FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 september 2013

Kopschopper op Jordaanfestival

Tijdens het Jordaanfestival in Amsterdam is zaterdagavond een 38-jarige man mishandeld en naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft twee aanhoudingen verricht.

Een groep van 15 tot 20 jongeren zorgde voor grote overlast en omstreeks kwart voor negen brak een vechtpartij uit, schrijft AT5. Aanvankelijk zou er binnen de groep ruzie zijn ontstaan maar uiteindelijk werd de 38-jarige man zwaar mishandeld. Hij werd daarbij onder meer tegen zijn hoofd geschopt.

De politie heeft twee personen uit de groep aangehouden. Een ervan is naar verluidt de 24-jarige kopschopper. De ander is een jongen van 15 die mensen van de catering had lastiggevallen en bedreigd.


Politie en ambulance bij het Jordaanfestival (door Frank Buis)

[PD] Barcelona ontsnapt door laat doelpunt Sánchez

FC Barcelona is zaterdag ontsnapt aan zijn eerste puntverlies in de Primera División. De Catalanen versloegen in eigen huis Sevilla met 3-2. De winnende treffer van Alexis Sánchez viel pas in de slotseconden.

Door goals van Dani Alves en Lionel Messi in de 36e en 75e minuut leek er niets aan de hand voor de thuisploeg. Ivan Rakitic zorgde tien minuten voor tijd echter voor de aansluitingstreffer en in de slotfase maakte Coke gelijk. Diep in blessuretijd zorgde invaller Sanchez ervoor dat de punten toch in Camp Nou bleven.

Barcelona gaat daardoor samen met Atletico Madrid aan kop met twaalf punten. Sevilla blijft steken op twee punten en staat vijftiende. Woensdag ontvangt Barcelona Ajax in de groepsfase van de Champions League. Of Jordi Alba er dan bij is, is de vraag. De linksback moest na vijftien minuten geblesseerd naar de kant.

Atlético Madrid rekenden eerder op de dag thuis met 4-2 af met Almeria, dat nog altijd op zijn eerste zege wacht. Toby Alderweireld maakte nog geen deel uit van de selectie van Atletico, dat via David Villa en Diego Costa, uit een strafschop, de leiding nam.

Rodri scoorde na rust wel tegen, maar dankzij Tiago Mendes en Koke nam de thuisploeg vervolgens afstand. Alex Vidal deed in de slotminuut nog iets terug.

Real Madrid of Villarreal kan zich nog naast Barcelona en Atletico nestelen. Beide ploegen treffen elkaar zaterdagavond.

[PL] Everton bezorgt Chelsea eerste nederlaag

Chelsea is niet langer ongeslagen in de Premier League. De ploeg van coach José Mourinho ging zaterdag met 1-0 onderuit bij Everton. Steven Naismith maakte op slag van rust met zijn hoofd het enige doelpunt. Chelsea blijft daardoor steken op de zesde plaats met zeven punten. Dat is er nog wel één meer dan Everton.

Bij Chelsea zat Marco van Ginkel niet bij de selectie. Samuel Eto'o maakte zijn debuut voor de Blues, maar scoorde ondanks enkele goede mogelijkheden niet. John Heitinga kwam bij Everton niet van de bank.

Mediacircus rond Costa Concordia voor berging

Er is al een groot mediacircus met honderden journalisten op gang gekomen rond de berging van de Costa Concordia die voor maandag staat gepland. Dan wordt geprobeerd het gekapseisde cruiseschip weer op te richten. Dat is nooit eerder met zo'n groot vaartuig gebeurd.

Zaterdag hadden zich al 350 journalisten aangemeld, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. Tal van tv-stations zullen live-uitzendingen verzorgen van de berging: CNN en Al-Jazeera, maar ook zenders uit verre landen als China en Australië. Zondagochtend gaat een speciale perstent open in de haven van het eiland Isola del Giglio. Daar worden regelmatig technische briefings gehouden.

Bij het ongeluk met de Costa Concordia kwamen op 13 januari vorig jaar 32 mensen om het leven.

Mediacircus rond berging Costa Concordia
Mediacircus rond berging Costa Concordia (Foto: ANP)

Neptunus op voorsprong in Holland Series

De honkballers van Neptunus hebben in het eigen Familiestadion in Rotterdam het eerste duel in de Holland Series om de landstitel gewonnen. De dertienvoudig landskampioen klopte Pioniers met 4-0.

Neptunus, dat verliezend finalist van vorig jaar, kwam in de derde inning op 3-0 door Benjamin Dille na vier-wijd voor Kalian Sams, Raily Legito op een opofferingsslag van Gyenuar Lopez en Dwayne Kemp op een honkslag van Rafael Jozefa. In de zesde zorgde Jozefa voor de 4-0 op een honkslag van Shaldimar Daantji.

Pioniers, dat de afgelopen zeven jaar vier keer verliezend finalist was, liet op het werpen van starter Diegomar Markwell en reliever Berry van Driel zeven hits noteren, maar de kampioen van 1997 scoorde niet. Zondag staat het tweede duel op het programma, eveneens in Rotterdam. 

Uitslag FC Twente - PSV

Om 20.45 uur begon in Enschede het duel tussen FC Twente en PSV. Beide ploegen hielden elkaar met een 2-2 gelijkspel in evenwicht. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


FC Twente-speler Shadrach Eghan viert de 1-0 (Foto: Pro Shots)

FC Twente

2 - 2

PSV

 17' Eghan
 70' Promes
   66' Wijnaldum 
 83' Depay 
 
 Gele kaart: Bengtsson, koppers, Djordjevic(FC Twente), Matavz, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.750
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Eghan (Djordjevic/68)
Gutiérrez
Promes
Castaignos (Mokhtar/89)
Tadic
  Zoet
Brenet
Bruma
Hendrix
Willems
Wijnaldum
Schaars
Maher (Bakkali/68)
Park (Toivonen/67)
Matavz (Locadia/79)
Depay

Syrië lid van verdragclub chemische wapens

Syrië is officieel toegetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De woordvoerder van de VN-secretaris-generaal meldt zaterdag dat Ban Ki-moon alle benodigde papieren heeft gekregen van Syrië voor toelating tot het Verdrag Chemische Wapens.

Over dertig dagen worden de regels voor Syrië van kracht. Dat betekent dat het land zich vanaf 14 oktober moet houden aan het verdrag dat de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig verbiedt.

Donderdag werd al bekend dat de Verenigde Naties een aanmeldingsbrief van Syrië hadden ontvangen voor het verdrag. De aanmelding moest nog worden vertaald. De regering van de Syrische president Bashar Assad maakte dinsdag kenbaar dat zij het verdrag wil ondertekenen.

Assad liet donderdag in een vraaggesprek met de Russische televisiezender Rossia-24 weten dat Syrië zich houdt aan de 'gebruikelijke procedure' voor toetreding tot het het verdrag. Een maand na de ondertekening geeft Syrië de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrij, zei Assad. Ondertekenaars van het verdrag verplichten zich hun voorraad chemische wapens te openbaren en die te vernietigen.

Russen mogen weer smullen van Nederlandse kalfjes

Vers Nederlands kalfsvlees is weer welkom in Rusland. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zaterdag bekendgemaakt bij de opening van het Russian Food Festival op het Museumplein in Amsterdam.

Dijksma verrichtte de opening samen met de Russische vice-premier Arkadi Dvorkovitsj. Een woordvoerder van Dijksma laat weten dat Rusland met onmiddellijke ingang de grenzen weer opent voor Nederlands kalfsvlees. Tot de opheffing van het verbod is besloten na overleg. Dijksma gaf in haar toespraak aan blij te zijn dat vers kalfsvlees weer kan worden geëxporteerd naar Rusland. Daar wordt het niet of nauwelijks geproduceerd.

Het verbod, dat een half jaar heeft geduurd, werd ingesteld omdat de Russen de Nederlandse vleesinspecties niet streng genoeg vonden. Voordat het verbod werd ingesteld, was met de export van kalfs- en rundvlees jaarlijks zo'n zes miljoen euro gemoeid. De laatste jaren nam de export van kalfs- en rundvlees naar Rusland flink toe.

[Bundesliga] Dortmund deelt forse tik uit aan HSV

Borussia Dortmund heeft zaterdag een flink pak slaag uitgedeeld aan Hamburger SV. De ploeg van coach Jürgen Klopp was voor eigen publiek met 6-2 te sterk. Pierre-Emerick Aubameyang (twee keer), Henrikh Mkhitaryan, Robert Lewandowski (twee keer) en Marco Reus scoorden voor Dortmund.

Bij HSV was Rafael van der Vaart nog wel goed voor een assist. Uit een vrije trap van de aanvoerder kopte Heiko Westermann in de 49e minuut de 2-2 binnen, nadat Zhi Gin Lam voor rust al voor de aansluitingstreffer had getekend. Daarna kwamen de bezoekers echter niet meer in het stuk voor.

Dankzij de overtuigende overwinning is Dortmund nog altijd zonder puntverlies. Daarmee bezet de equipe tevens de eerste plaats in de Bundesliga. De voorsprong op landskampioen Bayern München bedraagt twee punten.

[Serie A] Inter en Juventus in evenwicht in Milaan

De topper tussen Internazionale en Juventus in de Serie A heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. In Milaan vonden beide ploegen één keer het net: 1-1. Mauro Icardi leek de thuisploeg in de 73e minuut drie punten te bezorgen, maar twee minuten later maakte Arturo Vidal gelijk voor de landskampioen.

Zowel Inter als Juventus heeft na vier duels acht punten. Ze delen daarmee de koppositie, maar Napoli kan beide ploegen later op de avond nog wel passeren. De Napolitanen ontvangen Atalanta. Ook AC Milan, dat op bezoek gaat bij Torino, komt nog in actie.

[DC] Spanje blijft in Wereldgroep

De Spaanse tennissers hebben zich zaterdag verzekerd van een langer verblijf in de Wereldgroep van de Davis Cup. In het dubbelspel haalden Rafael Nadal en Marc Lopez het beslissende derde punt binnen door Sergiy Stakhovsky en Denys Molchanov met 6-2, 6-7 (6), 6-3 en 6-4 te verslaan.

Spanje, vorig jaar nog verliezend finalist, was veroordeeld tot de play-offs, nadat het in de eerste ronde verloor van Canada. Vrijdag zetten Fernando Verdasco en Nadal hun land echter al op het goede spoor. Zij waren respectievelijk te sterk voor Alexandr Dolgopolov en Stakhovsky.

Eerder op de dag wist Zwitserland zich ten koste van Ecuador te handhaven. Oostenrijk degradeert wel, omdat Nederland een onoverbrugbare 3-0 voorsprong nam in Groningen.

Uitslag sc Cambuur Leeuwarden - Heracles Almelo

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Cambuur Leeuwarden en Heracles Almelo. De thuisploeg won met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


SC Cambuur-speler Mohamed El Makrini in duel met Heracles Almelo-speler Milano Koenders (Foto: Pro Shots)

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 0

Heracles Almelo

 42' Hemmen
 88' Davidson (e.d) 
   
 
 Gele kaart: Bakker (sc Cambuur Leeuwarden), Davidson, Koenders, Schenkeveld (Heracles Almelo)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.618
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker (Pereira/76)
El Makrini
Bakker
Ritzmaier (Dijkstra/90)
Lukoki
Hemmen
Feldballe (Brands/67)
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
Koenders
Davidson
Quansah (Cziommer/76)
Bruns
Rienstra
Rosheuvel (Bel Hassani/70)
Tannane (Uth/46)
Linssen

FOK!auto: de Autobahn (1929-'33)

Wir fahr'n fahr'n fahr'n vandaag in FOK!toen auf der Autobahn in deel één van twee artikelen over de ontwikkeling en aanleg van de Duitse Autobahn. 

Klik op de afbeeldingen voor de grotere versie. 

Autobahn tussen 1936-'39
Eerst een autobaan, dan komen auto's daarna wel
Het aanleggen van snelwegen gebeurde in Europa en Amerika in omgekeerde volgorde. 'Wij' ontwikkelden al in de jaren twintig plannen voor nationale en continentale snelwegen terwijl het autobezit in 1930 één op honderd was. In de VS bezat toen al 1 op de 4,7 burgers een gemotoriseerd voertuig en werd tot in de fifties gewacht met het oplossen van de toen al significante verkeersopstoppingen in praktisch elke grote stad.

In Europa heerste het idee 'plan en bouw de wegen en de auto's komen vanzelf wel', in de VS werd pas in 1956 officieel begonnen aan het Interstate Highway System. Elf jaar eerder was president Eisenhower opperbevelhebber van de Amerikaanse bezettingsmacht in Duitsland en zwoer hij aan zichzelf om, als hij ooit de kans had, hetzelfde snelwegensysteem ook in de VS te laten bouwen.
De Autobahn, foto uit jaren '30
WO2: scherpe daling aantal auto's, geen mankracht of middelen
Was de Tweede Wereldoorlog niet gebeurd, dan was er eind jaren veertig al een uitgebreid internationaal netwerk aan snelwegen geweest. Nederland begon al in 1927 met serieuze plannen en breidde die plannen vanaf '32 geleidelijk uit naar tweestrooks snelwegen. De crisis en later de oorlog gooiden roet in het eten, waardoor grootschalige bouw pas in de jaren vijftig kon aanvangen. Meer daarover volgt in een apart stuk over de Nederlandse snelwegontwikkeling. 

Zoals je hebt kunnen lezen in de vorige snelweg-FOK!auto's begonnen de Duitsers al in 1909 met plannen voor de AVUS in Berlijn en werd er al vanaf 1924 gedroomd van een HamburgFrankfurtBasel-weg, ofwel de HaFraBa. Vanaf '27 werden er plannen gemaakt voor de LEHA, oftewel een snelweg tussen Leipzig en Halle.

Eerste Autobahn: van Keulen naar Bonn 
Duitsland begon in diezelfde jaren twintig aan de planning en bouw van de eerste echte Autobahn, die Keulen en Bonn zou verbinden. Het autoverkeer tussen die twee steden was in slechts enkele jaren in intensiteit verdrievoudigd en was het drukste stuk in heel Duitsland. De toenmalige burgemeester van Keulen en latere West-Duitse bondskanselier Konrad Adenauer liet de weg daarom aanleggen.

Het benutten van gemechaniseerde voertuigen als graafmachines en stoomwalsen werd strikt verboden om zoveel mogelijk mankracht aan het werk te zetten. Van 1929 tot 1932 werd er door werklozen gebouwd aan de achttien kilometer lange snelweg, die nog vóór de Weimarrepubliek in het Hitlertijdperk opgezogen werd, werd opgeleverd. Een lokale reportage n.a.v. het 80-jarige bestaan van het stuk snelweg:

“1,5 miljoen kubieke meter aarde werd verplaatst, vier stroken van elk drie meter breed aangelegd, 28 onder- en 3 overdoorgangen gebouwd en 8,6 miljoen Reichsmark uitgegeven.” Zoals in het filmpje te zien is, had deze eerste officiële Autobahn nog geen middenberm.

1929-'33: Geen geld betekent geen Autobahn 
De eerste Autobahn was een feit en er werden plannen gemaakt en ingediend voor een netwerk van duizenden kilometers snelweg dat alle grote Duitse steden zou verbinden. Begin jaren dertig was daar echter geen geld voor en werden praktisch alle plannen niet uitgevoerd.

Ook de fascisten waren in de beginjaren niet overtuigd van de meerwaarde van snelwegen. Ze waren zeer negatief over projecten als LEHA en HaFraBa. Het geopperde voordeel van makkelijke en efficiënte troepentransporten werd gezien als een zwaktebod omdat vijandelijke troepen dezelfde wegen konden gebruiken om binnen een dag heel Duitsland te doorkruisen.

De visionaire mannen achter die projecten bleven echter lobbyen om eerst de Weimarrepubliek, daarna Hitler-Duitsland van het nut te overtuigen.
Hitler met schep, 09-'33, Frankfurt; copyright Duits Bundesarchiv
Hitler met schep, 09-'33, Frankfurt; copyright Duits Bundesarchiv

Hitler overstag, Autobahn wordt Reichsautobahn 
Dat lukte in de lente van '33 uiteindelijk, toen na de machtsgreep van Hitler het NSDAP-standpunt aangaande snelwegen plotseling 180 graden draaide. 'Autobahn' als term bleef maar het project (en het wegenplan) werden omgedoopt tot het meer nationalistisch klinkende Reichsautobahn.

