Pechtold: kabinet moet daadkracht tonen

Redactie

Het sluiten van allerlei akkoorden van het kabinet de afgelopen maanden is ten koste gegaan van de oorspronkelijke daadkracht uit het regeerakkoord. Dat betoogt D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in NRC Next.

Het kabinet zou omwille van de 'draagkracht in de polder' het pensioenakkoord, sociaal akkoord, zorgakkoord, energieakkoord en onderwijsakkoord hebben gesloten. De oorspronkelijke daadkracht uit het regeerakkoord is 'vermalen in nieuwe, zwakkere akkoorden'. "Waar het kabinet draagvlak zocht vond het remkracht", aldus Pechtold.

Volgens de D66-leider is de kloof tussen de ideologische wens te polderen en de beleving van mensen groot. "Men verwacht daadkracht in deze economisch moeilijke tijd, geen eindeloze overleggen en afgezwakte compromissen."

Ook haalt Pechtold in zijn betoog voorman van werkgeversorganisatie VNO Bernard Wientjes aan, die zondag in het programma Buitenhof dreigde het sociaal akkoord op te zeggen als de senaat niet instemt met de pensioenplannen. "Onwillekeurig denk ik op dat soort momenten: wie heeft hier de democratisch gelegitimeerde macht?", aldus Pechtold.