FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 september 2013

Coquard sprint naar zege in Canada

Bryan Coquard heeft in Quebec de Challenge Sprint Pro op zijn naam geschreven. In de sprintcompetitie bleek de 21-jarige Fransman van Europcar in een finale van vier de sterkste. Nederlander Moreno Hofland van Belkin wist de derde plek voor zich op te eisen.

Tijdens de jaarlijkse wedstrijd wordt er in een ander format dan normaal gereden. 24 renners begonnen aan de zes heats, twaalf van hen plaatste zich voor de drie kwartfinales. De beste twee renners van elke kwartfinale mochten door naar de halve finale, waar uiteindelijk de vier finalisten uit kwamen rollen.

Naast Coquard en Hofland wisten ook Alexey Lutsenko (Astana) en Giacomo Nizzolo (Radioshack) zich voor de finale te plaatsen. In de sprint om de overwinning nam Hofland het initiatief, hij werd echter nog net ingehaald door Nizzolo en Coquard, die er met de overwinning vandoor ging. Eerder dit jaar won de Fransman al een etappe in de Ronde van Picardië en twee ritten in zowel de Ronde van Langkawi als de Ster van Bessèges.

Voor Nederland deed naast Hofland ook Danny van Poppel mee, hij werd echter in de eerste ronde al uitgeschakeld. De Belg Jens Debusschere kwam namens Lotto-Belisol een ronde verder, maar moest zich daar gewonnen geven. De Canadese titelverdediger Zach Bell kwam tot de halve finale, waar Hofland en Nizzolo hem in de weg stonden.

Kerkhove sneuvelt in tweede ronde Sofia

Tennisster Lesley Kerkhove is donderdag uitgeschakeld op het ITF-toernooi van Sofia. De Russin Marina Melnikova versloeg de als achtste geplaatste Nederlandse in de tweede ronde met 0-6, 7-6 (4) en 6-4.

De uitschakeling is een teleurstelling voor Kerkhove, aangezien ze iets hoger is ingeschaald op de wereldranglijst: 259 om 285. Er zijn geen Nederlanders meer actief in de Bulgaarse hoofdstad. Lisanne van Riet, de nummer 404 van de wereld, ging al onderuit in het kwalificatietoernooi.

Boxtel houdt protestactie tegen schaliegas

De gemeenteraad van Boxtel houdt 11 oktober een manifestatie tegen schaliegas. De gemeenteraden van andere gemeenten die tegen schaliegas zijn worden uitgenodigd om ook te komen, is donderdagavond besloten in een speciale raadsvergadering over de kwestie.

Inmiddels hebben zich ruim zestig gemeenten schaliegasvrij verklaard. Waar de manifestatie moet worden gehouden, is nog onduidelijk. Mogelijk vindt de bijeenkomst plaats in het gemeentehuis en bij de Markt, waar zaterdag ook al een manifestatie wordt gehouden tegen schaliegas.

De protestbijeenkomst zaterdag vindt plaats vanwege een bezoek van een PvdA-delegatie aan Boxtel. Onder meer lokale actiegroepen, de Boxtelse en Haarense gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders van beide gemeenten, afvaardigingen van andere Brabantse gemeentebesturen en PvdA-fracties uit de regio worden daarbij verwacht. De gemeente weet nog niet precies hoeveel actievoerders naar de manifestatie komen, maar gaat uit van grote bezoekersaantallen.

Het kabinet neemt naar verwachting in oktober een besluit over proefboringen naar schaliegas. Die boringen zouden bij de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren en in de gemeente Noordoostpolder moeten beginnen.

Vrouwelijke bisschoppen voor Anglicanen Wales

De Anglicaanse kerk in Wales heeft donderdag ingestemd met de wijding van vrouwelijke bisschoppen. De druk op conservatievere zusterkerken om vrouwen toe te laten tot de hoogste echelons neemt daarmee toe.

De kwestie van het al dan niet accepteren van vrouwelijke bisschoppen verdeelt de Anglicaanse gemeenschap, die wereldwijd ongeveer tachtig miljoen aanhangers heeft, sinds lange tijd.

De Anglicaanse kerk in Wales zei donderdag in een verklaring dat de motie na een 'gepassioneerd debat' met meer dan honderd stemmen tegen 24 werd aangenomen.

Aanklacht Van den Heuvel om 'maffiamaatje'

John van den Heuvel is aangeklaagd door het advocatenkantoor Meijering, Ficq, Van Kleef en Van der Werf. De advocaten spannen een kort geding aan omdat de misdaadverslaggever hen 'maffia-advocaat' en 'maffiamaatje' heeft genoemd. Dat schrijft De Telegraaf.

Van den Heuvel wordt aangeklaagd wegens laster. Het advocatenkantoor wil dat het de journalist wordt verboden de termen nog langer te gebruiken. Ze eisen 25 duizend euro per overtreding.

Bram Moszkowicz spande zes jaar geleden nog een kort geding aan tegen Jort Kelder nadat Kelder hem een maffiamaatje noemde. Maar Moszkowicz werd in het ongelijk gesteld.

Jan Smit niet meer in onderbroek op posters C&A

Jan Smit is voorlopig niet meer in zijn onderbroek op posters in bushokjes te zien. De samenwerking tussen Smit en C&A komt ten einde, meldt RTL Boulevard. Smit bracht onder meer ondergoed en jeans op de markt voor de modezaak, met zijn label J-Style.

Ook Frans Molenaar gaat niet verder met de modeketen. "Het is fantastisch met ze gewerkt te hebben, maar sommige dingen veranderen", reageerde Molenaar in RTL Boulevard. "Zo dramatisch is het niet." Molenaar was sinds 2009 aan C&A verbonden. Hij ontwierp verschillende betaalbare dames- en herencollecties.

Smit verdwijnt overigens niet uit de modewereld. De Volendammer kondigde twee weken geleden aan dat hij samen met Nick & Simon zijn naam aan de website Modeveiling verbindt. Wat hierbij precies zijn rol wordt, is nog niet bekend.

Oefening Schiphol onderbroken om vuurwapenmelding

Een oefening van de marechaussee op Schiphol is donderdagavond korte tijd onderbroken na een melding dat een persoon met een vuurwapen was gezien. Uiteindelijk is niemand met een vuurwapen gevonden. De marechaussee vermoedt dat de melding ging over een deelnemer aan de oefening.

De persoon met het vuurwapen zou in de buurt zijn geweest van de plek waar de oefening plaatsvond. Dat was op de E-pier, die daarvoor deels was afgesloten. Enkele tientallen marechaussees trainden er hoe om te gaan met lastige personen. "Daarvoor lopen mensen met nepwapens rond", vertelt een woordvoerder van de marechaussee.

De oefening lag in totaal zo'n drie kwartier stil, maar werd weer hervat om het laatste deel af te ronden.

Arsenal-aanwinst Özil gelooft in titelkansen

Mesut Özil denkt dat Arsenal dit seizoen mee kan doen in de Engelse titelstrijd. "Natuurlijk", zei de deze zomer van Real Madrid overgenomen spelmaker donderdag tegen de BBC. "Ik ken het team dat we hebben en denk dat iedere speler succesvol wil zijn."

"Ik heb veel Premier Leaguewedstrijden gekeken", vervolgde de 24-jarige Duitser. "Het is erg fysiek hier, maar ik ben blij om in de beste competitie van de wereld te spelen. Ik weet dat ik me hier zal bewijzen." Arsenal telde ruim vijftig miljoen euro neer voor Özil.

Arsenal wacht al bijna tien jaar op een nieuwe landstitel. In 2004 werd de equipe van Arsène Wenger voor het laatst kampioen. De ploeg staat, nadat onder meer aartsrivaal Tottenham Hotspur al werd verslagen, na drie duels vierde in de Premier League. Özil kan zaterdag tegen Sunderland zijn debuut maken.

Mumford & Sons uit stripclub gezet

De bandleden van Mumford & Sons zijn dinsdagavond uit een stripclub gegooid. De mannen besloten in de club mee te doen met de karaoke, maar toen ze het optreden met hun telefoon filmden werden ze eruit gezet. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Mumford & Sons was in Atlanta voor een optreden, en de bandleden besloten vervolgens naar Clermont Lounge te gaan. Toetsenist Ben Lovett heeft volgens bronnen de microfoon gepakt om een nummer ten gehore te brengen. Het is in de stripclub echter streng verboden om filmopnames te maken.

Een dj zette het geluid zachter om de mannen te verzoeken te stoppen met filmen, maar dat kon Lovett niet waarderen, weet TMZ. Hij zou hebben geroepen dat de dj zijn optreden verpestte. Toen ook de overige leden een grote mond opzetten, zouden ze uit de stripclub zijn gezet.

Ibn Ghaldoun waarschijnlijk failliet

Het heeft er alle schijn van dat binnenkort het interieur van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun voor een prikkie te koop is. Het lijkt er namelijk op dat de veelbesproken islamitische onderwijsinstelling hard bezig is keihard failliet te gaan.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft laten weten dat er een schuld openstaat van 1,4 miljoen euro’s bij het ministerie. Ook bij de gemeente Rotterdam staat de 'school'  voor 800.000 euro in het rood. Dekker acht de kans op terugbetaling zeer klein en een faillissement lijkt aanstaande.

Mocht het daadwerkelijk tot een faillissement komen, dan  mag een  curator zich druk maken over de vorderingen. Afgelopen week werd al bekend dat de school van het rijk geen centjes meer krijgt, omdat het onderwijsniveau er om te huilen is.

Meeste Nederlanders willen sterke leider

Meer dan zestig procent van de Nederlandse bevolking wil een sterke leider aan het roer van het land. Dat blijkt uit donderdagavond gepresenteerd onderzoek naar de emoties van kiezers, uitgevoerd door Kieskompas in opdracht van dagblad Trouw.

De roep om een sterke leider klinkt vooral onder de achterban van VVD, PVV, CDA en SP. Vooral ouderen zijn het eens met de stelling dat Nederland een sterke leider nodig heeft die snel over alles kan beslissen.

Volgens onderzoeker André Krouwel heerst onder kiezers niet zozeer angst, zoals vaak wordt gezegd, maar vooral woede en zelfs walging. Boze kiezers zitten vooral bij SP, PVV en 50Plus. Aanhangers van D66 en van de regeringspartijen VVD en PvdA zijn het minst boos.

Iraans filmcentrum mag weer open

Het Iraanse filmcentrum House of Cinema mag weer open. Een kleine twee jaar geleden moest het centrum voor filmmakers en kunstenaars dicht omdat hardliners vonden dat het liberale denkwijzen bevorderde. De heropening lijkt de tolerantere standpunten van de nieuwe gematigde president Hasan Rouhani te weerspiegelen.

Volgens onderminister van cultuur Hojjatollah Ayoubi moet de heropening gezien worden als steun van de nieuwe regering aan de filmindustrie. De sluiting van het House of Cinema werd destijds door vele prominente Iraanse filmmakers bekritiseerd.

Een van deze filmmakers was Asghar Farhadi, die vorig jaar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won voor zijn drama A Separation. De film ging over een echtpaar dat moet kiezen tussen in Iran blijven om voor een zieke ouder te zorgen, en hun kind een betere toekomst geven in het buitenland.

Eerder dit jaar kreeg de Iraanse filmmaker Jafar Panahi, bekend van zijn maatschappijkritische films, nog een verbod om de komende twintig jaar films te maken of Iran te verlaten. Panahi accepteerde in juli wel de uitnodiging van de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences om lid te worden. Hij mag nu mede bepalen wie de Oscars winnen.

Armstrong bezorgt medaille terug bij IOC

Lance Armstrong heeft zijn bronzen medaille van de Olympische Spelen van Sydney in 2000 ingeleverd bij het Amerikaans olympisch comité. Het IOC eiste dit nadat de oud-renner uit de boeken deed over jarenlang dopinggebruik.

Armstrong melde het nieuws op Twitter. In januari werden zijn resultaten uit de boeken geschrapt en vorige week drong het IOC bij Armstrong en het Amerikaanse olympische comité erop aan om de plak in te leveren. De Amerikaan heeft hier nu dus gehoor aan gegeven.

Videoarbiter debuteert op EK volleybal

Teams op het EK volleybal voor vrouwen kunnen komend weekeinde gebruikmaken van een videoarbiter. Dat heeft de Europese volleybalbond CEV donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat er op een EK volleybal gebruik wordt gemaakt van arbitrage met videobeelden.

Ploegen kunnen de scheidsrechter na een beslissing vragen het spel stil te leggen, waarna de assistent-scheidsrechter en een afgevaardigde van de CEV de beelden nog eens bekijken. Zij bepalen wat er vervolgens gebeurt.

Wordt het team dat de beslissing aanvocht niet in het gelijk gesteld, dan verliest dat team zijn recht op een challenge in die set. Nederland is overigens al uitgeschakeld op het toernooi. Rusland, Servië, België en gastland Duitsland zijn nog in de race.

De mannen krijgen vanaf de halve finale op het EK in Polen en Denemarken later deze maand ook beschikking over een videoarbiter. Nederland is daar een van de zestien deelnemers.

Het videosysteem dat op de EK's worden gebruikt werd afgelopen maart al getest in de Champions League voor volleyballers. Behalve volleybal maken onder meer hockey en tennis gebruik van een videoarbiter.

3D-film Metallica naar Nederland

De 3D-film van Metallica draait vanaf 10 oktober in Nederlandse bioscopen. Metallica: Through the Never, een combinatie van een concertregistratie en een speelfilm, is te zien in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Acteur Dane DeHaan, die speelde in films als Chronicle en Lawless, is in de film te zien als roadie Trip. De instrumentensjouwer belandt tijdens een opdracht in een postapocalyptisch avontuur. Ondertussen speelt Metallica zijn grootste hits in een concertzaal. De rockfilm draait vanaf 4 oktober in de Amerikaanse bioscopen.

Metallica heeft negen studioalbums uitgebracht. Ook kwam in 2011 de plaat Lulu uit, een samenwerking met zanger Lou Reed. Metallica scoorde hits als Nothing Else Matters en One.


3D-film Metallica naar Nederland (Foto: Novum)

Spaanse atleten geschorst voor dopinggebruik

De Spaanse atletiekbond heeft twee niet nader genoemde atleten geschorst wegens vermeend dopinggebruik. Dat meldt de bond donderdag. De Spaanse antidopingautoriteit liet de bond twee weken geleden weten dat de atleten niet succesvol door een test, uitgevoerd tijdens de nationale kampioenschappen, heen waren gekomen. Vanwege nieuwe dopingwetgeving mogen de namen van geschorste atleten pas worden vrijgegeven als honderd procent zeker is dat ze schuldig zijn. 

De atletiekwereld krijgt dit jaar dreun na dreun te verwerken. Zo werden topsprinters Tyson Gay en Asafa Powell al betrapt op doping en werden ruim dertig Turkse atleten geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen.

Spanje kent ook de nodige problemen met doping. Het land slaagde er bijvoorbeeld niet in om een enkele wielrenner die bij Operación Puerto betrokken was te veroordelen. De Spaanse justitie leek daarnaast nauwelijks geïnteresseerd in de andere klanten van Eufemiano Fuentes die volgens de arts zelf uit onder meer het voetbal, tennis en boksen kwamen.

Assad: dreiging VS moet eerst stoppen

Syrië zal meewerken aan een voorstel om zijn chemische wapens onder toezicht te laten stellen, maar dan moeten de Amerikaanse dreigementen met een aanval wel eerst stoppen. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad donderdag laten weten, meldde het Russische persbureau Ria Novosti donderdag.

"Als we zien dat de VS echt stabiliteit willen in onze regio, stoppen met dreigen en ook geen wapens meer leveren aan terroristen, dan geloven we dat de noodzakelijke stappen kunnen worden genomen", aldus Assad.

Nieuw livealbum The Beatles komt in november

The Beatles brengen in november een nieuwe live-cd op de markt. De plaat staat in het teken van de BBC-sessies, die de band in 1963 en 1964 opnam. Paul McCartney en zijn collega's waren toen regelmatig te gast bij het Britse radiostation.

Op de cd zijn opnames te horen die nog niet eerder zijn uitgebracht. Ook worden gesprekken van The Beatles op de plaat gezet. Het is een vervolg op de cd Live at the BBC van The Beatles, die in 1994 uitkwam.

De nummers werden live opgenomen in een 'relaxte' en informele sfeer. Op het album zijn nieuwe versies te horen van de BBC-cd die in 1994 uitkwam. De cd wordt ook op vinyl uitgebracht. Naast McCartney is alleen Beatle Ringo Starr nog in leven.

VS: Noord-Korea tart VN met herstart reactor

Als Noord-Korea een van zijn plutoniumreactoren opnieuw opstart is dat een 'zeer ernstige zaak' die de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schendt. Dat heeft de Amerikaanse speciale gezant voor Noord-Korea, Glyn Davies, donderdag gezegd.

Woensdag maakte het Verenigde Staten-Korea Instituut bekend dat recente satellietbeelden erop lijken te wijzen dat Noord-Korea een van zijn reactoren in de kerninstallatie Nyongbyon heeft herstart. De reactor werd in 2007 stilgelegd als voorwaarde van een ontwapeningsovereenkomst.

"Dit zou een zeer ernstige kwestie zijn, en wij denken een grote misstap van Noord-Korea, want het zou een reeks resoluties van de VN-Veiligheidsraad schenden", zei Davies. Volgens hem zou het vooral negatief uitpakken voor Noord-Korea zelf.

Weer geheime briefing over Syrië in Tweede Kamer

De Tweede Kamer wordt volgende week opnieuw achter gesloten deuren bijgepraat door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over Syrië. Dat hebben de buitenlandspecialisten van de verschillende fracties donderdagavond besloten, meldt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

De Kamer besloot tot de briefing naar aanleiding van een Kamerbrief waarin minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet weten dat hij er inmiddels van overtuigd is dat Syrië gifgas heeft ingezet tegen burgers. 'Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' is het Syrische regime hiervoor verantwoordelijk, schreef Timmermans.

Timmermans trekt zijn conclusie op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten. Tijdens de geheime briefing hopen de Kamerleden daar meer inzicht in te krijgen. Donderdag volgt een debat met Timmermans.

Vorige week liet de Tweede Kamer zich ook al vertrouwelijk bijpraten door de AIVD en de MIVD. Toen kwamen geen sluitende bewijzen over het gebruik van chemische wapens door het regime op tafel, zeiden Kamerleden na afloop.

NASA: Voyager 1 heeft zonnestelsel verlaten

De ruimtesonde Voyager 1 heeft het zonnestelsel verlaten. Het is daarmee het eerste ruimteschip ooit dat deze grens is overgestoken. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gezegd.

De Voyager 1 werd 36 jaar geleden gelanceerd. "Dit is een mijlpaal en het begin van een nieuwe reis", zei Ed Stone, die al sinds het begin leiding geeft aan het Voyager-project. De Voyager 1 zal nu een gebied verkennen dat nooit eerder is onderzocht en de resultaten terug naar aarde sturen, waar het team van Stone de ontdekkingen afwacht.

In 1977, toen de door kernenergie aangedreven Voyager 1 en zijn broertje Voyager 2 werden gelanceerd, wist niemand hoe lang de sondes het zouden uithouden. Momenteel bevinden ze zich, elk in een andere richting, op miljarden kilometers afstand. Op hun reis door het zonnestelsel deden de Voyagers Jupiter en Saturnus aan. De Voyager 2 sloeg vervolgens af richting Uranus en Neptunus. De Voyager 1 gebruikte de zwaartekracht van Saturnus om zich naar de rand van het zonnestelsel te slingeren.

Alves: "Neymar aangeraakt door God"

Daniel Alves gelooft er heilig in dat Neymar slaagt bij FC Barcelona. De verdediger is onder de indruk van de kwaliteiten van de spits.

"Hij is één van de weinige spelers die is aangeraakt door God", vertelt Alves aan Eurosport. "Bij de geboorte kreeg hij van God te horen dat hij voetballer zou worden. Hij is een waardevolle speler bij een topclub. Iedereen kijkt naar hem en hij zal binnenkort laten zien wat hij kan."

Alves kent Neymar, die deze zomer overkwam van Santos, al van de Braziliaanse nationale ploeg. "Ik denk dat veel landen door de recente ontwikkelingen gokken op de WK-winst van Brazilië volgend jaar. Maar drie of vier maanden geleden hoorde je niemand daar nog over. In dat opzicht is het erg belangrijk dat we de Confederations Cup hebben gewonnen."

Neymar wordt dit seizoen bij Barcelona langzaamaan ingepast. Hij speelde tot dusver dit seizoen drie competitieduels in het Blaugrana. In de voorbije vier seizoenen gaf de 21-jarige aanvaller al blijk van zijn uitzonderlijke capaciteiten. Hij scoorde aan de lopende band bij Santos.

Van Gaal voorspelt zware avond voor Ajax

Louis van Gaal kijkt volgende week met speciale interesse naar FC Barcelona - Ajax. De bondscoach van Oranje verwacht een zware avond voor de Amsterdammers.

Ajax gaat volgende week op bezoek in Camp Nou. Van Gaal was in het verleden zowel bij Ajax als Barcelona met succes werkzaam. Een stunt van de Amsterdammers in Catalonië ziet de keuzeheer van Oranje niet snel gebeuren. "Het Ajax van Frank de Boer krijgt het erg moeilijk tegen een geweldige ploeg als Barcelona."

"Barcelona namelijk heeft een geweldige ploeg", aldus Van Gaal tegenover Esports Cope. "De Boer moet nu weer een nieuw elftal opbouwen. En het is toch al lastig tegen Barcelona, dat dezelfde spelers heeft als vorig seizoen en Neymar er nog bij heeft gekregen. Met het duo Lionel Messi-Neymar zijn ze nog beter geworden."