Opeens zagen de nazi's snelwegen als een perfect propagandaproject en de Führer stond dus al in de nazomer van 1933 (23 september in Frankfurt) de eerste symbolische scheppen zand te scheppen (bij een project dat al in de jaren ervoor was gepland en goedgekeurd). Er werden ladingen geld geleend, arbeiders opgetrommeld en zand en grind afgegraven.

Elke opening van zelfs de kortste stukken Autobahn werd met festiviteiten omgeven. Telkens waren er hoge partijpiefen aanwezig om keer op keer weer te benadrukken hoe de nieuwe Reichsautobahnen Duitsland naar een prachtige toekomst zouden brengen (en zichzelf gevoeglijk op de borst te kloppen).

Elk nieuw Autobahnnieuwtje werd breed uitgemeten in bioscoopjournaals, radio, kranten, tijdschriften, propagandabrochures en -brief- en -postkaarten, nazi-televisie en ga zo maar door. Behalve voor burgertransport werden de wegen ook wel Heerbahnen genoemd, brede wegen waarop het leger indien nodig en/of gewenst snel kon optrekken.
Kaartje planning 1933

Planning en realisatie
In september '33 werd voor de Autobahnaanleg van de negen jaar erna het volgende grondnet vastgesteld. Een groot deel van de planning werd gerealiseerd. Enkele andere wegen werden later pas gepland en nog vóór 1942 aangelegd. 

De '33-planning is op het kaartje hierboven te zien met de legenda hieronder. Als je klikt op het kaartje voor de grotere versie is duidelijk te zien dat veel van de geplande routes in de driekwart eeuw erna werden aangelegd. Een kaartje met de t/m 1940 gerealiseerde snelwegen vind je verderop in dit stuk.

De wegen:
A Lübeck - Hamburg - Hannover - Fulda - Würzburg - Heilbronn - Stuttgart - Donaueschingen
B Köln - Frankfurt(M) - Mannheim - Heilbronn
C Königsberg - Stettin - Berlin - Leipzig - Bayreuth - Nürnberg
D Eisenach - Bamberg - Nürnberg - Lindau sowie München - Salzburg
E Ruhrgebiet - Hannover - Berlin
F Ruhrgebiet - Paderborn - Eisenach - Leipzig/Chemnitz - Dresden - Bautzen - Liegnitz – Breslau
G Hamburg - Berlin - Breslau
H Bremerhaven - Bremen - Hannover - Halle - Leipzig
I Köln - Frankfurt(M) - Würzburg - Nürnberg
J Ruhrgebiet - Bremen – Hamburg

Van Autobahn tot landingsbaan 
Dat heerbaanvoordeel werd in de daadwerkelijk volgende wereldoorlog overigens vrijwel teniet gedaan. Benzine was schaars, maar kolen waren er in overvloed, dus werden troepen, tanks en materieel vooral met treinen verplaatst. Daarnaast waren tanks – zeker in colonnes – zo zwaar dat het asfalt en de betonplaten van de snelwegen beschadigd raakten.
Junker- en Messerschmidt-vliegtuigen in het bos verstopt

In de laatste fase van de oorlog, toen alle hangars en vliegvelden waren gebombardeerd, werden Duitse gevechts- en transportvliegtuigen in de bossen naast snelwegen verstopt. De snelwegen – toen nog zonder vangrail – werden als landingsbanen gebruikt.

Hoewel het argument van buitenlandse blikseminvasies dankzij een snelwegensysteem uiteindelijk van tafel werd geveegd en troepentransporten (naast het bekampen van werkloosheid en het bouwen aan 's lands infrastructuur) vanaf 1933 juist als argument vóór snelwegen werden gebruikt, bleek in 1945 dat de snelwegen inderdaad een militaire meerwaarde hadden.

Geallieerde troepen bewogen over diverse snelwegen richting de vijand, terwijl Duitse POW's in omgekeerde richting over de middenberm liepen. De HBO-serie Band of Brothers toont dit in één van de latere afleveringen.
Veelgebruikte propaganda-afbeelding
Veelgebruikte propaganda-afbeelding

Dwight Eisenhower is onder de indruk 
Opperbevelhebber Eisenhower was onder de indruk van de Autobahn toen de geallieerden eroverheen zoefden in de lente van '45. Het deed hem denken aan een tocht die hij in 1919 van kust tot kust ondernam, waarbij hij de noodzaak voor een goed landelijk netwerk aan autowegen inzag.

Over het zien van de Duitse snelwegen schreef hij later: “Door het oude konvooi [in 1919] begon ik na te denken over goede tweebaans snelwegen, maar Duitsland liet me de wijsheid zien van veel bredere stroken dwars door het land.” Hij voegde toe: “Het was één van die dingen die ik zeer belangrijk vond en ik maakte de persoonlijke en absolute beslissing om ervoor te zorgen dat de natie ervan zou profiteren.”

De Autobahn is dus geenszins door de nazi's bedacht, maar wel door hen benut als manier om zichzelf in de schijnwerpers te zetten en tegelijkertijd de infrastructuur op weg te helpen en de werkloosheid te bekampen.

400.000 arbeiders leveren dagelijks twee km op
Er werd destijds (heel Keynesiaans) vooral veel geleend om al die werkgelegenheidsprojecten te bekostigen: van de ruim zes miljard Reichsmark die voor de Autobahnen werd uitgegeven, was maar twee miljard niet geleend.

Op het hoogtepunt van de bouwwerkzaamheden eind jaren dertig waren er 400.000 mensen werkzaam in de Reichsautobahnaanleg en werd er van 1936 tot 1940 elke dag gemiddeld twee kilometer vierstrookse snelweg aangelegd, inclusief middenberm, op- en afritten, wegrestaurants, onderhoudsstations en -voertuigen, tankstations en talloze bruggen en viaducten. Vanaf 1936 kon de bouw niet nóg sneller gaan omdat inmiddels volledige werkgelegenheid was bereikt.

Toen wegens arbeidskrachten- en grondstoffenschaarste in 1942 de aanlegwerkzaamheden van de Reichsautobahnen stopte, was er al meer dan 2500 kilometer snelweg opgeleverd en waren honderden kilometers nog in aanbouw. Hieronder een (a.d.h.v. oude Duitse kaarten) zelfgemaakt kaartje van de stand anno 1940:
Duits snelwegennet in 1940
Duits snelwegennet in 1940; ongeveer 2500 kilometer snelweg afgebouwd.

Innovaties en bouw: over twee weken in deel twee
Er moest al jaren vóór de daadwerkelijke (nazi)bouw een heel aantal praktische problemen opgelost worden. Bruggen, viaducten, tunnels, omleidingen, lokale toestemming, manier van aanleg, arbeidskrachten en het onderbrengen ervan, alles werd zorgvuldig gepland en opgelost.

Ook zaken als ongelijkvloerse kruisingen moesten worden uitgedacht voor er werd begonnen aan de bouw. Tientallen verschillende snelwegkruisingen werden op de tekentafel bedacht en de meeste nooit in de praktijk uitgevoerd. Meer over al die zeer snelweggerelateerde vernieuwingen in het volgende stuk.

Er zullen bijzonder veel afbeeldingen uit de jaren dertig de revue passeren die (dankzij het Bundesarchiv en) dankzij hoogleraar Thomas Nosske in hoge resolutie beschikbaar zijn.

Het betreft afbeeldingen van privéfotografen, ansichtkaarten, brochures en propagandafoto's en ze zijn meestal in kleur. Ook voor de foto's en informatie in dit artikel is FOK!toen de heer Nosske, eigenaar van deze uitmuntende Autobahngeschiedenissite, uiterst dankbaar.

Over twee weken lees je zoals gezegd meer over de Autobahn. We beginnen dan bij de eerste fascistenschep in '33 en gaan uitgebreid in op de bouwwerkzaamheden zelf – de schaal, methodes, architectuur, problemen, innovaties en onvermijdelijke propaganda.

100.000 Polen de straat op voor loon en banen

Zeker honderdduizend Poolse vakbondsleden hebben zaterdag in Warschau gedemonstreerd tegen de arbeids- en loonpolitiek van de regering. De betogers bliezen op fluitjes en gooiden met rookgranaten. De vakbonden, die sinds woensdag actie voeren, dreigen met een algemene staking.

De demonstranten waren afkomstig uit heel Polen. Er werd de afgelopen vier dagen niet alleen gedemonstreerd, ook waren er bijeenkomsten met politici en debatten met arbeidsmarktdeskundigen. De demonstranten zijn bezorgd over dalende lonen en aanhoudend hoge werkloosheid.

De regering van premier Donald Tusk verliest snel aan populariteit sinds ze onlangs de pensioenleeftijd verhoogde, een hervorming van het pensioenstelsel aankondigde en aan de algemene arbeidsvoorwaarden begon te morrelen. Volgens de actievoerders schaden de marktgerichte hervormingen van de regering de belangen van de werknemers en hun gezinnen. Tusk, die aan zijn tweede termijn bezig is, is de langst zittende premier sinds de val van het communisme.

Jan Guz, leider van OPZZ, de grootste vakbond, noemde de demonstratie een waarschuwing. Als de regering haar beleid niet verandert 'zullen we het hele land blokkeren, elke snelweg en elke straat', om betere werkomstandigheden af te dwingen, zei hij. "We accepteren geen beleid dat tot armoede leidt."

Rafal Grupinski, een prominent lid van het Burgerplatform, de partij van Tusk, zei dat de arbeiders het volste recht hebben om uiting te geven aan hun onvrede, maar dat ze om te beginnen weer met de regering zouden moeten onderhandelen. De bonden stapten in de zomer uit overleg met de regering, omdat ze boos waren over wijzigingen in de arbeidswet.

Petekind voelt aanwezigheid Winehouse nog altijd

Dionne Bromfield heeft nog steeds het idee dat Amy Winehouse over haar waakt. "Ik voel nog steeds een connectie met Amy", zei de 17-jarige zangeres tegen de Britse krant Daily Star. Winehouse overleed ruim twee jaar geleden en zou zaterdag 30 jaar zijn geworden.

"Als je iemand verliest, blijft diegene toch voor altijd bij je", stelt Bromfield, die naar eigen zeggen erg bijgelovig is. "Als er iets gebeurt, denk ik: alles gebeurt met een reden. Of: was dat Amy?" Ook in Bromfields dromen komt Amy voorbij. "Sommige dromen zijn zo realistisch dat je denkt: was ze er nou echt eventjes?"

Ook Amy's vader Mitch voelt de aanwezigheid van de zangeres vaak. Zo was ze vrijdagavond volgens Mitch aan zijn zijde in het Londense Camden, waar een verjaardagsfeestje werd gevierd voor de zangeres met familie en fans. De opbrengst gaat naar de Amy Winehouse Foundation. "Ik voelde haar de hele avond naast me", twitterde hij. "Fijne verjaardag schat."

'ManU bood 150 mln voor Bale'

Manchester United heeft Tottenham Hotspur deze zomer bijna 150 miljoen euro geboden voor Gareth Bale. Dat schrijft de Franse sportkrant L'Équipe zaterdag. Bale wilde zelf echter liever naar Real Madrid, dat zo'n honderd miljoen neertelde voor de Welshman.

Madrid-coach Carlo Ancelotti zei vrijdag al dat een andere club meer had geboden voor Bale. Met de transfersom van honderd miljoen euro brak Madrid zijn eigen wereldrecord van 94 miljoen euro voor Cristiano Ronaldo. De 24-jarige Bale debuteert zaterdagavond hoogstwaarschijnlijk voor Madrid op bezoek bij Villareal.

United haalde vlak voor het verstrijken van de deadline nog de Belgische middenvelder Marouane Fellaini van Everton binnen. Ryan Giggs, Ashley Young, Antonio Valencia en Nani zijn de buitenspelers die trainer David Moyes tot zijn beschikking heeft.

Uitslag AFC Ajax - PEC Zwolle

De start van de zesde speelronde van de Eredivisie was in Amsterdam. AFC Ajax nam het op tegen de koploper PEC Zwolle. De thuisclub won met 2-1, alle doelpunten vielen in het tweede bedrijf. 

AFC Ajax

2 - 1

PEC Zwolle

 72' Serero
 76' v.d. Werff (e.d.)
   88' Gravenbeek 
 
 Gele kaart: Boilesen (AFC Ajax), v. Polen, Nijland (PEC Zwolle)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51488
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Rhijn
Moisander
Denswil
Boilesen
Duarte (Sigthorsson/ 71)
Schöne
Serero
Sana
Hoesen (S.de Jong/63)
Fischer (Krkic/63)
  Begois
v.Polen
Lachman
v.d.Werff (Labylle/79)
v.Hintum
Mokotjo
Klich
Achenteh
Saymak
Benson (Fernandez/69)
Nijland (Gravenbeek/72)

Tweede slachtoffer ongeval autorally overleden

De 11-jarige jongen die begin deze maand zwaargewond raakte bij een ongeluk tijdens een autorally in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is zaterdag in een ziekenhuis overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Het kind is het tweede dodelijke slachtoffer. Een 41-jarige vrouw uit Zaandam overleed ter plaatse.

De jongen werd na het ongeval naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand werd de afgelopen tijd omschreven als kritiek, maar stabiel. Bij het ongeluk raakten ook twee mensen lichtgewond.

Tijdens de rally op zondag 1 september belandde een van de deelnemende voertuigen in het publiek. Naar de toedracht van het ongeluk loopt een strafrechtelijk onderzoek.

70-jarige zwemmer dood bij Bergen aan Zee

Een 70-jarige man is zaterdagavond overleden voor de kust van Bergen aan Zee. Hij was rond 18.45 uur gaan zwemmen, maar keerde niet terug. Een grootscheepse reddingsactie mocht niet meer baten.

Drie reddingsboten, een truck en twee helikopters gingen op zoek naar de vermiste man. Pas drie kwartier na de eerste melding werd hij gevonden, waarna hij de helikopter werd ingetakeld. Of de man toen al was overleden of pas in de heli aan zijn kwetsuren stierf, is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) lijkt het erop dat de zwemmer onderkoeld was.

Eerste trailer voor Godzilla documentaire

Er is een eerste trailer voor de nieuwe documentaire Godzilla & Hiroshima: The Dawn of the Kaiju Eiga verschenen. De film wordt momenteel gemaakt door de Spaanse regisseur en producer Jonathan Bellés. Naast Godzilla zullen ook Gamera, Ultraman en andere monsters uit het genre te zien zijn in de documentaire.

Gezien het feit dat Bellés de documentaire als afstudeerproject maakt is er maar een beperkt budget voor de film beschikbaar, maar dat weerhoudt de filmmaker niet om af te reizen naar Amerika en Japan om daar interviews te doen met acteurs, producers en eenieder die verder iets met de epische monsterfilms te doen had. Godzilla & Hiroshima: The Dawn of the Kaiju Eiga zal rond de zomer van 2014 in de betere bioscopen te zien zijn.


Eerste trailer voor Godzilla documentaire

Bardal wint in Rusland, Vuik 16e bij de vrouwen

Schansspringer Anders Bardal heeft de eerste van twee wedstrijden in het Russische Nizhny Tagil gewonnen. De Noor wist zijn landgenoot Tom Hilde nipt voor te blijven.

Op de kleine schans in Rusland maakten de Noren een sterke indruk. Na de eerste ronde ging Hilde nog aan de leiding gevolgd door Bardal, maar een iets mindere tweede sprong betekende dat Hilde zijn meerdere moest erkennen in zijn landgenoot. De ervaren Tsjech Jakub Janda wist zijn goede vorm door te zetten met een derde plek.

In het klassement in de Grand Prix, de jaarlijkse zomercompetitie, verandert er niet veel. De in Rusland afwezige Andreas Wellinger blijft aan kop, gevolgd door de vier Polen Krzysztof Biegun (achtste), Kamil Stoch, Maciej Kot (beiden afwezig) en Jan Ziobro (zesde). Zondag springen de heren van de grote schans.

