Rutte verwacht steun pensioenplan

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) is er nog steeds van overtuigd dat de pensioenplannen van het kabinet uiteindelijk op voldoende steun kunnen rekenen in de Eerste Kamer. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het vertrouwen van Rutte is gebaseerd op de kwaliteit van de plannen, maar ook met de gesprekken die plaatsvinden met de oppositie en de bereidheid van het kabinet om te zoeken naar overeenstemming, zei hij.

In de senaat kan het CDA het kabinet aan een meerderheid helpen, maar die partij is dat vooralsnog niet van plan. "We zijn met allerlei partijen in gesprek, ook met het CDA", zei Rutte. Over de inhoud daarvan wilde hij niets kwijt, omdat dat afbreuk doet aan de onderhandelingen.

"Ik heb de vaste overtuiging dat we in staat zijn om tot een meerderheid te komen voor de voorstellen en dat we heel goed moeten luisteren naar wat andere partijen willen en naar de zorgen die in andere partijen leven. Elkaar tegemoetkomen hoort erbij", zei Rutte. "Ik denk dat het kan lukken.

In de Tweede Kamer stemden voor het zomerreces alle oppositiepartijen tegen de plannen, die inhouden dat werknemers een kleiner deel van hun loon belastingvrij in hun pensioen mogen steken: niet 2,25 maar 1,85 procent. Dat moet een bezuiniging van een kleine drie miljard euro opleveren.

De oppositiepartijen vinden dat een lagere pensioenopbouw ook moet leiden tot lagere premies. Dat kan het kabinet echter niet garanderen, omdat de pensioenfondsen beslissen over de hoogte van de premies. De Eerste Kamer buigt zich op 8 oktober over de omstreden plannen.