Rutte vindt brief Poetin hypocriet

Ook premier Mark Rutte (VVD) heeft weinig lovende woorden over voor de ingezonden brief van de Russische president Vladimir Poetin in The New York Times. Die is hypocriet, zei Rutte zijn minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) na.

In de donderdag gepubliceerde brief neemt Poetin de Amerikaanse regering de maat over het buitenlandbeleid. Zo waarschuwde hij dat een eventuele aanval op Syrië meer slachtoffers zal maken, het conflict verder zal uitbreiden en een golf van terrorisme kan ontketenen.

"Poetin heeft niet echt geholpen de laatste tijd om het probleem op te lossen", zei Rutte over de brief. De Russische president heeft een aantal keer een oplossing via de Veiligheidsraad tegengehouden, memoreerde Rutte. "Dat vind ik schadelijk." Het gebruik van chemische wapens is in alle opzichten een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid. "Dat kan niet zonder consequenties blijven."

Niettemin toonde Rutte zich optimistisch over de hervatting van de onderhandelingen met Syrië over het onder internationale controle brengen van het arsenaal chemische wapens. Daarbij blijft het kabinet aandringen op een rol voor de Verenigde Naties. Ook moet de druk op Syrië worden gehandhaafd. Nederland is er inmiddels van overtuigd dat het regime van Bashir Assad achter de aanval zit.

Rutte wilde niet ingaan op de vraag welke gevolgen het diplomatieke spel tussen de Verenigde Staten en Rusland op de lange termijn hebben. "Je kunt pas achteraf vaststellen wat het betekent voor de machtspositie van grote landen."