McQuaid haalt opnieuw uit naar Cookson

Voorzitter van de internationale wielerunie UCI Pat McQuaid heeft opnieuw harde woorden over voor Brian Cookson. "Het is duidelijk dat Brian op zoek is naar een kroning in plaats van een verkiezing", zei de Ier donderdag in een verklaring over zijn Britse concurrent. Cookson en McQuaid strijden later deze maand om het voorzitterschap van de UCI.

McQuaid beschuldigt de voorzitter van de Britse wielerbond ervan een ceremoniële functie van het UCI-voorzitterschap te willen maken. "De macht van de voorzitter kan niet zomaar worden overgedragen naar niet-gekozen bestuurders. De UCI-regels zijn daar duidelijk over", aldus McQuaid.

Het Britse wielrennen is de laatste jaren uiterst succesvol. Zo wonnen Team Sky-renners Bradley Wiggins en Chris Froome de afgelopen twee edities van de Tour de France. Volgens McQuaid is Cookson echter niet verantwoordelijk voor het Britse succes, maar algemeen directeur van Sky Sir Dave Brailsford.

"Het is zeker geruststellend dat ik niet de enige ben die de ene architect van de andere kan onderscheiden", zegt McQuaid, doelend op de koningin die Brailsford eerder dit jaar ridderde.

McQuaid, sinds 2005 UCI-voorzitter, zei vorige maand dat Cookson hem uit de verkiezingsstrijd probeert te houden. McQuaid heeft namelijk nog geen nominatie op zak. De wielerbonden van zowel Ierland als Zwitserland, waar hij woont, willen hem niet nomineren.

McQuaid hoopt daarom op een nominatie van Marokko en Thailand, die de Ier als kleine wielerlanden gezamenlijk willen voordragen. Daarvoor moeten echter wel de reglementen worden gewijzigd. Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden.

Britse studio Blitz Games gesloten

De Engelse studio Blitz Games heeft donderdag vanwege financiële problemen zijn deuren gesloten. Omdat de gamestudio uit uit Leamington Spa nog aan twee spellen werkte, kunnen waarschijnlijk vijftig van de 175 werknemers bij een nieuw op te richten studio terecht. Dat heeft het management van Blitz Games bekendgemaakt.

Voor de overige 125 werknemers is contact gezocht met gamestudio's in de omgeving van Birmingham en Londen. Zo zou gamestudio Rebellion uit Oxford interesse hebben enkele ontwikkelaars in te lijven. Het management probeert contact te leggen met andere werkgevers om meer werkplekken te vinden.

Blitz Games werd in 1990 opgericht en is vooral bekend van kindvriendelijke spellen. Deze waren vaak gebaseerd op tekenfilmpersonages en kinderseries, zoals Bratz, Spongebob Squarepants en iCarly.


Britse studio Blitz Games gesloten

Terry: "Mourinho maakt ons tot eenheid"

De terugkeer van José Mourinho heeft volgens John Terry Chelsea goed gedaan. De verdediger ziet dat The Blues weer een eenheid vormen. Ondanks dat Chelsea vorig seizoen met interim-manager Rafael Benitez de Europa League won, bestond er in Londen onvrede over de werksfeer.

Sinds de komst van Mourinho is volgens Terry het plezier weer toegenomen binnen de club. "We zijn fit en vormen meer een eenheid. Dat komt door José", zei Terry tegen Engelse media. "Het is wij tegen de rest. Dat maakte ons ook altijd zo sterk in het verleden. We gaan nu weer die kant op. De wijze waarop José met mensen omgaat is geweldig. Hij zorgt ervoor dat iedereen voor hem wil spelen."

"Als er een handleiding was om manager te worden, dan zou hij overal aan voldoen. We zijn erg gelukkig met zijn terugkeer. Hij is thuisgekomen en zo denken ook alle spelers erover. Hopelijk kunnen wij met hem het verschil maken in de titelstrijd", besluit Terry.

Al-Jazeera roept hulp VN in om 'intimidatie' Egypte

Nieuwszender Al-Jazeera stapt naar de Verenigde Naties en internationale gerechtshoven om de sluiting van zijn kantoren in Egypte aan te vechten. Al-Jazeera wil zo voorkomen 'dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Egypte sterven'. Welke 'internationale rechtbanken en andere relevante instellingen' de nieuwszender te hulp roept lieten zijn advocaten in het midden.

De door het Egyptische leger aangestelde interim-regering heeft Al-Jazeera de afgelopen weken het werken onmogelijk gemaakt. De regering beschouwt de in Qatar gevestigde nieuwszender als een pleitbezorger van de afgezette president Mohammed Morsi en diens Moslimbroederschap.

Op 3 september verbood de rechter de Egyptische afdeling van Al-Jazeera nog uit te zenden. Al-Jazeera Mubasher Misr zou de staatsveiligheid schaden, 'leugens uitzenden' en het leger in een kwaad daglicht stellen. De politie deed vervolgens invallen in de kantoren van de zender.

De Arabische en Engelstalige tak van Al-Jazeera bleven vooralsnog betrekkelijk buiten schot. Wel hield de Egyptische politie een week lang een cameraploeg van de Engelstalige zender in hechtenis omdat die zonder vergunning zouden werken.

Na de machtsovername door het leger op 3 juli besteedde Al-Jazeera uitgebreid aandacht aan de protesten van de Moslimbroederschap. De laatste weken dat de zender in de lucht was, was deze ook begonnen boodschappen van voortvluchtige Moslimbroeders uit te zenden.

Behalve Al-Jazeera moesten ook drie andere zenders die de islamisten een warm hart toedroegen hun werkzaamheden staken.

Albert Verlinde maakt filmdebuut in K3 Dierenhotel

Albert Verlinde krijgt in de nieuwe film K3 Dierenhotel zijn filmdebuut. De presentator en producent neemt de rol van hoteleigenaar François op zich. Serge-Henri Valcke, onder meer bekend als Commissaris Buitendam in de serie Baantjer, kruipt in de huid van Ome Jan, laat producent Studio 100 donderdag weten.

Naast hen bestaat de cast uit de bekende leden uit de tv-serie Hallo K3!, onder wie Winston Post, Metta Gramberg en Jacques Vermeire. Uiteraard zijn Kristel Verbeke, Karen Damen en Josje Huisman van de party als de drie meiden van K3.

"Ik heb er ontzettend veel zin in!", laat Verlinde weten. "Ik ben al eens eerder gevraagd om een rol te spelen in een K3-film, maar dat lukte toen niet met mijn drukke agenda. Hartstikke fijn dat we het nu wel voor elkaar hebben kunnen krijgen. Ik ben benieuwd naar het resultaat van mijn filmdebuut", aldus de presentator van RTL Boulevard.

In K3 Dierenhotel heeft Kristel een verblijf bij een beautyfarm geboekt en willen Karen en Josje hun vriend Bas gaan helpen in zijn dierenhotel. Als hun navigatiesystemen echter per ongeluk worden verwisseld, belanden ze op elkaars bestemming. Dan blijkt dat alle drie de meisjes eigenlijk smoorverliefd zijn op Bas, en geen van hen wil de andere twee in zijn buurt hebben. Maar als het dierenhotel in gevaar blijkt te zijn, moeten ze de handen ineen slaan om het hotel te redden.

De opnames van K3 Dierenhotel zijn al enige tijd aan de gang. De film verschijnt op 12 februari in de bioscoop.


Albert Verlinde maakt filmdebuut in K3 Dierenhotel (Foto: Novum)

Duitse acteur Otto Sander (72) overleden

De Duitse acteur Otto Sander is donderdag op 72-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Berlijn. Dat maakte zijn impresariaat namens de familie bekend, schrijven verschillende Duitse media. Sander was vooral bekend van zijn rollen in Das Boot van Wolfgang Peterson en Die Blechtrommel van Volker Schlöndorff.

Sander was in 1964 voor het eerst in een film te zien en was nog dit jaar te zien in de tv-serie Polizeiruf 110. Hij werkte onder anderen samen met regisseurs Peter Stein, Robert Wilson en Klaus Michael Grüber.

Ook in het theater was Sander een veelgevraagd acteur. Van 1970 tot 1979 maakte hij deel uit van het gezelschap van de stadsschouwburg in Berlijn.


Duitse acteur Otto Sander (72) overleden (Foto: Novum)

Villas-Boas verwacht veel van Eriksen

Tottenham Hotspur hoopt met Christian Eriksen goud in handen te hebben. Manager André Villas-Boas is in ieder geval lovend over de Deen. Tottenham betaalde deze zomer ruim twaalf miljoen euro voor Eriksen.

Villas-Boas hoopt dat de investering zich terugbetaalt. "Het werk dat we hebben geleverd tijdens de transferperiode, deden we met de verwachting dat we potentiële sterspelers haalden", zegt Villas-Boas tegen Ham & High.

"Ik denk dat dat wat er met Christian is gebeurd, ongeveer hetzelfde is als wat er met Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder gebeurde toen zij Ajax verlieten. Zij bereikten ook een moment waarop ze bijzonder belangrijk werden voor Ajax. Dat bracht ze een mooie transfer en wij verwachten nu veel moois van Eriksen."

"We hopen dat Christian zich ontwikkelt tot een belangrijke speler. Of hij komend weekend in de basis staat tegen Norwich City? Die kans is groot, maar het is nog geen zekerheid", besluit de manager van Tottenham.

GOTY-versie Dishonored aangekondigd

Uitgever Bethesda heeft de Game Of The Year-versie van Dishonored aangekondigd. Deze editie bevat het volledige spel, samen met alle uitgebrachte DLC: Dunwall City Trials, The Knife of Dunwall, The Brigmore Witches en Void Walker's Arsenal. 

De GOTY-editie van Dishonored moet vanaf 11 oktober in de winkel liggen, aan een prijs van 39,99 euro voor de PlayStation 3- en Xbox 360-versie, en 29,99 euro voor de pc-versie.

Dishonored GOTY

Syrië aangemeld voor verdrag chemische wapens

De Verenigde Naties hebben donderdag een aanmeldingsbrief van Syrië ontvangen voor het Verdrag Chemische Wapens (CWC). Dat internationale verdrag verbiedt de vervaardiging, opslag en inzet van chemisch wapentuig. De aanmelding, die op dit ogenblik wordt vertaald, zet volgens VN-woordvoerder Farhan Haq 'de procedure in gang' om toe te treden tot het verdrag.

De regering van de Syrische president Bashar Assad maakte dinsdag kenbaar dat zij het CWC wil ondertekenen. Syrië zegt zijn volledige medewerking te verlenen aan het Russische voorstel om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen.

Donderdag liet Assad in een vraaggesprek met de Russische televisiezender Rossia-24 weten dat Syrië zich houdt aan de 'gebruikelijke procedure' voor toetreding tot het CWC. Een maand na de ondertekening van het verdrag geeft Syrië de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrij, zei Assad. Ondertekenaars van het CWC verplichten zich hun voorraad chemische wapens te openbaren en die te vernietigen.

Damrak sluit hoger na rustige handelsdag

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten na een rustige handelsdag. De AEX won 0,4 procent en eindigde op 376,66 punten. Elders in Europa was het beeld verdeeld. De Franse beurs verloor 0,4 procent, in Frankfurt maakte de DAX een pas op de plaats, en de Spaanse beurs sloot 0,6 procent hoger.

Uitblinker binnen de AEX was ASML, met een dagwinst van 4,9 procent. Daarmee kwam de koers van het Veldhovense bedrijf op 70,24 euro. Ook KPN zat in de lift en sloot 2,3 procent hoger. Het telecombedrijf liet weten weer in gesprek te zijn met América Móvil over de overname. Staalproducent ArcelorMittal was donderdag hekkensluiter met een verlies van 1,9 procent.

In de Midkap, die eveneens 0,4 procent hoger sloot, bleek dat ook het staalgerelateerde Aperam kopje onder ging. Het aandeel werd een procent goedkoper. Daarentegen viel Ten Cate juist in positieve zin op na aankondiging van een meerjarige overeenkomst met het Amerikaanse leger. Het aandeel vlagde bijna vijf procent hoger af en was daarmee de sterkste stijger.

Verder deed ook ASMI goede zaken met een koerswinst van 3,1 procent op 25,10 euro. Het technologiebedrijf profiteerde van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs naar 37 euro bij een koopadvies.

Bij de kleinere fondsen maakte Grontmij deel uit van de kopgroep met een 4,7 procent hogere koers na een nieuwe opdracht van de provincie Noord-Brabant. Softwareontwikkelaar Exact leverde 0,9 procent in nadat Goldman Sachs het advies voor het aandeel verlaagde.

De Amerikaanse beurzen noteerden omstreeks de klok van zes vlak. De Dow Jones en de S&P 500 leverden beide een tiende van een procent in, waar de Nasdaq onveranderd stond.

Golfer Besseling beste Nederlander op KLM Open

Golfer Wil Besseling heeft de eerste dag op het KLM Open als tiende afgesloten. De Noord-Hollander ging donderdag in Zandvoort in 67 slagen rond, drie onder par. De Nederlandse favorieten Joost Luiten (69 slagen) en oud-winnaar Maarten Lafeber (70) stelden wat teleur. Zij staan respectievelijk 31e en 59e.

Leider is de Spanjaard Miguel Angel Jimenez, die niet meer dan 64 slagen nodig had. Zes golfers volgen hem met een slag meer. De Nederlander Robin Kind neemt met 69 slagen de gedeelde 31e plek in.

Lafeber toonde zich na afloop niet ontevreden. "Op ervaring en vechtlust heb ik de par er nog uitgehaald", zei hij. De 38-jarige winnaar van 2003 maakte de laatste zes holes een inhaalslag na een teleurstellende start.

Het toernooi op de Kennemer Golf & Country Club, onderdeel van de Europese PGA Tour, duurt tot en met zondag.

Hoe Assassin's Creed IV eruitziet op next-gen consoles

Ubisoft heeft een nieuwe trailer van Assassin's Creed IV: Black Flag vrijgegeven, waarin getoond wordt welke verbeteringen de next-gen versie van de game bevat. Vooral de natuur en het weersysteem hebben voordeel aan de kracht van PlayStation 4 en Xbox One.

Assassin's Creed IV: Black Flag verschijnt op 1 november voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U. De pc-versie komt enkele weken nadien uit. Later verschijnt de game ook als launchtitel voor PlayStation 4 en Xbox One. 

Strootman: "PSV kan niks meer fout doen"

Kevin Strootman is inmiddels een paar maanden weg bij PSV, maar hij volgt zijn oude club nog wel vanuit Rome. Strootman ging voor bijna twintig miljoen euro van PSV naar AS Roma. De Oranje-international was één van de vele spelers die vertrokken uit Eindhoven. Een nieuwe jonge lichting kwam daarvoor terug.

"Natuurlijk volg ik PSV nog. Ze kunnen niks meer fout doen, hè, zo gaat dat", zegt Strootman in gesprek met Voetbal International. "PSV is fris en fruitig, lees ik. Geen idee wat het betekent, maar mooi voor ze. De eerste wedstrijden die ze hebben gespeeld waren ook leuk om naar te kijken, maar kom op: ook wij hebben vorig seizoen genoeg leuke wedstrijden gespeeld met hoge uitslagen. Maar wij waren dan weer vervelend en irritant", verklaart Strootman.

Enschede: helft ambtenaren schrappen

Enschede kan met zo'n negenhonderd ambtenaren minder toe. Dat blijkt uit een inventarisatie van manieren waarop de gemeente kan bezuinigen die donderdag naar de gemeenteraad werd gestuurd. Op dit moment werken in de Twentse stad ruim zeventienhonderd ambtenaren, laat een woordvoerder weten.

Enschede moet in 2017 in totaal zo'n twintig miljoen euro hebben bezuinigd. Volgend jaar worden hoe dan ook al 250 tot driehonderd banen geschrapt, zo werd eerder bepaald. Tot 2017 zouden daar dus nog eens zeshonderd banen bij kunnen komen.

Het gemeentebestuur denkt te kunnen besparen op het personeel door taken over te dragen en samen te werken met andere gemeenten in de regio. De woordvoerder legt uit dat een deel van de ambtenaren vertrekt door verloop en pensionering. Een ander deel wordt mogelijk ondergebracht bij partners in de stad.

De gemeenteraad bespreekt de voorstellen van het college later deze maand. De begroting voor de periode tot 2017 wordt in november vastgesteld.

Geen doorstart Instituut voor Animatiefilm

Na 20 jaar komt er op 1 november definitief een einde aan het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) in Tilburg. Directeur Ton Crone heeft dat donderdag gezegd.

Nadat de financiering vanuit Den Haag vorig jaar al was gestopt, werd het vaste personeel al ontslagen. Vorige week werd duidelijk dat er ook vanuit de provincie Noord-Brabant geen geld meer komt. Commercieel doorgaan is volgens Crone onmogelijk. De activiteiten worden daarom volledig afgebouwd, vertelde hij.

De collectie van het instituut is overgedragen aan filmmuseum Eye in Amsterdam en aan de universiteiten in Utrecht en Groningen.

Geen doorstart Instituut voor Animatiefilm
Geen doorstart Instituut voor Animatiefilm (Foto: ANP)

Syriërs met familie mogelijk welkom

Syrische vluchtelingen mogen misschien tijdelijk naar Nederland komen als zij hier familie hebben. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onderzoekt de mogelijkheden, zegde hij donderdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De PvdA wil dat Syrische vluchtelingen maximaal een jaar opvang kunnen krijgen bij familie in Nederland, zei Kamerlid Marit Maij. De meeste oppositiepartijen delen dat standpunt. Teeven gaat nu de 'feitelijke en juridische mogelijkheden' in kaart brengen. Binnen vier weken meldt hij de Kamer wat het resultaat daarvan is.

De sociaaldemocraten willen verder dat er meer plaatsen komen voor vluchtelingen die op uitnodiging naar Nederland komen, via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Nederland vangt jaarlijks maximaal vijfhonderd van zulke vluchtelingen op, die permanent mogen blijven. Het kabinet wil binnen deze groep van vijfhonderd plaatsmaken voor vijftig Syriërs dit jaar en tweehonderd volgend jaar.

Volgens de PvdA moeten de 250 Syrische vluchtelingen worden opgevangen boven op het jaarlijkse quotum van vijfhonderd. Volgens Teeven is dat overbodig, omdat het quotum niet wordt volgemaakt. Hij gaat wel kijken of de plaatsen die dit jaar niet worden vervuld, volgend jaar alsnog kunnen worden benut.

Het uitnodigen van vluchtelingen is bedoeld voor de kwetsbaarste groep vluchtelingen, zoals alleenstaande moeders met hun kinderen of mensen die specifieke medische zorg nodig hebben. Daarnaast zijn er de 'gewone' asielaanvragen van Syriërs die zelf naar Nederland komen. Die asielaanvragen worden in principe gehonoreerd.

Het kabinet heeft het liefst dat Syrische vluchtelingen in buurlanden worden opgevangen. Tot nu toe heeft Nederland 59 miljoen euro bijgedragen aan humanitaire hulp aan mensen die op de vlucht zijn geslagen als gevolg van de burgeroorlog in Syrië.

Kerk durft komst pornoactrice niet aan

De Oude Kerk in het centrum van de Amsterdamse rosse buurt wil toch niet meewerken aan een evenement met voormalig pornoster Sasha Grey. De pornoster zou 5 oktober in de Oude Kerk worden geïnterviewd, maar de directrice van de kerk durft het evenement bij nader inzien niet aan, meldt Uitgeverij Prometheus.

Het evenement, waarbij Grey wordt geïnterviewd door bestsellerauteur Peter Buwalda, wordt niet geannuleerd. Het gesprek vindt plaats op een nieuwe locatie, meldt de uitgeverij, een van de organisatoren van het evenement.

De Amerikaanse Sasha Grey, een pseudoniem voor Marina Ann Hantzis, heeft de pornowereld inmiddels verlaten. De 25-jarige Grey bezoekt Nederland vanwege het verschijnen van haar debuutroman Het Juliette-genootschap.

Nieuwe films gebaseerd op Harry Potter in de maak

J.K. Rowling is samen met filmstudio Warner Bros bezig een nieuwe filmserie te maken gebaseerd op haar Harry Potter-boekenreeks. Dat schrijft filmblad Variety. Na het verschijnen van de achtste en laatste verfilming, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 uit 2011, bezwoer de schrijfster de tovenaarsleerling voortaan met rust te laten.

Rowling gaat voor het eerst zelf het scenario schrijven. De nieuwe films gaan over de monsters uit het fictieve handboek Fantastic Beasts and Where to Find Them en over de schrijver ervan, de befaamde 'magiezoöloog' Newt Scamander. De leerlingen van tovenaarsschool Hogwarts gebruiken zijn werk veelvuldig tijdens hun studies.

De schrijfster benadrukt dat de nieuwe films een prequel noch een vervolg zijn op de Potter-films. "Het is een aanvulling op de wereld van de tovenaars. De wetten en regels van die wereld zijn voor alle fans bekend, maar het verhaal van Newt begint in New York en speelt zich zeventig jaar voor Harry Potter af."

Rowling zegt op het idee te zijn gebracht door Warner Bros. "Het leek me eerst niets, maar ik zou het ook niet kunnen verdragen als een ander de verhalen zou schrijven", biecht ze op. "Ik ben heel beschermend over mijn werk en ik weet natuurlijk al veel van Newt. Ik heb zijn kleinzoon Rolf zelfs laten trouwen met een van mijn favoriete personages uit de Potter-boeken, Luna Lovegood."

Wanneer de eerste film uit moet komen is nog onbekend.


