vicepresident Jose Abed, die vroeger races in Mexico organiseerde, was aanwezig, alsmede vertegenwoordigers van het ontwerpbureau van Hermann Tilke. Het bedrijf van de Duitser zal het circuit Hermanos Rodriguez, dat tussen 1963 en 1970 en tussen 1986 en 1992 al de F1 huisvestte, op gaan waarderen tot de huidige standaarden.

Pas op, het is vrijdag de dertiende

Pas vandaag op voor zwarte katten, ladders en mannen met ijshockeymaskers. FOK!kende tieners doen er goed aan vandaag niet aan een verlaten meertje te gaan flikflooien. Het is namelijk vrijdag de dertiende. Een dag die alleen maar ongeluk kan brengen.

Maar waar komt dat broodjeaapverhaal vandaan? Wikipedia biedt de volgende oplossing: Vrijdag de dertiende wordt als een ongelukkige dag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongelukkig zijn.

Ook is vrijdag de dertiende de dag dat rapper Tupac werd doodgeschoten. Of zoals vele fans beweren: de dag dat hij zijn dood in scène zette. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste vandaag gewoon de dekens over zijn hoofd trekken. Voor die mensen de volgende reminder. Je bent gewaarschuwd!

Twitter kondigt beursgang aan

Twitter zet binnenkort de stap naar de beurs. Dat heeft het bedrijf via een tweet bekendgemaakt. Het in San Francisco gevestigde bedrijf heeft de plannen voor de beursgang ingediend bij de toezichthouder van de Amerikaanse beurs SEC.

Hoe veel de internetonderneming wil ophalen door het uitgeven van waardepapier, is niet bekend. Bedrijven met een jaaromzet van minder dan een miljard dollar (750 miljoen euro) hoeven in de Verenigde Staten hun beursplannen niet openbaar te maken tot vlak voor de beursgang. Daarom is ook niet duidelijk hoe groot het belang is dat Twitter van de hand wil doen.

De gang naar de beurs van Twitter komt niet onverwacht. Het bedrijf probeert al enige tijd meer inkomsten te krijgen uit advertenties. Mogelijk wachtte Twitter met de stap na de in eerste instantie onsuccesvolle beursintroductie van Facebook. Dat haalde vorig jaar mei zestien miljard dollar (twaalf miljard euro) op bij een beursgang.

Daarmee is Facebook de grootste beursgang van een technologiebedrijf ooit. Twitter gaat dat record overigens niet breken: de microblogdienst is naar schatting 10,5 miljard dollar (bijna acht miljard euro) waard. Facebook heeft momenteel een marktwaarde die tien keer zo hoog ligt.

De Visser: "Over Bakkali mag ik niets zeggen van Chelsea"

De 79-jarige scout Piet de Visser is nog altijd werkzaam voor Chelsea en houdt voor de Engelse topclub alle talenten in de gaten, ook in de eredivisie. De Visser was eerder ook voor PSV werkzaam en houdt de spelers bij zijn oude club nog goed in de gaten.

Zo is hij onder de indruk van Joshua Brenet. "Je moet wel wat in je mars hebben als de trainer je verkiest boven Santiago Arias.Dat is echt een heel goede rechtsback. Ik heb hem gezien bij Colombia Onder-19 en Onder-20 en hij was altijd één van de uitblinkers."

Afgelopen transferperiode versterkte FC Twente zich met Kyle Ebecilio van Arsenal. "Het is een hele goede voetballer. Ebecilio is een ‘type Fer’, speelt ook box-to-box, maar is mobieler en heeft beter voetenwerk. Hij mist nog de kracht van Fer, maar als hij daar aan werkt wordt het een hele grote speler."

Over misschien wel het grootste talent van PSV laat De Visser niets los. "Over Zakaria Bakkali mag ik niks zeggen van de club, want die staat op onze scoutinglijst", aldus De Visser.

'Treinpersoneel beklaagt zich over vieze treinen'

NS-personeel, schoonmakers en de vakbeweging luiden de noodklok over steeds viezere treinen. Dat meldt het AD vrijdag. Personeel beklaagt zich over sterk vervuilde wagons en een ondraaglijke stank, blijkt uit e-mails in het bezit van de krant. Door bezuinigingen bij het ingehuurde schoonmaakbedrijf zou de werkdruk voor schoonmakers te hoog zijn.

Reizigers klagen over afval in de wagons en smerige wc's en zouden voor hun gezondheid vrezen. Ook wordt geklaagd over smerige zittingen en plukken haar. NS'ers zouden zich vooral zorgen maken dat conducteurs en ander treinpersoneel onder vuur komt te liggen van boze reizigers.

