Ajax overweegt aankopen in winterstop

Ajax is bereid in de winterstop de portemonnee te trekken om de titelkansen te vergroten. Dat zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars vrijdag in De Telegraaf. "Als iets niets functioneert - je kan niet allemaal voltreffers hebben - zullen we niet schromen aankopen te doen. Financieel kan het ook."

Overmars werd afgelopen transferperiode nog een gebrek aan daadkracht verweten, nadat bleek dat Ajax niet had geanticipeerd op het vertrek van topspelers als Christian Eriksen en Toby Alderweireld. Op de valreep werd Lerin Duarte van Heracles Almelo nog binnengehaald.

Volgens Overmars past dat in het beleid. 'Kopen om het kopen' doet Ajax volgens hem niet meer. "We kijken eerst of we zelf een vervanger in huis hebben. We stoppen ons geld in de opleiding, de scouting in en om Amsterdam en in buitenlandse toptalenten."

Dat betekent echter niet dat Ajax niet bereid is miljoenenbedragen op tafel te leggen als zich een buitenkansje voordoet. "Dat hebben we met Marco van Ginkel wel bewezen, voor wie we meer wilden betalen dan Chelsea." Als gevolg van het samenwerkingsverband tussen Vitesse en Chelsea toog Van Ginkel echter naar Engeland.

Volgens Overmars heeft zomeraankoop Duarte zijn transfer te danken aan de klaplong van Siem de Jong. "Anders hadden we hem niet meer gehaald."