Nieuwe films gebaseerd op Harry Potter in de maak (Foto: Novum)

Juf schaart tienermeisje: 16 jaar cel

Linda Leann Wallace uit Texas is vandaag door de rechter voor 16 jaar op water en brood gezet. De inmiddels 53-jarige lerares heeft vier jaar lang een relatie gehad met een scholiere. Een snoeiharde straf voor een paar jaartjes scharen.

Wallace leerde het tienermeisje in 2008 kennen toen ze lesgaf op Legacy Christian Academy in Beaumont. Al snel sloeg de vonk over tussen het 13-jarige meisje en haar muzieklerares.

Vier jaar lang werd er vrolijk op losgeschaard. In Wallace' huis, op de campus en tijdens schoolreisjes. In 2012 kwam er een eind aan de relatie. Het kind was geslaagd en ging van school.

In juli vorig jaar ontving de politie een tip. Wallace werd opgepakt en bekende. Ze mag nu 16 jaar brommen, een van de zwaarste straffen ooit na een verboden relatie tussen een docent en een kind.

De geile juf heeft spijt van haar daad. "We wisten dat het fout was", aldus Wallace. Het meisje zelf vindt dat de juf haar heeft misbruikt, maar wenst haar zo'n zware straf niet toe.

WallaceWie zijn kont verbrandt, moet blij zijn dat-ie niet andersom stond...

'Dortmund praat met Casillas'

Borussia Dortmund wil Iker Casillas uit zijn lijden verlossen bij Real Madrid. De doelman is zijn basisplek kwijt en daarvan hoopt de Champions League-finalist te profiteren.

De Spaanse krant Sport en de Italiaanse website Tuttomercatoweb maken donderdag melding van de interesse van Dortmund in Casillas. Net als José Mourinho in de laatste wedstrijden van vorig seizoen, kiest ook de nieuwe trainer Carlo Ancelotti voor Diego Lopéz onder de lat.

Vorig seizoen leek het nog een strijd tussen Mourinho en Casillas, maar nu ook onder Ancelotti er geen plek in de basiself is voor de international, is een vertrek min of meer de enige optie. Casillas wil als basisspeler met Spanje naar het WK in Brazilië.

Dortmund tracht hem nu naar de Bundesliga te lokken. Officials van de club zouden zelfs al contact hebben gehad met de sluitpost. Opvallend is dat Dortmund in mei nog verlengde met de huidige eerste keeper Roman Weidenfeller. Hij doet het prima. Casillas ligt in Madrid bovendien nog vast tot medio 2016.

De Jong: "Jammer dat ik er niet bij was"

Nigel de Jong vindt het jammer dat hij niet werd uitgenodigd voor Oranje. De controleur van AC Milan richt zich voorlopig op zijn spel in Italië. De Jong speelde in november vorig jaar tegen Duitsland zijn laatste interland voor Oranje.

Daarna stond hij door een achillespeesblessure buitenspel. De 28-jarige middenvelder is weer fit en heeft een basisplek bij Milan. Toch haalde bondscoach Louis van Gaal hem niet bij de selectie voor duels met Estland en Andorra.

"Ik vond het jammer dat ik er niet bij was, maar het was ook belangrijk dat we bij AC Milan met elkaar konden trainen en dat we beter op elkaar ingespeeld konden raken", zei De Jong op de clubsite van werkgever Milan.

De ex-Ajacied ziet ook de voordelen van zijn aanwezigheid op Milanello. Milan speelde bovendien een oefenduel in Zwitserland, waar Kaká zijn rentree maakte. "Het gaat erom dat de nieuwe jongens in de groep hun draai weten te vinden, daar moeten we iedere dag hard voor werken. Oranje komt wel weer, ik kom op termijn wel weer bij het nationale team. Deze trainingen op Milanello waren ook van belang", aldus De Jong.

Gamestick toch later in de winkel

De Android-spelcomputer Gamestick ligt toch later in de winkel. Playjam maakte donderdag bekend dat de spelcomputer vanaf 29 oktober te koop is. In eerste instantie had de Gamestick eind deze maand verkrijgbaar moeten zijn. Financiers van de spelcomputers ontvangen de spelcomputer nog wel deze maand.

Begin deze week gaf Playjam nog aan dat geldschieters de via crowdfunding gefinancierde spelcomputer mogelijk later zouden ontvangen dan winkeliers. Het gamebedrijf gaf toen aan dat commerciële belangen hierbij belangrijk waren. Waarom de Gamestick nu alsnog later in de winkel komt te liggen, is niet bekend.

De Android-spelcomputer wordt eind volgende maand alleen bij de Amerikaanse winkelketen Gamestop, webwinkel Amazon en de Britse winkelketen Game verkocht. Playjam denkt de spelcomputer voor het einde van het jaar in meer winkels aan te bieden.

De Android-spelcomputer bestaat uit een hdmi-stick en een controller. De hdmi-stick moet aan een televisie aangesloten worden om te kunnen gamen. Spelletjes moeten, net zoals op een tablet of smartphone, tegen betaling gedownload worden.

De Gamestick is niet de enige spelcomputer in zijn soort. In juni kwam de Ouya op de markt. Deze Android-spelcomputer krijgt veel kritiek te verduren omdat onder meer de gebruiksinterface veel fouten bevat en het bedrijf, in een poging meer spellen voor de spelcomputer te krijgen, geld weggeeft aan ontwikkelaars die uiteindelijk niet doen wat ze beloven.


Gamestick toch later in de winkel 

Albert Verlinde walgt van dikke mensen op tv

Albert Verlinde walgt van dagelijks dikke mensen op televisie. Dat zei de roddelkoning donderdagavond in RTL Boulevard. Verlinde: "Een keer per week trek ik nog wel maar elke dag vind ik ieeewwww." 

Afvalprogramma's zijn een hit. Na Obese is er NL Fit en the Biggest Loser. Verlinde: "Ik sport ook een paar keer per week, en hou rekening met eten." Verlinde meent dat dikke mensen te lui zijn en in actie moeten komen. Of Albert Verlinde ook walgt van de corpulente sidekick Marc van der Linden die drie keer in de week aanschuift is niet bekend.

[Vuelta] Kiryienka wint etappe, Nibali wankelt

Vasil Kiryienka heeft donderdag de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Wit-Rus van Team Sky kwam na een solo van zo'n veertig kilometer alleen over de finish op de steile Peña Cabarga in Noord-Spanje. Vincenzo Nibali verloor 25 seconden op nummer twee Chris Horner, maar behield wel de rode leiderstrui. De Italiaan heeft nu drie seconden voorsprong op de Amerikaan.

Op de Alto del Caracol, een klim van de tweede categorie, ging de 32-jarige Kiryienka ervandoor. Onder anderen Amets Txurruka, Martin Kohler, Chris Anker Sørensen en Egoi Martinez volgden de Wit-Rus op korte afstand, maar zagen hem alleen maar verder uitlopen.

Op de steile slotklim kwam Kiryienka's zege niet meer in gevaar. Het is zijn derde ritzege in een grote ronde. Eerder schreef hij twee etappes in de Ronde van Italië op zijn naam. Sørensen kwam 28 seconden na Kiryienka over de streep. Adam Hansen, die zich in het slot van de race naar voren had gereden, werd vijftig seconden achter de Deen derde.

De 42-jarige Horner viel op de Peña Cabarga aan. Nibali wist hem aanvankelijk bij te blijven, maar moest de strijd uiteindelijk toch staken. De rodetruidrager kwam vlak achter Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde als tiende over de meet.

De top tien van het klassement ziet er ondanks het geboden spektakel hetzelfde uit als woensdag. Achter Horner volgt Valverde op 1.10 minuten van Nibali. Rodriguez en Nicolas Roche maken de top vijf vol.

Win kaarten voor de Retro Game Experience

Pong, Pacman, Super Mario Bros., Tetris, Donkey Kong of Mortal Kombat. Als bij het horen van deze namen je handen gaan jeuken en je gamebloed sneller stroomt, zet dan 14 en 15 september vast in je agenda. Beeld en Geluid in Hilversum organiseert namelijk de Retro Game Experience.

Tijdens dit weekend krijgen bezoekers een uitgebreid overzicht van de grootste videogame klassiekers uit de jaren '70, '80 en '90 te zien. Er kan gespeeld worden op 50 originele arcadekasten als Space Invaders, Galaga, Out Run of Time Crisis in een volledig nagebouwde arcadehal. Uiteraard zullen de console- en pc games niet ontbreken en is er een tentoonstelling over handhelds, zeldzame games en controllers te bezichtigen. In de theaterzaal worden diverse videogame gerelateerde films vertoond en Steven Saunders van het tv-programma Gamekings is aanwezig om voor een live publiek zijn favoriete retro games te bespreken. De echte gamer kan bovendien een poging wagen om de high-score neer te zetten op een Donkey Kong arcadekast uit 1981.

FOK!games mag twee dagkaarten weggeven. Wat moet je doen om er kans op te maken? De volgende vraag beantwoorden:

VraagGeef voor 13 september een van de sporten als antwoord op de volgende pagina. De winnaars krijgen vrijdagmorgen bericht, want we moeten wel weten welke dag jou het beste uitkomt. Zorg dus dat je de site en/of pmbox in de gaten houdt!

'Microsoft werkt aan virtuele assistent'

Microsoft werkt naar verluidt aan een virtuele assistent. Techwebsite Zdnet denkt dat de software, Cortana genaamd, centraal komt te staan in een besturingssysteem voor bijvoorbeeld telefoons en spelcomputers. Cortana zou Microsofts antwoord zijn op Siri van Apple en Google Now.

De software is vernoemd naar het gelijknamige personage uit de schietspelreeks Halo. In deze spellen helpt zij supersoldaat Master Chief het universum te redden. Cortana moet niet alleen stemmen herkennen, maar moet ook verbanden kunnen leggen op basis van bijvoorbeeld de locatie, afspraken in de agenda en eerdere handelingen van de gebruiker.

Vorige week maandag nam Microsoft voor 5,44 miljard euro de telefoontak van Nokia over. Zo kan het bedrijf in de toekomst zelf telefoons produceren. De deal moet begin 2014 zijn afgerond, na goedkeuring van onder meer de aandeelhouders van Nokia en van mededingingsautoriteiten.


'Microsoft werkt aan virtuele assistent' 

Echt geld binnenkort mogelijk in Warcraft

Naast de goudstukken uit World of Warcraft kunnen gamers binnenkort wellicht ook met echt geld virtuele wapens en huisdieren kopen. Blizzard Entertainment wil volgens marktonderzoeksbureau Superdata Research betalingen binnen het onlinespel introduceren. De omzet die de game genereert is flink gedaald.

Het spel bracht in april volgens de analisten 93 miljoen dollar op. Dat was in september nog 204 miljoen dollar. De daling wordt hoofdzakelijk toegeschreven aan een daling in het aantal abonnees, van ruim tien miljoen naar minder dan acht miljoen.

Een aanzienlijk deel van de inkomsten komt op dit moment uit de verkoop van virtuele huisdieren via de website van het spel. Het onderzoeksbureau denkt dat gamers die World of Warcraft spelen, daarom ook bereid zijn binnen het spel geld te betalen. Waarvoor spelers dan moeten betalen is onduidelijk.

Mike Morhaime en Tim Chilton, twee hooggeplaatste ontwikkelaars binnen het gamebedrijf, hebben in interviews aangegeven dat World of Warcraft ooit gratis moet worden. Voor meerdere bedrijven pakte deze keuze positief uit. Bovendien gaat er meer geld om in zogenoemde free-to-playspellen, dan in spellen met een abonnement.

Toch denken de onderzoekers van Superdata Research dat het nog wel even duurt alvorens World of Warcraft als free-to-play wordt aangeboden. De 7,7 miljoen abonnees betalen ruim tien euro per maand aan het gamebedrijf. Het zou lastig zijn hetzelfde bedrag binnen te halen met de verkoop van virtuele goederen in een gratis versie van dezelfde game.


Echt geld binnenkort mogelijk in Warcraft 

Zivkovic kiest voorlopig voor Nederland

Richairo Zivkovic blijft voorlopig uitkomen voor Nederland. De 17-jarige aanvaller van FC Groningen heeft ook een uitnodiging ontvangen van Servië. De vader van Zivkovic komt uit Curaçao en zijn moeder is een Servische. Het grote talent van Groningen zal voorlopig voor Nederlandse jeugdelftallen uitkomen. Vorige week maakte Zivkovic zijn opwachting voor Oranje onder 18. De aanvaller deed zeventig minuten mee tegen Schotland.

De Servische bond had ook een uitnodiging naar Zivkovic gestuurd. Maar hij ging mee met Oranje onder 18. "Ik had een beter gevoel bij Oranje", zegt de jonge spits tegen RTV Noord. "Ik ken die jongens al zes jaar ofzo. Ik ken de taal." Zivkovic kan nog tussen Nederland en Servië kiezen totdat hij een officiële A-interland heeft gespeeld voor één van beide landen.

FOK!filmtip vd dag: Inside Job (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Inside Job

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar de imponerende documentaire Inside Job van Charles Ferguson, die vanavond om 23.10 uur te zien is bij onze Vlaamse buren van Canvas. In de documentaire krijgen we een gedegen analyse over hoe de financiële crisis van 2008 de wereldeconomie zo’n 20 triljoen dollar kostte. Voor degenen die niet weten hoeveel dat is, 20 triljoen dollar schrijf je zo: $20,000,000,000,000

Inside Job 1

Miljoenen mensen verloren hun banen en huizen en als gevolg daarvan ontstond de grootste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren twintig. In Inside Job zien we interviews met politici, journalisten en academici en is opgenomen in onder meer Amerika, IJsland, Engeland, Frankrijk, Singapore en China. De documentaire weet op duidelijke wijze uitleg te geven aan de materie waardoor de film ook prima te volgen is voor eenieder die minder kennis over het onderwerp heeft.

Inside Job 2

Voor degenen die het niet zo laat willen/kunnen maken:
Inside Job wordt op vrijdagmiddag om 15.27 uur op Canvas herhaald.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Rapper betreurt antihomoblik

De Amerikaanse rapper Asap Rocky heeft spijt van het gezicht dat hij trok tijdens de MTV Video Music Awards. De rapper stond op het podium met de homoseksuele basketballer Jason Collins en keek volgens velen alsof hij tegen homo's is.

"Ik ben boos dat ik zo keek, want ik ben totaal niet homofoob", vertelt de 24-jarige Asap Rocky aan de Amerikaanse website The Stashed. "Ik had het totaal niet door totdat ik het terugzag." De rapper en de basketballer stonden samen op het podium om rapper Macklemore aan te kondigen.

Macklemore bracht zijn nummer Same Love ten gehore. Een liedje dat voor gelijke rechten van homo's pleit. Hoewel de rapper het vervelend vindt dat hij onbewust een gekke bek trok, vindt het wel vreemd dat hij als heteroman naast Jason Collins werd gezet voor de aankondiging. "Ik vind het gek dat MTV mij naast die gast zet terwijl het gaat over homo's."

Asap Rocky, die singles als Wild for the Night en Fashion Killa uitbracht, voelt zich wel schuldig tegenover de basketballer. "Ik wil mij tegenover Jason verontschuldigen, omdat mensen erom moesten lachen." Ook benadrukt de rapper dat hij geen homofoob is. "Ik heb homo's in mijn familie. Het kan me helemaal niets schelen of je homo bent of niet."

Man valt tientallen vrouwen lastig via telefoon

De politie heeft een man uit Hardenberg aangehouden die mogelijk tientallen vrouwen heeft gestalkt via de telefoon. In acht maanden tijd pleegde hij ongeveer twaalfduizend telefoontjes. Hij belde de vrouwen thuis of op hun werk en viel ze lastig met erotische taal of dierengeluiden, meldt de politie donderdag. Tot nu toe deden elf vrouwen aangifte.

Uit onderzoek van de politie blijkt de de 44-jarige man sinds augustus vorig jaar zeker honderd vrouwen heeft gestalkt. De slachtoffers komen uit Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Bij zijn arrestatie bekende de stalker direct. Hij verklaarde opgewonden te raken van dit soort telefoontjes. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Kabinet overtuigd van gifgas Syrië

Het kabinet is er na bestudering van informatie van de bondgenoten nu van overtuigd dat op 21 augustus gifgas is ingezet tegen de burgerbevolking in Syrië. Met "aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" is het Syrische regime van president Bashar al-Assad daarvoor verantwoordelijk.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Lemmings in de maak voor Vita

De klassieke puzzelreeks Lemmings krijgt een nieuwe versie voor de PlayStation Vita. Lemmings Touch bevat ruim honderd puzzels waarbij de speler zo veel mogelijk lemmingen moet redden van de ondergang. Dat heeft gamestudio D3t bekendgemaakt. De studio weet nog niet wanneer het spel op de markt moet verschijnen.

In een promotievideo suggereert het bedrijf dat de game voor het eerst een kwaadaardige lemming bevat. Sinds het eerste spel uit 1991 was de spelwereld met al zijn vallen en afgronden altijd de vijand van de lemmingen.

Het laatste spel binnen de Lemmings-reeks verscheen eind vorig jaar. Het ging toen om een opgepoetste versie van de klassieker, op maat gemaakt voor tablets en smartphones. Binnen de Lemmings-reeks zijn meer dan vijftien miljoen spellen verkocht.

De eerste Lemmings werd gemaakt door DMA Design. Deze Schotse gamestudio zou zes jaar later het eerste deel in de Grand Theft Auto-reeks op de markt brengen, waarna het in 2002 werd opgekocht en omgedoopt tot Rockstar North.


Lemmings in de maak voor Vita 

[WK kwalificatie] Kaapverdië uitgesloten van deelname play-offs

Kaapverdië kan deelname aan het wereldkampioenschap voetbal alsnog vergeten. Het land stelde in het laatste kwalificatieduel tegen Tunesië een geschorste speler op. Het duel werd met 0-2 gewonnen door Kaapverdië, maar dat is nu omgezet in een 3-0 reglementaire overwinning voor Tunesië.

Tunesië komt nu op veertien punten en Kaapverdië blijft op negen punten steken. Tunesië wordt door deze zege alsnog de groepswinnaar en zal 16 september de koker in gaan voor de loting van de play-offs.

Bij Kaapverdië speelde Fernando Varela mee. De speler van Steaua Boekarest kreeg in maart in de kwalificatiewedstrijd tegen Equatoriaal Guinee een rode kaart vanwege onsportief gedrag tegen de scheidsrechter. Varela kreeg een schorsing van vier wedstrijden en deze schorsing was nog niet verlopen.

Naast dat Kaapverdië het duel verloor kreeg het ook nog een boete van zesduizend Zwitserse franc. Dit is omgerekend 4.850 euro. Naast Tunesië zullen ook Ethiopië, Ivoorkust, Ghana, Burkina Faso, Nigeria, Egypte, Algerije, Kameroen en Senegal strijden in een play-off voor één van de vijf Afrikaanse WK-plekken.

De Jong mogelijk al inzetbaar tegen Zwolle

Het herstel van Siem de Jong verloopt veel sneller dan verwacht. De middenvelder maakt mogelijk zaterdag tegen PEC Zwolle al deel uit van de wedstrijdselectie van Ajax. De Jong liep vorige maand een klaplong op en werd aanvankelijk niet voor oktober terugverwacht.

De Jong, die maandag de groepstraining hervatte, voelt dat het elke dag beter gaat. "Conditioneel heb ik natuurlijk nog een achterstandje, maar ook dat valt niet tegen", zegt hij op de website van Ajax. "Vandaag of morgen bepalen we wanneer ik weer in actie kan komen. Misschien zit ik zaterdag al wel bij de selectie."

Een basisplaats zit er voor de Jong tegen koploper Zwolle nog niet in. "Ik moet het rustig opbouwen. Het is wel belangrijk dat ik snel weer wedstrijdritme op kan doen." De aanvoerder kwam als gevolg van de klaplong dit seizoen pas twee keer in actie.

Messi: "We hebben Ajax bekeken."

Lionel Messi en FC Barcelona staan woensdag goed voorbereid aan de aftrap van het Champions League-duel tegen Ajax. De Argentijnse voetballer weet dat hij met zijn ploeg dit seizoen voor een zware opgave staat. 

"Het is een moeilijke groep", zei Messi over de poule waarin ook Celtic en AC Milan zijn ingedeeld. "Het is heel zwaar om de Champions League te winnen, het is direct lastig vanaf de start." 

"We hopen op ons hoogste niveau te spelen om ons zo te kwalificeren voor de volgende ronde", gaat Messi verder op de website van de UEFA. "Er zitten topteams met grote namen in onze groep. Ploegen waar we al eerder tegen hebben gespeeld, dus we kennen ze een beetje. Misschien Ajax niet, maar die hebben we bekeken. Het is een opwindende groep."

Wilders houdt van ABBA

ABBA-zanger Björn Ulvaeus heeft enkele stevige uitspraken gedaan over de islam en religie in het algemeen. De 68-jarige Zweed ziet religie als 'de bron van zo veel leed in de wereld'.

"Ik heb altijd gevonden dat daar veel te weinig kritiek op is", zegt hij in de Amerikaanse krant Wall Street Journal. "Kijk bijvoorbeeld naar al het leed in het Midden-Oosten. Al die landen hebben de islam gemeen. Veel te weinig mensen durven de islam te bekritiseren als een ideologie en wat het doet met die landen."

Ulvaeus is zich ervan bewust dat zijn uitspraken niet bij iedereen in goede aarde vallen. "Ik weet dat ik misschien een stomp in mijn gezicht krijg omdat ik dit zeg, maar mijn overtuiging is dat minder religie in de wereld beter zou zijn."

