Koningin Máxima opent Fries Museum

Redactie

Koningin Máxima opent vrijdagmiddag het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden. Het is de eerste keer dat zij als koningin een museum opent. Het museumgebouw zelf is het eerste dat deze eeuw in Nederland van de grond af is gebouwd.

De opening komt een week na de verkiezing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. In aanloop naar dat jaar plant het museum alvast een aantal grote projecten, liet directeur Saskia Bak weten.

Voor 2016 staat een tentoonstelling op stapel over de manier waarop de Friese schilder Lourens Alma Tadema de oudheid tot leven riep. Een jaar later moet in het museum een grote expositie te zien zijn over Mata Hari, de in Leeuwarden geboren exotische danseres die in 1917 door de Fransen werd geëxecuteerd wegens hoogverraad.

Ondertussen wil het museum het 'verhaal van Friesland' vertellen. Een van de vier openingstentoonstellingen gaat over wat 'typisch Fries' is, terwijl op de bovenste etage moderne en hedendaagse kunst uit Friesland wordt getoond. Ook is een expositie te zien over de Gouden Eeuw. In het Fries Verzetsmuseum, dat nu deel is van het Fries Museum, wordt een licht geworpen op de Friezen in de oorlogsjaren.

Met de opening van het museum gaat de laatste wens van architect Abe Bonnema in vervulling. Hij liet achttien miljoen euro na aan het museum, op voorwaarde dat in het centrum van Leeuwarden een nieuw gebouw zou komen naar ontwerp van architect Hubert-Jan Henket.

Tijdens de bouw bleek dat de exploitatie van het nieuwe museum verliesgevend zou zijn. In maart werd bekend dat tien van de 33 banen moesten worden geschrapt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Het museum krijgt 2,8 miljoen euro subsidie van de provincie.