Vlucht 666 naar HEL tart noodlot, met succes

Vlucht AY666 met bestemming HEL (dat in de luchtvaart de afkorting voor Helsinki is), die op vrijdag de 13e vertrok vanuit Kopenhagen, heeft met succes de oversteek over de Oostzee gemaakt. Het toestel landde vrijdagmiddag veilig en wel op Finse bodem. Het leek de meeste reizigers ook weinig uit te maken: de vlucht was bijna volledig volgeboekt.

"Het is een grote grap onder piloten", zei Finnair-piloot Juha-Pekka Keidasto, die de Airbus A320 van Kopenhagen naar Helsinki vloog. "Ik ben niet bijgelovig. Het is voor mij slechts toeval."

De dagelijks vlucht AY666 tussen Kopenhagen en Helsinki valt in 2013 twee keer op vrijdag de 13e. In sommige landen brengt het getal 13 ongeluk. Daarnaast heeft het nummer 666, het 'getal van het Beest', negatieve bijbelse connotaties. Deze negatieve bijbetekenissen zijn een relatief nieuw fenomeen voor Noord-Europeanen. "Ruim honderd jaar geleden had het getal 13 geen negatieve bijklank", aldus hoogleraar comparatieve volkenkunde Ulo Volk van de Universiteit van Tartu in Estland.