In Nizhny Tagil was het ook twee keer de beurt aan de vrouwen, zij kwamen op vrijdag en zaterdag in actie. Zonder de langdurig geblesseerde Sarah Hendrickson was de Japanse Sara Takanashi overduidelijk de beste. De zestienjarige Takanashi, vorig seizoen winnares van de World Cup, had een grote marge ten opzichte van de Française Coline Mattel en de Sloveense Katja Pozun. De Nederlandse Wendy Vuik kwam uiteindelijk op de 21e plaats terecht.

Zaterdag was het beeld niet heel anders. Wederom was Takanashi veruit de sterkste en opnieuw pakte Mattel een relatief makkelijke tweede plaats. De derde plek was dit keer weggelegd voor de Duitse Katharina Althaus, die daarmee het beste resultaat uit haar nog jonge carrière boekte. Wendy Vuik stond na de eerste ronde op de negentiende plaats, maar wist door een sterke tweede sprong nog drie plekken winst te boeken en kwam terecht op een prima zestiende stek.

'McDonald's liegt over plofkip'

McDonald's is zaterdag uitgeroepen tot Liegebeest van 2013. De fastfoodketen krijgt de prijs, die bedoeld is voor het meest misleidende product, uiting of reclame over dierenwelzijn, omdat op de website van McDonald's het gebruik van plofkip wordt ontkend.

Ook in een recente televisiecampagne waarin McDonald's 'eerlijk' vertelt over de achtergrond van haar rundvlees, tomaten, friet en sla, wordt de plofkip doodgezwegen, aldus dierenrechtenorganisatie Wakker Dier, die de prijs voor de vijfde keer organiseerde. "McDonald's is een echte 'greenwash kampioen': mooie sier maken met sla van het land, maar ondertussen gewoon blijven kiloknallen met plofkipnuggets", stelt Wakker Dier.

Vorig jaar won Iglo de verkiezing vanwege mooie woorden over chickensticks waarin echter gewoon plofkip is verwerkt. Op de vijf kandidaten voor de Liegebeest 2013 werd ruim veertienduizend keer gestemd. De tweede en derde prijs gingen naar FrieslandCampina en het Duurzaam Paling Fonds. Arla Natura werd vierde.

FrieslandCampina maakt volgens Wakker Dier in een reclame 'mooie sier met koeien in de wei', terwijl de weidegang al tien jaar afneemt. Concurrent Arla zou met de verpakking van zijn zuivellijn Arla Natura op een soortgelijke manier in de fout gaan. Het Duurzaam Paling Fonds claimt volgens Wakker Dier onterecht dat de aankoop van palingfilet voorzien van het logo van het fonds bijdraagt aan duurzaam palingbeheer.

De vijfde genomineerde was de kipfilet met pesto van het AH Excellent-merk, maar die nominatie werd ingetrokken. Woensdag maakte Albert Heijn bekend de plofkip door kip met het Beter Levenkenmerk te vervangen.

MILF opgepakt voor seksafpersing

Naar de hoeren gaan is niet bijzonder goedkoop. Een rijke Amerikaanse zakenman kon zijn geluk dan ook niet op toen geile MILF Mirella Dzioba hem vroeg om iets te gaan drinken. Hij had echter beter naar de hoeren kunnen gaan: ex-model Dzioba besloot hem namelijk enkele tonnen afhandig te maken.

Dzioba en de anonieme zakenman ontmoetten elkaar bij de verkoop van een huis. Later, in een restaurant, vertelde Dzioba de zakenman dat ze ervan houdt als 'sterke mannen' geile praatjes tegen haar uitslaan. Ze wist de zakenman over te halen om enkele schunnige voicemails in te spreken. Later stuurde ze hem ook 'suggestieve' foto's.

Daarna sloeg de toon echter om. De moeder van drie kinderen vroeg de zakenman om 1.400 dollar, 'voor een nieuwe computer en makelaarslessen'. Toen de man niet snel genoeg antwoordde, zei ze hem via sms: "Ach, vergeet het. Serieus, ik heb het gehad. Misschien moet ik haar even bellen."

Toen de zakenman overstag ging en haar het geld bezorgde, eiste Dzioba een kwart miljoen dollar, of ze zou de echtgenote van de zakenman bellen. Om te zorgen dat de man zwart op wit bewijs had om aan de politie te geven, stuurde ze nog wat smsjes: "Alles wat je moet doen is betalen en niemand zal het ooit weten. Niemand." Opdat er ook genoeg getuigen zouden zijn, gaf ze de voorwaarden van de afpersing ook door aan de advocaat van de zakenman.

De zakenman schakelde daarop de FBI in. Bij de eerste afbetaling van afpersingssom pakten zij Dzobia op. De geboren Bosnische is nu op borgtocht vrij, maar kan wel uitzien naar vijf jaar samen met een heel gelukkige Bubba.

Uw nederige verslaggever zou haar doen (foto via Twitter)

'Obama' berooft bank

Klanten en medewerkers van een filiaal van Bank of America in het Amerikaanse New Hampshire zullen afgelopen woensdag gemengde gevoelens hebben gehad. De Amerikaanse president, Barack Obama, kwam namelijk de bank binnenwandelen. Maar vervolgens beroofde hij de bank.

Wellicht omdat de overheid legaal diefstal mag plegen, gaven ze hem een onbekende som mee. Maar doordat zulk gedrag erg ongewoon is voor Obama - gewoonlijk legt hij banken geen strobreed in de weg - hadden de medewerkers al snel door dat het om een man met een Obama-masker moest gaan.

Ze belden de politie en die ging op zoek naar de man onder het masker. Het bleek om de 52-jarige John Griffin Jr. te gaan. Griffin zit momenteel in de bak, zijn proces wegens beroving zal op 20 september aanvangen. Barack Obama is nog steeds president.

Juwelier doodt overvaller: miljoen steunbetuigingen

Meer dan 1 miljoen Fransen hebben het op internet opgenomen voor de juwelier Stéphane Turk. Die is aangeklaagd wegens doodslag omdat hij woensdag in Nice een overvaller doodschoot.

Turk moest onder bedreiging van een vuurwapen zijn kluis openen, waaruit een onbekende buit werd geroofd. Vervolgens vluchtten de twee overvallers op een motor. De juwelier achtervolgde ze echter en schoot op het tweetal. Hierbij werd de man achterop dodelijk geraakt.

De juwelier was eerder al het slachtoffer van een overval. "Hij verdedigde zijn broodwinning, waar zijn gezin van leeft", schrijft iemand. Een ander: "De juwelier verdedigt zich, en justitie verdedigt de overvallers. Zoek de fout!"

Volgens de krant Le Figaro is de Facebook-pagina 'Steun aan de juwelier van Nice' zaterdag het miljoen sympathiebetuigingen gepasseerd. Daarnaast worden er met een online-petitie handtekeningen verzameld tegen de onveiligheid in Nice.

Massale steun voor schietende juwelier
Massale steun voor schietende juwelier (Foto: ANP)

[JL] Telstar nestelt zich in top na zege op Achilles

Telstar heeft zich zaterdag in de top van de Eerste Divisie gemeld. De Velsenaren waren in eigen huis met 4-0 te sterk voor Achilles '29. Daardoor bezet de ploeg na acht wedstrijden de derde plaats met zestien punten, drie minder dan koploper FC Dordrecht. Achilles verkeert met zeven punten in de onderste regionen.

Telstar brak pas vier minuten na rust de ban door een goal van Diangi Matusiwa, maar daarna namen de Witte Leeuwen via Kevin van Essen snel afstand. Oger Klos maakte er zes minuten voor tijd 3-0 van, waarna het slotakkoord voor Gaston Salasiwa was.

[DC] Oranje promoveert naar Wereldgroep

Het Nederlandse Davis Cup-team is zaterdag in het Martiniplaza in Groningen naar de Wereldgroep gepromoveerd. Jean-Julien Rojer en Robin Haase beslisten het treffen met Oostenrijk door in het dubbelspel te winnen van Julian Knowle en Oliver Marach: 4-6, 6-3, 6-4 en 7-5. Nederland staat met 3-0 voor en Oostenrijk kan daardoor niet meer langszij komen.

Het Nederlandse koppel had in de openingsset nauwelijks iets in te brengen tegen hun ervaren opponenten. De 33-jarige Marach en zijn zes jaar oudere partner braken in de vijfde game en kwamen zelf geen moment in problemen op eigen service.

In de tweede set dreigden de Oostenrijkers opnieuw als eerste toe te slaan, maar Rojer wist drie breakpoints te overleven in zijn servicegame op 1-1. Het duel kantelde daarna in het voordeel van Nederland. Met een forehandreturnwinner van Haase in de zesde game kwam het team van captain Jan Siemerink op 4-2, waarna beide teams plots veel kwetsbaarder werden in hun eigen servicegames.

Marach en Knowle plaatsten direct de rebreak, maar werden daarop zelf gelijk wederom gebroken. Haase serveerde Nederland vervolgens naar een 1-1 stand in sets. In de derde set hield Nederland het initiatief en braken de Oostenrijkers in de vijfde game. Op 5-3 miste Rojer een return op het eerste setpunt, maar de servicegame van Haase werd aansluitend overtuigend binnengehaald, waarmee Nederland op voorsprong kwam in de partij.

In de vierde set was het voor beide teams ploeteren om hun eigen servicegames te winnen. Twee keer kwamen de Oostenrijkers een break voor door de servicegame van Haase af te snoepen, maar beide keren kon ook Knowle daaropvolgend zijn opslagbeurt niet winnen. Rojer en Haase plaatsten op 5-5 de beslissende break. De laatste set werd gewonnen met 7-5. 

Nederland had al een riante uitgangspositie na de twee overwinningen in het enkelspel op vrijdag. Na de zege in het dubbelspel is Oranje voor het eerst sinds 2009 terug op het hoogste niveau. De Oostenrijkers degeraderen naar de Europees/Afrikaanse zone I. 

Eriksen debuteert bij Spurs met zege en assist

Christian Eriksen heeft zijn debuut voor Tottenham Hotspur zaterdag opgeluisterd met een assist. Gylfi Sigurdsson zette de Londenaren op aangeven van de oud-Ajacied op voorsprong tegen Norwich City. De IJslander was ook verantwoordelijk voor de 2-0, de eindstand.

Tottenham heeft drie van zijn vier duels gewonnen en bevindt zich in de bovenste regionen van de Premier League. Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer konden een nederlaag niet voorkomen voor Norwich, dat op vier punten blijft steken. De Nederlanders bleven de hele wedstrijd op het veld staan.

Mesut Özil kende een succesvol debuut voor Arsenal op bezoek bij Sunderland. De van Real Madrid overgekomen spelmaker verzorgde de assist bij de openingsgoal van Olivier Giroud. Arsenal won uiteindelijk met 3-1, nadat Aaron Ramsey twee keer het net had gevonden voor de ploeg van Arsène Wenger. Arsenal heeft net als aartsrivaal Tottenham negen punten verzameld.

Manchester City kwam niet tot scoren bij het Stoke City van Erik Pieters: 0-0. De kampioen van 2012 komt daardoor op twee punten achterstand van Arsenal en Tottenham. Pieters maakte de wedstrijd vol voor Stoke, waar voormalig FC Twente-aanvaller Marko Arnautovic zijn debuut maakte.

Newcastle United versloeg met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis Aston Villa. In Birmingham werd het door goals van de Fransen Hatem Ben Arfa en Yoan Gouffran 2-1. Newcastle behoudt door de zege zijn plek in de subtop.

Het Fulham van trainer Martin Jol stelde in Londen wat teleur door 1-1 gelijk te spelen tegen laagvlieger West Bromwich Albion. Hull City Tigers en Cardiff City deelden de punten: 1-1.

[Bundesliga] Bayern München wint voor vierde maal

Bayern München heeft zaterdag in elk geval voor een paar uur de koppositie in de Bundesliga overgenomen van Borussia Dortmund. De regerend landskampioen won met 2-0 van Hannover 96 en staat nu op dertien punten. Dortmund heeft er twaalf, maar komt later op de dag nog in actie tegen Hamburger SV.

Mario Mandzukic en Franck Ribery lieten de Allianz Arena juichen met hun goals. Arjen Robben maakte de negentig minuten vol voor de Zuid-Duitsers.

Stefan Kiessling scoorde twee beslissende goals voor Bayer Leverkusen tegen VfL Wolfsburg: 3-1. Leverkusen blijft daardoor in het kielzog van Bayern en heeft nu twaalf punten. Bas Dost kon vanwege een blessure niet in actie komen voor Wolfsburg.

Luiz Gustavo werd de absolute schlemiel bij Wolfsburg. De Braziliaanse middenvelder kwam deze zomer over van Bayern en pakte in zijn tweede duel voor Wolfsburg tegen Mainz al een rode kaart. Hij deed dat nu nog eens dunnetjes over.

Schalke 04 pakte zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar voor de tweede keer dit seizoen drie punten. Op bezoek bij FSV Mainz werd het door een doelpunt van Kevin-Prince Boateng 1-0. Schalke schiet zichzelf met de zege de middenmoot in.

Werder Bremen ging met Eljero Elia in de basis in eigen huis de boot in tegen Eintracht Frankfurt: 3-0. Door de goals van Vaclav Kadlec (2x) en Sebastian Prödl verlaat Frankfurt de gevarenzone. Aanvoerder Paul Verhaegh leidde FC Augsburg naar een 2-1 zege op SC Freiburg. Augsburg staat zesde.

Voorzorgslanding KLM-toestel Rome

Een toestel van KLM dat onderweg was van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg naar Amsterdam is zaterdag uit voorzorg geland in Rome. De gezagvoerder besloot tot de voorzorgslanding vanwege technische problemen. Het toestel landde zaterdagochtend veilig in de Italiaanse hoofdstad, meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Aan boord van het toestel zaten 322 passagiers. Hun veiligheid en die van de bemanning is niet in gevaar geweest, aldus de zegsman. Wat er precies aan de hand was met het toestel, wordt nog onderzocht. De passagiers zijn met twee verschillende toestellen uiteindelijk naar Amsterdam gevlogen.

Tientallen bootjes omgeslagen op Markermeer

Bij twee zeilwedstrijden op het Markermeer zijn zaterdag tientallen bootjes omgeslagen. De kustwacht had het heel druk met het overeind zetten of naar de kant slepen van de vaartuigen, meldt een woordvoerder.

Voor zover bekend is niemand om het leven gekomen. Wel werden een paar mensen met onderkoelingsverschijnselen aan land gebracht. Zij werden onder de douche gezet en maakten het daarna weer goed. Ook bleek een persoon een gebroken neus te hebben. Omstreeks 16.30 uur leek de rust enigszins te zijn teruggekeerd op het Markermeer.

De kustwacht heeft de politie verzocht de wedstrijdleiding te vragen waarom de wedstrijden doorgingen, ondanks het slechte weer. "Dat die wedstrijden door zijn gegaan, is echt op het randje. Ze hadden ze beter uit kunnen stellen", aldus de woordvoerder.

Overigens had de kustwacht het niet alleen druk op het Markeermeer. Op het IJsselmeer en de Waddenzee moesten zo'n tien jachten met motor- en stuurproblemen worden geholpen.

[Vuelta] Horner op drempel eindzege

Chris Horner heeft zich zaterdag op de Angliru zo goed als zeker verzekerd van de eindzege in de Ronde van Spanje. De 41-jarige Amerikaan sloeg in de twintigste en voorlaatste etappe meerdere aanvallen van Vincenzo Nibali op de slotklim af en sprong met 1,5 kilometer te gaan weg bij zijn belangrijkste rivaal.

Voor de dagzege kwam Horner net te laat. Kenny Elissonde van FDJ, die deel uitmaakte van een kopgroep, bleef hem een kleine halve minuut voor. De 22-jarige Fransman bleef samen met Astana-renner Paolo Tiralongo het langst over van een riante kopgroep, waartoe ook Bauke Mollema behoorde.

