Twitter kondigt beursgang aan

Twitter zet binnenkort de stap naar de beurs. Dat heeft het bedrijf via een tweet bekendgemaakt. Het in San Francisco gevestigde bedrijf heeft de plannen voor de beursgang ingediend bij de toezichthouder van de Amerikaanse beurs SEC.

Hoe veel de internetonderneming wil ophalen door het uitgeven van waardepapier, is niet bekend. Bedrijven met een jaaromzet van minder dan een miljard dollar (750 miljoen euro) hoeven in de Verenigde Staten hun beursplannen niet openbaar te maken tot vlak voor de beursgang. Daarom is ook niet duidelijk hoe groot het belang is dat Twitter van de hand wil doen.

De gang naar de beurs van Twitter komt niet onverwacht. Het bedrijf probeert al enige tijd meer inkomsten te krijgen uit advertenties. Mogelijk wachtte Twitter met de stap na de in eerste instantie onsuccesvolle beursintroductie van Facebook. Dat haalde vorig jaar mei zestien miljard dollar (twaalf miljard euro) op bij een beursgang.

Daarmee is Facebook de grootste beursgang van een technologiebedrijf ooit. Twitter gaat dat record overigens niet breken: de microblogdienst is naar schatting 10,5 miljard dollar (bijna acht miljard euro) waard. Facebook heeft momenteel een marktwaarde die tien keer zo hoog ligt.