Huurprijs sterker aan WOZ-waarde gekoppeld

Redactie

De WOZ-waarde van een sociale huurwoning gaat een grotere rol spelen in het bepalen van de maximale huurprijs van die woning. Een voorstel hierover van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) werd vrijdag aangenomen in de ministerraad.

De populariteit en de locatie van een woning komen zo beter tot uiting in de huurprijs, aldus Blok. Dat zou weer bijdragen aan een beter functionerende woningmarkt.

Het voorstel van Blok is een afspraak uit het Woonakkoord van begin dit jaar. De plannen uit het regeerakkoord om de maximumhuur 4,5 procent van de WOZ-waarde te laten bedragen zijn daarmee van de baan.

In het huidige waarderingsstelsel waarmee prijzen van sociale huurwoningen worden bepaald, zijn het vooral de oppervlakte van de woning en de voorzieningen die invloed hebben op de maximale huurprijs. Een woning op het platteland wordt daarom nog dezelfde manier gewaardeerd als een even grote woning in de Randstad.

Een uitvloeisel van het voorstel is dat de maximale huurprijs kan variëren, afhankelijk van de WOZ-waarde. Die wordt jaarlijks bepaald. Blok benadrukt echter dat de huur niet verder mag stijgen dan een jaarlijks wettelijk vastgesteld percentage.

De nieuwe regeling geldt niet voor huurwoningen uit de vrije sector. Daar geldt geen maximumhuurprijs. Woningen in de vrije sector hebben een huur van minimaal 681,02 euro. Het nieuwe waarderingsstelsel moet op 1 juli volgend jaar ingaan.