ABN AMRO wil salarissen medewerkers bevriezen

Redactie

ABN AMRO wil de salarissen van de bijna 23.000 medewerkers de komende jaren op de nullijn zetten. Dat schrijft de bank vrijdag in een voorstel aan de vakbonden aan de vooravond van cao-onderhandelingen.

De salarissen van bankmedewerkers worden door de buitenwacht nog steeds als te hoog gezien, geeft ABN AMRO als reden. Ook heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de bank verzocht de arbeidsvoorwaarden te versoberen.

De staatsbank stelt verder dat de huidige arbeidsvoorwaarden te ruim zijn. ABN AMRO moet extra reserves aanhouden, wat de financiële resultaten beïnvloed. De lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hier nog niet op aangepast. Het beloningsniveau in de financiële sector ligt bovendien nog altijd hoger dan in andere sectoren.

De nullijn moet niet alleen voor de looptijd van de nieuwe cao gelden, maar mogelijk ook in de jaren erna. ABN AMRO wil verder met vakbonden in gesprek over de salarisschalen en een nieuwe pensioenregeling.

Eind augustus maakte Dijsselbloem bekend dat een beursgang de beste optie is voor de staatsbank. ABN AMRO bereidt zich hier de komende maanden op voor. Over een jaar beoordeelt het kabinet of de bank aan de voorwaarden voldoet voor een beursgang.