De NS weerspreekt de klachten in de krant. Bijna zestig procent van de reizigers geeft het bedrijf een rapportcijfer 7 of hoger voor de 'reinheid' van treinen, aldus een woordvoerder. Meldingen over viezigheid worden volgens de NS voor 95 procent binnen twee uur opgelost.

De problemen met de treinschoonmaak zouden vorig voorjaar zijn ontstaan, melden verschillende partijen aan de krant. NS-dochter Nedtrain sloot toen een deal voor de schoonmaak met Hago Rail Services. Dat bedrijf zou kampen met een extreem hoge werkdruk, aldus een bestuurder van FNV Bondgenoten in het AD.

Het schoonmaakbedrijf zelf laat weten te voldoen aan de kwaliteitsnormen van Nedtrain. Wel erkent het dat het soms klachten krijgt van NS-personeel.

FOK!filmblik: After Hours (1985)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een film aan die op vrijdag 13 september 1985 voor het eerst op het witte doek te zien was. In de zwartgallige komedie After Hours van Martin Scorsese draait het om een man die normaliter een saai bestaan heeft maar die bij een avondje stappen in New York een avontuur beleefd dat hij nooit meer zal vergeten.

 after hours

Paul Hackett (Griffin Dunne) leidt een saai leven, totdat hij op zekere avond Marcy Franklin (Rosanna Arquette) in een bar ontmoet. Ze raken in gesprek en Paul maakt een afspraakje met Marcy die, samen met de kunstenares Kiki Bridges (Linda Fiorentino), in een appartement in de wijk SoHo in New York woont. Als Paul later die avond naar Marcy toe wil gaan raakt hij bijna al zijn geld kwijt en is gedwongen om de nacht in de wijk door te brengen. Het is het begin van een nacht vol ellende, waarbij niets is wat het lijkt en waarbij hij de meest vreemde figuren tegenkomt.

after hours 1

Griffin Dunne was halverwege de tachtiger jaren nog een werkloze acteur toen hij een filmschool de student Joseph Minion tegenkwam, die het scenario voor een film getiteld Surrender Dorothy had geschreven. Dunne speelde het verhaal door naar producer Amy Robinson, die wel interesse in het filmproject had. De twee gingen op zoek naar een geschikte regisseur en hadden Martin Scorsese meteen op het oog. Scorsese was echter druk bezig met de voorbereidingen van de film The Last Temptation of Christ. Dunne en Robinson namen vervolgens contact op met Tim Burton, die wel interesse voor het verhaal had. Kort daarna liet Scorsese weten dat The Last Temptation of Christ niet doorging en dat hij dus wel tijd had om zich op het script van Minion te richten. De regisseur zou achteraf stellen dat hij blij was geweest om weer eens ouderwets met een kleine crew te werken en dat hij zo zijn liefde voor het filmvak herontdekt had.

after hours 2

De 26-jarige student Joseph Minion baseerde een deel zijn verhaal op de monoloog Lies van Joe Frank. Volgens Minion waren er maar kleine stukjes overgenomen van de monoloog van Frank, maar bij het beluisteren van de radioshow die Frank maakte voor NPR Playhouse bleek dat er gedurende de eerste 30 minuten van de film veelvuldig wordt geciteerd uit de tekst van Frank. Joe Frank spande daarop een rechtzaak aan tegen de filmmakers die buiten de rechtbank om werd opgelost. In 2007 verschijnt de Bollywood film Ek Chalis Ki Last Local (Last Local of 1:40), die weer een regelrechte kopie van After Hours is. Deze film wordt in India als een ware cultklassieker bekeken.

Van After Hours verscheen ook een making of, die je hieronder kan bekijken. In de korte special zitten ook een aantal deleted scenes uit de film van Scorsese.

Audiopionier Ray Dolby overleden

Audiopionier Ray Dolby is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden in zijn huis in San Francisco. Dat maakte zijn bedrijf Dolby Laboratories bekend. Ray Dolby verwierf tijdens zijn leven wereldfaam door zijn innovaties op het gebied van geluidssystemen, waarmee hij ruis wist terug te dringen.

Dolby is bij veel consumenten vooral bekend door de naar hem vernoemde audiosystemen, zoals Dolby Surround. "Hoewel hij in zijn hart een technicus was, waren de prestaties van mijn vader een product van zijn liefde voor muziek en kunst", liet de zoon van Dolby weten.