Bij wie de woorden wel in goede aarde vielen is Geert Wilders. De politicus deelde via Twitter een link naar het artikel, onder vermelding van 'I Love ABBA'.

'Een op drie Fransen flirt met extreemrechts'

Slechte economische tijden zorgen vaak voor een ruk naar rechts. In Frankrijk is die tendens ook te merken. Eén op drie Fransen zegt 'dichtbij' de ideeën van Marine Le Pen, leidster van het extreemrechtse Front National, te staan, 9 procent stelt zelfs 'zeer dichtbij' te staan.

Vanzelfsprekend zeggen twee op de drie Fransen dat ze 'ver' van de ideeën van Le Pen staan, 28 procent zelfs 'erg ver'. Desondanks zegt ongeveer 60 procent dat Le Pen van plan is Frankrijk echt te veranderen. Een derde denkt dat ze ook plannen heeft die Frankrijk daadwerkelijk uit de crisis zullen helpen.

Le Pen is overigens niet bij alle bevolkingsgroepen even populair. Hoewel r in alle bevolkingsgroepen sympathisanten te vinden waren, was Le Pen toch populairder bij mannen, jongeren en plattelandsbewoners dan bij vrouwen, ouderen en stedelingen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Institut français d'opinion publique (Ifop), een internationaal pollbedrijf. Zij ondervroegen een naar eigen zeggen representatieve groep van duizend Fransen.

Zwolle mist Drost in topper tegen Ajax

PEC Zwolle kan aankomende zaterdag niet rekenen op de diensten van Jesper Drost. De 20-jarige middenvelder is geblesseerd geraakt aan zijn lies tijdens de interlandperiode met Jong Oranje.

Drost debuteerde vorige week donderdag voor Jong Oranje in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Jong Schotland. Hij wist hier in zijn invalbeurt één keer te scoren. De Zwollenaar kon in het tweede duel, tegen Jong Luxemburg, al niet meer meedoen vanwege zijn blessure.

Stef Nijland vervangt Drost in het elftal van de koploper van de Eredivisie. Het was onzeker of Guyon Fernandez wel inzetbaar is, maar hij is er waarschijnlijk gewoon bij.

Schoorel uitgeschakeld in Bosnië

Thomas Schoorel is op het challengertoernooi van Banja Luka in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer 195 van de wereld ging op het Bosnische gravel verrassend in twee sets onderuit tegen de Kroatische qualifier Ante Pavic, die slechts 574e staat: 3-6, 2-6.

Met de uitschakeling van Schoorel komt een einde aan de Nederlandse inbreng in Banja Luka. Eerder werd Boy Westerhof in de eerste ronde uitgeschakeld door Jaroslav Pospisil.

Lotus wil snel opvolger voor Räikkönen

Het Lotus F1 Team wil snel een opvolger presenteren voor Kimi Räikkönen die naar Ferrari vertrekt. Teambaas Eric Boullier zegt met meerdere kandidaten in gesprek te zijn en wil zo snel mogelijk de knoop doorhakken.

Onder meer Sauber-coureur Nico Hülkenberg en Williams-rijder Pastor Maldonado worden bij het team uit Enstone genoemd. "We bevinden ons in een luxe situatie als het beste team dat een stoeltje beschikbaar heeft. Het is tijd om aan de toekomst te denken. We blijven een middelgrote renstal die nog niet in staat is om op alle vlakken te strijden tegen de topteams."

Boullier koestert geen wrok tegenover Räikkönen die zijn team weer gaat verlaten, al deed een Tweet even anders vermoeden. "Helemaal niet. Toen we hem twee jaar geleden contracteerden, dachten heel veel mensen dat we gek waren. En wat gebeurde er? We hebben samengewerkt met een fantastische coureur, iemand die 27 keer op rij in de punten geëindigd is en twee races heeft gewonnen. Natuurlijk zijn we teleurgesteld over zijn vertrek, maar in dezelfde wil ik ook noemen dat we trots kunnen zijn dat we hem twee goede wagens hebben bezorgd, waardoor zijn rentree in de Formule 1 een succes werd. Het was een win-winsituatie vanaf het begin."

Homomepster Sneek in psychiatrische kliniek

De 19-jarige inwoonster van Leeuwarden die begin maart samen met een vriendin twee homoseksuele mannen mishandelde op het NS-station in Sneek, hoeft niet meer de cel in. De vrouw verblijft in een kliniek en haar behandeling mag niet worden onderbroken door een celstraf, was donderdag het oordeel van de rechtbank in Leeuwarden.

De vrouw kreeg conform de eis van het OM een gevangenisstraf die gelijk is aan de 133 dagen die ze in voorarrest heeft gezeten. De vrouw verblijft sinds eind juli op een gesloten afdeling van de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen.

Ze komt onder toezicht van de reclassering. Samen met de behandelaars bepaalt de reclassering hoelang de behandeling van de jonge vrouw gaat duren. Dat kan tot een maximum van drie jaar, de duur van de proeftijd. Als ze in die periode de fout in gaat, draait ze wel weer de cel in.

De vrouw lijdt aan een ziekelijke stoornis in de vorm van ADHD en een persoonlijkheidsstoornis met borderline, antisociale en narcistische kenmerken. Verder was sprake van alcohol- en cannabismisbruik. Volgens de gedragsdeskundigen is de kans groot dat ze nogmaals de fout in gaat als ze niet wordt behandeld.

Als gevolg van de stoornissen is ze verminderd toerekeningsvatbaar. Samen met haar vriendin, een 18-jarige inwoonster van Heerenveen, kreeg de in het Russische Omsk geboren Leeuwardense het aan de stok met twee homoseksuele mannen op het NS-station in Sneek.

De vrouwen beledigden en bespuugden de mannen. In de trein werd een van hen door beide vrouwen mishandeld. De Leeuwardense benadrukte tijdens de behandeling van de strafzaak dat het incident niet homogerelateerd was.

Dertien dagen later kregen de vriendinnen ruzie met twee vrouwen op treinstation Noord in Sneek. De Leeuwardense maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag toen ze een van de slachtoffers op het hoofd stampte. Ze moet een schadevergoeding van 1362 euro aan de vrouw betalen.

Een van de mishandelde mannen krijgt een schadevergoeding van 2845 euro. De Heerenveense moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden. De vrouw zit niet meer in voorarrest.

Privacy heet hangijzer bij drones

Bij de inzet van drones leven bij de Tweede Kamerleden vooral veel zorgen over de privacy. Nieuwe wetgeving moet de grenzen van wat mag en wat niet mag met onbemande toestellen aangeven, zeiden experts donderdag tijdens een hoorzitting. Proportionaliteit is hierbij het sleutelwoord.

"Inbreuk op de privacy is eerder toegestaan als de verdenking zwaarder is", zei procureur-generaal Marc van Nimwegen namens het Openbaar Ministerie. "Bij strafbare feiten waarbij verdachten in voorlopige hechtenis komen zou de inzet van drones mogelijk moeten zijn. Het kan enorm helpen bij wijken die worden geteisterd door inbraken."

Wilbert Tomesen van het College Bescherming Persoonsgegevens hamerde op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Ook Mark Coeckelbergh van de Universiteit Twente deed dat met een waarschuwing voor een 'surveillance society'. "Hoe ver wil je de vrijheid van mensen inperken?", hield hij de Kamerleden voor. Volgens privacyexpert Rejo Zenger komt de 'bewegingsvrijheid van burgers' in het geding door drones.

Lucas van Oostrum van dronesproducent Aerialtronics wees erop dat Google op dit moment meer van ons weet dan drones ooit kunnen achterhalen. Bart Remes van de TU Delft zei dat in de toekomst onbemande toestellen een doodnormaal verschijnsel in het straatbeeld zijn.

Van Nimwegen wil dat in nieuwe wetgeving over drones zo min mogelijk wordt vastgelegd over de techniek. Volgens de topman van het Openbaar Ministerie ontwikkelt die zich namelijk zo snel dat wetgeving dat nooit kan bijbenen.

"Wij willen met de inzet van drones graag vooroplopen", zei Van Nimwegen. Dat wordt volgens hem bemoeilijkt als in de wet heel vastomlijnd staat wat voor toestellen mogen worden gebruikt en welke beelden mogen worden geschoten. Daarom wil hij 'generieke' wetgeving, omdat het aanpassen van de wet veel tijd in beslag neemt.

Ook Nanne de Jong van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleitte voor een 'helder regime'. "We willen graag weten wat wel en wat niet mag met een drone. Net als met vast cameratoezicht is de inzet van drones een heikel punt."

Hondenweer in WRC 4

Bigben Interactive presenteert in samenwerking met ontwikkelaar Milestone een nieuwe gameplayvideo van WRC FIA World Rally Championship 4.

In de nieuwe trailer is de Volkswagen Polo R WRC te zien tijdens verschillende licht-omstandigheden: zonsopgang, daglicht en zonsondergang. De verbeterde lichteffecten zorgen voor een realistischere ervaring en een meer details in de rallyauto's. Ook zijn verschillende weersomstandigheden geïntegreerd in de gameplay. Het weer en de verschillende wegtypen zijn van directe invloed op het rijden.

WRC 4 is de officiële game van het 2013 FIA wereldkampioenschap rally en bevat alle wedstrijden, teams en coureurs van het seizoen 2013. WRC 4 komt in oktober 2013 voor Xbox 360, pc, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Ton Hiddleston doet vragenuurtje op Twitter

Acteur Tom Hiddleston, de laatste jaren voornamelijk bekend als Loki in Thor en The Avengers, gaat ter promotie van de tweede Thor-film een uurtje met fans twitteren. Vanavond om zes uur kunnen fans met hem babbelen via zijn eigen Twitter-account.

De 'Thor Fan Talk' wordt georganiseerd door Marvel, die op 31 oktober Thor: The Dark World in Nederland uitbrengt. Voor de sessie is een speciale pagina opgezet waar de vragen en antwoorden gevolgd kunnen worden. Fans die de Q&A via hun eigen twitterclient willen volgen hunnen @twhiddleston of de hashtag #TomQandA volgen. Via die hashtag is te zien hoe de vragen nu al binnenstromen.

Thor: The Dark World - Loki throne poster

Thor: The Dark World is het vervolg op de gebeurtenissen in Thor uit 2011 en het uitstapje van de halfbroers Thor en Loki in The Avengers uit 2012.  De officiële synopsis:

"In de nasleep van Marvel’s Thor en Marvel’s The Avengers, vecht Thor om de orde in het universum te herstellen. Maar de wraakzuchtige Malekith keert terug naar dit universum om de duisternis terug te brengen. Geconfronteerd met een vijand die zelfs Odin en Asgard niet kunnen verslaan, moet Thor beginnen aan zijn meest gevaarlijke en persoonlijke reis. Een reis die hem zal herenigen met Jane Foster en hem zal dwingen alles op te geven om ons allen te redden."

Meeste PvdA-bestuurders tegen schaliegaswinning

De meeste bestuurders van de PvdA zijn tegen proefboringen naar schaliegas. Dat blijkt donderdag uit een enquête die onderzoeksbureau Overheid in Nederland heeft gehouden in opdracht van nu.nl. Van de VVD-bestuurders is een meerderheid voorstander.

Uit de enquête, waaraan ruim zeventienhonderd Kamerleden, bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen meededen, blijkt dat nog geen vijfde van de PvdA'ers proefboringen ziet zitten. 45 procent noemt zich tegenstander en 37 procent is sterk tegen de boringen.

Onder de bestuurders van de andere coalitiepartij is juist zeventig procent (sterk) voorstander van schaliegaswinning. Bestuurders van de andere partijen zijn in meerderheid tegen, in totaal 71 procent. Ze zijn vooral bang voor grondverzakking en zien zonne- en windenergie als betere alternatieven.

De PvdA in de Tweede Kamer wil op basis van de informatie die er nu ligt niet instemmen met de proefboringen die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil laten uitvoeren. De fractie wil nog een hoorzitting en een rapport over de milieueffecten afwachten voor een definitief besluit te nemen.

Het kabinet wil in oktober een definitief besluit nemen over de proefboringen. Als de PvdA niet instemt is er geen Kamermeerderheid voor de boringen.

PSV mogelijk nog maand zonder Rekik

Karim Rekik kan mogelijk vier weken niet in actie komen voor PSV. De verdediger moet waarschijnlijk worden geopereerd aan zijn enkel, meldt Voetbal International. Rekik miste door de blessure al de jubileumwedstrijd tegen Cambuur en de interlands van het Nederlands elftal tegen Estland en Andorra.

PSV hoopte dat de blessure door rust zou genezen, maar onderzoek in een ziekenhuis wees uit dat een operatie onafwendbaar is. De 18-jarige verdediger, die wordt gehuurd van Manchester City, reist eerst nog naar Londen voor een second opinion.

Burgemeester Madrid sluit OS2024 uit

De burgemeester van Madrid, Ana Botella, heeft uitgesloten dat haar stad in 2024 de Olympische Spelen gaat organiseren. Eerder deed de Spaanse hoofdstad al een gooi naar de Spelen van 2012, 2016 en 2020, maar elke keer koos het IOC voor een andere stad.

"Ik denk dat de olympische race ons duidelijk heeft gemaakt wat we voor de komende jaren kunnen verwachten. Daarom geloof ik niet dat Madrid iets heeft te zoeken in de strijd om de Spelen van 2024", aldus Botella. Madrid was afgelopen zaterdag de eerste afvaller in de strijd om de Spelen van 2020, die na twee stemronden naar Tokio ging.

Meerderheid zou zich omhoog neuken

Een ruime 55 procent van alle deelnemers aan de FOK!poll heeft er geen probleem mee om zichzelf omhoog te neuken. Zo'n 4,5 procent bekent dit al eens gedaan te hebben. Een seksuele gunst in ruil voor zakelijk gewin wordt dus niet uit de weg gegaan.

Het maakt de deelnemers wel uit of de baas knap is: bijna 27 procent gaat dan overstag terwijl ruim 24 procent elke kans zou aangrijpen. Bijna 37 procent van de respondenten moet er niet aan denken en 7,7 procent werkt niet.

In de reacties onder de poll worden succesverhalen uit de doeken gedaan, zoals door user novusordoseclorum:"Ik heb nog nooit promotie gekregen door flirten met mijn bazen, maar 1 bazin heeft van 14 personeelsleden alleen mijn contract verlengd en dat was niet omdat ik per sé de beste was. Och, 't is niet veel, maar iedereen doet het." Anderen grijpen elke kans op seks aan, zoals Roger_: "ik mis de optie 'zou het ook doen zonder kans op promotie .'"

In totaal gaven 4731 deelnemers hun mening in deze poll. Je kunt overigens nog steeds stemmen op de poll.

Lady Gaga op de bres voor Miley Cyrus

Lady Gaga vindt dat mensen niet zo veel kritiek moeten hebben op Miley Cyrus. "Ze moeten niet zo moeilijk doen en haar met rust laten", zegt de zangeres in de Amerikaanse talkshow Watch What Happens: Live. De zangeres reageert hiermee op de commotie rond de nieuwe videoclip van Cyrus en haar optreden tijdens de MTV Video Awards.

"Het is popmuziek. Iedereen heeft het recht om zich op zijn eigen artistieke manier uit te drukken", vervolgt de zangeres. "Als je er problemen mee hebt moet je gewoon verder zappen", zegt Lady Gaga over de videoclip van Wrecking Ball, waarin de 20-jarige Cyrus naakt op een sloopkogel zit.

De 27-jarige zangeres vindt dat mensen ook niet meer moeten zeuren over het twerkoptreden van Miley Cyrus tijdens de MTV Video Music Awards. "Ik snap niet waarom er zo lang over dingen wordt doorgegaan." Lady Gaga wil ook het woord twerken, zoals het dansje waarbij je met de billen schudt wordt genoemd, niet meer horen.

Mileys vader, zanger Billy Ray Cyrus, nam het woensdag ook al voor zijn dochter op. Billy Ray zei in het Amerikaanse programma Entertainment Tonight dat het niet uitmaakt wat zijn dochter aantrekt en dat haar talent belangrijker is. "Haar stem laat zien waar ze vandaan komt en dat ze een goddelijk talent heeft."

"Wiggins bijna naar huis na aanval Froome in Tour"

Bradley Wiggins heeft na de elfde etappe in de Tour de France van vorig jaar gedreigd om naar huis te gaan. In die beruchte etappe reed ploeggenoot Chris Froome bij de Sky-renner weg, om pas weer terug te keren nadat ploegleider Sean Yates hem die opdracht gaf.

Dit staat volgens The Times in de autobiografie van Yates. De Brit onthult dat Wiggins een bericht heeft gestuurd met als boodschap: "Ik denk dat het voor iedereen beter zou zijn als ik naar huis ga." Dankzij Yates en Dave Brailsford bleef de kopman van Team Sky in de wedstrijd, die hij uiteindelijk wist te winnen.

Wiggins laat zich in het boek negatief uit over het huidige management van de ploeg. "Eerlijk gezegd, is er niemand bij Team Sky die veel over koersen weet. In het algemeen, en vooral dit jaar, weten de mensen die het team leiden niet genoeg over wielrennen en veel renners gingen oververmoeid naar de Tour. Zij moesten te veel, te lang en te zwaar koersen.", aldus de Brit.

China zet rem op kolencentrales

Het Chinese kabinet heeft donderdag besloten dat in drie industriële regio's rond Beijing, Shanghai en Guangzhou geen kolengestookte elektriciteitscentrales meer mogen worden gebouwd. Ook moet het aandeel van kolencentrales in de opwekking van elektriciteit voor 2017 omlaag naar onder de 65 procent.

De maatregel is bedoeld om de luchtverontreiniging in het oosten van China te verminderen. De verontreiniging 'schaadt de volksgezondheid en is van invloed op de maatschappelijke harmonie en stabiliteit', zegt de regering. Volgens het plan van aanpak moet de hoeveelheid fijnstof in de lucht in Beijing voor 2017 met 25 procent omlaag ten opzichte van 2012 en in andere steden met ten minste tien procent.

Onder de Chinese bevolking heerst groeiende ongerustheid over de luchtverontreiniging, die het gevolg is van de razendsnelle groei van de Chinese industrie en economie. Milieuactiegroep Greenpeace is blij met het 'ambitieuze tijdsbestek' en noemt het een belangrijk precedent dat in de rest van China en andere landen navolging verdient.

Treinverkeer rond Heerlen plat in herfstvakantie

Van en naar Heerlen rijden in de herfstvakantie tien dagen geen treinen door werkzaamheden. Voor de periode van 11 tot 20 oktober is gekozen omdat in de vakantie minder mensen met de trein gaan, aldus ProRail. Tot die tijd moeten reizigers in de weekeinden al rekening houden met beperkt of geen treinverkeer rondom Heerlen.

Rond Heerlen worden zes kilometer spoor en 35 wissels vernieuwd, waardoor de komende drie weekeinden tussen Sittard en Heerlen minder treinen rijden. In het weekeinde van 5 en 6 oktober rijden helemaal geen treinen van en naar Heerlen.

Na de herfstvakantie rijden er juist aan de oostkant van Heerlen minder treinen. Dat komt doordat op het traject naar Aken aan de Duitse zijde van de grens geluidsschermen worden geplaatst. Tussen 21 oktober en 3 november rijden er daardoor geen treinen tussen Heerlen en Aken. De NS zet dan bussen in.

Aankomend weekend is het door werkzaamheden ook al een chaos op het spoor. Er zijn 18 wijzigingen voorzien, zie voor een overzicht de site van de NS.

Man mishandeld met hamer in parkeergarage

Een 31-jarige man uit Vianen is woensdag in een parkeergarage in Vleuten zwaar mishandeld. De man verklaarde te zijn aangereden en vervolgens met een hamer te zijn geslagen, meldt de politie.

De politie kreeg rond 20.40 uur een melding van een mishandeling in parkeergarage De Burchten in de Utrechtse plaats. Agenten troffen de man uit Vianen even later op de grond aan. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht waar hij de nacht doorbracht. Hoe hij eraan toe is kon een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Er is nog niemand aangehouden. De politie verhoort het slachtoffer donderdag en doet nader onderzoek.

'Piloot klaagt over stonede Justin Bieber'

Justin Bieber wordt wederom in verband gebracht met wietgebruik. Dit keer klaagt een piloot over de rookwalm die om Bieber en zijn gevolg hingen tijdens een privévlucht. "Ik moest bijna mijn zuurstofmasker opzetten", doet de piloot zijn verhaal tegenover entertainmentwebsite TMZ.

Bieber en zijn maatjes kwamen volgens de piloot knetterstoned uit een auto rollen. De man moest het Canadese tieneridool van de ene kant naar de andere kant van de Verenigde Staten vliegen. Tijdens de vlucht zouden Bieber en zijn entourage geen marihuana meer hebben gerookt.

"Justin was van de wereld", vertelt de piloot. Toen Bieber werd gevraagd te tekenen voor de vlucht, die ruim zestigduizend dollar kostte, keek de zanger verdwaasd om zich heen. "Huh, wat? Voor wie moet ik dit tekenen?"

Bieber wordt geregeld in verband gebracht met wiet. Zo werd deze zomer marihuana gevonden in een toerbus van de zanger en verschenen begin dit jaar foto's van Bieber met een joint in zijn handen op internet. Biebers imago als tieneridool wordt ook geweld aangedaan door hardhandig optreden van zijn bodyguards. De lijfwachten hebben het geregeld aan de stok met paparazzi.

Haase speelt openingspartij in Davis Cup

Robin Haase neemt vrijdag in de Davis Cup-ontmoeting tegen Oostenrijk de openingspartij voor zijn rekening. De kopman van Nederland speelt om 13.00 uur in het Martiniplaza in Groningen tegen Andreas Haider-Maurer. Thiemo de Bakker komt later op de dag in actie tegen Jürgen Melzer.

