Farming Simulator 2013

wc-eend

Ik ben een boer, een lompe boer welteverstaan. Ik woon in de Randstad en ben beter in dingen slopen dan iets moois te maken. Daarnaast heb ik geen rijbewijs, wat erg handig zou zijn als je tractor moet gaan rijden. Farming Simulator 2013, here we go!

FS

De titel van deze game, Farming Simulator, omvat al de volledige beschrijving van de game als je wilt weten wat de game inhoudt. Het gaat er dus om dat je als speler een boerderij opstart. Je begint met één veld en door dat te bewerken en de opbrengst te verkopen tegen de beste prijzen verdien je geld waardoor je meer velden kunt aanschaffen en alles kunt herhalen.

Simpele ingewikkeldheid
Het doel van het spel is simpel: zet je eigen boerderij op, koop grond en je kunt voor eeuwig door blijven spelen. Het spel stopt niet als je bijvoorbeeld alle stukken grond hebt of een aantal miljoen euro op je bankrekening hebt.

Hoewel dit niet heel ingewikkeld klinkt, is het wel zo. De game is namelijk best pittig en zeker als je niet bekend bent met de termen die in het boerenleven gehanteerd worden. Dit is ook gelijk het grootste minpunt. De uitleg van het spel is minimaal en hoewel er een basistutorial in zit, zal de steile leercurve van het spel zijn tol gaan eisen.

In de tutorial leer je bijvoorbeeld hoe je een tractor moet koppelen aan een ploeg en hoe je een veld moet ploegen. Maar dan begint het spel en omdat er geen concreet doel is waar je naartoe werkt, ben je direct op jezelf aangewezen. Er wordt niet voorgekauwd dat je nu een veld moet ploegen, moet zaaien, oogsten, besprenkelen met mest en alle andere handelingen die je kunt uitvoeren.

FS

Ook wordt er verwacht dat je enkele kennis hebt van het boerenleven qua termen. Als je een veld gaat zaaien dan staat er een icoontje met wat je aan het zaaien bent. Leuk dat ik vijf gewassen kan zaaien maar ik ken de icoontjes niet, dus wat ben ik nu eigenlijk aan het zaaien behalve iets wat op een katoenplant lijkt qua icoontje.

Natuurlijk is het een simulatiegame en in het echte leven wordt ook niet alles voorgekauwd maar het is wel een game, en een beetje hulp is soms wel handig. Maar met vallen en opstaan leer je het spel kennen. En op een gegeven moment heb je vanzelf door hoe het (gesimuleerde) boerenleven werkt.

Tijd investeren
Om een goede boer te worden moet je tijd investeren, dat geldt ook voor deze simulatie. Naast het groeien van gewassen kun je ook extra opdrachten voltooien, die volledig optioneel zijn. Zo kreeg ik een opdracht dat ik een grasveld moest maaien op een nabijgelegen camping. Ik had nog geen grasmaaier dus een gezonde investering bij de lokale boerenwinkel en ik was er eentje rijker.

De grasmaaier was direct beschikbaar en ik kon hem naar de locatie toe rijden. Alleen gaat een grasmaaier niet zo heel erg hard en was de afstand erg groot. Kortom, ik deed er zo lang over dat de opdracht voorbij was voor ik eraan kon beginnen. Als je meer geld hebt dan kun je een betere grasmaaier kopen of een aanhanger waar je de grasmaaier in kunt zetten. Het kost alleen veel tijd om daar te komen.

FS

De basis van het spel, velden bewerken, zaaien en oogsten kost ook veel tijd. Je mag namelijk niet zo snel rijden met een ploeg waardoor je dus je veld stukje voor stukje op looppas moet ploegen. Realistisch, maar wel verdomd langzaam. Hoewel het wel rustgevend is. Je kunt dit werk eventueel uitbesteden door een medewerker in te huren, waardoor het veld automatisch geploegd wordt. Dit houdt in dat de computer de besturing overneemt. Zo kun jij dus op veld twee zaaien terwijl de computer op veld één aan het ploegen is. Dit kan natuurlijk wel alleen als je de juiste apparatuur hebt om dit tegelijkertijd te kunnen doen.

Gedetailleerde apparatuur
En hier ligt een deel van de kracht van de game. De details van de apparatuur en de handelingen die je moet uitvoeren zijn groot. Je moet dus echt je apparatuur koppelen en aan de slag gaan. Ga jij hooibalen maken dan rij je met een balenmaker over je veld heen. Dan moet je daarna met een aparte tractor weer de balen verzamelen. Die balen kun je dan naar verschillende punten brengen in het spel om er wat geld aan over te houden.

Maar denk niet dat je met die ene tractor er zo bent. Nee, verschillende merken, verschillende eigenschappen en verschillende werkingen zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan merk A niet gecombineerd worden met merk B en kun je onderdelen van hetzelfde merk ook niet op dezelfde tractor zetten. Ga je investeren dan moet je dus goed kijken wat je aanschaft maar ook hoe toekomstbestendig dit is.

FS

Helaas is niet alles gedetailleerd. Het boerenveld, de gewassen, de apparatuur en de handelingen zijn dit wel, de wereld eromheen niet. De verschillende huizen waar je langs rijdt lijken van karton en de pixels zijn af en toe op één hand te tellen. Daarnaast is de omgeving waarin je kunt rondrijden erg groot maar ook erg leeg. Weinig auto's op de weg en als ze er al zijn, dan is het uitkijken geblazen.

Zo reed ik een keertje op vorkheftruck met een pallet koffers door de omgeving voor een opdracht. Nadat ik twintig minuten bezig was om de besturing van een vorkheftruck door te krijgen en eindelijk de pallet vervoersklaar te krijgen (lees, de pallet hangt losjes aan één van die stalen punten) kon ik mijn pakket gaan bezorgen. Helaas kwam ik op de weg een auto tegen die ik te laat zag. Mijn pallet tikte de auto aan en vloog dus zo'n twintig meter door de lucht en belandde op zijn kop op de weg. Nou, met mijn vaardigheden had ik besloten om maar weer verder te gaan met het zaaien van mijn onbekende plantjes. Nu is dit helaas niet alleen met een pallet, ook als je tractor per ongeluk een andere auto schampt, een dorpeling aanrijdt (gebeurt niks, de dorpeling blijft gewoon doorlopen, desnoods door je tractor heen) of je rijdt per ongeluk net verkeerd de stoep op kan dit vervelende gevolgen hebben voor je tractor omdat je namelijk vast komt te staan. Hierdoor ben je zo weer tien minuten kwijt om vrij te geraken.

Conclusie
Farming Simulator 2013 is een game die doet waar hij goed in is, het boerenleven simuleren en dat is niet makkelijk. Helaas is de leercurve van deze game steil, heel erg steil en omdat je geen concrete doelen hebt, heb je het idee dat je de eerste uren van het spel doelloos rondrijdt en opdrachten probeert te voltooien. Maar als je eenmaal bepaalde handelingen onder de knie krijgt, dan vind je rust en zaligheid in dit boerenleven (als randstedeling dan).

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Rust - Erg steile leercurve 7
+ Details apparatuur  - Weinig uitleg
   


Gespeeld op PS3, ook beschikbaar voor Xbox 360 en Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.