Drie Oeigoeren ter dood veroordeeld

Drie mannen zijn in China ter dood veroordeeld in verband met gewelddadigheden in juni in de noordwestelijke regio Xinjiang, heeft het staatspersbureau Xinhua vrijdag gemeld. Een vierde verdachte kreeg 25 jaar gevangenisstraf. Afgaande op hun namen zijn alle vier Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep.

De vier werden schuldig bevonden aan moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie. De vonnissen werden na een zitting van een dag uitgesproken door de rechtbank in Turfan.

De verdachten waren betrokken bij aanvallen op politiebureaus en overheidskantoren in Lukqun. Volgens onafhankelijke berichten kwamen bij de gewelddadigheden 46 mensen om het leven, onder wie dertien aanvallers. De politie stelt dat zij behoorden tot een extremistische cel.

In Xinjiang zijn bij botsingen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen tientallen doden gevallen. De Oeigoeren voelen zich economisch overvleugeld door Han-Chinezen die naar de regio zijn getrokken. Ook klagen zij over strenge restricties in de beleving van hun geloof en de uiting van hun cultuur.