Doden bij brand in Russisch ziekenhuis

Bij een brand in een psychiatrisch ziekenhuis in het Russische Loeka zijn vrijdag ten minste drie doden gevallen. Dat hebben de autoriteiten in de Russische regio Novgorod vrijdag gezegd. Het ministerie van noodsituaties wilde het dodental nog niet bevestigen.

De brand brak in de nacht van donderdag op vrijdag uit in de mannenafdeling van het ziekenhuis. Op dat moment lagen daar zestig mensen. Meer dan twintig mensen konden in veiligheid worden gebracht door het ziekenhuispersoneel. Twee patiënten en een verpleegster die mensen probeerden te redden van de vlammen, kwamen zelf om het leven, aldus reddingswerkers. Het lot van 37 patiënten is nog onzeker. "Maar dit betekent niet dat ze dood zijn", zei Oleg Voronov van het ministerie van noodsituaties tegen het Russische persbureau Itar-TASS. Er is een zoekactie opgezet in de bossen rond het ziekenhuis. Mogelijk zijn patiënten het bos in gevlucht.

Het gebouw waar het ziekenhuis in is gevestigd is gemaakt van hout. Het vuur is inmiddels geblust. De lokale autoriteiten onderzoeken hoe de brand heeft kunnen ontstaan. Mogelijk is er sprake van brandstichting of onoplettendheid. "Het is nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de oorzaak van de brand, omdat deze pas net geblust is. (...) Een deskundige moet de oorzaak zien te achterhalen", zei een bron bij het ministerie van noodsituaties tegen Itar-TASS. Volgens een ooggetuige is de brand echter ontstaan door een rokende patiënt.

Duidelijk is in ieder geval dat het ziekenhuis eigenlijk gesloten had moeten worden. De Russische autoriteiten waren naar de rechter gestapt om dit voor elkaar te krijgen, maar die bepaalde dat de directie eerst moest proberen om problemen bij de kliniek op te lossen. "Het ziekenhuis was niet geschikt voor het behandelen van patiënten", aldus Joeri Desjevich van de toezichthouder van het ministerie van noodsituaties.