Omdat Nibali na ruim 130 kilometer koers als eerste van de favorieten zijn duivels ontbond op de slotklim van de buitencategorie en een gaatje sloeg met Horner, de Italiaan pakte tien seconden op de klassementsleider, moest Tiralongo de benen stil houden. Op het moment dat zijn kopman hem achterhaalde, was Horner echter weer aangesloten.

Nibali liet zich niet kennen, wetende dat het verschil tussen hem en Horner slechts drie seconden was in het klassement. Meermaals probeerde hij de Radioshack-renner van zich af te schudden, maar die sloot telkens weer aan. In de slotfase waren de rollen omgedraaid. Horner versnelde en zijn naaste belager brak.

Nibali kwam 28 seconden na Horner in het gezelschap van Alejandro Valverde over de streep. Daardoor is het verschil tussen de nummer één en twee van het klassement nu 37 tellen. Valverde staat derde, voor Joaquin Rodriguez. Zondag staat de traditionele slotrit naar Madrid op het programma.

In de Spaanse hoofdstad kan Horner voor het eerst in zijn loopbaan tot eindwinnaar van een grote ronde worden gekroond. Zijn beste prestatie tot dusver is een negende plaats in de Tour de France van 2010.

Een aquarium, leuk!

Je staat als vader vaak versteld van de keuzes die je kinderen maken, ook als ze allang volwassen zijn. Zo hebben we een zoon die nogal eens aan iets nieuws begint en even zo snel de boel weer afdankt. Wegens gebrek aan belangstelling. Er zijn een paar vaste waarden in zijn leven, en dat zijn gelukkig goeie waarden. Een goede man en vader zijn, goed voor zijn bedrijf zorgen door heel hard te werken en het belang van zijn medewerkers zo veel mogelijk te laten prevaleren.

Luiten verovert koppositie op KLM Open

Golfer Joost Luiten heeft op de derde dag van het KLM Open in Zandvoort de leiding genomen. De Nederlander ging zaterdag in 66 slagen rond en ging de koplopers van vrijdag Miguel Angel Jimenez (zeventig) en Pablo Larrazabal (77) voorbij.

Jimenez, die in drie dagen een slag meer nodig had, is Luitens meest naaste belager. De Bleiswijker stelde de eerste dag met 69 slagen nog teleur, maar kwam een dag later sterk terug door de achttien holes in 65 slagen af te werken.

Wil Besseling was het toernooi sterk begonnen, maar had zaterdag net als een dag eerder 71 slagen nodig. Hij staat gedeelde 34e. Rowin Caron ging in 73 slagen rond en bezet plek 53. Oud-winnaar Maarten Lafeber haalde vrijdag net als Robert-Jan Derksen en Robin Kind de cut niet.

Het toernooi op de Kennemer Golf & Country Club, onderdeel van de Europese PGA Tour, duurt tot en met zondag.

Klanten positiever over horeca

Klanten zijn beter te spreken over de dienstverlening van de horeca dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van het vakblad @FoodClicks en onderzoeksbureau Foodstep uit Bennekom.

Gemiddeld krijgen onder meer restaurants, cafés en frietzaken op de aspecten service, kwaliteit, prijs, sfeer, hygiëne en omgeving een rapportcijfer 7,74. Van alle segmenten krijgt de restaurantsector nog de beste beoordeling met een 8.

De dranken- en logiessector (cafés en hotels) krijgen beide een 7,8, de fastfoodsector en restaurants op bungalowparken een 7,7. Tankstations krijgen een waarderingscijfer van 7,6 en horeca bij retail (o.a. restaurants bij Ikea en Hema) een 7,4.

Klanten positiever over horeca
Klanten positiever over horeca (Foto: ANP)

Justin Bieber in Batman vs Superman film?

De schrik sloeg ons om het hart toen we vandaag vernamen dat Justin Bieber een foto van zichzelf, met het script van de nieuwe Batman vs Superman film van Zack Snyder, op zijn Instagram pagina had geplaatst. Naast de foto plaatste de popster de tag #robin ??

Of de kleine aapjes hatende Bieber, die onlangs nog in het nieuws kwam vanwege de overdadige haargroei op zijn bovenlip, stoned was tijdens het maken van deze foto is niet bekend. De zanger heeft sindsdien nog niet gereageerd op vragen uit de media, maar we hopen vermoeden dat het gewoon een flauwe grap betreft. Zolang we nog geen officiële bevestiging van Snyder hebben vernomen gaan we er in elk geval maar vanuit dat Bieber niet als het nichterige vriendje de jongere sidekick van Batman te zien zal zijn. Afgaande op de reacties op Bieber's Instagram pagina hebben de fans er wel oren naar.

Beliebers zien hun Justin al als Robin
Beliebers zien 'hun Justin' al als Robin.
De rest van de wereld heeft gelukkig wel smaak

Stekende carjackers rijden water in

Twee mannen die zaterdagmiddag in Aalsmeer betrokken waren bij een steekpartij, hebben daarna een auto van een echtpaar afgepakt en zijn vervolgens met die auto in het water beland.

De steekpartij, waarbij de ene man de andere verwondde, gebeurde op het Praamplein en ze raakten even verderop aan de Van Cleeffkade te water. Er zijn twee mensen aangehouden, mogelijk de daders, maar dat kon de politie niet bevestigen.

Het echtpaar dat slachtoffer was van de carjacking is niet gewond geraakt, meldde de politie, maar is wel erg geschrokken. De politie is nog volop bezig met het onderzoek.

FOK!filmtip van de dag: Cowboys & Aliens (2011)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Cowboys & Aliens

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een film die de oplossing heeft, als je niet kan kiezen tussen sciencefiction of een western. Cowboys & Aliens van Jon Favreau is namelijk een fijne combinatie van de beide genres. Een vreemdeling genaamd Jack Lonergan (Daniel Craig) komt in het woestijndorpje Absolution aan. Jack heeft echter een probleem, hij is zijn geheugen kwijt en heeft ook geen idee hoe hij aan de merkwaardige metalen armband is gekomen. De mensen van het stadje huiveren onder het bewind van de veebaron Woodrow Dollarhyde (Harrison Ford) en zijn onnozele zoon Percy (Paul Dano). Dollarhyde is dan ook duidelijk niet gesteld op de aanwezigheid van Lonergan in Absolution. Als het dorpje vervolgens aangevallen wordt door buitenaardse monsters is men maar al te blij dat de vreemdeling in hun dorpje is.

Cowboys & Aliens 1

Cowboys & Aliens was de derde stripverfilming van Dreamworks, nadat al eerder Road to Perdition en Over the Hedge waren verschenen bij de filmmaatschappij. Steven Spielberg verbaasde zich over het feit dat het stripverhaal van Scott Mitchell Rosenberg nog niet eerder was verfilmd. Naast Craig en Ford kent de film een sterke cast met onder meer Olivia Wilde, Keith Carradine en Sam Rockwell in mooie rollen. De FOK!filmtip van de dag is dus Cowboys & Aliens en is vanavond vanaf 20.00 uur te zien op SBS6.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[DC] Tsjechië naar finale na winst in dubbel

De Tsjechische tennissers hebben zich geplaatst voor de finale van de Davis Cup. De titelhouder was net als vorig jaar in de halve eindstrijd te sterk voor Argentinië. Tomas Berdych en Radek Stepanek veroverden zaterdag het beslissende punt door Carlos Berlocq en Horacio Zeballos met 6-3, 6-4 en 6-2 te verslaan.

Zowel Berdych als Stepanek had vrijdag al zijn eerste enkelpartij in Praag gewonnen. Berdych, de mondiale nummer vijf, rekende af met Leonardo Mayer: 6-4, 4-6, 6-3 en 6-4. Stepanek verraste Juan Monaco, die op de wereldranglijst 31 plaatsen hoger staat, in drie sets met 7-6 (3), 6-3 en 6-2.

Tsjechië neemt het in de finale in november op tegen Canada of Servië. De stand tussen die landen is na beide enkelpartijen nog in evenwicht. De Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic was vrijdag te sterk voor Vasek Pospisil, waarna Milos Raonic de stand weer in evenwicht bracht dankzij een zege op Janko Tipsarevic.

Afghaanse burgers gedood

Zeker drie Afghaanse burgers zijn zaterdag om het leven gekomen, toen op een snelweg bij het vliegveld van Kandahar een autobom ontplofte.

Een konvooi van NAVO- en Afghaanse militairen was waarschijnlijk het eigenlijke doelwit, zei een woordvoerder van de gouverneur van Kandahar. Volgens hem bracht de dader zijn auto om onduidelijke redenen te vroeg tot ontploffing. Er vielen ook gewonden.

Humanitas moet graaibestuurder verantwoorden

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eist opheldering over de beloning van ruim 95 duizend euro die een interim-bestuurder van de instelling voor gehandicaptenzorg Humanitas DMH voor zijn werk in de maand juli kreeg. Dat meldt een woordvoerder van de staatssecretaris zaterdag.

Van Rijn wil opheldering van de raad van toezicht over de vergoeding. Daarbij vindt de staatssecretaris volgens zijn woordvoerder in zijn algemeenheid dat te hoge vergoedingen of salarissen maatschappelijk ongewenst zijn. "Juist met het oog daarop heeft het kabinet salarissen genormeerd in de Wet normering topinkomens", meldt Van Rijn via zijn woordvoerder.

De Volkskrant berichtte zaterdag over de beloning voor de interim-bestuurder. De krant kreeg via Publeaks declaraties in handen waaruit de hoogte van de beloning blijkt. Als het salaris dat de Schijndelse consultant Raimond Nicodem voor juli kreeg wordt omgerekend naar een jaarsalaris kreeg hij ruim 1,1 miljoen euro. Het maximum jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is volgens de wet ruim 187 duizend euro.

Sektarisch geweld Irak gaat verder

Een zelfmoordaanslag bij een begrafenis heeft zaterdag in Irak aan elf mensen het leven gekost. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De aanslag werd gepleegd op een begrafenis van een lid van de sjiitische Shabak-minderheid in de buurt van Mosul, in het noorden van Irak. De dader droeg een bomgordel. Zeker dertien mensen raakten gewond, aldus de politie.

De meeste Shabaks wonen in dorpen ten oosten van Mosul, de hoofdstad van de overwegend soennitische provincie Ninevah.

Bandje Radiohead doet 2400 euro

Een zeldzaam cassettebandje met demomateriaal van Radiohead heeft bij een veiling bijna 2400 euro opgeleverd. Dat schrijft het Britse muziekblad NME. Van te voren werd de opbrengst geschat op een bedrag tussen ongeveer 1200 en 1800 euro.

Volgens veilinghuis Omega Auctions is er voor zover bekend maar één exemplaar van de tape, die uit 1986 stamt. Destijds was Radiohead nog bekend onder de bandnaam On A Friday. Op het bandje staan zes nooit uitgebrachte nummers, waaronder Fragile Friend, Girl (In the Purple Dress), Everybody Knows en Mountains (On the Move).

Het cassettebandje komt van een man die vroeger bij de bandleden op school zat. "We hebben kopieën van zijn jaarboek uit 1985/1986 waarop hij staat met alle vier de bandleden", zei veilingmeester Paul Fairweather eerder tegen NME.

Ondertussen boekte Omega Auctions ook succes met een democassette van Oasis, die voor ruim tweeduizend euro van de hand ging. Op het bandje staan acht nummers, waarvan er zes live werden opgenomen in Liverpool in 1993.

'Syrië-akkoord grote stap'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is blij dat de Verenigde Staten en Rusland het eens zijn geworden over de ontmanteling van de chemische wapens van Syrië. De minister noemt het akkoord 'een zeer belangrijke stap voorwaarts op het pad naar uitbanning van die massavernietigingswapens, zodat ze niet meer in Syrië tegen de bevolking ingezet kunnen worden'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov bereikten het akkoord zaterdag op de derde dag van intensieve onderhandelingen in Genève. Kerry en Lavrov spraken onder meer af dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

De minister stelt in een reactie dat met het akkoord 'ook in de praktijk uitvoering kan worden gegeven aan de bereidheid van de Syrische president Bashar Assad om zich te voegen naar de regels' van het verdrag over chemische wapens. "Het komt er dan wel op aan dat het snel gebeurt, secuur en met volledige betrokkenheid van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens", aldus Timmermans.

Assad kan en moet nu volgens de minister laten zien dat het hem menens is. "Doet hij dat niet of onvoldoende, dan zal de internationale gemeenschap via de VN-Veiligheidsraad daar consequenties aan moeten verbinden." Timmermans zegt verder te hopen dat het akkoord ook de basis legt voor vredesonderhandelingen met alle partijen in het conflict. "Want dat is de enige oplossing in dat verscheurde land."

Gesink maakt reuzesprong op ranglijst World Tour

Robert Gesink is door zijn overwinning in de Grote Prijs van Quebec van vrijdag flink gestegen op de ranglijst van de UCI World Tour. De Belkin-renner klimt van de 81e naar de 34e plek door zijn sprintzege in Canada.

Bauke Mollema blijft op plek zestien de beste Nederlander. Pieter Weening schuift een plaatsje op en staat nu twintigste. Tom-Jelte Slagter maakt een kleine sprong van plek 36 naar plek 32 en Wilco Kelderman staat nog steeds 32e.

De top tien blijft ongewijzigd. Chris Froome, winnaar van de Tour de France, blijft de ranglijst aanvoeren, voor Peter Sagan en Joaquin Rodriguez.

Belkin won een plek op de ploegenranglijst en bezet plaats acht. Froome's Team Sky gaat aan de leiding. In het landenklassement blijft Nederland vijfde staan, achter nummer één Spanje.

Van Dijk en Boerrigter winnen met Celtic

Celtic heeft met Virgil van Dijk en Derk Boerrigter in de basis drie punten gepakt bij Hearts. The Bhoys bleken met 1-3 te sterk. De Nederlanders begonnen in de basis bij de regerend kampioen van Schotland en maakten ook de negentig minuten vol in Tynecastle Stadium. Van Dijk en Boerrigter zagen ploeggenoot Kris Commons de score openen.

De aanvaller maakte na twintig minuten vanaf de stafschopstip 1-0. Hearts kwam na rust weer op gelijke hoogte. Jason Holt bracht de thuisploeg op 1-1. Celtic herstelde de orde weer via Anthony Stoke en Teemu Pukki. De Fin, die overkwam van Schalke 04, maakte zijn eerste doelpunt voor Celtic.

De formatie van manager Neil Lennon komt door de overwinning weer aan kop in de Schotse Premier League. Celtic deelt de koppositie met Inverness. Beide teams hebben dertien punten uit vijf wedstrijd. Woensdag speelt de kampioen van Schotland in de Champions League tegen AC Milan

Tinkebell gesteriliseerd om 'fosfaatvrees'

Kunstenares Tinkebell heeft zich onlangs laten steriliseren. De vrouw die ooit voor de rechter stond wegens het 'martelen van hamsters' voor een kunstproject, en een handtas maakte van haar eigen kat, is bang dat er door een dreigend tekort aan fosfaat geen toekomst is voor een volgende generatie.

Ze vertelde dat vrijdag in Pauw & Witteman, waar ze te gast was naar aanleiding van haar documentaire Save our Children. De kunstenares, tot enige tijd geleden een actief FOK!ster, wees erop dat fosfaat niet alleen essentieel is als bouwsteen van het leven op aarde, maar dat het tevens een hoofdbestanddeel van kunstmest is, dat de voorraad eindig is, het niet te vervangen of na te maken is, en dat wij het als gebruikers feitelijk gewoon weggooien: fosfaat gaat met onze uitwerpselen het riool in.

Als het over wellicht al enkele tientallen jaren op is, en er zijn circa negen miljard monden die gevoed moeten worden, komt daar geheid oorlog van en dat wil Tinkebell haar nageslacht - dat dus niet komt - niet aandoen. Gewoon geen kinderen krijgen was geen optie want ze vertrouwt zichzelf niet, vanwege het verschijnsel van vrouwen die tegen de veertig plots nog een paar koters produceren.

Vóór het bezoek aan de sterilisatiekliniek vroeg Tinkebell een aantal wetenschappers om aan te tonen dat ze ongelijk had in haar vrees dat de oprakende fosfaatvoorraad een wereldwijd probleem zou worden. Dat lukte volgens haar niemand, en dus ging ze onder het mes.