Zaterdag spelen Jean-Julien Rojer en Jesse Huta Galung in het dubbelspel tegen Melzer en Oliver Marach. De ontmoeting wordt zondag afgesloten met de enkelpartijen Haase tegen Melzer en De Bakker tegen Haider-Maurer.

De winnaar van de confrontatie tussen Nederland en Oostenrijk komt volgend jaar uit in de Wereldgroep. De verliezer is veroordeeld tot groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone.

Netflix nu ook op alle consoles beschikbaar

Met de lancering van Netflix gisteren hebben gamers er een nieuwe service bij. Eigenaren van een Xbox 360, PlayStation 3, Wii en Wii U hebben eenvoudig toegang tot een breed aanbod series, films en documentaires voor een vaste prijs van 7,99 euro per maand.

Netflix activeren op een PlayStation 3 is vrij simpel. De Netflix-app in je XMB bij het item 'video'. je hebt alleen nog een abonnement nodig om te kijken.

Om Netflix te activeren op je Wii of Wii U, bezoek je de Wii Shop Channel op Wii of de Nintendo eShop op Wii U. Selecteer ‘Wii-kanalen’ in het hoofdmenu wanneer je een Wii hebt of  wanneer je  een Wii U bezit kies ‘Netflix Instant Streaming voor Wii’. Daarna  verschijnt de app in het Wii- en Wii U-menu.

Voor Xbox 360 is de Netflix app vanaf nu te downloaden via de Apps-pagina op het Xbox 360 Dashboard. Voor Xbox 360 is er hier een instructievideo te bekijken. Voor toegang tot de Netflix app op Xbox 360 is een Xbox Live Gold-lidmaatschap vereist.

Een gratis proefabonnement van een maand is beschikbaar via Netflix.nl.

Netflix

Ook Disney maakt gebruik van second screen

Na het succes van de Nederlandse film APP grijpt het gebruik van 'second screen' ook in de Verenigde Staten om zich heen. Disney spoort met het uitbrengen van een digitaal opgepoetste versie van The Little Mermaid de toeschouwers aan ook hun iPad mee te nemen naar de bioscoop, schrijft Variety. Zo kunnen ze tijdens de film meezingen en tegen elkaar spelletjes spelen.

De Little Mermaid-app kan gratis worden gedownload. Het heruitbrengen van de film uit 1989 gaat vooraf aan de release op blu-ray op 1 oktober.

De thriller APP van Bobby Boermans, over een meisje dat per ongeluk een moordlustige app downloadt, was de eerste film die gebruik maakte van deze second screen-technologie. Bij die film kreeg het publiek extra scènes, foto's en achtergrondmateriaal te zien. De film is al aan meerdere landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten.

De relatie tussen Disney en Apple, maker van de iPad, gaat al een tijd terug. Zo kreeg wijlen Apple-oprichter Steve Jobs van de filmmaatschappij een Legends award. Disney-baas Bob Iger maakt deel uit van de raad van commissarissen van Apple, terwijl Jobs bij die van Disney zat.


Ook Disney maakt gebruik van second screen (Foto: Novum)

FOK!toen: De slag bij Marathon en de Grieks-Perzische oorlogen

Als men tegenwoordig over Griekenland spreekt, gaat het gewoonlijk over megaleningen of de economische crisis die daar woedt. In al die malaise is het makkelijk om te vergeten dat Griekenland ooit een van de rijkste en meest vooruitstrevende regio's in de wereld is geweest.

Tegen het jaar 500 voor Christus ging het de Grieken voor de wind. De verschillende autonome stadstaten die verbonden waren door een gedeelde cultuur, taal en geschiedenis – maar niet door een politieke unie – hadden zo'n grote groei gekend, dat ze zich genoodzaakt zagen een deel van de bevolking op de boot te zetten. Zij vormden de kolonisten die een groot gedeelte van het Middellandse Zeegebied zouden bevolken. Twee steden ging het vooral voor de wind: Athene en Sparta.

Een overzichtsplaatje maakt de zaak altijd wat beter te volgen. Hierop zie je de belangrijkste regios en plaatsen, inclusief de routes die de Perzen hebben genomen. Klik hier voor een grotere versie.

Gedurende een goed deel van de 6e eeuw voor Christus was Athene een monarchie geweest onder de tiran Peisistratos en later onder diens zoons Hippias en Hipparchos. In het klassieke Griekenland had de term 'tiran' overigens geen negatieve bijklank. Het betekende slechts dat de heerser met geweld aan de macht gekomen was, niet dat hij bijzonder hardvochtig was of iets dergelijk. Pas nadat Hipparchos vermoord werd, stelde Hippias een waar schrikbewind in. De Atheense aristocratie was daar niet zo blij mee en schakelde de hulp in van de Spartanen. Die schopten Hippias buiten en wilden een pro-Spartaans regime installeren. Cleisthenes, een van de leidende Atheners, zag de bui al hangen en besloot tot iets revolutionairs: democratie. Zowel het volk als de aristocratie stemden daarmee in en Athene werd (waarschijnlijk) de eerste democratische staat in Europa.

Ondertussen was er echter ook aan de andere kant van de Egeïsche Zee wat commotie ontstaan. Halverwege de 7e eeuw was er in het rijk der Meden een geniale heerser opgestaan, Cyrus de Grote. Cyrus was de baas van de Perzen, die onderhorig waren aan de Meden. Niet alleen besloot hij het juk af te werpen, hij besloot de rollen om te draaien: hij veroverde de Meden, de Lydiërs en ook de Babyloniërs. Zijn rijk strekte zich al snel uit van de Egeïsche zee tot de Indus. Zijn zoon Cambyses II deed er nog een schepje bovenop door de kont van de Farao te schoppen. Maar het was de opvolger van Cambyses II die de verhalen van de Grieken en de Perzen definitief verstrengelde.

Het Perzische rijk was héél groot. Voor degenen die nog niet onder de indruk zijn op grond van dit plaatje: op het hoogtepunt wordt de bevolking van het rijk op zo'n 80 miljoen zielen geschat. Dat was op dat moment zo'n 45% van de wereldbevolking. Geen ander rijk heeft dat ooit overtroffen.

Darius I was een aristocraat die in 522 voor Christus de Perzische koningskroon aannam. De omstandigheden waarin Darius aan de macht kwam, zijn moderne historici niet helemaal duidelijk. Wel is men het er soort van over eens dat het zaakje stinkt. Het volk van het Perzische Rijk vond dat ook en een deel van hen kwam in opstand. Darius toonde zich echter een uitstekend monarch en onderdrukte de opstanden snel. Vervolgens trok hij naar de Indus, om daar wat te veroveren, hij voerde een mislukte veldtocht in Scythië, hij onderwierp wat Thrakië en maakte van Macedonië een vazalstaat. In 498 kwamen de Griekse steden in Ionië, het hedendaagse West-Turkije, echter in opstand. De tiran van een van de Ionische steden, een marionet van de Perzen, had wat veel hooi op z'n vork genomen en zag geen andere uitweg dan een opstand veroorzaken. De andere Ionische steden, die niet blij waren met de Perzische overheersing, deden maar wat graag mee. De Ionische steden kregen hulp van de Attische steden Eretria en Athene. Samen wisten ze de Perzen veel hoofdbrekens te bezorgen.

Darius heette in zijn eigen taal, het Aramees, Darayavahus. Te moeilijk, vonden de Grieken, dus zij noemden hem Dareios.

Darius was echter geen doetje en wist de opstand in 493 neer te slaan. De hulp van de Atheners en Eretrianen hadden echter zijn woede gewekt en hij besloot ze een lesje te leren. Hij stuurde in 492 een leger onder leiding van de generaal Mardonius de Hellespont (tegenwoordig de Bosporus) over, gesteund door een vloot die langs de kust voer. Het leger hield lekker huis in Thracië en Macedonië, maar de vloot ging verloren door een storm. Onverrichter zake moest Mardonius huiswaarts keren. De Grieken zagen echter in dat Darius het niet daarbij zou laten en dat een volgende poging mogelijk zou leiden tot de onderwerping van alle Grieken. Darius zag op zijn beurt in dat hij bij een volgende invasie tegenover het gezamenlijke leger van de Grieken zou staan en besloot zijn plannen in de ijskast te zetten.

In 491 vervielen de Spartanen echter weer in kleinzerig intern geruzie. Darius begreep dat zij geen hulp zouden sturen en zag zijn kans schoon. Hij laadde zijn leger de boten in en joeg ze onder leiding van zijn generaals Datis en Artafernes de Egeïsche zee over, recht naar Attika. Zelf bleef hij overigens thuis. Eretria was eerst aan de beurt: de stad werd grondig verwoest en iedereen die niet gedood was, werd tot slaaf gemaakt. Vervolgens werd het leger weer ingescheept en men zette koers naar het volgende doelwit: Athene.

Op 7 september 490 voor Christus landde het Perzische leger in de baai van Marathon. Ze waren echter niet snel genoeg: het Atheense leger, gesteund door een contingent uit Plataia, had alle uitwegen uit de baai al afgesloten. De Atheners zonden een boodschapper naar de Spartanen om om hulp te vragen. De Spartanen zaten echter midden in een religieus festival en konden pas na de eerste volle maan komen, wat nog enkele dagen zou duren. Vijf lange dagen stonden de ongeveer tienduizend Griekse hoplieten tegenover ongeveer vijfentwintigduizend Perzen. Hoewel de Spartanen nog niet gearriveerd waren, besloot de Griekse leider tot de aanval. Waarom, dat is niet duidelijk. Sommige historici denken dat het kwam doordat de gevreesde Perzische cavalerie tijdelijk weg was. Anderen denken dat de Perzen in beweging kwamen. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Wat we wel weten, is de uitkomst: de Griekse flanken braken de weerstand van de Perzen en wisten naar binnen te draaien, om de geharde kern van het Perzische leger aan te vallen. Uiteindelijk sloegen ook de Perzische kern op de vlucht. De Atheners hadden hun stad en mogelijk geheel Griekenland weten te behoeden voor een Perzische overheersing.

Zo moeten de mannen eruit hebben gezien die bij Marathon tegenover de Perzen stonden. Verwacht geen 300-achtige capriolen en kunstduiken van deze krijgers. De kracht van de falanx lag in de gedisciplineerde formatie. Hoe falanxen vochten, is raar genoeg niet langer bekend. Sommige historici denken zelfs dat een strijd tussen twee falanxen niets meer dan een grote duwwedstrijd was.

Toen Darius lucht kreeg van de nederlaag, was hij vanzelfsprekend serieus chagrijnig. Hij besloot een nieuwe expeditie op touw te zetten die hijzelf zou leiden. Het mocht echter niet zo zijn. Darius stierf voordat hij Griekenland opnieuw had aan kunnen vallen en werd opgevolgd door zijn zoon Xerxes I. Die volgde in de voetstappen van zijn vader en bereidde ook een enorme invasiemacht voor om Griekenland het vuur aan de schenen te leggen. In 480 v.C. was het zover. Dit keer zou de route gevolgd worden die Mardonius dertien jaar eerder ook nam: het leger zou de Bosporus oversteken, langs de kust gevolgd door de vloot. Xerxes nam hoogstpersoonlijk de leiding.

De Grieken waren deze keer een stuk beter voorbereid. Bondgenootschappen waren gesmeed en verdedigingsplannen waren ontworpen. De Grieken besloten twee verdedigingslinies op te werpen, één in de pas van Thermopylae, de andere op de Korinthische istmus, de vernauwing tussen Attika en de Peloponnesos.

De meesten van jullie zullen weten hoe het de Grieken vergaan is in de slag bij Thermopylae. Een klein leger van 300 Spartanen onder leiding van koning Leonidas hield enkele dagen de overweldigende Perzische meerderheid staande, totdat een verrader de Perzen een sluipweggetje door de bergen toonde. In werkelijkheid stonden de Spartanen er niet zo alleen voor. In totaal waren er zo'n vijf- tot zevenduizend Grieken die tegenover tien tot vijftig keer zoveel Perzen stonden. Pas nadat de Perzen het sluipweggetje hadden gevonden, zond Leonidas het grootste deel van het leger weg. Hijzelf streed met een kleine macht – die nog steeds niet alleen uit Spartanen bestond – door om de Perzen te vertragen en de rest van het leger de kans te geven te ontsnappen.


Als je Thermopylae zegt, ontkom je er niet aan om naar
 de film 300 te verwijzen. Toch is dat niet erg, want de film is meer historisch verantwoord dan men zou denken. Al die vette dingen die Gerard Butler/Leonidas schreeuwt, komen regelrecht uit de historische overlevering. De Spartanen stonden er bekend om dat ze laconiek reageerden. Vandaar het woord 'laconiek': dat komt van Lakonikos, naar Laconië, de streek waar de Spartanen vandaan komen.

Nadat de weerstand bij Thermopylae was opgerold, lag de weg naar Athene open voor Xerxes. De Atheners hadden dat donders goed door en besloten de stad te ontruimen. Dat weerhield de Perzen er niet van om de stad alsnog grondig te vernietigen. Een ramp voor de Atheners, maar een godsgeschenk voor archeologen. De Atheners besloten na de oorlog namelijk gewoon over de restanten van de stad heen te bouwen. De grond onder de stad zit nog steeds vol met het zogenaamde Perzenpuin waarin archeologen nog steeds geweldige vondsten doen.

Maar nu terug naar dat schijnbare Grieks rampjaar, 480 voor Christus. De situatie zag er bar slecht uit voor de Grieken. De Perzen hadden een groot deel van hun land in handen, de Griekse vloot had al flinke verliezen geleden tegen de Perzische vloot en niets dan een klein leger stond nog tussen de Perzen en de Peloponnesos. Maar om de Korinthische istmus te kunnen oversteken, moest de Perzische vloot zich eerst meester maken van de wateren rondom de istmus. De Griekse vloot wilde dat echter voorkomen. Zij namen stelling bij het eiland Salamis, waarop de Atheense bevolking vertoefde. Door een combinatie van geluk en geniaal admiraalschap van de Athener Themistocles wist de Griekse vloot de slag echter te winnen. Xerxes begon 'm een beetje te knijpen en vertrok naar Klein-Azië. Het bevel over een klein leger aan elitetroepen liet hij over aan Mardonius. De Grieken herpakten zich en wisten een fors leger op been te brengen. Bij Plataea kwam het tot een treffen. Mardonius werd gedood, het Perzische kamp werd met de grond gelijk gemaakt. De grote dreiging van Perzië was afgewend.

Dit is het soort boot, een trireem, waarmee de Grieken en Perzen elkaar te lijf gingen. De tactiek is heel eenvoudig: roei zo hard mogelijk op een vijandelijke boot af, en probeer zijn boot met jouw voorsteven zo hard te rammen dat de vijand naar de dieperik gaat. Deze foto is een geshopte versie waarop meerdere keren dezelfde boot te zien is, namelijk de Olympias, een reconstructie van een klassieke trireem.

Toch was Griekenland nog niet veilig. Gedurende de hele vijfde eeuw werd er nog geknokt tussen de Grieken, in steeds wisselende allianties, en de Perzen. Tijdens de late vijfde en vroege vierde eeuw hadden zowel de Grieken als de Perzen het te druk met intern gevecht. Het was pas tijdens de veldtochten van Alexander de Grote, zo'n 150 jaar na de slag bij Plataea, dat de Grieken eindelijk het Perzische Rijk de baas werden.

Djimon Hounsou tekent voor Fast & Furious 7

Djimon Hounsou heeft zich bij de cast van Fast & Furious 7 gevoegd. Dat schrijft filmtijdschrift Variety. De 49-jarige acteur brak in 1997 door met zijn rol in Amistad maar is bij het grote publiek vooral bekend van Gladiator uit 2000. Eind vorige maand werd bekend dat ook Kurt Russel had getekend voor een rol naast onder anderen Vin Diesel, Dwayne Johnson en Jason Statham.

De opnames voor de film beginnen binnenkort. Na onder meer Buenos Aires en Londen te hebben aangedaan keert de zevende film terug naar Los Angeles. Ook wordt opgenomen in Tokyo, Dubai, Atlanta, en Toronto.

In de film heeft Stathams personage Ian Shaw het gemunt op Dominic Toretto, gespeeld door Diesel. Het was Toretto's team dat in de vorige film Shaws broer Owen, gespeeld door Luke Evans, om zeep hielp.

Fast & Furious 7 verschijnt in juli in de Nederlandse bioscopen.


Djimon Hounsou tekent voor Fast & Furious 7 (Foto: Novum)

Meeste dikkerds in Twente, Drenthe en Limburg

In Zuid-Holland Zuid, Twente, Drenthe en Zuid-Limburg wonen de meeste volwassenen met overgewicht. Het percentage te dikke volwassenen is daar 52, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De hoge percentages zijn voor een deel te verklaren door de samenstelling van de bevolking. Zo zijn hoger opgeleiden minder vaak te zwaar. Daarom wonen in regio's met relatief veel hoogopgeleiden zoals Utrecht (38 procent), Amsterdam (41 procent) en de Gooi en Vechtstreek (45 procent) minder mensen met overgewicht.

Onder mensen met maximaal vmbo-niveau is ruim zestig procent te zwaar, terwijl van mensen met een wetenschappelijke opleiding 33 procent overgewicht heeft. Overgewicht hangt ook samen met leeftijd. Zo is onder 19- tot 40-jarigen een derde te zwaar, terwijl dit in oudere leeftijdsgroepen bij de helft tot ruim zestig procent het geval is.

Uit het onderzoek, waaraan vorig jaar ruim 387 mensen van 19 jaar en ouder meededen, blijkt verder dat in ggd-regio's waarin het aandeel volwassenen met een laag inkomen het hoogst is de meeste rokers wonen. Ongeveer een op de vier volwassenen in deze regio's rookt, terwijl dat in andere regio's een op de vijf is.

De deelnemers aan het onderzoek is ook gevraagd naar alcoholgebruik. In Flevoland is het percentage zware drinkers het laagst. Dat komt doordat er veel niet-westerse allochtonen wonen, die vanwege hun geloof geen alcohol drinken. Ongeveer zes procent drinkt minstens een keer per week ten minste vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen per dag. Ook in de biblebelt wordt om die reden minder gedronken dan in andere delen van het land.

In andere delen van het land komen twee keer zo veel zware drinkers voor. In de ggd-regio's Hollands-Noorden, Hart voor Brabant, Twente, Amsterdam en Utrecht drinkt twaalf tot dertien procent. Ondanks het relatief grote aandeel niet-westerse allochtonen in de regio's Amsterdam en Utrecht wordt er toch zwaar gedronken. In Utrecht komt dit vooral doordat er relatief veel studenten wonen.

Inwoners van het zuiden van Limburg zijn het minst positief over hun gezondheid, zo blijkt verder uit het onderzoek. Zeventig procent van de volwassenen vindt zijn of haar gezondheid goed of zeer goed. In Friesland, de Gooi en Vechtstreek, Hollands-Midden en IJsselland is dat percentage met meer dan tachtig het hoogst.

FOK! is benieuwd, vind jij jezelf te zwaar?

Bits of Freedom kritisch over plannen Kroes

De telecomplannen van eurocommissaris Neelie Kroes biedt internetproviders te veel kansen om de netneutraliteit te omzeilen. Bits of Freedom roept het Europees Parlement daarom op het voorstel te verbeteren, liet de digitalerechtenorganisatie donderdag weten.

In het plan, dat nog moet worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de regeringsleiders, heeft Kroes een beperkte garantie voor netneutraliteit opgenomen. In principe moeten providers internet zonder restricties aanbieden, zodat iedereen snelle toegang heeft.

Bedrijven kunnen in de plannen tegen betaling toch voorrang krijgen op internet. De voorwaarde is dat dat niet ten koste mag gaan van de algemene internetsnelheid. Bits of Freedom vreest echter deze voorwaarden niet streng genoeg zijn en dat de internetsnelheid toch wordt afgeknepen om de extra betalende bedrijven meer bandbreedte te bieden.

De rechtenorganisatie hekelt daarnaast de mogelijkheid voor providers om internet te blokkeren als dat nodig is om een 'serieuze misdaad' te voorkomen. Volgens Bits of Freedom gaat dit in tegen het grondrecht om vrij te kunnen communiceren.

Het plan van Kroes voor de telecom- en internetsector in de Europese Unie werd woensdagavond gepubliceerd. Donderdagmiddag geeft de VVD-politica een nadere toelichting.

Sylvie ontroerd door steun moeder

Sylvie van de Vaart is ontroerd door de steun van haar moeder. Rita Meis neemt het in een interview met weekblad Privé op voor haar dochter en heeft geen goed woord over voor Sabia Engizek, de huidige vriendin van schoonzoon Rafael van der Vaart.

Sylvie kreeg woensdag in Hamburg een van de eerste exemplaren van het nummer uitgereikt. Dat zorgde voor een dikke traan over de wang van de presentatrice, schrijft De Telegraaf donderdag.

Sabia, Sylvies voormalige beste vriendin, beweert onder meer dat ze tijdens haar huwelijk met Rafael veelvuldig vreemdging. "En die vrouw helpt nu ook nog eens mee mijn dochters kind op te voeden. Hoe duivels wil je het hebben?", zei Rita Meis onder meer.

Zeven doden bij overstromingen Roemenië

Overstromingen na zware regenval hebben in het oosten van Roemenië aan zeven mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn geëvacueerd. In de nacht van woensdag op donderdag liepen huizen in twaalf dorpen onder water.

Vijf mensen kwamen door verdrinking om het leven; twee kregen een hartverlamming. Een meisje van 8 wordt vermist, zei de politie donderdag. Het ministerie van binnenlandse zaken meldde dat de reddingsdiensten 45 mensen hebben gered. In totaal werden 330 mensen geëvacueerd.

