Dekker geeft Citoscores vrij

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft de scores van de Citotoets aan RTL Nieuws gegeven. Meer dan honderd schoolbesturen hadden beroep kunnen aantekenen tegen een uitspraak van de rechtbank in Utrecht die dat mogelijk maakte, maar deden dat niet.

RTL publiceert de gegevens zaterdag om 10.00 uur, liet de nieuwsrubriek weten. Over een paar dagen staan de gegevens volgens een woordvoerder van het ministerie ook op de website van het ministerie van Onderwijs.

RTL had begin dit jaar de gemidelde schoolscores tussen 2009 en 2012 opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Dekker zag geen bezwaren tegen het vrijgeven daarvan, maar een groep schoolbesturen stapte naar de rechter. Die oordeelde vorige maand in een kort geding dat Dekker de scores mag vrijgeven. De termijn om tegen dit vonnis in beroep te gaan, is inmiddels verstreken.

De schoolbesturen waren tegen het vrijgeven van de gegevens, omdat ze vrezen dat ouders daarmee een school voor hun kind gaan uitzoeken. De Algemene Vereniging Schoolleiders meldde in maart dat ongeveer zestig procent van de schoolbestuurders in het basisonderwijs overweegt te stoppen met het afnemen van de Citotoets als de scores openbaar worden gemaakt.

De PO-raad adviseerde de schoolbesturen eerder deze week niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. De sectororganisatie voor primair onderwijs schatte de kans klein in dat in hoger beroep een andere uitspraak zou volgen.