Oplossingen zijn op zich wel te bedenken, aldus de kunstenares, maar politici zien volgens haar door hun kortetermijndenken de urgentie van het probleem niet. Ze kwam tot de conclusie dat dit vermoedelijk niet zal veranderen voordat het te laat is.


Tinkebell bij Pauw & Witteman

Operatie Market Garden groots herdacht

Operatie Market Garden wordt volgend jaar groots herdacht. In september 2014 is het zeventig jaar geleden dat de bevrijding van Zuid-Nederland werd ingeluid, meldt de organisatie zaterdag.

Veghel vormt volgend jaar een week lang het centrum van de herdenkingsactiviteiten. Omroep Brabant meldt dat er een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland worden verwacht in Veghel bij de eerste grootse herdenking van de operatie in twintig jaar.

Nederland staat volgens de organisatie vlak voor een kantelpunt. "Van de generatie die de strijd om vrijheid aan den lijve heeft ondervonden, is nog slechts een enkeling in leven. De verhalen uit eerste hand willen we, nu het nog kan, overdragen aan huidige en toekomstige generaties", aldus de organisatie in een verklaring.

Operatie Market Garden 2014 moet de bevrijding van België, Noord-Brabant en delen van Gelderland onder de aandacht van de bevolking brengen. "We laten ze beleven wat er de dagen in september '44 gebeurde in deze regio", aldus de organisatie.

In de week van 14 tot en met 20 september is een zogenoemd basecamp de uitvalsbasis voor bijna duizend deelnemers en honderden militair historische voertuigen. Op het kamp, dat de hele week toegankelijk is voor het publiek, vindt onder meer een veteranendag plaats en wordt het leven in de Tweede Wereldoorlog nagebootst.

Verder rijden zo'n zeshonderd voertuigen opnieuw de oorspronkelijke route van Leopoldsbrug in België tot en met Nijmegen. Op zondag 14 september rijdt de colonne van Leopoldsbrug tot Veghel, om de zaterdag daarop van Veghel tot Nijmegen te rijden. Voorts zijn er op verschillende dagen paradroppings en vinden er herdenkingen plaats.

Operatie Market Garden begon op 17 september 1944. Engelse, Amerikaanse en Poolse parachutisten landden op verschillende plaatsen in Brabant en Gelderland. Engelse grondtroepen rukten vanuit België op naar het noorden. De bedoeling was dat belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden worden ingenomen om uiteindelijk de Duitse troepen in het westen van Nederland in de tang te krijgen en om naar het oosten verder door te kunnen stoten. De operatie mislukte echter en werd later bekend als 'een brug te ver'.

'Lohan niet verbaasd over arrestatie moeder'

Lindsay Lohan stond niet raar te kijken toen ze hoorde dat haar moeder Dina was opgepakt voor rijden onder invloed. "Ze was niet verbaasd", zegt een bekende van de actrice tegen entertainmentsite Radar Online. "Volgens Lindsay was het een kwestie van tijd voor zoiets zou gebeuren."

De 50-jarige Dina werd donderdagavond opgepakt nadat ze vreemd rijgedrag had vertoond. Ze raasde met hoge snelheid over de weg en bleek na een controle gedronken te hebben.

Lindsay, die eind juli een afkickkliniek in Californië verliet, heeft de laatste tijd weinig contact met haar moeder. Volgens de bron kan Dina een negatieve invloed hebben op Lindsay's pogingen om nuchter te blijven. "Dina zal de laatste zijn die toegeeft dat ze een alcoholprobleem heeft, maar het is wel zo", aldus de ingewijde. "Lindsay houdt van haar moeder, maar zet zichzelf nu op de eerste plek."

Boodschap Abe voor IOC valt niet goed in Japan

De Japanse premier Shinzo Abe heeft pers en oppositie over zich heen gekregen, omdat hij het Internationaal Olympisch Comité heeft verzekerd dat lekken bij de kerncentrale van Fukushima onder controle zijn. Abe wordt grootspraak verweten.

Enkele uren voor Tokyo op 7 september door het IOC werd aangewezen als gastheer van de Olympische Spelen van 2020 hield Abe een toespraak. Hij zei daarin dat radioactief koelwater dat wegloopt uit reservoirs water buiten de in de buurt van de kerncentrale gelegen baai niet bereikt en Tokyo 'nooit enige schade zal berokkenen'.

'Geloofwaardigheid van boodschap Abe aan het buitenland wankelt', schreef de landelijke krant Asahi zaterdag op de voorpagina. De oppositiepartij DPJ zei uitleg van de premier te zullen eisen over zijn toespraak. Tepco-topman Kazuhiko Yamashita zei vrijdag juist tegen DPJ-parlementsleden dat de toestand met het weglekkende water niet onder controle is. Tepco is de beheerder van de centrale van Fukushima, die bij de grote aardbeving die Japan in maart 2011 trof zwaar beschadigd raakte.

Een woordvoerder van zijn kantoor verdedigde Abe. Volgens hem is er voor de kust bij Fukushima geen waarneembare hoeveelheid radioactiviteit gemeten.

[PL] Van Persie helpt Manchester United aan zege

Manchester United heeft zaterdag mede dankzij een benutte strafschop van Robin van Persie met 2-0 gewonnen van Crystal Palace. Wayne Rooney zorgde negen minuten voor tijd met een fraaie vrije trap voor de beslissing. United won pas voor de tweede keer dit seizoen en neemt, met een duel meer gespeeld dan de concurrentie, de tweede plek in.

Kagisho Dikgacoi maakte vlak voor rust de overtreding waarvoor United een strafschop kreeg toegewezen. De Zuid-Afrikaan moest inrukken, waardoor United de hele tweede helft al zeker leek van de overwinning.

De van Everton overgekomen Belg Marouane Fellaini maakte na ruim een uur zijn debuut voor United. Zijn 18-jarige landgenoot Adnan Januzaj kwam eveneens voor het eerst binnen de lijnen voor de equipe van David Moyes. Alexander Büttner was niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

'Tsjetsjenen radicaliseren in Duitsland'

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV waarschuwt voor een toenemend aantal Tsjetsjenen dat in Duitsland radicaliseert. "Het gaat om personen die tot de salafisten behoren", zei BfV-hoofd Hans-Georg Maassen tegen de Frankfurter Algemeinen Sonntagszeitung.

In Duitsland zou een vertakking van de islamitische terreurorganisatie Kaukasus Emiraat invloedrijker worden. De organisatie heeft bases in de Noord-Kaukasus dat het zelf heeft uitgeroepen als Islamitisch Emiraat.

In Berlijn worden 60 personen tot de organisatie gerekend, 50 van hen komen uit de Noord-Kaukasus. Naast Berlijn zou de groep ook invloed uitoefenen in Beieren en het aan Nederland grenzende Noord-Rijnland-Westfalen. De BfV schat het totaal aantal leden in Duitsland op 200.

De Duitse tak zorgt voor logistieke en financiële steun voor de beweging in de Noord-Kaukasus door middel van donaties en het rekruteren van strijders.

'Kazerne Assen wordt toch gesloten'

De Johan Willem Frisokazerne in Assen wordt opgedoekt. Dat staat volgens commissaris van de Koning (CdK) Jacques Tichelaar van Drenthe in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert, meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag. De NOS meldt dat Haagse bronnen het nieuws bevestigen.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zou het bataljon luchtmobiele brigade naar de vliegbasis in Leeuwarden willen verplaatsen. Daar zou voor de zevenhonderd militairen nieuwbouw moeten worden gerealiseerd. Overigens spreken de bronnen van de NOS dit tegen, maar waar het onderdeel dan wel naartoe zou gaan, is niet duidelijk.

Voor Assen en omgeving zouden ondertussen door de sluiting minstens 1400 banen verloren gaan. De kazerne heeft met 123 Drentse bedrijven contracten, meldt het Dagblad van het Noorden. Tichelaar verwacht volgens de krant dat net als twee jaar geleden, toen sluiting van de kazerne ook dreigde, de gemeente Assen, werkgevers, de politiek en burgers massaal in verzet komen. Hij zou goede hoop hebben de sluiting nog tegen te kunnen houden.

Marokko eist ontruiming kraakpand

De kwestie van het door krakers bezette pand van de Marokkaanse overheid is tot de hogere diplomatieke sferen doorgedrongen: Nederland is door de regering te Rabat met klem verzocht het pand te laten ontruimen.

Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schriftelijk aan de Nederlandse regering verzocht, zo meldt AT5. De Amsterdamse nieuwsdienst heeft het op zijn beurt uit de Marokaanse krant Hespress, die een kopie van het verzoek heeft. Marokko wil dat het nabij Artis te Amsterdam gelegen pand zo snel mogelijk wordt ontruimd.

Vorig weekeinde drongen omstreeks 50 krakers het gebouw binnen. Ze willen er een buurthuis van maken. Marokko was voornemens er een cultureel centrum voor Nederlandse Marokkanen van te maken, maar dat plan kwam niet van de grond waarop het pand leeg bleef staan. Na de kraak klaagde het Marokkaanse consulaat meteen dat het gebouw Marokkaans territorium was.

ADO Den Haag - Vitesse afgelast

Het duel tussen ADO Den Haag en Vitesse voor zaterdagavond is afgelast. Arbiter Kevin Blom heeft het veld afgekeurd. Het veld in onbespeelbaar vanwege hevige regenval.

Het afwateringssysteem van het veld is defect en daardoor is het niet mogelijk het veld speelklaar te krijgen. Wanneer het duel wordt ingehaald is nog niet bekend. 

[DC] Haase krijgt voorkeur in dubbelspel

Robin Haase speelt zaterdag in het dubbelspel in de Davis Cup-ontmoeting met Oostenrijk. De Hagenaar krijgt van captain Jan Siemerink de voorkeur boven Jesse Huta Galung. Haase vindt Jean-Julien Rojer aan zijn zijde. Het duo kan er met een zege voor zorgen dat Nederland naar de Wereldgroep promoveert.

Bij Oostenrijk valt een wijziging te noteren. Julian Knowle, de nummer 41 van de wereld in het dubbelspel, vervangt Jürgen Melzer. Die laatste verloor vrijdag in vijf sets van Thiemo de Bakker. Haase versloeg Knowle's partner Oliver Marach, waardoor Oranje op een 2-0 voorsprong staat.

'Ruud Krol interim-bondscoach Tunesië'

De Tunesische voetbalbond heeft Ruud Krol aangesteld als interim-bondscoach. Dat meldt Supersport zaterdag. De Nederlander leidt het nationale team tijdens de beslissende play-offronde voor het WK van volgend jaar.

"De voorzitter van CS Sfaxien en de voorzitter van de voetbalbond zijn overeengekomen dat coach Ruud Krol de leiding krijgt over het nationale team", verklaart de bond.

Krol blijft zijn club CS Sfaxien gewoon trainen tijdens zijn bondscoachschap. Er zijn nog geen plannen dat de oud-voetballer Tunesië ook op het WK gaat coachen, mocht het hoofdtoernooi bereikt worden.

Nabil Maaloul nam ontslag als bondscoach na de 2-0 thuisnederlaag tegen Kaapverdië van zaterdag. Omdat Kaapverdië, dat zich door de zege voor de play-offs had geplaatst, een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld, besloot de FIFA het land uit de WK-kwalificatie te halen. Tunesië profiteerde van de misstap en neemt de plek van Kaapverdië in.

Tunesië krijgt maandag bij de loting te horen tegen wie het moet aantreden in de play-offs. De winnaar van dat treffen verdient een ticket voor het WK in Brazilië.

Jovanoski pakt titel in Tashkent

Bojana Jovanovski heeft in Oezbekistan de tweede titel van haar carrière gewonnen. De Servische was in de finale te sterk voor de Wit-Russische Olga Govortsova; 4-6, 7-5 en 7-6(3).

Jovanovski, de huidige nummer 58 van de wereld, was de hoogstgeplaatste speelster in Tashkent. Ze won vorig jaar ook een dergelijk zwakbezet toernooi in Baku. Met haar overwinning in de Oezbeekse hoofdstad verzekert de Servische zich na een aantal blessures van een terugkeer in de top vijftig van de wereldranglijst. Eerder dit jaar stond ze nog op de 38e plaats.

Het bereiken van de finale heeft ook voor Govortsova positieve gevolgen. De Wit-Russische, die in de eerste ronde Michaëlla Krajicek in drie sets versloeg, keert terug in de top honderd.

"Armenteros is een gefrustreerde speler"

Samuel Armenteros heeft een terugkeer naar RSC Anderlecht bemoeilijkt. De aanvaller liet zich vlak na zijn overgang op huurbasis naar Feyenoord negatief uit over John van den Brom.

De Zweedse Cubaan stelde dat er in Brussel amper op tactiek werd getraind. Een sneer naar trainer Van den Brom dus. Anderlecht-directeur Herman van Holsbeeck is niet gediend van het verwijt aan het adres van de Nederlandse coach.

"Dat getuigt van weinig intelligentie en een ­gebrek aan respect voor Van den Brom". reageerde Van Holsbeeck tegenover Het Nieuwsblad. "Het is dankzij onze coach dat hij nu een salaris heeft dat drie keer hoger is dan bij Heracles."

"Als Feyenoord de koopoptie niet licht, moet hij ook terugkeren", vervolgde Van Holsbeeck. "Hij is een gefrustreerde speler." Armenteros speelde drie Eredivisieduels sinds zijn komst naar Rotterdam. Daarin was hij goed voor twee assists.

Duizenden dode krabben op strand Zandvoort-IJmuiden

Op het strand tussen Zandvoort en IJmuiden liggen zaterdag duizenden dode krabben. "Bij Zandvoort liggen er zo'n zesduizend en bij IJmuiden ook zoiets", zegt een woordvoerder van de IJmuider Reddingsbrigade.

De zegsman heeft niet eerder meegemaakt dat er zo veel dode krabben op het strand lagen. "En ik ben sinds 1982 actief bij de reddingsbrigade." De laatste weken merkten mensen volgens hem wel steeds vaker dat er meer dode en levende krabben dan gebruikelijk in het water lagen. "Maar waar dit nu opeens vandaan komt, ik zou het echt niet weten. Ik ben geen bioloog."

Het komt wel eens voor dat redelijk veel dode krabben op het strand liggen. "Het gaat dan om honderden krabben, verspreid over honderden meters, dat is iets heel anders dan wat er nu aan de hand is."

Kleine brand in stadion ADO Den Haag

In het stadion van ADO Den Haag heeft zaterdag een kleine brand gewoed. Dat bevestigt de club naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West. Er is niemand gewond geraakt volgens de omroep. De wedstrijd van zaterdagavond tegen Vitesse kan gewoon doorgaan.

Het vuur is vermoedelijk ontstaan onder de kindertribune. Wat de oorzaak was en hoe groot de schade is moet nog blijken.

In het AZ-stadion woedde ruim twee weken geleden tijdens het Europa Leagueduel met Atromitos ook een brand. Het stadion werd toen na iets minder dan een uur ontruimd. Ook daar vielen geen gewonden.

Iedereen levert volgend jaar in

Vrijwel alle Nederlanders gaan er volgend jaar opnieuw op achteruit. Voor hogere inkomens en de minima daalt de koopkracht met circa 1 procent, voor middeninkomens gaat het om 0,7 procent. De minima krijgen als pleister op de wonde een extraatje van 100 euro.

Dat blijkt uit de begrotingsplannen voor 2014, die het kabinet volgende week dinsdag - Prinsjesdag - bekend zal maken. Zoals gebruikelijk zijn ze vrijwel allemaal uitgelekt.

Om de overheidsfinanciën te saneren zal er in 2014 6 miljard euro extra worden bezuinigd. Dat leidt tot een begrotingstekort van zo'n 3,3 procent. Iets meer dan de maximaal 3 procent die de EU-regels voorschrijven, maar Brussel heeft laten weten met een bezuiniging van 6 miljard genoegen te nemen. Hieronder de belangrijkste ingrepen.

