NAM koopt beschadigde boerderij op na aardbevingen

Redactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft een monumentale boerderij aangekocht die zwaar is beschadigd na aardbevingen door gaswinning. Het herstellen van het pand was zo ingrijpend dat alleen kopen nog een oplossing was, zegt een woordvoerder van de NAM vrijdag.

"Het gaat om een uniek geval. De schade is dusdanig complex en ingrijpend dat herstel niet meer aan de orde was", aldus de woordvoerder. Volgens hem is eerst uitvoerig overlegd en zijn alle opties bekeken voordat de NAM tot aankoop van de woning overging. Het gaat om een rijksmonument uit 1894, in het Groningse Onderdendam.

Het is voor het eerst dat de NAM een beschadigde woning opkoopt. De woordvoerder sluit niet uit dat het vaker gaat voorkomen. Wat er met de boerderij gaat gebeuren, weet de zegsman nog niet. Ook wil hij niet zeggen hoeveel geld voor het pand is neergelegd.

De NAM benadrukt verder dat nu niet alle schademelders kunnen eisen dat de NAM hun huis koopt. "De meeste gevallen zijn, hoe vervelend ook, allemaal op te lossen", aldus de woordvoerder.

Sinds vorig jaar heeft de NAM zo'n tienduizend schademeldingen door aardbevingen gekregen.