Boekhandel Amsterdam doelwit na omstreden column

Redactie

De ruit van een boekhandel in Amsterdam-West is in de nacht van donderdag op vrijdag vernield en beklad. Dat bevestigt een politiewoordvoerder. Nadat donderdag commotie was ontstaan over een column waarin eigenares van De Nieuwe Boekhandel Monique Burger haar beklag deed over armoedige klanten, werd 'Verboden voor armen' op het raam geverfd, melden voorbijgangers en omwonenden op Twitter.

Iemand heeft een poging gedaan het raam in te gooien. "Het raam is kapot, maar niet door." Wat op het raam is geklad kon de woordvoerder niet zeggen. Er is nog geen aangifte gedaan, maar dat gebeurt zeker nog, weet de zegsman. De politie had donderdagavond ook al contact met de boekhandel, die vrijdag niet wilde reageren. Naar aanleiding van het incident houden surveillerende agenten extra toezicht op de boekhandel aan de Bos en Lommerweg.

In de column van Burger, die bekend is van haar optredens in De Wereld Draait Door, omschreef ze de klanten die het gratis Droomboek in haar winkel kwamen halen onder meer als 'ongeschoren', 'kreupel' en 'stinkend'. Ook zouden deze 'kopers' normaal nooit in haar winkel komen omdat daar alleen met pinpas kan worden betaald.

Na de ophef zette Burger een bericht online waarin ze zegt geschrokken te zijn. "Natuurlijk vind ik niet dat iedereen die arm is ongemanierd is, of andersom." Burger was naar eigen zeggen slechts geschrokken van wat jarenlange armoede met mensen kan doen.