Oppositie kraakt asielplan Teeven

Redactie

De oppositie is niet tevreden met de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om het asielbeleid te hervormen. Van linker- tot rechterzijde van het politieke spectrum klinkt kritiek op de vrijdag gepresenteerde maatregelen.

"Teeven verkwanselt het belang van Nederland", vindt PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Met name het besluit om minder illegalen vast te zetten, is volgens hem een 'grote fout'. "Minder illegalen in de cel betekent meer illegalen op straat, meer overlast in de samenleving en veel minder uitzettingen naar de landen van herkomst. Hier betaalt de Nederlandse burger letterlijk en figuurlijk de rekening van, en die zit daar natuurlijk niet op te wachten."

Volgens D66 is een humaan asielbeleid 'nog ver weg'. "De plannen van staatssecretaris Teeven zijn vaag", vindt Kamerlid Gerard Schouw. "Er worden vooral veel onderzoeken gedaan, maar concrete acties blijven uit. Zo worden alternatieven voor visitatie onderzocht, terwijl dit direct afgeschaft kan worden. Er is ook nog veel ruimte voor interpretatie van het beleid. Het risico dat alles bij het oude blijft is groot."

De ChristenUnie is ook sceptisch. "De staatssecretaris geeft aan dat minder asielzoekers in de cel belanden. Dat is winst", vindt parlementariër Joël Voordewind. "Maar hij geeft aan dat dit alleen geldt voor de vreemdelingen bij wie geen kans bestaat dat ze de illegaliteit in verdwijnen. Hoe wordt dat getoetst? Ik vrees dat iedereen die niet volledig meewerkt aan vertrek alsnog de cel in gaat."

Daarnaast vindt Voordewind het zeer teleurstellend dat er niets wezenlijks verandert aan het zoheten buitenschuldbeleid. "In de praktijk is er een aantal ambassades dat niet wil meewerken aan het verstrekken van de benodigde papieren. Het is aan de asielzoeker om dit aan te tonen. Als de ambassade maandenlang niets van zich laat horen, verloopt de indieningstermijn en is de asielzoeker alsnog uitzetbaar. De staatssecretaris wijst het advies om in dit geval de procedure te verlengen af omdat hij bang is dat asielzoekers hier van zullen profiteren. Onbegrijpelijk."

Volgens GroenLinks zijn de maatregelen van Teeven onvoldoende om een 'menselijk asielbeleid te garanderen'. "Er is iets fundamenteel mis met de manier waarop we in Nederland met vluchtelingen omgaan. Het Nederlandse beleid is niet gericht op een eerlijke behandeling en beoordeling, maar op het wegsturen van zo veel mogelijk mensen", zegt Kamerlid Linda Voortman. "De maatregelen van Teeven veranderen daar niets aan."