Opgraving tyrannosaurus afgerond

De opgraving van de tyrannosaurus rex die Naturalis vorige week in de Verenigde Staten vond is vrijdag afgerond. Het kan echter nog meer dan een jaar duren voordat de botten naar Nederland worden gebracht, zegt een woordvoerder van het natuurhistorisch museum vrijdag.

Het skelet is volgens de woordvoerder 'meer dan we hadden durven dromen' maar hij wil zich nog niet uitlaten over de vraag hoe compleet het is. "We hebben het niet botje voor botje uitgegraven. Sommige delen van de grond zijn er in hun totaliteit uitgehaald omdat we die in een lab zorgvuldiger uit elkaar kunnen halen. Daarom weten we nog niet hoeveel botjes we hebben."

Wereldwijd zijn slechts twee skeletten voor meer dan de helft compleet. De woordvoerder durft niet te zeggen of dat bij dit skelet ook het geval is. "Maar het zal in ieder geval niet veel schelen. Er zitten heel complete delen bij. De schedel is goed bewaard gebleven, de ruggegraat is best compleet en we hebben de poten blootgelegd. Dit skelet zit bij de absolute wereldtop."

Om het skelet naar Nederland te halen, moet het eerst worden gekocht van de boer in wiens grond het is gevonden. Voordat het museum ging graven was al afgesproken dat bij een vondst het museum recht op eerste koop heeft. De prijs van het skelet is nog niet vastgesteld. "Maar dat loopt in ieder geval in de miljoenen." Het museum wil het geld met onder meer crowdfunding bij elkaar krijgen. "We zullen ruim een jaar nodig hebben om genoeg geld bij elkaar te hebben."

In april kondigde het museum al aan in de VS naar een T-rex te zoeken. Het museum gaat een jaar dicht voor een verbouwing en wil in 2017 heropenen met een volledig nieuwe dinozaal, waarin de tyrannosaurus rex een grote rol moet spelen. Daarom wilde het museum graag een echt skelet hebben. Het skelet zal dus pas over vier jaar te zien zijn.

Een eerste zoektocht leverde weinig op, maar vorige week was het raak op de grond van een ranch in Montana.

Niet zomaar ieder museum mag een skelet van een dinosaurus uit de VS meenemen. "Wij zijn een van de grotere natuurhistorische musea in de wereld, zeker als je naar Europa kijkt", zegt een andere woordvoerder. "Wij zijn eigenlijk het rijksmuseum van de natuurhistorie, waarbij de tyrannosaurus onze Nachtwacht wordt." Hier komt bij dat dinosauriërs een grote rol in het museum spelen.

Het museum kreeg twee jaar geleden de ambitie om een echt skelet van een T-rex in de collectie te hebben. Hiervoor werd contact opgenomen met expert Pete Larson van het Black Hills Institute, die betrokken was bij eerdere opgravingen. Hij hielp het museum niet alleen bij het vinden van het skelet, maar had ook de nodige connecties om in het gebied te mogen graven.