Gesink grijpt zege in Québec

Robert Gesink heeft zeer verrassend de Grand Prix Cycliste de Québec op zijn naam geschreven. Na ruim tweehonderd kilometer bleek de renner van Belkin de sterkste in de sprint.

Thiago Machado (RadioShack), Valerio Agnoli (Astana) en Pello Bilbao (Euskaltel) trokken na tien kilometer ten strijde. Zij wisten hun voorsprong op het door Cannondale gecontroleerde peloton uit te breiden tot maximaal zes minuten. Met nog zeventig kilometer te gaan kregen de koplopers hulp van het BMC-trio Tejay van Garderen, Steve Morabito en Amaël Moinard. Ook Eduard Vorganov (Katusha), Jesus Herrada (Movistar) en Jack Bobridge (Belkin) sloten zich hierbij aan.

Door het werk van Cannondale, de ploeg van topfavoriet Peter Sagan, kwam alles met ongeveer veertig kilometer te gaan bij elkaar waarna Marco Marcato (Vacansoleil), Daniel Oss (BMC) en Yoann Offredo (FdJ) het probeerden. Even later werden zij bijgestaan door Dries Devenyns (Omega-Pharma Quick-Step), Sergey Chernetskiy (Katusha), Sergey Lagutin (Vacansoleil) en Björn Thurau (Europcar). Nadat de groep werd teruggepakt probeerde George Bennett het namens Radioshack nog, maar ook hij mocht zijn gang niet gaan.

Aan het eind van de voorlaatste ronde opende Ryder Hesjedal (Garmin) de finale. Hij kreeg een aantal renners met zich mee, maar uiteindelijk was het de Nederlander Niki Terpstra van Omega-Pharma Quick-Step die solo op kop kwam. Toen zijn voorsprong bleef groeien leek hij op weg naar een mooie zege, maar nadat Sky de kop van het peloton overnam kroop de voorsprong snel terug. Met nog vier kilometer te gaan viel Sagan aan en leek de Slowaak het gat naar Terpstra te gaan dichten. Hij kreeg echter geen steun, waardoor Terpstra nog even langer voorop mocht blijven.

Met nog een kleine twee kilometer te gaan werd Terpstra dan toch bijgehaald door een groep met onder meer Greg van Avermaet (BMC) en Sagan, maar ook met Robert Gesink. Een halve kilometer voor de streep probeerde Simon Geschke (Argos-Shimano) nog weg te springen, met Terpstra in zijn wiel. Dit mocht echter niet baten, en in een oplopende sprint bleek Gesink uiteindelijk te sterk voor Arthur Vichot (FdJ) en Van Avermaet. Sagan had in zijn eerdere aanval te veel krachten verspild en moest het laten lopen. Voor Gesink was het de eerste overwinning sinds hij in mei vorig jaar de Tour of California op zijn naam schreef.