Met uitzondering van zorgpersoneel en een deel van de leraren zullen de salarissen van het overheidspersoneel niet stijgen. Dat levert circa 1 miljard op. De belastingschijven worden niet gecorrigeerd voor de inflatie, waardoor de schatkist 1,1 miljard meer aan belastingen binnenkrijgt. Ook de budgetten van de ministeries, gemeenten en provincies worden bevroren. Dat brengt 700 miljoen in het laatje.

Het kabinet gaat verder proberen mensen te prikkelen om meer uit te geven. De schatkist profiteert daarvan mee. Mensen die na ontslag hun gouden handdruk in een stamrecht-bv hebben ondergebracht, krijgen eenmalig de kans die te laten uitbetalen tegen een voordelig belastingtarief. Dat moet circa 1 miljard opleveren voor de fiscus. Ook door het schenken fiscaal aantrekkelijk te maken, hoopt de overheid meer belastinggeld binnen te krijgen. Er mag straks tot een ton belastingvrij worden geschonken. Voorwaarde is dat het bedrag in een woning wordt geïnvesteerd.

Positief nieuws is dat de arbeidskorting met 250 euro omhoog gaat. Ook wordt er maar 300 miljoen geschrapt in de belastingaftrek voor kleine ondernemers, in plaats van de aangekondigde 500 miljoen. En een beoogde korting voor huishoudelijke hulp van 89 miljoen voor 2014 gaat niet door.

Er komt ook geen inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg, zoals in het regeerakkoord stond. Daar staat tegenover dat voor de hoogste inkomens een belastingaftrek gaat verdwijnen.

Iedereen levert volgend jaar in
Iedereen levert volgend jaar in (Foto: ANP)

Akkoord VS en Rusland over Syrië

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn het zaterdag eens geworden over een raamwerk voor de ontmanteling van het arsenaal chemische wapens van Syrië. Ze bereikten hun akkoord op de derde dag van intensieve onderhandelingen in Genève.

Onderdeel van het akkoord is een tijdschema waaraan Syrië zich moet houden. Doet het dat niet, dan zullen de VS en Rusland een resolutie indienen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die militair ingrijpen mogelijk zou kunnen maken. Kerry zei op een persconferentie dat Lavrov en hij eens zijn over de omvang van het Syrische arsenaal. De VS en Rusland verlangen van Syrië dat het al zijn chemische wapens vernietigt, aldus Kerry, die ook zei dat wapeninspecteurs uiterlijk in november in Syrië aan het werk moeten kunnen.

Het is de bedoeling dat het akkoord over de ontmanteling van de chemische wapens de weg vrijmaakt voor de hervatting van vredesonderhandelingen over Syrië.

Koeman: "Geen voorstander van rouleren"

De herstelde Jean-Paul Boëtius en Otman Bakkal zullen de concurrentie in de Feyenoord-selectie flink vergroten. Enkele spelers gaan buiten de boot vallen.

"Er zijn spelers die weten dat zij niet of nauwelijks nog kans maken op speeltijd in het eerste elftal", zegt de coach in het Algemeen Dagblad. "Dat is duidelijk. Als zij zich positief gedragen is dat geen probleem, maar constateer ik dat zij een negatief effect op de groep hebben, dan neem ik maatregelen."

Wesley Verhoek, Sekou Cissé, Jordy van Deelen en Joey Sleegers konden al niet rekenen op veel speeltijd, maar lijken nu helemaal buiten beeld bij Koeman. Van veel rouleren is de Nederlander geen fan. "Dat deed ik toch al weinig. Daar ben ik gewoon geen voorstander van."

Feyenoord boekte twee zeges op rij en heeft inmiddels nog maar twee punten minder dan bijvoorbeeld Ajax. Zondag kan de jacht naar de top worden voortgezet als de Rotterdammers op bezoek gaat bij hekkensluiter NEC.

Van Polen: "Ajax moet, wij kunnen stunten"

PEC Zwolle gaat zaterdagavond op bezoek bij Ajax. In de ArenA wil de huidige koploper uit Zwolle stunten tegen de landskampioen.

Bram van Polen heeft veel vertrouwen in het treffen met Ajax, maar blijft realistisch. "Ajax is als een verbeterde versie van ons: opkomende backs, sterk positiespel. Dit is een potje waar we kunnen zien waar we staan", sprak de linksback tegenover Voetbal International.

De verdediger wordt niet moe van het feit dat iedereen sarcastisch over PEC als koploper praat. "Nee, want om eerlijk te zijn is het ook wel zo. Wij hebben echt een goede ploeg, maar Ajax-uit is in principe kansloos. We doen het leuk, maar zijn pas vijf wedstrijden onderweg."

De mandekker vindt het jammer dat de reeks van PEC werd onderbroken door een interlandperiode. "Wij zaten in een lekkere flow en met Ajax ging het iets minder. Dat weekendje vrij was lekker, maar het kwam dus net niet helemaal uit. Toch geloof ik dat wij nog steeds in die flow zitten en Ajax niet. Voor ons is het lekker dat we eigenlijk niets te verliezen hebben. Ajax moet winnen, wij kunnen stunten."

Een keer trio, twee keer gepakt

Terry Antone Jenkins is een baas en een sukkel. Hij had zijn vriendin eindelijk zover gekregen dat ze een trio wilde en nog wel met haar nicht. Volgens de lokale zender WMBF was hij er uiteindelijk echter niet zo gelukkig mee dat de twee dames na zijn hoogtepunt nog even doorgingen met elkaar.

Hij rukte zijn vriendin aan haar haren uit het bed, waarop ze de politie belde die Terry zonder pardon meenam naar het bureau. Nog geen 12 uur nadat hij gearresteerd was, stond Terry alweer buiten. Nog steeds pissig over wat hij had meegemaakt, ging hij weer terug naar het huis van zijn vriendin.

Daar sloeg hij haar, jatte haar telefoon en haar auto. De plaatselijke hermandad had ook voor deze actie geen begrip. De locale autoriteit ging op zoek naar en vond de gestolen auto vlot weer terug. Terry werd wederom verzocht om met de agenten mee te gaan op verdenking van huiselijk geweld.

Jenkins mag binnenkort proberen de rechter te overtuigen van het goede in zijn handelen, het gebruik van een auto zonder toestemming van de eigenaresse en mishandeling van die eigenaresse.

'Stop met boete voor versneld aflossen hypotheek'

Banken moeten geen boetes meer uitdelen aan klanten die hun hypotheek versneld aflossen. Het kabinet moet hierover met banken in gesprek gaan, zegt 50Plus-leider Henk Krol zaterdag tegen nu.nl.

Veel banken staan toe dat klanten iets sneller aflossen dan was afgesproken, maar als ze meer dan tien of twintig procent van de jaarlijkse aflossing betalen, volgen boetes.

Om de woningmarkt vlot te trekken wil het kabinet het schenkingsrecht verruimen. Ouders mogen hun kinderen dan jaarlijks honderdduizend euro belastingvrij schenken, op voorwaarde dat dit in de eigen woning wordt geïnvesteerd. Dat geld kan nu niet worden gebruikt voor versnelde aflossing zonder dat er een boete van de bank volgt.

Volgens Krol kan het een behoorlijke injectie voor de economie betekenen als die boete wordt afgeschaft. "Banken stonden te dringen om geld van de overheid toen ze dat nodig hadden. Nu kunnen ze wat terug doen om de economie een duwtje in de rug te geven."

Banken zijn er volgens de 50Plus-leider zelf ook bij gebaat als er meer wordt afgelost. "De hypotheekschuld daalt hierdoor en dan is er voor banken meer ruimte om te investeren in nieuwe hypotheken."

Wildwest in Zoetermeer

Bij een schietpartij in Zoetermeer zijn zaterdagochtend drie gewonden gevallen. Na een wilde achtervolging waarbij de politie meerdere keren heeft geschoten werd een 36-jarige Amsterdammer aangehouden, meldt de politie.

Rond 05.30 uur zag de politie via het cameratoezicht dat op het Theaterplein een vechtpartij bezig was. Daar kwamen veel mensen op af en kort daarna kwam een melding van een schietpartij binnen. Alle beschikbare agenten werden naar het plein gestuurd en ook agenten uit het naastgelegen Den Haag werden opgeroepen.

Drie personen tussen de 20 en 26 jaar oud bleken gewond te zijn geraakt. Zij hadden meerdere schotwonden in hun benen en hun heupen. De omstanders konden de schutter beschrijven, waarna agenten al snel iemand die aan het signalement voldeed op een bromfiets het stadscentrum zagen verlaten. Ze gaven een stopteken, maar de man bleef rijden.

Na een waarschuwing heeft de politie meerdere keren op de man geschoten. Hij werd echter niet geraakt. Uiteindelijk ging hij met zijn bromfiets onderuit op de Italiëlaan. Daar dook hij het water in. Achtervolgd door agenten zwom hij naar de overkant en rende weg. Met een politiehond werd hij korte tijd later gevonden in de beschoeiing van het water. Tijdens de aanhouding werd hij door de hond gebeten, maar verder raakte hij niet gewond.

Bij de actie werden tientallen agenten ingezet. Op meerdere locaties is een onderzoek ingesteld om te achterhalen wat er precies is gebeurd. De mensen die zijn neergeschoten zijn ook aangehouden omdat nog niet duidelijk is wat voor rol zij bij de vechtpartij hadden. De politie roept getuigen op zich te melden.

Oproerpolitie grijpt in op plein Mexico-stad

De Mexicaanse oproerpolitie heeft vrijdag duizenden demonstrerende leraren met behulp van traangas en waterkanonnen verdreven van het grootste plein van Mexico-stad.

Mexicaanse leraren voeren actie tegen voorgenomen onderwijshervormingen, die er onder andere op zijn gericht de macht van de vakbonden in te perken. Stakende leraren bivakkeerden sinds weken in een protestkamp op het Zocaloplein en hielden in twee maanden zeker vijftien protestmarsen door de stad, wat telkens tot verkeerschaos leidde. Na het ingrijpen van de politie verwijderden gemeentewerkers de resten van het half verbrande protestkamp. Zondagavond wordt op het plein in aanwezigheid van president Enrique Pena Nieto de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag gevierd, gevolgd door een militaire parade op maandag.

Bij de ontruiming van het plein zouden geen gewonden zijn gevallen. Onder de 31 demonstranten die de politie zegt te hebben gearresteerd zouden zich geen leraren bevinden.

Aimar zet carrière voort in Maleisië

Pablo Aimar vervolgt zijn carrière in Maleisië. De 33-jarige spelmaker tekende zaterdag een tweejarig contract bij Johor Darul Takzim. Aimar wordt de best betaalde buitenlandse speler ooit in Maleisië, meldt een bron aan de FIFA.

De 51-voudig Argentijns international verliet het Portugese Benfica afgelopen juni na vijf jaar. Hij maakte van 2001 tot 2006 furore bij Valencia, waarmee hij in 2001 de Champions League-finale verloor van Bayern München. Wel veroverde hij twee landstitels met de club. Met Benfica was hij eenmaal de beste van het land.

Platini bezorgd over megatransfers

UEFA-voorzitter Michel Platini is kritisch over de torenhoge bedragen die in het Europese voetbal aan spelers worden uitgegeven. "Transfers zijn roof. Het is een manier geworden om veel mensen veel te laten verdienen", zegt de Fransman zaterdag in De Telegraaf.

Real Madrid telde twee weken geleden een recordbedrag van zo'n honderd miljoen euro neer voor Gareth Bale. Deze zomer werden in totaal vijf van de vijftien duurste transfers ooit gesloten.

"Steeds meer voetballers zijn daardoor product in plaats van atleet", meent de 58-jarige Platini. "Dit is niet waar ik ooit als voetballer voor heb gestaakt. Wij vochten toen voor meer vrijheid en die is er via het Bosman-arrest uiteindelijk gekomen."

"Ik constateer nu een kentering en zie dat steeds meer spelers niet langer vrij zijn. Vaak op jonge leeftijd worden ze gevangen door managers of bedrijven en verliezen zo het recht om over hun eigen toekomst te beslissen. Dit nieuwe proces bevalt me totaal niet."

Met Financial Fair Play kan de UEFA clubs bestraffen als ze financieel over de schreef gaan. De voetbalbond kan echter niets beginnen tegen hoge transfersommen, tenzij de kosten bij een club aan het eind van seizoen hoger uitvallen dan de inkomsten. "We zullen zien", zegt Platini over de financiële situatie van Real Madrid.

Door Financial Fair Play kan de UEFA clubs beboeten of zelfs van Europees voetbal uitsluiten als ze zich niet aan de regels houden. Malaga, dat het vorig jaar nog schopte tot de kwartfinale in de Champions League, brak de regels en mag dit seizoen niet uitkomen in Europese clubtoernooien.

Griekse ambtenaren raken computerverlof kwijt

De vlijtige Griekse ambtenarij krijgen een grote aderlating te verwerken. Het zogenaamde 'computerverlof' wordt namelijk afgeschaft.

In 1989 nam de Griekse regering een wet aan die regelde dat ambtenaren, die meer dan vijf uur per dag achter de computer hangen, recht hebben op zes extra vrije dagen. Inmiddels vult bijna iedere ambtenaar zijn dag met allerlei activiteiten waarbij de computer een rol speelt. Kyriakos Mitsotakis, minister van administratieve hervormingen is van mening dat dit niet meer van deze tijd is. De regering heeft deze wet met onmiddellijke ingang  ongedaan gemaakt.

Vakbond Adedy heeft al laten weten boos te zijn en naar de rechter te stappen.

'Bakkal keert terug bij Feyenoord'

Feyenoord heeft Otman Bakkal weten aan te trekken. De transfervrije middenvelder zet op korte termijn zijn handtekening onder een contract in Rotterdam, meldt het AD zaterdag. De eenmalig Oranje-international speelde twee seizoenen geleden al op huurbasis voor Feyenoord.

Naar verwachting kan Bakkal volgende week in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht al in actie komen voor Feyenoord. Voor hoe lang de Rotterdammers de oud-PSV'er aan zich hebben weten te binden is niet bekend. De club was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bakkal verruilde PSV vorig jaar voor Dinamo Moskou. Daar kwam hij echter nauwelijks aan spelen toe, waarna zijn contract twee weken geleden werd ontbonden door de Moskovieten. De Eindhovenaar met Marokkaanse roots stond van 2003 tot 2012 onder contract bij PSV en speelde in die tijd op huurbasis voor Feyenoord, FC Twente, FC Den Bosch en FC Eindhoven.

Beste Citoscores in Limburg

De basisscholen in Limburg scoren het beste in de Citotoets en andere eindtoetsen. Die in Drenthe scoren juist het slechtst, concludeert RTL Nieuws uit onderzoek naar de uitslagen.

De scholen in Limburg halen omgerekend een 8,0, terwijl Drenthe slechts een 6,2 scoort. Na Limburg volgt Utrecht met een 7,5. Noord-Brabant (7,2) en Noord- en Zuid-Holland (ieder 7,1) zitten nog net boven het gemiddelde. Gelderland (7,0), Zeeland en Groningen (ieder 6,8) zitten er iets onder.

Als op gemeentelijk niveau wordt gekeken scoren Bussum, Rozendaal en Leeuwarden het beste. Texel, Purmerend en Schiermonnikoog scoren juist het slechtst.

Verder valt op dat scholen gemiddeld beter presteren naarmate ze groter zijn. Scholen met minder dan honderd leerlingen scoren een 6,4, terwil scholen met meer dan 310 leerlingen gemiddeld een 7,6 halen.

Katholieke scholen doen het iets beter dan openbare basisscholen. De katholieke scholen scoren gemideld een 7,3, terwijl openbare scholen een 6,7 halen. Protestants-christelijke scholen halen gemiddeld een 6,9.

De beste scholen zijn volgens RTL Nieuws de openbare basisschool De Twilling in Stiens, waar een drempeltoets werd afgenomen. Daarna volgt de reformatorische Ds. Pieter van Dijkeschool in Bruinisse, waar een Schooleindonderzoek werd afgenomen. Deze onderzoeken zijn volgens RTL Nieuws goed te vergelijken met de Citoscores. De eerste twee scholen haalden ieder een 10. Op de derde plaats staat de reformatorische basisschool Johannes Calvijn uit Urk, met een 9,8.

