WK-zilver en brons voor paratriatleten

De Nederlandse Paralympische triatleten hebben zilver en brons veroverd op de wereldkampioenschappen in Londen. Joleen Hakker won samen met haar gids Laura van Leeuwen zilver in de TRI6a-handicapklasse. In de TRI5-klasse (beenamputatie) greep Saskia van den Ouden het brons. 

Hakker en Van Leeuwen begonnen matig aan de triatlon. Na het zwemonderdeel kwamen ze als vierde uit het water. Op de fiets wisten de Nederlandse dames echter alle koppels in te halen. In de afsluitende vijf kilometer hardlopen werden ze nog gepasseerd door het Amerikaanse duo Ivonne Mosquera en haar gids Ryan Purcell, die het goud binnensleepten.

Van den Ouden lag de hele race op de derde plaats. Zowel in het zwemmen, fietsen en hardlopen moest zij toegeven op twee Amerikaanse triatletes. Megan Fischer pakte uiteindelijk de wereldtitel, het zilver ging naar Patricia Collins.

Sinds bekend is dat de triatlon ook een onderdeel zal worden op de Paralympische Spelen is de sport enorm gegroeid. In totaal kwamen 219 deelnemers aan de start van het WK, vorig jaar was dat nog maar de helft.