Rutte vindt kandidatuur Van Rey onverstandig

Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt het onverstandig dat de omstreden oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey op de voorlopige groslijst van de VVD Roermond voor de gemeenteraadsverkiezingen staat. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte schaarde zich tot twee keer toe achter de lijn van het hoofdbestuur van de VVD, die voorschrijft dat partijleden naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich beter niet verkiesbaar kunnen stellen. "Het is verstandig om je verre te houden van te verkiezen posities", aldus Rutte.

De VVD-leider stelde verder dat het Openbaar Ministerie 'in volle rust en focus' het onderzoek naar Van Rey moet kunnen afronden. Opmerkingen van partijvoorzitter Benk Korthals over het OM zijn volgens Rutte verkeerd samengevat. Korthals zou hebben gezegd dat het schadelijk is voor de VVD dat het onderzoek van het OM zo lang op zich laat wachten.

Dat Van Rey op de groslijst staat voor de VVD in Roermond werd donderdag bekend. De ledenvergadering van de VVD in de Limburgse plaats stelt de definitieve lijst maandag vast.

Van Rey trad in oktober af als senator en wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.