Premier Victor Ponta heeft een spoedvergadering van zijn kabinet belegd.

Man bijt vingertopje agent af

Een agent is donderdagochtend te Helmond een van zijn vingertoppen kwijtgeraakt toen een suïcidale man hem in de vinger beet. Ook liep de diender diverse schrammen en een snee in zijn oor op. Een tweede agent hield aan het incident een bijtwond in zijn arm en een gezwollen gezicht over.

De boosdoener was even daarvoor in een politieauto gezet nadat hij op het punt had gestaan om van een flat te springen. Toen de agenten aankwamen, bleek de man al naar beneden te zijn geklommen. De politie wilde hem vervolgens meenemen naar het bureau om hem in contact te brengen met hulpverleners.

In de auto werd de man plotseling agressief en viel hij de twee agenten aan. Hij werd verder onder hevig verzet naar het bureau afgevoerd. De politie is nog bezig zijn identiteit te achterhalen.

Judoka Dex Elmont drie maanden aan de kant

Judoka Dex Elmont zal noodgedwongen drie maanden niet kunnen judoën. De judoka die een paar weken geleden op het WK nog brons won liep tijdens de laatste wedstrijd een blessure op aan zijn knie. Een MRI-scan wees donderdag uit dat hij daarbij een scheurtje heeft opgelopen in zijn mediale knieband.

Uit het medisch onderzoek in het ziekenhuis bleek ook dat Elmont het WK heeft gejudood met een los stukje bot in zijn vinger. De 29-jarige Rotterdammer zag op een röntgenfoto dat er een stukje bot van een kootje in zijn middelvinger was losgescheurd.

Ook Mansveld wil langere treinen

Ook staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil dat de NS langere treinen inzet bij winterse omstandigheden. Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het spoor.

Mansveld komt hiermee tegemoet aan het pleidooi van onder anderen Betty de Boer (VVD). De NS zet tijdens winterweer minder treinen in. De treinen die wel blijven rijden zitten af en toe veel te vol. Langere treinen zouden het leed van de reiziger kunnen verlichten.

De afgelopen winter is het 'onvoldoende gelukt' om langere treinen te laten rijden, zei Mansveld. Zij heeft de NS gevraagd of komende winter meer treinen kunnen worden verlengd. Het spoorbedrijf heeft toegezegd hiernaar te kijken, aldus de bewindsvrouw.

Mansveld zei verder dat de NS komende winter beter moet presteren. Het is goed dat het treinverkeer afgelopen winter niet volledig is vastgelopen, maar NS en Prorail moeten elke winter 'een stap vooruit' maken zodat steeds meer treinen gaan rijden.

Wielerploeg Jo Piels alsnog naar WK

De Nederlandse wielerploeg Jo Piels doet volgende week zondag mee aan de ploegentijdrit op het WK in Florence. De continentale formatie maakte donderdag bekend door de afmelding van twee andere ploegen alsnog een uitnodiging te hebben ontvangen. Met de tijdrit voor ploegen gaat volgende week het WK wielrennen in Italië van start.

Belkin, Argos, Vacansoleil, De Rijke en het Rabobank Development Team zijn de andere Nederlandse ploegen op de startlijst van de tijdrit, die over een afstand gaat van ruim vijftig kilometer. De eerste editie werd vorig jaar gewonnen door Omega Pharma-Quick-Step.

Agent met blote stijve in auto

Een geile juut uit Parijs is in de problemen geraakt. De beste man wilde de boetes van een milfje best verscheuren, als ze hem wilde plezieren in de dienstauto. De smerige smeris had een flinke erectie, aldus ene Stephanie.

Het 35-jarige moedertje werd vorige maand op de A13 bij Parijs aan de kant gezet. Bromsnor constateerde tal van overtredingen bij de vrouw. Ze zou dan ook een beste prent tegemoet kunnen zien.

Toen de juut druk bezig was alles te noteren, vroeg hij aan Stephanie of ze bij hem kwam zitten in de auto. "Stephanie zag de politieman, met zijn broek naar beneden en met een flinke stijve", aldus Franse media. Hij beloofde haar de boetes te verscheuren als ze hem zou plezieren.

De Française weigerde, en de geile glimknoop trok zijn broek weer omhoog. Bromsnor, die zich flink in zijn kruis voelde getast, bood hierop de jongedame aan haar naar huis te escorteren. Hiermee was de kous nog niet af. De beste man is deze week opgepakt en wordt aangeklaagd wegens potloodventen en corruptie.

Leegstand Nederlandse kantoren hoogste in Europa

Nederland kent de hoogste kantoorleegstand in Europa. Aan het begin van dit jaar stond gemiddeld vijftien procent van alle kantoren leeg. In Amsterdam stond zelfs achttien procent van de kantoorruimte leeg, een percentage dat in Europa alleen wordt overtroffen door Athene.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Universiteit Twente, Vrije Universiteit Amsterdam en StedenbaanPlus, een programma voor openbaar vervoer in de Randstad.

De hoge leegstand is het gevolg van te lang bouwen zonder rekening te houden met de mogelijke vraag. Ook hebben beleggers, ontwikkelaars en gemeenten consequent de risico's onderschat van het gebrek aan vraag, aldus de onderzoekers.

In de studie keken de onderzoekers ook naar de verhouding tussen leegstand en knooppunten in het openbaar vervoer, zoals stations.

Stationsgebieden die goed bereikbaar zijn per auto vormen aantrekkelijke kantoorlocaties, aldus de studie. Toch doen deze locaties het qua leegstand niet beter dan andere gebieden. Dit wordt volgens de onderzoekers deels veroorzaakt doordat bij nieuwe stations ook nieuwe kantoren worden gebouwd. Dat is nadelig voor het bestaande vastgoed.

Het beleid moet volgens de onderzoekers dan ook gericht zijn op het terugdringen van leegstand, niet op het bijbouwen van nieuwe kantoren. Dat kan onder meer worden bereikt door kantooraanbod te saneren of door een nieuwe bestemming te vinden voor de leegstaande meters.

Museum Breda koopt 'oudste stadsgezicht'

Het Breda's Museum heeft een stadsgezicht gekocht uit 1518. Het gaat volgens het museum om het oudste panorama van Nederland in de Nederlandse kunst. De aanwinst wordt donderdagmiddag onthuld, en is daarna te zien voor publiek.

Het museum kwam het schilderij, Christus en de Samaritaanse Vrouw bij de Stad Breda, in 2012 op het spoor na een tip van het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie. De stad figureert in een voorstelling van het bijbelverhaal over Jezus en de Samaritaanse vrouw. Breda is er gedetailleerd en realistisch op afgebeeld.

De nauwkeurig weergegeven middeleeuwse stadsmuren, de Grote Kerk en het kasteel van Breda maakten het mogelijk het schilderij te dateren tussen 1518 en 1520. In die jaren drukten de Nassaus, de voorvaders van het huidige koningshuis, hun stempel op de stad.

Het stadsgezicht is een fragment van een middenpaneel van wat een drieluik moet zijn geweest. De rest van het werk is lang geleden verloren gegaan. Waarschijnlijk speelde de triptiek een rol in de verering van het Heilig Kruisreliek in de Grote Kerk van Breda. Het werk werd gekocht door de Vereniging Vrienden van Breda's Museum. Het aankoopbedrag is niet bekendgemaakt.

'Nieuwe JSF-kernwapens op Volkel'

De Amerikaanse kernwapens die op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen worden op termijn vervangen door nieuwe bommen. Nederland heeft daarover afspraken gemaakt met de Verenigde Staten, zo blijkt uit een uitzending van het KRO-programma Reporter donderdagavond.

De huidige generatie bommen nadert het einde van haar levenscyclus. De VS willen de wapens daarom vervangen door een modernere versie. Met Nederland is behalve over de vervanging ook overeenstemming bereikt over het feit dat de Joint Strike Fighter het atoomwapen moet kunnen dragen en dat ze in de kluizen op Volkel moeten passen.

Het akkoord wordt beschreven in een rapport van de Amerikaanse Rekenkamer. Hoewel Nederland niet bij naam wordt genoemd, wordt gesproken van 'bepaalde NAVO-bondgenoten'. Deskundigen zeggen in het programma dat het vrijwel zeker Nederland betreft. Ook oud-minister van Defensie Bram Stemerdink (PvdA) is daarvan overtuigd.

De afspraken zouden zijn gemaakt in april 2010 tijdens het vierde kabinet-Balkenende. De destijds verantwoordelijke ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie Maxime Verhagen (CDA) en Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) willen niet reageren. Ook Buitenlandse Zaken wil geen mededelingen doen.

Kamerleden noemen de afspraak in Reporter in strijd met de wens van de Tweede Kamer om de wapens op Volkel te verwijderen. "De regering heeft verstoppertje gespeeld, heeft gedaan of die discussie open kon worden gevoerd, en dat blijkt dus niet het geval. Nederland heeft zich al tot zaken verplicht", aldus SP'er Harry van Bommel.

In juni stelde de oppositie dat de kernwapens zo snel mogelijk weg moeten na uitspraken van oud-premier Ruub Lubbers. Hij bevestigde destijds dat op de luchtbasis 22 atoombommen liggen opgeslagen.

VVD: 's winters langere treinen

De VVD wil dat de NS langere treinen inzet bij winterse omstandigheden. Dat bepleitte Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Kamer over het spoor met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Afgelopen winter zette de NS een beperkte dienstregeling in zodra sneeuwval op het spoor dreigde. Het schrappen van treinen moest voorkomen dat het een chaos op het spoor werd. Dat is volgens De Boer gelukt, maar de dienstregeling heeft ook nadelen. Sommige treinen zaten zo vol dat niemand meer in- of uit- kon stappen.

De politica vroeg Mansveld daarom langere treinen in te zetten als de beperkte dienstregeling van kracht wordt. Ook wilde zij weten of de winterregeling niet alleen kan worden ingezet in de delen van het land waar het daadwerkelijk sneeuwt.

De Boer oogstte met haar voorstel kritiek van de oppositiepartijen. Sander de Rouwe (CDA) stelde dat de met de aangepaste dienstregeling in de winter het fundamentele probleem niet wordt opgelost, namelijk een betere samenwerking tussen de NS en spoorbeheerder Prorail.

Hij noemde de voorstellen van De Boer 'goedbedoelde lapmiddelen'. "Als we zo doorgaan met pappen en nathouden, blijven reizigers in de kou staan." De CDA'er eiste dat de staatssecretaris ingrijpt en ervoor zorgt dat de spoorbedrijven gaan werken aan een fundamentele oplossing, zodat een beperkte dienstregeling niet meer nodig is.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vroeg zich af of het überhaupt wel mogelijk is om een beperkte dienstregeling maar in delen van het land in te voeren. "Heeft u dit voorstel wel besproken met mensen van het spoor?" Stientje van Veldhoven (D66) concludeerde dat de aangepaste dienstregeling werkt, maar zij wil wel dat de NS hier zo min mogelijk gebruik van maakt.

Tijdens het debat uitten partijen verder kritiek op het voornemen van de NS om het treinkaartje volgend jaar 3,4 procent duurder te maken.

Rebellen Syrië door CIA bewapend

De Syrische rebellen zijn de laatste twee weken door de CIA van wapens en munitie voorzien. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft voorts voertuigen en ander materieel aan de rebellen ter beschikking gesteld. Dit meldt de Washington Post.

De betreffende hulp aan de rebellen is pas laat op gang gekomen. Hoewel de regering in Washington maanden geleden al aankondigde dat de rebellen op lichte wapens en andere hulpmiddelen konden rekenen, bleven daadwerkelijke leveranties uit. De vrees was groot dat de wapens in handen van extremisten zouden vallen. Verder waren er ook logistieke problemen.

De leveranties werden pas goed gestart toen het er naar uit begon te zien dat de VS het regime van Bashar Assad militair zouden gaan afstraffen voor de in Amerikaanse ogen bewezen inzet van chemische wapens tegen de eigen bevolking.

Ook werkgevers dreigen met einde sociaal akkoord

Als het kabinet voor volgend jaar veranderingen aanbrengt in de WW-afspraken, betekent dat het einde van het sociaal akkoord. Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW donderdag tegen BNR Nieuwsradio. De werkgeversvoorman reageert daarmee op uitspraken van FNV-voorzitter Ton Heerts, die woensdag eveneens dreigde met het einde van het sociaal akkoord.

Heerts zei zich te storen aan het bezuinigingspakket van zes miljard dat het kabinet wil doorvoeren. Ook over de inhoud van enkele uitgelekte maatregelen is de FNV-voorzitter niet te spreken. Hij waarschuwde dat als de nullijn weer terugkeert in de maatregelen, het sociaal akkoord daarmee voor hem ten einde is. Wientjes wijst er nu op dat de nullijn géén onderdeel van het sociaal akkoord is.

De WW-afspraken zijn daarentegen 'keihard', aldus Wientjes. "Dat is een van de fundamenten van het sociaal akkoord: de WW, het ontslagrecht, de flexibiliteit en de participatiewet." De kans dat het kabinet gaat morrelen aan een van die afspraken is volgens Wientjes echter betrekkelijk klein. "Daar zijn nog geen aanwijzingen voor", zei hij.

Zorgen bij Twente om Brama

FC Twente-trainer Michel Jansen maakt zich zorgen om Wout Brama. Zijn middenvelder is al maanden uitgeschakeld met een hielblessure. Het herstel gaat zeer langzaam. "Er zit wel wat verbetering in, maar nog lang niet voldoende", stelt Jansen in De Telegraaf.

"Hij kan nog altijd niet pijnvrij een schoen aan hebben en dat moet je toch kunnen als voetballer.. Het wordt nu wel problematisch, maar er zijn nog altijd genoeg specialisten die hierover kunnen worden geraadpleegd.", vervolgde de trainer.

Brama liet zich onlangs al behandelen door Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de beroemde arts van Bayern München. Ook dat leverde niet het gewenste resultaat op. Op 13 april van dit jaar speelde Brama voor het laatst een wedstrijd, tegen ADO Den Haag.

Brama, die ondertussen ook nog op een transfer aaste maar als geblesseerde speler niet in trek was, heeft een aflopend contract bij FC Twente. Bij die club speelt hij al vanaf het begin van zijn carrière. Om in aanmerking te komen voor contractverlenging of belangstelling te wekken van andere clubs, moet hij snel fit worden.

Oranje valt terug op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal is flink gedaald op de wereldranglijst van de FIFA. Ondanks de definitieve plaatsing voor het WK van volgend jaar daalde Oranje van de vijfde naar de negende plaats. Italië, België, Uruguay en Brazilië zijn Nederland voorbij. Spanje blijft de ranglijst aanvoeren. 

Oranje stond ook in april en mei van dit jaar op de negende plaats, maar vond daarna weer de weg naar boven. De afgelopen weken werd gelijkgespeeld tegen Portugal en Estland en gewonnen van Andorra.

Argentinië stijgt ten koste van Duitsland naar de tweede plaats en is nu de naaste belager van Spanje. Italië en Colombia maken de top vijf compleet. België klimt van de tiende naar de zesde plaats en bereikt daarmee de hoogste notering ooit. Grootmachten Engeland (zeventiende) en Frankrijk (25e) zakken juist steeds verder weg.

De FIFA-ranglijst wordt normaal gesproken gehanteerd om bij de WK-loting in december de groepshoofden aan te wijzen. De wereldvoetbalbond heeft daarover echter nog geen definitief uitsluitsel gegeven.

Honkballer Martis maakt debuut voor Minnesota

Shairon Martis heeft woensdagavond in de Amerikaanse Major League Baseball zijn debuut gemaakt voor Minnesota Twins. De Nederlands honkbalinternational maakte in de achtste inning zijn opwachting tegen Oakland Athletics. Hij kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 18-3 verloor.

Martis hoefde zich de nederlaag niet persoonlijk aan te trekken. De op Curaçao geboren speler kreeg als enige pitcher van zijn ploeg geen enkel punt tegen. Hij had in de achtste inning dertien ballen nodig om drie man uit te krijgen.

Vorige week werd Martis overgeheveld van het Triple A-team van Rochester Red Wings naar Minnesota Twins. De 26-jarige honkballer speelde eerder op het hoogste Amerikaanse niveau voor Washington Nationals.

Vrije Leger Syrië wijst plan Russen af

De rebellen van het Vrije Syrische Leger wijzen het Russische voorstel om de Syrische voorraden chemische wapens veilig te stellen en te ontmantelen radicaal af. Wat zou moeten gebeuren is dat het regime van Bashar Assad voor het Internationaal Strafhof wordt gebracht. Dat heeft de leider van het Vrije Syrische Leger, generaal Salim Idris, donderdag gezegd.

De rebellen verwerpen het Russische initiatief categorisch, zei Idris. In plaats daarvan moet ervoor worden gezorgd dat het regime door het ICC wordt berecht vanwege de gifgasaanval van 21 augustus op Ghouta, een voorstad van Damascus. "Chemische wapens waren het gereedschap waarmee deze misdaad werd begaan", aldus Idris.

Wielrenner Valls naar Lampre-Merida

Rafael Valls vertrekt bij Vacansoleil-DCM en heeft voor komend seizoen onderdak gevonden bij de Italiaanse ploeg Lampre-Merida. Dat meldt de ploeg op hun website. Valls vertrekt bij zijn huidige werkgever omdat de hoofdsponsoren aan het eind van het seizoen stoppen.

Valls is professional sinds 2009 en heeft sindsdien één etappe gewonnen, de tweede etappe in de Ronde van San Luis in 2010. Dit seizoen is de 26-jarige renner 29e geworden in de Giro d'Italia, waar hij al sinds de zesde etappe met een gebroken rib rondreed. De Spanjaard is nog maar de vijfde renner van Vacansoleil-DCM die een nieuwe ploeg heeft voor 2014. Alleen Lieuwe Westra (Astana), Kris Boeckmans, Pim Ligthart (beiden Lotto-Belisol) en Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) gingen hem voor.

Samsung volgt Apple met snellere telefoons

Samsung werkt net als concurrent Apple aan telefoons met een 64 bit-processor. Dat zei topman Shin Jong-kyun tegen de krant Korea Times. Apple maakte dinsdagavond bekend dat de eind deze maand te verschijnen iPhone 5S beschikt over een 64 bit-processor waardoor de telefoon zo'n veertig procent sneller zou moeten zijn dan zijn voorganger de iPhone 5.

Het voordeel van een processors met meer bits, is dat er meer berekeningen tegelijk kunnen worden uitgevoerd, waardoor apps sneller reageren en opstarten. Een nadeel is wel dat de batterij, een knelpunt in het ontwerp van veel moderne gadgets, flink verbeterd moet worden.

Apple is er naar eigen zeggen desondanks in geslaagde de standbytijd van de batterij van de nieuwe iPhone met ongeveer tien procent te verhogen naar 250 uur. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de processor van een smartphone in de standbystand amper wordt gebruikt.

De nieuwe telefoons van Samsung zullen op z'n vroegst volgend voorjaar op de markt komen. Dit najaar komt het Koreaanse bedrijf eerst nog met de tablet Galaxy Note 10.1 en eind deze maand met het tussenformaat van de Galaxy Note 3. Bovendien komt het bedrijf met een eigen horloge, de Galaxy Gear, dat verbinding maakt met andere Galaxy-apparaten.

Uitbreiding F1-kalender stuit op motorregels

Toekomstige uitbreiding van de Formule 1-kalender stuit op bezwaren van een van de motorleveranciers. Bij autosportfederatie FIA is volgens Autosport een bezwaar kenbaar gemaakt tegen het grote aantal te verrijden races, terwijl het aantal te gebruiken motoren aan limieten gebonden is.

Dit seizoen zijn er per coureur voor de negentien races acht motoren beschikbaar, terwijl in 2014 bij het ingaan van het nieuwe motorreglement er vijf krachtbronnen voor 21 races zijn. Het betekent dat een krachtbron minimaal vier races en eentje zelfs vijf races mee moet gaan. Elke extra motor die gebruikt wordt levert een gridstraf van tien plaatsen op.

De FIA kan nog tot 1 oktober besluiten om in 2014 het gebruik van een zesde motor toe te staan, maar mogelijk lost het probleem zich voor volgend jaar op een andere manier op. Bij het doorgaan van de race in Zuid-Korea worden grote vraagtekens geplaatst en mocht deze afvallen dan zijn er komend seizoen twintig races en wordt de uitdaging voor de motorbouwers een stukje minder groot.

KNVB staat achter Van Gaal

Louis van Gaal ziet de kwalificatieduels als opoffering voor het grote werk, het WK in Brazilië. De KNVB keurt die opvatting niet af. "Hij is niet graag afhankelijk." Van Gaal liet zich recentelijk ontvallen dat hij tijdens de WK-kwalificatieduels met weinig plezier op de bank zit. Het gaat hem vooral om het WK in Brazilië, dat wat de kroon op zijn werk moet worden. "Of hij ons dat heeft verteld? Over vertrouwelijke gesprekken klap ik niet uit de school", zegt directeur Bert van Oostveen in De Telegraaf.

"Maar als je Louis van Gaal een beetje kent, weet je dat hij moeite heeft om geen controle te hebben over een ploeg. Hij is niet graag afhankelijk, maar voor beide partijen was dat geen beletsel om met elkaar in zee te gaan", aldus Van Oostveen.
De directeur zal Van Gaal niet afrekenen op zijn uitspraken. "Wij beoordelen primair op wat binnen de lijnen gebeurt. Van Gaal is bezig een nieuw Nederlands elftal te bouwen voor het WK en heeft zich met Oranje met louter overwinningen en één gelijkspel geplaatst. Dat Van Gaal in de media niet altijd even goed overkomt, is voor de KNVB en ons imago soms niet leuk. Aan de andere kant wordt het regelmatig te veel uitvergroot door anderen om te scoren."