De Amerikaan won voor zijn prestaties verschillende grote prijzen, zoals een Oscar, een Grammy en twee Emmy's. De laatste jaren ging zijn toestand achteruit. Dolby werd getroffen door Alzheimer en kreeg in juli te horen dat hij leukemie had.

Audiopionier Ray Dolby overleden
Audiopionier Ray Dolby overleden (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Later regen

Een week geleden zat ik nog te klagen over de droogte, terwijl ik nu sta te juichen! Binnen 4,5 dag is er bij mij ruim 111 millimeter regen gevallen en dit had ik dus niet durven dromen. In het oosten zijn er echter nog nattere plaatsen te vinden, maar gelukkig heb ik dus een mooie inhaalslag gemaakt. We zijn er echter nog niet, want er is nog veel meer regen op komst.

Gisteren vielen er wat meer buien dan dat het zich in eerste instansie liet aanzien en soms waren deze buien nog behoorlijk fel, in Brummen viel ruim 23 millimeter. 

We beginnen vandaag nog met enkele opklaringen, maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en uiteindelijk gaat het ook regenen. De hoeveelheden blijven nog wel vrij beperkt. In het oosten kan het voor de regen uit nog even 20 graden worden, terwijl het kwik in de regen blijft steken bij een graad of 16. Later op de dag neemt ook de westelijke wind toe naar matig tot vrij krachtig.

Morgen kan er plaatselijk veel regen vallen en voor opklaringen lijkt er weinig ruimte te zijn. De herfst is op stoom gekomen!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Rainbow
Roeland maakte deze schitterende foto vanuit de trein, vlak voordat er een hoosbui arriveerde. Dit gebeurde nabij Lent, vlakbij Nijmegen. en we zien hier een fraaie dubbele regenboog. Roeland zat dus in de trein en daardoor gingen de potten met goud aan zijn neus voorbij...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winnaars Retro Game Experience

Aankomend weekend is het zo ver, dan is de Retro Game Experience in Hilversum in volle gang. FOK!games mocht twee vrijkaartjes weggeven. Wilde je kans maken dan moest je antwoord geven op de volgende vraag: Welke sporten heeft Mario beoefend? Omdat die loodgieter zo ongeveer elke sport  in een sportgame en Olympische zomer- of wintergame wel heeft beoefend was de vraag lastig verkeerd te beantwoorden.

De winnaars zijn mercy112 en jbravo25. Gefeliciteerd!

Metro: Last Light krijgt 'Developer Pack'-DLC

Precies twee weken na het vorige DLC-pakket, het 'Tower Pack', komt 4A games alweer met een nieuw DLC pakket voor zijn kroost Metro: Last Light. Het 'Developer Pack' brengt een aantal unieke features naar het post-apocalyptische Moskou die je wellicht niet zou verwachten.

Het 'Developer Pack' bevat allereerst een schietbaan, waar men elk wapen en elke attachment kan uitproberen. Tevens kan men op de schietbaan zogeheten Marksman-challenges voltooien voor elk wapen. De tweede en wellicht de meest verassende feature is de  AI Arena, waarbij het mogelijk is om computergestuurde soldaten en mutanten tegenover elkaar kunt zetten in verscheidende uitdagingen alsof je een Romeinse keizer in een amphitheater bent. Daarnaast is het mogelijk om vanalles te ontdekken in het nieuwe Metro Museum.

Als laatste wordt er ook nog een nieuwe singleplayer-missie toegevoegd genaamd "The Spider's Nest", die zoals de naam al impliceert de arachnofoben onder ons wel eens op de kast zou kunnen jagen. Het Developer Pack is vanaf 17 september beschikbaar op Steam en Xbox Live, en vanaf 18 september op het PlayStation Network en gaat €3,99 kosten.

Metro: Last Light

Metro: Last Light

Metro: Last Light

Vucetich derde bondscoach Mexico in een week

Victor Manuel Vucetich is de nieuwe bondscoach van de Mexicaanse voetballers. De trainer volgde donderdag Luis Fernando Tena op, die op zijn beurt zaterdag José Manuel de la Torre had opgevolgd. Dat meldt de Mexicaanse bond.

Aan de chaotische situatie bij Mexico ligt de belabberde WK-kwalificatiereeks ten grondslag. Het land heeft in de Midden- en Noord-Amerikaanse groep pas acht punten verzameld. De la Torre vertrok zaterdag na een nederlaag tegen Honduras. Zijn assistent Tena gaf er na de verliespartij tegen de Verenigde Staten van dinsdag de brui aan.

