Boek: Olaf Olafsson - De weg naar San Martino

Alice Orsini is een van origine Engelse vrouw die in Italië is opgegroeid in een gemeenschap van rijke Britten. Ze trouwt tegen de zin van haar moeder en stiefvader in met Claudio, een Italiaan van mindere komaf dan hen en ze vestigen zich op een heuvel in Toscane. Daar verbouwen ze een vervallen landhuis en hebben ze een goed leven. Maar wanneer Alice een affaire begint met een oude jeugdvriend, vertonen zich de eerste haarscheurtjes. Als Alice niet aanwezig is bij het overlijden van hun doodzieke kind is voor Claudio de maat vol en verlaat hij Alice. Ondertussen is de Tweede Wereldoorlog op zijn hevigst en helpt Alice de Duitsers bij het onderbrengen van een schilderij. In de tussentijd is er iemand anders op zoek naar ditzelfde schilderij...

BoekcoverSanmartino

Olaf Olafsson (Reykjavik, 1962) is een IJslandse auteur en manager. Hij heeft in het verleden onder meer gewerkt voor een dochtermaatschappij van Sony en was daarbij medeverantwoordelijk voor de introductie van de PlayStation. In 1999 schreef hij “De thuisreis”, die in IJsland zo goed verkocht dat het daar de bestverkochte roman ooit werd. Olafsson woont met zijn vrouw en drie kinderen in New York.

In De weg naar San Martino wordt het verhaal voornamelijk verteld aan de hand van het dagboek dat Alice Orsini bijhoudt. In een boeiende schrijfstijl wordt de lezer meegesleurd in het leven op het landgoed van Orsini. De angst van de hardnekkiger wordende oorlog is goed voelbaar en op een prima manier weergegeven. Daarnaast is ook voelbaar dat de hoop op een terugkeer van Claudio iedere keer minder wordt.

Met deze roman heeft Olafsson een mooi, meelevend en ontroerend werk afgeleverd. De schrijver weet het verhaal op een prima manier te vertellen, waardoor hij laat zien over een prima schrijverstalent te beschikken.