Nieuw in de bioscoop in week 37

Een verlate zomerrelease in Nederland, een nieuwe Nederlandse comedy en twee kleinere films. Een bescheiden bioscoopweek, deze week. Onderstaande films zijn allen vanaf vandaag te zien.

White House Down

Actiefilm van Roland Emmerich (Independence Day) over een terroristische aanval op het Witte Huis. Agent John Cale (Channing Tatum) staat er alleen voor om de Amerikaanse president en zijn eigen dochter veilig te houden voor het geweld.

Smoorverliefd

Romantische comedy over seks en liefde, gezien door de ogen van vier vrouwen uit Den Haag. Met Anna Drijver, Susan Visser, Anna Raadsveld en Beatrice Hillen.

Gloria

Paulina García won een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn voor haar optreden als Gloria, een 58-jarige die nog immer op zoek is naar de ware liefde.

Yeralti

Een vrije adaptatie van het boek Aantekeningen uit het Ondergrondse van de Rus Fjodor Dostojevski, over existentialisme, filosofie en utilitarisme.

EU wil uitleg over belastingdeals NL

De Europese Commissie heeft uitleg gevraagd aan Ierland, Luxemburg en Nederland over de belastingovereenkomsten met grote multinationals. Dat schrijft de Financial Times op basis van bronnen die het verzoek hebben ingezien.

Het Nederlandse ministerie van Financiën wil het informatieverzoek niet bevestigen. De woordvoerder zegt wel dat dergelijke verzoeken regelmatig binnenkomen vanuit Brussel, maar die worden vertrouwelijk behandeld.

De commissie heeft de drie landen volgens de bronnen van de Britse zakenkrant gevraagd over het systeem van belastingverdragen en over specifieke deals met bepaalde bedrijven, waaronder Apple en Starbucks.

De vragen vanuit Brussel vormen mogelijk de opmaat naar een informeel onderzoek naar illegale belastingvoordelen. Het niet gezegd dat de Europese Commissie de Ierse, Luxemburgse en Nederlandse belastingovereenkomsten ook als zodanig beoordeeld. "Op dit moment verzamelen we slechts informatie", lichtte een woordvoerder van de commissie toe tegenover de Financial Times.

Net als Nederland worden Luxemburg en Ierland gezien als een belastingparadijs voor grote bedrijven. De twintig grootste economieën van de wereld kondigden vorige week aan ernaar te streven dat belasting wordt betaald in het land waar het geld wordt verdiend. De Tweede Kamer houdt donderdag een hoorzitting over de deals van de Nederlandse fiscus.

'PvdA wil geen proefboringen schaliegas'

De PvdA is geen voorstander van proefboringen naar schaliegas. Dat concludeert het Brabants Dagblad donderdag uit een gesprek met PvdA-Kamerlid Paul Vos. Als dat standpunt blijft staan is er geen Kamermeerderheid voor proefboringen.

PvdA-Kamerlid Jan Vos liet vorige maand al weten dat de partij niet overtuigd is door het rapport van ingenieursbureau Witteveen + Bos over het winnen van schaliegas. In het rapport staat dat de risico's te ondervangen zijn.

De PvdA vindt dat veel vragen onbeantwoord blijven. De partij gaf vorige maand aan pas te beslissen over de proefboringen na een hoorzitting over het onderwerp. Ook gaf Vos toen aan een conclusie van de commissie MER over de milieueffecten te willen afwachten. Het Kamerlid was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

In het regeerakkoord hebben PvdA en VVD, voorstander van proefboringen, geen afspraken gemaakt over het winnen van schaliegas. Vos verwacht daarom geen conflict over het onderwerp met de coalitiepartner.

'Meer grote financiële crises op komst'

Heftige financiële crises zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen. Dat voorziet Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, donderdag in het Financieele Dagblad. De mondialisering en technologische ontwikkeling maken de financiële sector steeds vatbaarder voor grote crises. Strengere regelgeving kan deze problemen niet beteugelen, stelt Wellink.

Statistisch gezien breekt er elke 25 jaar ergens een crisis uit, stelt Wellink. Voorheen bleef dat beperkt tot een lokaal probleem. Door de mondialisering vallen de crises in landen echter vaak samen, waardoor de kans op een mondiale crisis toeneemt. Hij wijst op de voorzichtige aankondiging van de Federal Reserve dat het Amerikaanse steunprogramma eindig is. Dat leidde meteen tot een storm op financiële markten.

Hoewel de hervormingsmaatregelen de goede kant op gaan, is de kans volgens Wellink klein dat ze een volgende financiële crisis kunnen voorkomen. Bepaalde risico's zijn nou eenmaal niet uit te sluiten, stelt hij. "We moeten leren omgaan met de dingen die we niet weten en daarom een robuuster systeem bouwen met fors hogere buffers."

Steam krijgt Family Sharing

Steam krijgt een van de functies die de Xbox One voor de release alweer kwijt is geraakt: Family Sharing. Met deze functie kun je je games delen met vrienden en familie. De functie zal volgende week eerst als gesloten bèta verschijnen.

Steam Family Sharing is zo ontworpen dat vrienden en familieleden elkaars Steam-games kunnen spelen, terwijl ze hun eigen achievements, savegames en instellingen hebben. Je kunt mensen toestaan jouw games te spelen door een computer te authoriseren.

Anna Sweet van Valve: “Our customers have expressed a desire to share their digital games among friends and family members, just as current retail games, books, DVDs, and other physical media can be shared. Family Sharing was created in direct response to these user requests.”

Zodra een computer geauthoriseerd is, kunnen alle games van de 'uitlener' gedownload en gespeeld worden. Gelijktijdige toegang is niet mogelijk, dus als jij je games uitleent kun je deze altijd spelen. Als een vriend die game op dat moment aan het spelen was krijgt hij een paar minuten de tijd om het spel af te sluiten of hij kan het spel meteen kopen als jullie samen willen spelen. Gebruikers kunnen hun games met maximaal tien apparaten tegelijk delen.

Steam Family Sharing

Geen uitbesteding gevangenisbeheer

Gevangenissen zullen niet beheerd worden door bedrijven. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft dat aan de vakbonden geschreven. Zijn woordvoerder bevestigde donderdag een bericht hierover in De Telegraaf. Eerder leek het erop dat particuliere bedrijven de cellen zouden gaan beheren, omdat dat goedkoper zou zijn. Vooral de VVD had daarop aangedrongen.

In zijn brief informeert Teeven de bonden over de stand van zaken rond de grote bezuinigingsoperatie in het gevangeniswezen. Hierdoor verliezen 2600 medewerkers hun baan. Teeven verwacht dat zo'n 2000 van hen elders weer aan de slag kunnen. Hierover zijn afspraken gemaakt met onder meer de Rijksbeveiligingsorganisatie en de douane, meldt hij de bonden.

Britse bedrijven voelen niets voor EU-exit

Het Britse bedrijfsleven lijkt weinig te voelen voor een vertrek van hun land uit de Europese Unie. Zo'n 78 procent van de ondernemingen denkt beter af te zijn in de EU, blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van YouGov onder 415 Britse bedrijven.

Bedrijven vrezen onder meer dat handelen in andere EU-landen lastiger wordt als de Britten de Unie verlaten. Ook bestaat onder 47 procent van de bedrijven de angst dat goed opgeleid personeel schaarser wordt na een EU-exit; 3 procent verwacht dat het juist makkelijker wordt om gekwalificeerd personeel in dienst te nemen.

Zo'n 10 procent van de gepeilde bedrijven denkt erop vooruit te gaan als Groot-Brittannië de Unie verlaat. Het contrast met de stemming onder gewone Britten lijkt groot: uit een andere peiling blijkt dat zo'n 43 procent van de bevolking in een referendum zou kiezen voor een vertrek uit de EU. Circa 39 procent van de Britten zegt in de Unie te willen blijven.

Premier David Cameron heeft de bevolking een referendum over het EU-lidmaatschap beloofd dat voor 2017 zou moeten worden gehouden. Recente peilingen geven tegenstanders van het EU-lidmaatschap een nipte voorsprong.

Britse bedrijven voelen niets voor EU-exit
Britse bedrijven voelen niets voor EU-exit (Foto: ANP)

Gameplaybeelden Final Fantasy Agito

Final Fantasy Agito is gisteren bekendgemaakt door Square Enix voor iOS en Android. Vandaag hebben we al een korte gameplaytrailer van het spel en wat extra informatie.

De game is gratis maar heeft wel microtransacties en zal in ´episodes´ van twee weken te spelen zijn. Dit houdt in dat het verhaal beschikbaar is voor twee weken, de eerste tien dagen voor singleplayer en de laatste vier dagen speel je met andere spelers. Daarna wordt er gestemd en gaat het verder. Hoe het stemmen exact in elkaar steekt is nog niet bekendgemaakt. De game komt ergens volgend jaar uit.

'Demi Moore gaat met vader van ex'

Demi Moore en zakenman Peter Morton hebben een relatie. Laatgenoemde is de vader van Harry Morton, met wie de actrice tot dit voorjaar ook een relatie had, meldt entertainmentzender E!

De 50-jarige Moore is volgens een ingewijde erg te spreken over Peters 'charisma'. De zestien jaar oudere zakenman hoopt op zijn beurt te 'leren van haar spiritualiteit'.

Peter Morton komt uit een familie van restauranthouders. In 1982 was hij medeoprichter van de internationale Hard Rock Café-keten. In 1995 deed hij de zaak naar verluidt van de hand voor 410 miljoen dollar.

Moore scheidde bijna twee jaar geleden van de 35-jarige acteur Ashton Kutcher. Daarvoor was ze getrouwd met Bruce Willis.

McDonald's-baas berooft McDonald's

Blijkbaar verdient zelfs een manager van een McDonald's-vestiging niet genoeg om rond te komen. De baas van een vestiging in het Californische Pleasanton heeft namelijk tweemaal een McDonald's overvallen. Waaronder ook de vestiging waarvan hij zelf de manager is.

Op 28 augustus klom Felix Gonzalez-Becerra 's ochtends vroeg door het raampje van de drive-in van zijn eigen restaurant naar binnen. Gemaskerd en wel sommeerde de 42-jarige snackbarbaas zijn nietsvermoedende personeel in de vriezer te gaan zitten. Vervolgens maakte hij een onbekend geldgedrag buit.

Blijkbaar smaakte het naar meer, want vijf dagen later flikte hij het weer in een McDonald's in San Mateo. Gewapend met een nepwapen sloot hij weer de fastfoodmedewerkers op in een vriezer, waarna hij een medewerker opdroeg de kluis te openen. Opnieuw ging hij er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Ditmaal had de beste man echter pech. Toen hij net wilde wegrijden, greep de politie hem in de kraag. Hij blijft voorlopig vastzitten in San Mateo County Jail.

Vliegveld VS blundert met rampenoefening 9/11

Een vliegveld in Boston is diep door het stof gegaan na een onhandig geplande rampenoefening. Terwijl Amerikanen woensdag de terreuraanslagen van 9/11 herdachten, liet de internationale luchthaven Logan een oefening uitvoeren met veel rook en vuur. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

De timing van de oefening was saillant: twee van de gekaapte vliegtuigen op 11 september 2001 vertrokken destijds van Logan International Airport. Op de Facebookpagina van het vliegveld stroomden boze reacties binnen: "Waren jullie soms vergeten dat beide vluchten die op de Twin Towers botsten hier vertrokken?", reageerde iemand.

Dumas worstelde met portret Mohammed B.

Marlene Dumas heeft nog altijd moeite met het portret dat ze schilderde van Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh. Ze heeft veel twijfels gehad over het werk, gaf ze woensdagavond toe in een afgeladen grote zaal van De Balie in Amsterdam.

"Ik had zelf ook mijn twijfels bij dit beeld", zei de Zuid-Afrikaanse kunstenares. "Het is niet zo dat ik heel bewust heb gedacht van 'deze man moet ik schilderen'".

Mohammed B. is volgens Dumas een heel andere figuur dan Osama Bin Laden, de inmiddels dode leider van Al-Qaida. "De een is echt mediageniek en heeft zijn beeld overal", zei ze over Bin Laden. Mohammed B. was juist niet op veel beelden te zien. Eén foto van hem werd overal gebruikt en dat is degene die Dumas ook gebruikte als bron voor haar werk.

De poging om B. vast te leggen, bekende de schilder, was voor haar een soort exorcisme. Toch begon ze toen het werk af was te twijfelen. "Als je zoiets doet, is het dan niet sensationalistisch? Kun je dit wel doen? Ik had hem ook soort van weggeschilderd, in een vrouw veranderd en er iets anders mee gedaan. Maar ik heb hem weer teruggebracht, want toen vond ik het weer te lafhartig als ik het niet deed. Ik zat vol met twijfels."

Dumas gaf in De Balie ook toe dat ze zich soms geneert voor haar werken. "Eigenlijk schaam ik me dat ik niet een betere oplossing kon vinden dan alleen van iemand een portetje te maken."

De 60-jarige Dumas is internationaal bekend om haar portretten en afbeeldingen van mensen. Haar werk is opgenomen in collecties van het Tate in Londen, Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. De schilder woont en werkt in Amsterdam.

Kabinet wil ideeën burger bij maken nieuwe wetten

Het kabinet vraagt vanaf volgend jaar bij het maken van iedere nieuwe wet of regel advies aan burgers. Via de website internetconsultatie.nl kunnen mensen straks aangeven wat ze van een voorstel vinden en welke suggesties ze ervoor hebben. Dat schrijft het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De inbreng van burgers en ondernemers maakt wetsvoorstellen begrijpelijker en verbetert de werking van wet- en regelgeving, stelt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). "Uiteindelijk kan dat de regeldruk die mensen ervaren verlagen."

Het kabinet heeft voor een aantal wetsvoorstellen al om de ideeën van mensen gevraagd. Sinds 2009 is ruim 22 duizend keer gereageerd op 250 voorstellen van wet- en regelgeving. Vanaf volgend jaar wordt internetconsultatie het uitgangspunt bij alle nieuwe wetten en regels. Er zijn wel uitzonderingen, zoals spoedwetten of fiscale voorstellen.

Het kabinet wil ondernemers die zich aan de regels houden bovendien belonen met minder regeldruk. Dat kan bijvoorbeeld door controles te verminderen.

Politie Florida verhindert verbranding Korans

De politie in de Amerikaanse staat Florida heeft woensdag de verbranding van bijna drieduizend Korans verhinderd. De 61-jarige evangelische pastor Terry Jones was met de in kerosine gedrenkte boeken op weg om ze in een park in brand te steken, als eerbetoon aan de 2998 slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2011.

Jones en een 44-jarige assistent werden aangehouden wegens illegaal vervoer van brandstof. Later kreeg Jones nog een aanklacht voor een vuurwapenovertreding aan zijn broek.

Jones kwam in 2010 in het nieuws toen hij aankondigde op 11 september een Koran in brand te zullen steken. Hij zag er toen nog van af, maar in maart 2011 volgde alsnog een verbranding, terwijl Jones vorig jaar een anti-islamfilm promootte. Alle drie de incidenten leidden tot gewelddadige reacties in het Midden-Oosten en Afghanistan.

Dode bij ongeluk in haven Vlieland

Bij een ongeluk in de haven van Vlieland is donderdagochtend een dode gevallen. Een auto raakte door nog onbekende oorzaak in het water, meldt de politie. Mogelijk wilde de bestuurster van of aan boord van het veer gaan. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

In eerste instantie werd gemeld dat er twee inzittenden in de auto zaten, maar het bleek later om slechts een persoon te gaan, zo laat een woordvoerder weten.

Adam Sandler onder het mes

Adam Sandler is dinsdag geopereerd. De 47-jarige komiek kampte met een blessure aan zijn schouder, opgelopen tijdens een potje basketbal, heeft zijn woordvoerder laten weten aan entertainmentwebsite Radar Online.

In mei vertelde hij Jay Leno dat hij zijn 'labrum' had gescheurd. ''Weet je waar je labrum zit?'', vroeg hij aan de talkshowpresentator. ''Die zit in je schouder.'' Hij had het over de kraakbeenring die de kop van de bovenarm netjes in de kom houdt.

Sandler is 'nu aan beterende hand', meldt zijn woordvoerder.

73-jarige Japanner opgehangen

In een gevangenis in Tokyo is donderdag een 73-jarige man opgehangen. Hij was ter dood veroordeeld voor de moord op een restauranthouder bij een roofoverval in 2004, zegt het ministerie van justitie.

Het is de zesde executie in Japan in dit jaar. In februari werden drie veroordeelden opgehangen en in april twee. Er zitten nog 132 veroordeelden in de dodencellen.

Ter dood veroordeelden in Japan wachten vaak jaren op voltrekking van hun vonnis. Ze krijgen ook pas kort voor de executie te horen dat het zover is.

'Ouder werkt minder door dure kinderopvang'

Ouders gaan minder werken doordat de kinderopvang steeds duurder wordt. Een op de vier ouderparen geeft in een enquête van FNV en de stichting Voor Werkende Ouders aan uren te hebben ingeleverd of dat een van de twee is gestopt met werken.

Veertig procent van de ouders werkt minder uren. Meestal leveren ze vijf tot acht uur in. Tachtig procent van hen geeft aan dat dit komt doordat de opvang te duur is.

Het gebruik van kinderopvang is in de eerste zes maanden van dit jaar met dertien procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, zo meldde minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag. Volgens hem is de arbeidsparticipatie nauwelijks veranderd.

FNV en de stichting stellen dat de daling van het aantal kinderen dat naar een kinderdagverblijf gaat niet komt doordat ouders werkloos thuis zitten, maar door bezuinigingen van het kabinet. Per 1 januari hebben ouders met een hoog inkomen geen recht meer op kinderopvangtoeslag.

De partijen willen dat Asscher stopt met bezuinigen op de kinderopvang en er weer in gaat investeren. "Uit de cijfers blijkt nu onomstotelijk dat het niet door werkloosheid komt maar puur door het beleid", aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk. "Op deze manier jagen we jonge ouders van de arbeidsmarkt."

Waarschuwing voor schijnveilige blusdekens

Niet alle blusdekens zijn geschikt om keukenbranden te doven. Mensen die een bluspoging doen met zo'n deken lopen ernstig gevaar en kunnen zelfs gewond raken. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Brandwonden Stichting donderdag.

"Een vlam-in-de-pan doof je met een blusdeken. Het is dus onverantwoord dat er blusdekens worden verkocht die hiervoor ongeschikt zijn", aldus voorzitter van de begeleidingscommissie brandpreventie René Hagen in een verklaring.

Volgens Hagen roept de stichting al jaren dat een blusdeken het middel is om keukenbranden te doven. "Dus als mensen ene blusdeken kopen om zo hun huis brandveiliger te maken, willen wij wel dat zij een degelijk product hebben. Anders is er sprake van schijnveiligheid."

De Brandwonden Stichting raadt consumenten aan om bij de aanschaf goed te letten op de productcode BSEN:1869. Deze dekens zijn goedgekeurd voor alle soorten branden, inclusief olie- en vetbranden. Wanneer er een andere code op staat, is de deken alleen geschikt voor het doven van bijvoorbeeld brandende kleding of brandend papier.

FOK!filmblik: The Blob (1958)

Vandaag gaan we voor de film in FOK!filmblik 55 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 12 september 1958 dat de horror en sciencefiction klassieker The Blob voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen verscheen. In de film, die door Paramount Pictures was uitgebracht, draaide het om een buitenaards wezen dat er nog het meest uitzag als een op hol geslagen gelatinepudding, die alles wat op zijn pad kwam de vernieling in hielp. Het was ook de allereerste keer dat we acteur Steve McQueen een hoofdrol in een film zouden zien spelen.

The Blob

The Blob speelt zich af op een avond in juli 1957 in Pennsylvania. De tiener Steve Andrews (Steve McQueen) is aan het tongworstelen met zijn scharrel Jane Martin (Aneta Cursaut) als er een komeet in de buurt inslaat. Waar elk ander normaal denkend mens dan een beetje uit de buurt van het gebeuren blijft, gaan de nieuwsgierige tieners regelrecht op de landingsplaats van het neergestorte hemellichaam af. Een oude man is het eerste slachtoffer van het slijmerige monster en wordt, met het buitenaardse stuk snot aan zijn arm, naar de stad gebracht. Het is het begin van een heleboel ellende waarbij de doden bij bosjes vallen. Met elke dode blijkt de buitenaardse drilpudding te groeien en het is slechts een kwestie van tijd voordat de hele mensheid verdoemd is. Weet men iets te vinden waarmee men het onverwoestbare monster kan stoppen?

The Blob 1

Voor het ontstaan van de heerlijke cultfilm moeten we terug naar 1957. In dat jaar begon men aan de productie van een sciencefiction film die als werktitel The Molten Meteor had gekregen. Scenarioschrijver Kay Linaker verwees echter steeds naar het monster in de film met de naam The Blob en het duurde dan ook niet lang voor de filmmaker met de nieuwe titel The Glob voor zijn filmproject kwam. The Glob bleek echter ook de titel te zijn van het nieuwste kinderboek van Walt Kelly en om verwarring te voorkomen besloot men om de film dan ook maar The Blob te gaan noemen.