Mexico strijdt met Panama om plek vier in de groep, die recht geeft op een tweeluik met Nieuw-Zeeland. De winnaar van dat treffen is volgend jaar actief op het WK in Brazilië.

Vucetich werd ruim twee weken geleden nog ontslagen bij het Mexicaanse Monterrey vanwege teleurstellende resultaten. De 58-jarige coach trainde voor zijn tijd bij Monterrey een hele rits Mexicaanse clubs.

Do vindt zwangerschap 'luxe'

Do vindt het heerlijk om zwanger te zijn. De 32-jarige zangeres is momenteel vijf maanden in verwachting van haar eerste kind.

"Zwanger zijn is heel luxe want je wordt op handen gedragen", vertelde Do donderdag in RTL Boulevard. "Dus ik wil voor de rest van mijn leven zwanger zijn", grapt ze.

Do maakte drie maanden geleden bekend dat ze haar eerste kind verwacht. Ze trouwde in 2007 met Marc Verschoor, maar drie jaar later gingen ze uit elkaar. Ze hebben vorig jaar hun relatie weer nieuw leven ingeblazen.

Aangifte doodgestoken Zweedse nog in behandeling

De aangifte tegen haar ex-vriend van de 19-jarige Zweedse die dinsdag omkwam bij een steekpartij in Den Bosch moest nog verder in behandeling worden genomen. Dat meldt de politie donderdag.

Het 19-jarige slachtoffer klopte vorige maand aan bij de politie en meldde dat ze bedreigd werd door haar ex-vriend. Een paar dagen later werd een aangifte opgenomen van deze bedreigingen, aldus de politie. "We hebben haar geadviseerd en enkele afspraken met haar gemaakt."

Woensdag meldde het Brabants Dagblad al dat de vrouw aangifte had gedaan, maar de politie kon dat woensdag niet direct bevestigen. De vrouw zou haar relatie met de man drie maanden geleden hebben beëindigd. De man zou haar daarna diverse keren hebben bedreigd en gestalkt.

De sectie op het lichaam van de Zweedse is afgerond, laat de politie donderdag verder weten. Het stoffelijk overschot is overgedragen aan de familie. Over de uitslag van de sectie wil de politie donderdag niet meer kwijt. De 22-jarige Utrechtse ex-vriend van de vrouw, die dinsdagavond werd opgepakt, wordt vrijdag voor de rechter-commissaris geleid.

De vrouw werd dinsdagochtend in een brandgang bij de Leonardus van Veghelstraat neergestoken. Ze overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

Jumbo volgt Albert Heijn in prijzenoorlog

Supermarktketen Jumbo lijkt mee te gaan doen met de prijzenoorlog die Albert Heijn maandag begon. Jumbo laat donderdag weten vrijdagochtend te beginnen met een reclamecampagne om consumenten er op te wijzen dat de supermarkt de laagste vaste prijs biedt, 'ook als andere supermarkten hun vaste prijzen verlagen'.

Maandag verlaagde Albert Heijn de prijzen van duizend artikelen van A-merken permanent. Jumbo stelt dat een vast team van prijsmeters dagelijks prijzen bij supermarkten controleert. Klanten die een product elders vinden die blijvend goedkoper is, krijgen dat product gratis mee, waarna de prijs wordt aangepast.

In 2003 vond er ook een prijzenoorlog plaats tussen supermarkten. Die kostte de supermarkten toen veel geld. Door die prijzenoorlog kregen ze ook nog eens een slechte naam, omdat de prijzen later weer omhoog gingen.

Microsoft koopt Xbone.com

Hoewel Major Nelson niet zo te spreken was over de 'Xbone'-nickname van de Xbox One, heeft Microsoft toch stappen ondernomen om het domein Xbone.com stiekem op de kop te tikken. Een journalist van Fusible kwam erachter dat het domein voortaan op naam van Microsoft staat.

Hoewel het natuurlijk puur speculatie is, is het wel enigszins waarschijnlijk dat de vorige eigenaar van het domein een koffertje met geld toegeschoven gekregen heeft. Opvallend is het in ieder geval wel, want de Xbox-persoonlijkheid Major Nelson meldde eerder deze week nog via een een post op het NeoGAF-forum dat hij niet te spreken was over de bijnaam van Microsoft's nieuwste console.

Het is nog niet bekend of Microsoft iets gaat doen met het domeinnaam, maar voorlopig linkt het in ieder geval naar Microsoft's zoekmachine Bing.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.