Voor het geven van deze cijfers heeft RTL Nieuws de scores niet één op één overgenomen. Bij het toekennen van de cijfers is onder meer rekening gehouden met de bevolkingssamenstelling en de regio waar de school ligt. Naast de Citotoets zijn ook scores van het Schooleindonderzoek van Centraal Nederland, de score voor de drempeltoets en scholen die Citotoets en drempeltoets combineren meegenomen.

Aanklacht Kanye West na vechtpartij

Kanye West is vrijdag in Los Angeles aangeklaagd vanwege een opstootje met een fotograaf. De 36-jarige rapper moet zich verantwoorden voor de vechtpartij en voor poging tot diefstal omdat hij de camera van de man tegen de grond zou hebben gegooid.

Eerder werd al duidelijk dat justitie de zaak niet bestempelt als misdrijf. De rapper wordt nu aangeklaagd voor twee overtredingen, waarop een minder zware straf staat. Een veroordeling voor beide aanklachten kan uitdraaien op maximaal een jaar celstraf. De zaak komt op 10 oktober voor. Als Kanye een advocaat in de arm neemt, hoeft hij niet zelf te komen opdraven.


Kanye valt fotograaf aan op luchthaven

Furyk steelt de show met rondje 59

Golfer Jim Furyk was vrijdag de speler van de dag tijdens de tweede ronde van het BMW Championship in het Ameriaanse Lake Forest. De Amerikaan had slechts 59 slagen nodig om de achttien holes af te werken. Dit was twaalf slagen onder het baangemiddelde.

Furyk is de zesde speler die een 59 neerzet op de Amerikaanse PGA Tour. De 43-jarige Furyk sloeg elf birdies en een eagle, maar toch ook nog een bogey. Furyk klom door zijn superronde naar de eerste plaats van het klassement. Hij moet de koppositie delen met zijn landgenoot Brandt Snedeker, die ronde van 68 slagen liet noteren. Het duo leidt met 11 onder par en heeft drie slagen voorsprong op de eerste achtervolger, Zach Johnson.

Islamisten Filipijnen in de aanval op Mindanao

Meer dan 50 mensen zijn gedood en bijna 70 gewond geraakt bij 5 dagen van hevige gevechten op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen. Volgens de strijdkrachten zijn de meeste doden gevallen aan de kant van de rebellen van het Moro Nationale Bevrijdingsfront (FMLN) .

Het front verloor 43 man, het leger vijf man en daarnaast zijn vier burgers omgekomen. Sinds zaterdag is er een staakt-het vuren van kracht om te kunnen onderhandelen. De FMLN zou ondertussen circa 100 gijzelaars vasthouden.

Het islamitische FMLN verzet zich tegen de centrale regering van het overwegend rooms-katholieke land. Het front ging afgelopen week in de aanval bij Zamboanga, een havenstad in het westen van Mindanao en ongeveer 950 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla.

De regio in het westen van Mindanao, bekend als Bangsamoro, wordt door het front als door Manilla bezet gebied beschouwd. Bangsamoro was volgens de groep al onafhankelijk voor de opstelling van de Filipijnse grondwet in 1935.

Met een afsplitsing van de FMLN, de Moro Islamic Liberation Front (MILF) wist de Filipijnse regering in juli een vredesakkoord te sluiten. Die groep wordt ontwapend en opgenomen in regionale bestuursorganen en de politie.

'Montessorischolen scoren beter op Citotoets'

Leerlingen van Montessorischolen scoren bij de Citotoets beter dan scholen waar op een gewone manier wordt lesgegeven. Dat concludeert RTL Nieuws uit een onderzoek naar alle Citoscores en andere eindtoetsen.

Op Montessorischolen krijgen kinderen meer vrijheid om te kiezen wanneer ze welke activiteit willen ondernemen. Ook zitten kinderen van verschillende leeftijd door elkaar.

Bij de 155 Montessorischolen die werden meegenomen kwam de gemiddelde score uit op 8,1. De ruim 6100 reguliere scholen kwamen gemiddeld uit op een 7. Jenaplanscholen scoren gemiddeld een 7,5. Daltonscholen zitten met een 6,8 iets onder het gemiddelde. Vrije Scholen halen gemiddeld een 6,5.

Voordat RTL Nieuws de scores kon vergelijken moesten die eerst worden vrijgegeven. Dat ging niet zonder slag of stoot. RTL Nieuws had de gemiddelde schoolscores opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zag geen bezwaren tegen het vrijgeven daarvan, maar meer dan honderd schoolbesturen stapten naar de rechter.

De rechtbank in Utrecht oordeelde vorige maand in een kort geding dat Dekker de scores mag vrijgeven. De scholen hadden tot woensdag om in beroep te gaan, maar de PO-raad riep op dit niet te doen. De sectororganisatie voor primair onderwijs schatte de kans klein in dat in hoger beroep een andere uitspraak zou volgen. Uiteindelijk ging geen een school in beroep. Daarop heeft Dekker de scores aan RTL Nieuws gegeven.

De schoolbesturen waren tegen het vrijgeven van de gegevens omdat ze vrezen dat ouders straks alleen nog maar naar de gemiddelde score kijken als ze een basisschool voor hun kind moeten uitzoeken. De Algemene Vereniging Schoolleiders meldde in maart dat ongeveer zestig procent van de schoolbestuurders in het basisonderwijs overweegt te stoppen met het afnemen van de Citotoets als de scores openbaar worden gemaakt.

Marine Le Pen wil EU-campagne met Wilders

De leider van het uiterst rechtse Front National in Frankrijk Marine Le Pen wil bij de Europese verkiezingen van volgend jaar samen optrekken met PVV-leider Geert Wilders. "Het is belangrijk dat de kiezer ziet dat we niet alleen staan, dat in alle EU-landen vergelijkbare patriottische bewegingen actief zijn", zegt Marine Le Pen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

De voormalige Franse presidentskandidaat oppert dat het Front National en de PVV misschien samen campagne kunnen voeren. Zij wil na de verkiezingen van juni 2014 in het Europees Parlement met gelijkgestemde eurosceptische en anti-immigratiepartijen één politieke fractie vormen. Ze praat ook met het Vlaams Belang en met de Oostenrijkse FPÖ die onder de inmiddels overleden Jörg Haider bekend werd.

Le Pen nam in 2011 de leiding van het Front National over van haar vader Jean-Marie. Ze stelt in de krant dat ze heeft geprobeerd haar partij te professionaliseren.

Wilders zegt in een interview in De Telegraaf ook dat straks een blok moet worden gevormd dat kritisch tegen Europa is en kritisch tegen migratie. Hij heeft Le Pen gesproken en stelt dat zij een gematigdere koers vaart dan haar vader. "Haar koers wordt zelfs door rabbijnen gesteund." Wilders sluit uit dat hij samen gaat werken met racistische, antisemitische partijen 'zoals de British National Party'. "Daar zal ik in geen honderd jaar in de buurt komen."

'Nederlandse auto's niet meer straffeloos'

Nederlandse automobilisten die vanaf zondag worden geflitst in Frankrijk worden automatisch voor de verkeersovertreding vervolgd. De Franse krant Le Figaro meldde aan het begin van dit weekeinde "het einde van de straffeloosheid van Nederlandse chauffeurs".

Franse flitspalen langs wegen en op kruispunten betrappen circa 200.000 keer per jaar een bestuurder in een auto met een Nederlands kenteken op te hard rijden of door rood rijden.

[Bundesliga] Stuttgart wint op bezoek bij Hertha BSC

VfB Stuttgart heeft vrijdag zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt in de Bundesliga. De equipe van trainer Thomas Schneider was in Berlijn met 1-0 te sterk voor Hertha BSC. Christian Gentner werd met een goal vlak na rust matchwinner.

De landskampioen van 2007 heeft zes punten verzameld, goed voor een plek in de middenmoot, en nadert Hertha op een punt. De Berlijners promoveerden afgelopen seizoen onder leiding van de Nederlandse trainer Jos Luhukay naar het hoogste niveau.

Vrienden Boston-bomber ontkennen schuld

Drie vrienden van Dzjochar Tsarnajev, de enige nog levende verdachte van de terreuraanslagen in Boston eerder dit jaar, zeggen niet schuldig te zijn aan het hinderen van het onderzoek naar hun vriend. Robel Phillipos, Dias Kadirbajev en Azamat Tazjajakov worden verdacht van belemmering van de rechtsgang.

Phillipos werd vorige maand aangeklaagd wegens het liegen tegen de autoriteiten. Volgens zijn advocaat is Phillipos onschuldig en zal het uiteindelijk duidelijk worden dat hij niet had moeten worden vervolgd.

Tazjajakov en Kadirbajev zouden bezittingen van Tsarnajev hebben verdonkeremaand om hem uit handen van justitie te houden.

Bij de aanslagen in april vonden drie mensen de dood en raakten er meer dan 260 gewond.

Egyptenaren op de vuist na vrijdaggebed

Op een aantal plekken in Egypte is het vrijdag tot confrontaties tussen betogers en de oproerpolitie gekomen. In alle gevallen waren daar demonstranten van de Moslimbroederschap bij betrokken. De protestacties leken groter dan de laatste tijd gebruikelijk was.

In Alexandrië togen honderden Moslimbroeders na het vrijdaggebed van de moskee naar een hoofdweg in de stad. Daar stuitten ze op een demonstratie van tegenstanders van de afgezette president en Moslimbroeder Mohammed Morsi.

De twee groepen betogers begonnen elkaar met stenen te bekogelen en ook werden er schoten gehoord, zeiden de autoriteiten. Veiligheidstroepen maakten met behulp van traangas een einde aan het geweld. Eén persoon vond de dood, vijf raakten gewond, meldde persbureau MENA. Er werden diverse arrestaties verricht.

In de industriestad Mahallah vuurde de oproerpolitie eveneens traangas af om een andere demonstratie van islamisten, in de buurt van een politiebureau, uiteen te slaan.

De interim-regering van Egypte verlengde de noodtoestand in het land donderdag met twee maanden, vanwege zorgen om de veiligheid. Er zou reden tot vrees zijn voor meer terreuraanslagen nu een poging de minister van binnenlandse zaken te liquideren vorige week mislukte. Deze week werden bovendien zelfmoordaanslagen gepleegd bij het hoofdkantoor van de militaire inlichtingendienst en een controlepost in de Sinaï.

Wilders: houd accijns en btw lager dan buurlanden

De btw en accijnzen moeten altijd minstens een procent lager liggen dan in de buurlanden van Nederland. Dat moet wettelijk worden vastgelegd, bepleit PVV-leider Geert Wilders zaterdag in De Telegraaf.

Als de lasten niet worden verlicht, gaan mensen volgens Wilders massaal tanken en boodschappen doen in België en Duitsland. Hij presenteert zaterdag alternatieve plannen die Nederland uit de crisis moeten helpen. In die plannen loopt het begrotingstekort op, maar op de lange termijn pakken ze volgens Wilders beter uit.

In het interview geeft de PVV-leider fel af op de partijen waarmee hij eerder een gedoogcoalitite vormde. Premier Mark Rutte (VVD) is volgens hem een 'politieke autist' die Nederland kapot maakt met bezuinigingen en belastingverhogingen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft een 'enorm pak boter op zijn hoofd'. "Het CDA heeft met het voorjaarsakkoord getekend voor de grootste lastenverzwaring in de laatste honderd jaar. Dus Buma is een van de virussen die Nederland ziek heeft gemaakt", fulmineert Wilders in de krant.

CDA wil nullijn overheid bij hoog begrotingstekort

Als het begrotingstekort boven de drie procent komt, moet het overheidspersoneel automatisch op de nullijn worden gezet. Dat moet bij wet worden vastgelegd, stelt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag in de Volkskrant.

Tot 2017 kan deze maatregel volgens Buma zes miljard euro opleveren. "Je kunt overwegen hetzelfde voor zorg en sociale zekerheid te doen. Zo ontstaat ruimte voor lastenverlichting."

Nu worden volgens de CDA-leider belastingschijven bevroren en de prijzen van diesel en bier verhoogd om de hogere lonen van het overheids- en zorgpersoneel te betalen. Hij zegt de FNV, die fel tegen de nullijn is, niet te begrijpen. "De nullijn en belastingverlichting zijn beter voor de portemonnee dan loonstijgingen en groei van de overheid." Het is volgens hem ook redelijker. "Een agent werkt niet minder hard dan iemand in de zorg."

Buma kondigt aan de plannen die het kabinet op Prinsjesdag, aanstaande dinsdag, presenteert te steunen 'waar dat kan'. Hij zegt de discussie aan te willen gaan over de vraag hoe belangrijk het sociaal akkoord is. "Vraag ons niet bij het kruisje te tekenen." Volgens hem is een snelle hervorming van de arbeidsmarkt nodig. "Duitsland heeft dat al gedaan en is uit de problemen."

In het verkiezingsprogramma van het CDA wordt een verkorting van de WW tot een jaar bepleit, maar Buma zegt hier niet per se aan vast te houden. De verkorting is namelijk net als meer flexibilisering en verlaging van het minimumloon in strijd met het sociaal akkoord.

De CDA-leider stelt in de krant een alternatief te willen bieden voor lastenverzwaringen. "We laten zien dat het beter kan. Het CPB rekent dat door." Hij wijst erop dat de coalitie steun nodig heeft in de Eerste Kamer. "Als je mijn steun wilt, kies dan voor deze agenda." Als het kabinet dat niet ziet zitten, kan het volgens Buma ook terecht bij SP, D66 of GroenLinks. Hij wjist er verder op dat het CDA negentig procent van het kabinetsbeleid heeft gesteund 'omdat het grosse modo onze richting uitgaat'.

FOK!filmblik: The Little Shop Of Horrors (1960)

Vandaag zit er in het FOK!filmblik een heerlijke klassieker uit het rijke oeuvre van Roger Corman. Het was namelijk op 14 september 1960 dat de zwarte komedie The Little Shop of Horrors voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien was. In de heerlijke cultfilm draait het om een klungelige bediende in een bloemenwinkel die door een vleesetende plant wordt gedwongen om menselijk voedsel voor hem te leveren.

The Little Shop Of Horrors 1

Seymour Krelboyne (Jonathan Haze) is een wat slungelig figuur die in een bloemenwinkel werkt. Krelboyne wil graag in een goed boekje komen te staan bij zijn baas Gravis Mushnick (Mel Welles) en heeft ook nog een oogje op het sexy maar simpele kassameisje Audrey Fulquard (Jackie Joseph). In de winkel komen de meest vreemde figuren over de vloer. Zo is er ene mevrouw Siddie Shiva (Leola Wendorff) die elke dag bloemen koopt voor begravenissen van mensen uit haar kennissenkring. Een andere vaste klant van de winkel is Burson Fouch (Dick Miller), een man die de bloemen die hij koopt opeet en dan is er ook nog de sadistische tandarts Dr. Farb (John Shaner). Het gaat echter helemaal mis als Seymour op zekere dag zijn zelfgekweekte Venus Flytrap meeneemt naar de winkel. De plant blijkt gek te zijn op menselijk bloed en groeit als kool. Seymour ziet zichzelf gedwongen om te moorden voor de veeleisende plant, met de stem van schrijver Charles B. Griffith.

The Little Shop Of Horrors 4

Bij The Little Shop Of Horrors denken veel mensen aan een film met Jack Nicholson. Dat is op zich best wel een beetje vreemd aangezien de acteur slechts twee minuten te zien is in de film van Roger Corman. Voor het ontstaan van de film moeten we terug naar 1959. In dat jaar had Corman namelijk de beatnik-film A Bucket Of Blood gemaakt en had daar de filmsets nog van staan toen hij het idee kreeg om deze te gebruiken voor een klein filmproject. Het scenario voor de film was geschreven door Charles B. Griffith en was gebaseerd op het korte verhaal Green Thoughts van John Collier uit 1932, waarin een mensenetende plant de hoofdrol had. De film, die als werktitel The Passionate People Eater had, werd met een budget van 30.000 dollar in twee dagen opgenomen.