The Blob 58

Met Irvin Yeaworth op de regiestoel werd, met een budget van 120.000 dollar, de film opgenomen in de omgeving van Valley Forge in Pennsylvania. Steve McQueen kreeg in eerste instantie het aanbod, om de rol te spelen voor 10% van de winst die de film zou maken, maar de acteur maakte een kostbare foute inschatting.. McQueen had maar weinig vertrouwen in de kleine film en ging uiteindelijk accoord met een eenmalig loon van 3000 dollar. The Blob zou uiteindelijk wereldwijd 4 miljoen dollar opleveren. The Blob was ook de allereerste film waarin acteur Steve McQueen de hoofdrol mocht vertolken.

Samuel de kat in Beware! The Blob
Samuel de kat in Beware! The Blob

In 1972 zou de film een vervolg krijgen in de vorm van de film Beware! The Blob. De film was geregisseerd door Larry Hagman, die bij het grote publiek jaren later wereldberoemd zou worden als J.R. Ewing in de tv-serie Dallas. Het zou ook meteen de laatste keer zijn dat Hagman een film zou regisseren. De film, die ook uitkwam onder de titels Beware the Blob, Son of Blob, Son of the Blob en The Blob Returns, was een hit in de drive-in bioscopen. De zeer komische film zou jaren later op vhs band verschijnen met de tagline 'The Movie That J.R. Shot'. Regisseur Chuck Russel zou in 1988 een remake maken van de cult-film. De fans van de originele versie van de film waren echter niet te spreken over de nieuwe versie van The Blob. Zo was het monster in de nieuwe film geen ruimtewezen meer, maar het resultaat van een mislukt experiment. De speciale effecten in de film kregen echter wel veel lof van de liefhebbers.

De remake uit 1988
De remake uit 1988

Ook de Amerikaanse filmmaker Rob Zombie had in 2009 zijn zinnen gezet op een remake van de klassieker. Helaas werd in 2011 bekend dat de plannen voor zijn verfilming in de koelkast waren beland, waar ze tot de dag van vandaag nog steeds verblijven. Schrijver Jeff Sharlet beweerde in zijn boek The Family: The Secret Fundamentalism at the Heart of American Power dat The Blob een aanklacht was tegen het oprukkende communisme. Scenarioschrijver zou dit verhaal naar het land der fabelen verwijzen met de woorden: "Hoe in hemelsnaam kan die Sharlet in 23 bladzijden iets over de film zeggen, terwijl er helemaal niks van waar is?"

Betogers slaags met Turkse politie

Voor de derde avond op rij zijn betogers in het zuiden van Turkije slaags geraakt met de politie. De antiregeringsprotesten in Turkije laaiden op na de dood van een 22-jarige demonstrant afgelopen zondag.

Ook in delen van Ankara vonden woensdag confrontaties tussen betogers en de politie plaats. In de zuidelijke stad Hatay raakte een groep van ongeveer tweehonderd demonstranten slaags met de politie, die traangas en waterkanonnen inzette.

De dood onder verdachte omstandigheden van Ahmet Atakan heeft de protestbeweging, die na de demonstraties in juni tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan was afgezwakt, nieuw leven ingeblazen.

Poetin uit zorg over beleid VS in New York Times

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een ingezonden stuk in de New York Times zijn zorgen geuit over het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. Hij noemt het verontrustend dat militair ingrijpen in binnenlandse conflicten in andere landen gemeengoed lijkt te worden.

Poetin betwijfelt of zulke interventies gunstig zijn voor de langetermijnbelangen van de VS. Miljoenen mensen in de wereld zien de VS steeds meer niet als een modeldemocratie, maar als een land dat zich verlaat op brute kracht, stelt hij.

In het artikel dat woensdag op de website van de Times verscheen waarschuwt Poetin dat een eventuele aanval op Syrië meer slachtoffers zal maken, het conflict verder zal uitbreiden en een golf van terrorisme kan ontketenen. Hij herhaalt ook zijn stelling dat de gifgasaanval in augustus bij Damascus eerder het werk is geweest van rebellen dan van de regering van de Syrische president Bashar Assad. De Russische leider onderschrijft het plan om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen.

In het stuk neemt Poetin ook het idee op de korrel dat de Amerikanen een uitzonderlijk volk zijn. "Er zijn grote landen en kleine landen, rijk en arm, landen met lange democratische tradities en landen die nog hun weg naar democratie zoeken. Hun beleid verschilt ook", aldus Poetin. "Wij zijn allemaal verschillend, maar als wij om de zegen van de Heer vragen, moeten wij niet vergeten dat God ons allemaal als gelijken heeft geschapen."

Poetin verwijst in het stuk naar de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagavond, waarin Obama betoogde dat Amerikaanse idealen en beginselen 'in Syrië op het spel staan'. Obama zei dat dit is wat Amerika onderscheidt van de rest van de wereld.

UMC St Radboud zet sterftecijfers kanker online

Het UMC St Radboud publiceert vanaf donderdag de sterftecijfers voor longkanker en gynaecologische kanker. Op de website van het Nijmeegse ziekenhuis is voortaan onder meer te zien hoeveel mensen het ziekenhuis jaarlijks met deze soorten kanker behandelt en welk percentage het overleeft.

Volgens het ziekenhuis is het niet mogelijk de resultaten van alle vormen van kanker te publiceren, omdat er zo veel verschillende zijn. Daarom worden alleen de gegevens voor die vormen van kanker waar de groepen patiënten groot genoeg zijn openbaar gemaakt.

Bestuursvoorzitter Melvin Samsom spreekt donderdag in de Volkskrant van 'de volgende stap in de gezondheidszorg'. "In ons ziekenhuis zien we de patiënt steeds meer als onderdeel van het behandelteam. Wij willen dat hij samen met artsen keuzes maakt over zijn behandeling. Maar als je hem zo ziet, moet je hem ook maximaal informeren."

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil ziekenhuizen verplichten sterftecijfers openbaar te maken. Veel ziekenhuizen publiceren ze al, maar meestal is dat het totale sterftecijfer. Er zijn geen regels hoe de ziekenhuizen de gegevens moeten publiceren. Daarom zijn ze ook moeilijk met elkaar te vergelijken.

Kate voor het eerst na bevalling weer aan de slag

Hertogin Kate gaat donderdag weer aan het werk. De 31-jarige vrouw van prins William beviel 22 juli van haar eerste kind en bezoekt donderdagavond de uitreiking van de Tusk Conservation Awards. Het wordt de eerste keer sinds haar bevalling dat ze bij een formele officiële gelegenheid in de openbaarheid treedt.

Kate wordt bij het evenement vergezeld door William, die beschermheer is van het goede doel dat tijdens de uitreiking individuen eert die zich inzetten voor Afrika. De Britse prins geeft tijdens de gelegenheid ook een speech.

William en Kate werden op 22 juli ouders van zoon George. William ging twee weken na de geboorte van zijn eerste kind weer aan de slag. Volgens hem is zijn werk als reddingspiloot bij de luchtmacht te vergelijken met het vaderschap. "Ik dacht dat reddingswerkzaamheden mentaal en fysiek veel vroegen, maar op een drie weken oude baby passen is net zo zwaar", zei hij tegen de BBC.

Familie weduwen bij excuses wegens executies

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië heeft donderdag in Jakarta namens de Nederlandse regering excuses aangeboden vanwege de executies tijdens het militair optreden in de periode tussen 1945 en 1949. Familieleden van weduwen uit Zuid-Sulawesi woonden de bijeenkomst bij.

"De Nederlandse regering is zich ervan bewust een bijzondere verantwoordelijkheid te hebben voor de Indonesische weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies zoals begaan door Nederlandse militairen", aldus de ambassadeur donderdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) op een bijeenkomst in de Indonesische hoofdstad. "Namens de Nederlandse regering bied ik excuses aan voor deze excessen."

Hij richtte zich in het bijzonder tot de weduwen uit Bulukumba, Pinrang, Polewali Mandar en Parepare in Zuid-Sulawesi. Onder anderen vijf familieleden van drie van de tien weduwen uit Zuid-Sulawesi met wie onlangs een schikking is getroffen waren gekomen om te horen wat de ambassadeur te zeggen had. De weduwen zelf, die hoogbejaard zijn, waren vanwege hun leeftijd niet in staat naar Jakarta af te reizen.

Hun advocaat Liesbeth Zegveld had geëist dat de ambassadeur zijn excuses zou aanbieden in Sulawesi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wees er echter op dat het gaat om excuses voor alle standrechtelijke executies, en niet alleen voor die in Zuid-Sulawesi. Daarom is voor Jakarta gekozen. De ambassadeur gaat woensdag naar Sulawesi om verslag te doen van de bijeenkomst.

Het kabinet besloot eind augustus tot het aanbieden van de excuses. Ze zijn onderdeel van een schikking tussen de staat en de weduwen wier mannen standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Eerder kregen de weduwen van de executies in Rawagede en Zuid-Sulawesi een schadevergoeding van twintigduizend euro en executies.

Met de excuses hoopt de regering bij te dragen aan de afsluiting van een 'moeilijke periode' voor deze groep, die 'zo direct is getroffen door het geweld tussen 1945 en 1949'. "De Nederlandse regering wil de blik graag gezamenlijk met Indonesië op de toekomst richten. Indonesië en Nederland, Indonesiërs en Nederlanders hebben elkaar veel te bieden", besloot hij zijn toespraak.

OM: betrokkenen bij moord op Wiels in beeld

Het Openbaar Ministerie op Curaçao zegt een duidelijk beeld te hebben van de mensen die rechtstreeks betrokken waren bij de moord op de politicus Helmin Wiels. Dat meldde persofficier Guillano Schoop op een speciaal ingelaste persconferentie in Willemstad.

Ook is er in de laatste twee maanden meer zicht verkregen op degenen die mogelijk opdracht hebben gegeven tot de liquidatie van Wiels. Details kan het OM nog niet geven, omdat daarmee het onderzoek in gevaar kan komen. Het OM kon ook niet zeggen of er arrestaties op korte termijn te verwachten zijn.

De persconferentie in Willemstad was het gevolg van een motie van het Curaçaose parlement. Dat vergaderde begin deze week naar aanleiding van de dood van Luigi F., alias Pretu in een politiecel. Hij zou zichzelf hebben opgehangen. Pretu wordt gezien als de man die Raul M. heeft omgebracht. Bolle, zoals die ook bekend is, zou de chauffeur zijn van de vluchtauto die gebruikt is bij de moord op Wiels.

Het parlement heeft kritiek op de communicatie en informatievoorziening vanuit politie en justitie. Sinds mei, toen de politicus Helmin wiels werd doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad, hebben de autoriteiten drie keer een persconferentie belegd. Woensdag was de vierde keer.

Het Openbaar Ministerie stelt verder dat het vergaren van informatie in dit onderzoek, met name het verkrijgen van getuigenverklaringen niet altijd even snel en makkelijk gaat, omdat mensen vaak bang zijn om een verklaring af te leggen.

Justitie wist wel te melden dat binnen het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels drie andere liquidaties aan het licht zijn gekomen. Welke dat zijn, kon in het kader van het onderzoek niet worden gezegd. Wel denkt het OM deze zaken nu te hebben opgelost.

Rechters brengen huisbezoek bij burenruzies

Rechters gaan proberen burenruzies op te lossen door bij de partijen langs te gaan. Voor het eerst vindt een deel van de zitting dan buiten de rechtszaal plaats. Het gaat om een proef waarmee de rechtbanken in Den Bosch en Utrecht in het najaar beginnen, schrijft het AD donderdag.

Buren met onenigheid kunnen hun standpunten eerst met de rechters delen door een vragenlijst in te vullen op de website burenrechter.nl. Als de rechter de argumenten heeft gelezen gaat hij langs voor een gesprek. Als dat nodig is volgt later nog een schriftelijke uitspraak. Er komen geen advocaten aan de zaak te pas.

Jaarlijks vinden vierduizend rechtszaken plaats wegens burenruzies. De geschillen gaan vaak over de grenzen van een tuin of overlast. De Raad voor de Rechtspraak wil het aantal zaken terugdringen. Volgens rechters escaleren burenruzies juist vaak zodra een rechtszaak wordt gestart. De proef moet de rechtspraak bovendien 'dichter bij de mensen brengen'.

De ruziënde buren moeten wel beiden mee willen doen aan het project. Er zijn nog geen wetten die de aanpak kan verplichten. Daarvoor is een wetswijziging nodig. De Raad voor de Rechtspraak verwacht dat die er komt.

[Vuelta] Zeeman: zege Mollema beloning voor strijdend Belkin

Merijn Zeeman vindt de etappezege van Bauke Mollema een beloning voor het karakter dat Belkin toonde tijdens moeilijke tijden. "We hebben deze Vuelta veel tegenslag gekend, maar ondanks het feit dat we vijf man verloren, hebben we altijd het vertrouwen en de motivatie weten te behouden", vertelt de ploegleider van Belkin. Mollema demarreerde woensdag in de slotkilometer en bleef het aanstormende peloton net voor.

De relatief vlakke zeventiende rit was moeilijker dan die op papier leek, wist Zeeman. "We hadden het parcours gisteren uitgebreid bekeken en Erik Dekker heeft vandaag voor het peloton uitgereden en zodoende kenden we precies alle gevaarlijke punten", zegt hij. "De plek waar het op de kant ging hadden we opgeschreven en de mannen zaten op dat moment dan ook perfect van voren."

Zeeman sprak van een 'echte teamprestatie'. "Vandaag viel het allemaal mooi samen. Bauke wint met een prachtige actie, maar ik ben ook erg blij met de bijdragen van David (Tanner), Juanma (Garate) en Robert (Wagner)."

FOK! wat een weer...Af en toe zon

Gisteren hadden we een sterk wisselend weerbeeld. In bepaalde gebieden vielen er de hele dag door buien en regende het soms opnieuw flink door, terwijl er ook plekken waren waar het vrijwel droog bleef en geregeld de zon scheen. Hier in Haarlem was het zelfs mooi weer. Vandaag neemt ook elders de kans op een bui af en komt er wat meer zon.

In het zuidoosten blijft het nog wat langer bewolkt en daar kan er nog wel een enkele bui vallen, al zullen dat zeker geen zware buien meer zijn. Het kwik ligt opnieuw rond de 17 graden en er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

De komende dagen blijft het wisselvallig weer en later zijn er opnieuw weer grote regenhoeveelheden mogelijk. De temperatuur lijkt volgende week nog wat verder te gaan dalen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Weiland
Een paar mooie Hollandse plaatjes van Bennootje. Hij trok er met mooi weer even op uit.

 Weiland2
Kleurrijke dorpjes en de 'echte' Hollandse luchten.

 Molen
En dan mag een molen ook niet ontbreken!

 Zeist
Ook bij AnitaHanJaap in Zeist was het mooi weer.

Zeist2
Het was daar heerlijk weer om even op het balkon te zitten.

 

 

 

 

 

Damherten mogen afgeschoten worden

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft woensdagavond groen licht gegeven voor het afschieten van damherten in de Waterleidingduinen bij Zandvoort om de populatie te beheren. De ontheffing kan in 2014 worden verleend.

In juni 2011 leefden er nog zo'n 1450 damherten in het gebied dat eigendom is van de gemeente Amsterdam. Dit voorjaar zouden dat er zo'n tweeduizend zijn en dat zijn er volgens de gemeente te veel.

De dieren zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Afgelopen winter stierven circa tweehonderd damherten door voedselgebrek. Onderzoeksinstituut Alterra berekende eerder dat een gezonde populatie van ongeveer zeshonderd damherten duurzaam moet kunnen leven op het 'natuurlijk voedselaanbod' in de Waterleidingduinen.

Een groepje activisten was woensdag naar de Stopera gekomen in een ultieme poging de raadsleden te beïnvloeden. Zij droegen borden met leuzen als 'I amsterdamhert' en 'Heb een hart, schiet geen hert'.

Tweederde 65-plussers veel zorg nodig

Meer dan twee derde van de 65-plussers heeft gedurende tien jaar verschillende vormen van medische en langdurige zorg nodig. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een donderdag verschenen rapport over de zorg aan ouderen. Voor het onderzoek werden tussen 1998 en 2008 in totaal 1768 65-plussers gevolgd.

Ongeveer een derde van de onderzochte ouderen bleek een stabiele groep die niet of nauwelijks zorg nodig had. Meestal ging het om ouderen die hoog waren opgeleid, een hoog inkomen en een groot netwerk hadden. Zodra die factoren kleiner worden, kan het zorggebruik toenemen, denken de onderzoekers.

Een kwart van de onderzochte 65-plussers begon met weinig zorg maar stroomde later in naar gemeentelijke ondersteuning (Wmo) of langdurige zorg (AWBZ). Hun gezondheid werd slechter nadat ze een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals de dood van een partner, te verwerken kregen.

Nog eens twaalf procent maakte al gebruik van Wmo en stroomde later in naar de AWBZ. Deze groep bestond vooral uit ouderen met een krimpend sociaal netwerk en een 'laag gevoel van zelfregie'. Volgens het SCP is het aan te raden om de laatste twee groepen in de gaten te houden en de ondersteunen door bijvoorbeeld buurt- of welzijnswerk. Mogelijk kan daardoor de instroom naar de AWBZ worden beperkt. Ook zouden ze meer moeten bewegen, zodat ze minder snel aftakelen.

Een op de vijf 65-plussers, vooral mannen, alleenstaanden en mensen met een klein netwerk, was ondanks hun gemiddelde gezondheidstoestand binnen drie tot zeven jaar overleden. Hoe zij zo snel aftakelden, weet het SCP niet. Alleenstaand en een klein sociaal netwerk zijn echter risicofactoren.

Een andere kleine groep bestaat uit zeer kwetsbare tehuisbewoners met een hoge sterftekans. Ze hadden volgens het SCP weinig hulpbronnen. Zo waren ze laag opgeleid, hadden een laag inkomen en een klein netwerk.

Het SCP heeft onderzocht hoeveel ouderen gebruik maken van welke soorten zorg tegen de achtergrond van de plannen van het kabinet om ouderen minder snel op te nemen in een tehuis. Het planbureau gaat nu kijken wat de gevolgen van de maatregelen van de overheid hebben op de zorgtrajecten van ouderen.

Feut is niet vies van onenightstands

Manuel Broekman vindt het wel leuk om voor maar een avond het bed te delen met een vrouw. "Het dierlijke aspect van onenightstands, het avontuur, vind ik heel spannend", vertelt de 26-jarige acteur in Grazia. "Dat er iets gebeurt wat je totaal niet verwacht."

Broekman, die momenteel te zien is in de BNN-serie Feuten, vindt wel dat er weinig liefde komt kijken bij een eenmalig avontuurtje. "Al denk ik wel dat je samen helemaal in het moment kunt zitten waardoor het even zo voelt."

De acteur, die vrijgezel is, vindt het ook leuk om zijn vrienden te helpen met meisjes. Zo was hij onlangs naar eigen zeggen een perfecte wingman, toen zijn vriend een leuke vrouw zag. "Haar vriendin was een dik meisje met niet zo'n goede kledingstijl. Maar ik ben toch met haar gaan praten en heb haar op een gegeven moment een lekkere zoen gegeven."

Manuels vriend vond het feit dat Broekman zich ontfermde over de vriendin van zijn doelwit 'de ultieme vriendenactie'. De acteur denkt niet dat het onaantrekkelijke meisje doorhad wat er gebeurde. "Volgens mij heeft ze er een heel goed gevoel aan overgehouden. Het is toch mooi dat ik haar dat heb gegeven?"

Mike Tyson geeft optreden in Carré

Mike Tyson geeft 4 april een optreden in Amsterdam. De 47-jarige bokslegende komt naar Koninklijk Theater Carré om zijn persoonlijke verhaal te vertellen in de voorstelling The Undisputed Truth. Kaarten zijn vanaf vrijdag te koop, heeft concertorganisator Greenhouse Talent bekendgemaakt.

Tyson vertelt tijdens de voorstelling zijn eigen verhaal en wordt hierbij ondersteund door videobeelden. De omstreden bokser zat onder meer vast wegens een verkrachting en beet een stuk van het oor van zijn tegenstander af tijdens een wedstrijd. Spike Lee tekende voor de regie van The Undisputed Truth.

De voorstelling was eerder op Broadway te zien. Ook toerde de bokser door de Verenigde Staten. Op 21 maart gaat de Europese toer van start, hij bezoekt ook onder meer Londen en Brussel.

Sancties bij Jong PSV

De leiding van Jong PSV neemt maatregelen tegen het tweede elftal van de Eindhovenaren. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Belangrijkste gevolg van de nieuwe stappen is het voorlopig op non-actief stellen van spits Geraldo Alberto Antonio. Marcel Brands beslist nog deze week over de toekomst van de beloftevolle aanvaller bij PSV.

De leiding van Jong PSV en de selectie zijn bezig met het maken van stappen, nu het team in het betaalde voetbal uitkomt. Daarbij moeten de spelers zich op alle gebieden ontwikkelen, ook op het gebied van de sociale media.

Jong PSV komt de laatste wedstrijden vooral in het nieuws door de rode kaarten die het team verzamelt. Afgelopen zondag nog kreen Mathias 'Zanka' Jorgensen een rode prent te zien. Jong PSV staat na zeven wedstrijden op de negentiende plaats in de Jupiler League.

De steiger (8): Nog een confrontatie (Schijt in mij)

Ze hing op.
'Maikel?' vroeg Jurgen.
Sonja keek hem wanhopig aan. 'Hij weet dat je hier bent.' De tranen stonden in haar ogen.
Jurgen sloeg een arm om haar heen. 'Ik ga ernaartoe en sluit het voor eens en altijd af,' zei hij.
'Ik denk niet dat je dat gaat lukken.'
'Wacht maar, dan kent hij mij nog niet.'
Sonja slikte haar tranen weg en lachte. Ze kuste hem en Jurgen zoende haar terug.
'Ik wil nog wel een keer,' zei Jurgen.
'Ik niet.'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.