[DC] Haase zet Nederland overtuigend op voorsprong

Robin Haase heeft Nederland vrijdag op voorsprong gezet in de Davis Cup-ontmoeting tegen Oostenrijk. De kopman van Oranje was in het Martiniplaza in Groningen veel te sterk voor Oliver Marach, die de zieke Andreas Haider-Maurer verving. Het werd 6-4, 6-3, 6-1. Later op de dag speelt Thiemo de Bakker nog tegen de Oostenrijkse kopman Jürgen Melzer.

De Oostenrijkers moesten nog voor het begin van de confrontatie een bittere pil slikken. Haider-Maurer, de mondiale nummer 97, kon door ziekte niet spelen. Zijn vervanger Marach beschikt over aanmerkelijk mindere antecedenten. Routinier Marach geldt als een dubbelspecialist en heeft niet eens meer een ranking in het enkelspel.

Marach bood Haase nog redelijk partij, maar van een echte wedstrijd was geen sprake. Aan een break halverwege had de Hagenaar genoeg om de eerste set binnen te slepen. In het tweede en derde bedrijf brak Haase direct de opslag van zijn opponent, waardoor hij continu de touwtjes de stevig in handen had.

Bij 3-0 voor Haase in de derde set liet de vermoeide Marach zich nog behandelen. De 33-jarige Oostenrijker zette de strijd nog wel voort, maar van enige spanning was geen sprake meer. Bij 5-1 serveerde Haase soepel de wedstrijd uit.

De winnaar van de confrontatie tussen Nederland en Oostenrijk komt volgend jaar uit in de Wereldgroep. De verliezer is veroordeeld tot groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone.