Wietexperiment door meerderheid Leiden

Redactie

Coffeeshops in Leiden mogen straks ook experimenteren met het zelf telen van wiet als het aan de gemeente ligt. Het overgrote deel van de Leidse gemeenteraad stemt volgende week in met een voorstel daartoe, zegt fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden Pieter Kos vrijdag.

De partijen hebben het voorstel donderdag besproken in een commissievergadering. "Alleen VVD, CDA en Leefbaar Leiden zijn tegen en zij hebben maar elf van de 39 zetels", zegt Kos. Volgende week donderdag wordt officieel over het voorstel gestemd.

De gemeente Utrecht kondigde deze week aan tegen de wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een eigen wietclub op te richten. Onder toezicht van de gemeente wordt dan in clubverband door een kleine groep leden gekweekt. De gemeente wil de wietteelt zo uit de criminaliteit halen.

De plannen in Leiden zijn niet nageaapt van Utrecht. Zo staat allerminst vast dat in Leiden ook wietclubs worden opgericht. "De raad heeft het college een halfjaar geleden al gevraagd om de voor- en nadelen in kaart te brengen als coffeeshops zelf gaan kweken. Uit een brief die we later van de burgemeester kregen bleek dat er meer voordelen dan nadelen zijn", zegt Kos.

Op welke manier de coffeeshops zelf wiet gaan kweken, moet nog worden uitgezocht. "We moeten bijvoorbeeld nog nagaan of we dit samen met andere gemeenten kunnen doen", zegt Kos. "Ik wil ook nog in gesprek met de coffeeshophouders, zodat we kunnen horen wat hun ideeën zijn. We willen niet meer hebben dat zij aan hun achterdeur zaken moeten doen met zware criminelen die misschien wel wiet van slechte kwaliteit leveren."

De oppositie en een deel van de coalitie in de gemeente Den Haag wil in navolging van Utrecht ook een proef doen met legale particuliere cannabiskweek. GroenLinks, PvdA, D66, HSP en PvdD vinden dat wietteelt zo uit de sfeer van het strafrecht wordt gehaald. "En dat is precies wat de bedoeling is van het Nederlandse softdrugsbeleid", schrijven zij vrijdag in een verklaring. Samen hebben deze partijen 21 van de 45 gemeenteraadszetels.