The Little Shop Of Horrors 3

The Little Shop Of Horrors werd pas echt populair toen de film in de drive-in en grindhouse bioscopen werd vertoond, als double feature samen met Mario Bava's Black Sunday. Later was de film ook nog in combinatie met The Last Woman On Earth te zien. De muziek in de film was geschreven door de cellist Fred Katz, die de muziek oorspronkelijk had geschreven voor Corman's film A Bucket Of Blood. Volgens Mark Thomas McGee, de schrijver van Roger Corman: The Best of the Cheap Acts, verkocht Katz dezelfde muziek zevenmaal aan Corman alsof het nieuwe muziek was. Zo is de muziek die we horen in The Little Shop Of Horrors ook te horen in films zoals The Wasp Woman en Creature From the Haunted Sea.

The Little Shop Of Horrors 2

In 1982 werd er van The Little Shop of Horrors een musical gemaakt, die zich net als de film in de vroege jaren zestig afspeelt. Van de musical zou Frank Oz in 1986 weer een musical-film maken, met onder meer Rick Moranis en Steve Martin. Ook werd er van de serie een animatie-serie gemaakt die vanaf 1991 op de televisie te zien was. Van de film uit 1960 is tweemaal een ingekleurde versie uitgebracht. De laatste keer dat we tot nu over de film hoorden was in 2009 toen regisseur Declan O'Brien (Wrong Turn 3, 4 & 5 en Sharktopus) het idee opperde om iets te gaan doen met The Little Shop of Horrors. We hebben er echter niets meer van vernomen.

'NSA misbruikte lekken DigiNotar'

De Amerikaanse National Security Agency (NSA) heeft zwakheden in digitale certificaten van het Nederlandse internetbeveiligingsbedrijf DigiNotar gebruikt. Zo kon de NSA zich voordoen als diensten van Google en Microsoft om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Na een inbraak bij het inmiddels failliete DigiNotar in 2011 werden beveiligingscertificaten vervalst, waardoor internetters onbewust op sites konden belanden waar hun persoonlijke gegevens niet veilig waren. Het bedrijf beveiligde veel websites van Nederlandse overheden. Veel sites werden uit voorzorg weken uit de lucht gehaald.

Eerder werd geconcludeerd dat de Iraanse veiligheidsdienst achter de hack zat. De NSA kan het bedrijf ook hebben gehackt, stelt de Britse veiligheidsexpert Bruce Schneier volgens de krant. "De hack was óf het werk van NSA, óf is misbruik door de NSA."

De NSA verzamelt namelijk op grote schaal kwetsbaarheden in browsers en computers. Zo zouden ook de kwetsbaarheden van DigiNotar bij de NSA zijn opgemerkt. Uit een document van klokkenluider Edward Snowden dat het Braziliaanse televisieprogramma Fantastico toonde zou blijken dat de NSA zich voordeed als Gmail en Hotmail om webverkeer ongemerkt om te leiden. Zo kon de NSA meelezen in mails.

De NSA zou deze methode onder meer hebben gebruikt om de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas te bespioneren. Ook Google en Swift, een bedrijf dat communicatie tussen financiële instellingen regelt, zouden zijn afgeluisterd. De NSA stelt volgens de krant op jacht te zijn naar transacties tussen terroristische organisaties. Verder zou het een wereldwijde financiële crisis zo op tijd willen signaleren. Bedrijfsgeheimen zouden daarbij worden ontzien.

Nigerianen wijzen schadevergoeding Shell af

De Bodo-gemeenschap in het zuiden van Nigeria heeft een aanbod voor een schadevergoeding van Shell afgewezen. Het olieconcern bood de gemeenschap naar verluidt veertig miljoen euro als vergoeding voor de schade die in 2008 door twee olielekken werd aangericht. Daardoor werden mangrovegebied en visgronden in Zuid-Nigeria ernstig aangetast.

"Het is een grote schande dat de onderhandelingen niet tot een schikking hebben geleid. Ik had gehoopt dat er deze week eindelijk een einde aan dit geschil zou komen en dat we in staat waren gesteld aan de wederopbouw van onze gemeenschap te beginnen", zei Chief Kogbara, voorzitter van de Bodo-raad.

Shell erkent vijf jaar geleden in gebreke te zijn gebleven, maar betwist de hoeveelheid gelekte olie en de gevolgen daarvan voor de gemeenschap.

Dertienduizend vissers zijn hun inkomsten kwijtgeraakt, zeggen de advocaten die de Bodo vertegenwoordigen. Meer dan dertigduizend inwoners van 35 dorpen in en rond de Bodo-lagune zouden zijn getroffen.

Onafhankelijke deskundigen schatten dat tussen de vijf- en zeshonderdduizend vaten olie zijn gelekt. Een gebied van meer dan 75 vierkante kilometer aan mangroves, moerassen en kanalen zou zijn aangetast. Shell zelf houdt het op 4100 vaten gelekte olie.

'Obama open voor geweldloze Syrië-resolutie'

De Amerikaanse president Barack Obama staat open voor een resolutie van de Verenigde Naties waarin besloten ligt dat de voorraad chemische wapens van Syrië wordt veiliggesteld zonder dat gedreigd wordt met wapengekletter. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering vrijdag gezegd.

Obama kan nog steeds besluiten tot een militaire ingreep, maar in de VN-Veiligheidsraad zal Rusland zijn vetorecht gebruiken om militair optreden uit naam van de VN tegen te houden.

Volgens de bronnen wordt binnen enkele weken duidelijk of het door Rusland voorgestelde plan van aanpak, onderhandelen over Syrië's chemische wapens, werkt. Nieuwe gesprekken met Moskou zouden voor zaterdag op de agenda staan.

RTL publiceert Cito-scores scholen

RTL Nieuws publiceert zaterdag alle Cito-gemiddeldes van basisscholen op zijn website. De informatie is vanaf 10 uur te zien. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft de gegevens aan RTL Nieuws verstrekt en heeft daar de Tweede Kamer over geïnformeerd.

RTL Nieuws vroeg in januari naar de scores om ouders te kunnen helpen een goede schoolkeuze te maken. Scholen probeerden dat met een rechtszaak te voorkomen, maar het ministerie won die zaak. Omdat de scores niet zomaar te vergelijken zijn, publiceert RTL Nieuws geen simpele ranglijst met de hoogste scores. De resultaten van alle scholen zijn samen met professor Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht vergeleken met scores van vergelijkbare scholen. Dat resulteerde in een rapportcijfer van iedere school.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Dekker dat hij "op grond van de Wob niet anders kan dan de gevraagde informatie openbaar te maken". Ook schrijft hij: " In mijn beslissing heb ik nadrukkelijk rekening gehouden met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van leerlingen. Ik heb daarom noch de eindtoetsscores van leerlingen verstrekt, noch de gemiddelde schoolscore wanneer het aantal leerlingen dat deelnam aan de eindtoets 4 of minder was."

De Wob is de Wet openbaarheid van bestuur, die het recht op informatie van de overheid regelt.

RTL publiceert Cito-scores scholen
RTL publiceert Cito-scores scholen (Foto: ANP)

Politie heeft grootste werknemersbestand

De politie is de grootste werkgever van Nederland. Ondanks de crisis groeide het aantal banen vorig jaar met 500. Het bedrijf heeft nu ruim 63.000 volledige banen. Volgens een onderzoek van de Volkskrant naar de grootste werkgevers zijn dat er 2000 meer dan Defensie, dat vorig jaar nog de grootste werkverschaffer was.

De politie bleef gespaard tijdens de miljardenbezuiningen. Het leger moest daarentegen 1800 banen uit het werknemersbestand schrappen. Binnen de top 5 zorgen ook de Rabobank, PostNL en de KLM voor de meeste werkgelegenheid.

Politie heeft grootste werknemersbestand
Politie heeft grootste werknemersbestand (Foto: ANP)

Gratis vliegtickets door computerfout United

Consumenten die door een computerfout gratis een vlucht konden boeken bij United Airlines, hoeven daar geen geld op toe te leggen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij liet vrijdag (lokale tijd) weten dat de vliegtickets gewoon gebruikt kunnen worden. Dat meldde de BBC zaterdag.

"We hebben de fout onderzocht en onder deze specifieke omstandigheden hebben we besloten dat we de tickets accepteren", twitterde de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen nog geen idee hoe groot de strop is.

Reizigers konden afgelopen week hun voordeel doen met de fout in het online boekingssysteem van de luchtvaartmaatschappij. Vluchten waar doorgaans een prijskaartje aan hangt van vele honderden dollars, konden plots voor kleine bedragen worden geboekt. Sommige tickets waren zelfs helemaal gratis.

Toen de luchtvaartmaatschappij de fout ontdekte, werd de boekingssite direct uit de lucht gehaald. Reizigers konden een tijdlang alleen telefonisch tickets bestellen. Over de oorzaak van het computerprobleem is nog niets bekendgemaakt.

Gratis vliegtickets door computerfout United
Gratis vliegtickets door computerfout United (Foto: ANP)

Utrechtse Dorpsapotheek zonder apotheker moet dicht

De Dorpsapotheek in het Utrechtse Cothen moet per direct sluiten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde donderdag tijdens een bezoek dat er geen apotheker aanwezig was voor het toezicht op de werkzaamheden. De gevestigde apotheker was op vakantie in Griekenland, maar had geen waarnemer geregeld.

Tijdens het bezoek was er wel een onbevoegde medewerker aan het werk. Verder bleek dat de controle op de recepten onvoldoende was. "De beoordeling van de medicatiebewakingsignalen door een apothekersassistent en een apotheker kon niet worden aangetoond."

De IGZ stelt vrijdag dat sprake is van ernstige risico's voor de patiëntveiligheid. Pas als de apotheek in de ogen van de inspectie weer verantwoorde zorg kan leveren, mag de apotheek weer open.

'Zorgbestuurder verdiende ton voor maand werk'

Een interim-bestuurder heeft van de instelling voor gehandicaptenzorg Humanitas DMH ruim 95 duizend euro gekregen voor zijn werk in de maand juli. Dat blijkt uit declaraties die de Volkskrant in bezit kreeg via Publeaks. Dat is een systeem dat deze week door vijftien nieuwsmedia is opgezet waarmee klokkenluiders anoniem naar de pers kunnen lekken. Het is de eerste keer dat Publeaks nieuws oplevert.

Als het salaris dat de Schijndelse consultant Raimond Nicodem voor juli kreeg wordt omgerekend naar een jaarsalaris kreeg hij ruim 1,1 miljoen euro. Het maximum jaarsalaris voor bestuurders in de zorg is volgens de wet ruim 187 duizend euro. Nicodem wijst er in de Volkskrant echter op dat die norm alleen geldt voor bestuurders die langer dan een halfjaar in dienst zijn. "En ik hoop hier aan het eind van het jaar weer weg te kunnen."

Een assistente die met Nicodem is meegekomen heeft voor juli ruim 35 duizend euro gedeclareerd. De hoge beloningen hebben volgens de krant de woede gewekt van een deel van de elfhonderd werknemers omdat fors op de gehandicaptenzorg wordt bezuinigd.

Nicodem stelt in de krant dat hij zijn tarief nu al ruimschoots waard is omdat sinds zijn komst al voor een miljoen euro aan overbodige kosten is weggesneden. Ben Huesmann van de raad van toezicht wil in de krant geen verantwoording afleggen omdat de beloning van Nicodem volgens hem een 'privé-aangelegenheid' is.

Humanitas DMH wordt gefinancierd uit subsidies en zorgpotjes. De zorginstelling biedt zorg en begeleid wonen aan ongeveer 2400 cliënten met een verstandelijke beperking. Het is een zelfstandige werkstichting die is gelieerd aan de vereniging Humanitas, die hulp aan allerlei doelgroepen verleent. Humanitas DMH leed vorig jaar zes ton verlies en had een omzet van 53 miljoen euro.

Nicodem is niet door het bestuur, maar door de raad van toezicht gecontracteerd. Dat gebeurde nadat deze zomer tussen de twee toenmalige bestuurders een vertrouwenscrisis was ontstaan. De bedoeling was dat de ene bestuurder de taken zou overdragen aan de ander, maar begin juli kwamen de bestuurders er pas achter dat de raad van toezicht buiten hen om een interimmer had aangenomen.

De medezeggenschapsraden waren hier niet over ingelicht, terwijl dat volgens de bestuurders wel had gemoeten. Ook zouden de bestuurders in processtukken van een 'exorbitant' hoge beloning spreken. In een brief informeerden zij half juli de ondernemingsraad. Dat viel verkeerd bij de raad van toezicht, waarop de bestuurders werden geschorst voor het lekken van vertrouwelijke informatie. De bestuurders probeerden dat met een kort geding ongedaan te maken, maar de rechter gaf hen in augustus geen gelijk.

Nicodem staat hierdoor als enige aan het roer van Humanitas DMH. Medewerkers zouden geen kritiek durven te uiten op zijn beleid. De oud-bestuurders willen een procedure voeren bij de zogenoemde governancecommissie. Die moet dan toetsen of de raad van toezicht niet in strijd met het belang van Humanitas heeft gehandeld.

Ereglobe voor Woody Allen

Woody Allen krijgt bij de uitreiking van de Golden Globes in januari een ereglobe voor zijn bijdrage aan de filmwereld. Dat Allen de Cecil B. DeMille Award krijgt, werd vrijdag aangekondigd. Eerder kregen onder anderen Morgan Freeman en Martin Scorsese de onderscheiding.

De 77-jarige acteur, schrijver en regisseur maakte veelgeprezen films zoals Annie Hall, Hannah and Her Sisters en Midnight in Paris. Die laatste won vorig jaar een Golden Globe en een Oscar voor het scenario.

Drie campaigns in Stronghold: Crusaders 2

Lead Programmer Matt de Villiers van Firefly Studios heeft tegenover FOK!games aangegeven dat Stronghold: Crusaders 2 naast de tutorial- en de crusader-campagne ook nog een derde campagne zal bevatten.

Deze derde campagne waar de ontwikkelaar nog weinig over wil vertellen zal qua lengte dicht in de buurt komen van de crusader-campagne. Daarnaast zal de onbekende campagne ook fans van het eerste deel moeten aanspreken.

Stronghold: Crusaders 2 is een RTS die in 2014 moet uitkomen, momenteel is de game in ontwikkeling en maakt de ontwikkelaar ook gebruik van Gambitious om het project te financiëren. Lees het volledige interview binnenkort op FOK!games.

FOK! wat een weer... Regen

Opeens klaagt iedereen over het weer en dat is uiteraard volkomen onterecht. We hebben een droge en uiteindelijk ook vrij warme zomer gehad en met name in juli en augustus was er naar mijns inziens niets te klagen. Het weer moest natuurlijk wel eens omslaan en dat is de afgelopen week dan ook op brute wijze gebeurd. De komende week zal daar ook niets aan veranderen.

Gisteren nam de bewolking al toe en begon het wat te miezeren. De afgelopen nacht begon het steeds harder te regenen en deze regen weet het lang vol te houden boven ons land. Pas diep in de middag klaart het in het westen een beetje op. De meeste regen lijkt deze keer voor het noordwesten te zijn met hoeveelheden die tot méér dan 20 millimeter kunnen oplopen. Jullie begrijpen echter dat het nergens prachtig weer zal worden. Vervolgens volgen er ook weer een aantal buien die zeker in het noorden van onweer vergezeld kunnen gaan. De wind draait naar een noordelijke richting toe en is met een windkracht 5 tot 7 ook zeer nadrukkelijk aanwezig. Met 15 tot 17 graden is het bovendien vrij fris.

Morgen lijkt het even wat rustiger en droger te worden, maar vanaf maandag is het weer uiterst wisselvallig en met 13 of 14 graden ook bijzonder koel. HERFST!.

Een prettig weekend gewenst!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Fiq1

Qltel maakte de afgelopen week een fietstocht in regenachtige omstandigheden. Het was voor mij een bekend gebied: de streek tussen de grens en Zevenaar en daar kom ik ook vandaan.

Fiq2
Hier zien we een kruisbeeld.

 Fiq3
Dit is de oudste elektrische hijskraan van Nederland en die staat aan de Rijn bij Spijk. Vroeger werden hier boten gelost voor de steenfabriek.

 qlf4
En bij de auto van qltel was het weer nat...

 

 

 

 

 

 

 

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.